Teknik Analiz: Renault R31

yazar:

kategori:

Araç basın önünde kısa süre tutuldu ve bazı kritik ayrıntılara girilmekten kaçındı takım. Yüksek burnu, oldukça şişkin sidepodları ve yeni motor kapağıyla dikkat çeken araç, egzos çıkışının olmamasıyla birlikte tüm Formula 1 dünyasını harekete geçirdi.

Aracın ön tarafına bakıldığında, şu ana kadar tanıtılan araçlarda olduğu gibi yüksek bir burun dikkatleri çekiyor ve burun sırtı Red Bull’un geliştirdiği V görüntüye sahip. Renault daha önceki tasarımlarında bu V şeklindeki burun sırtını kullanmamıştı ancak yeni araçta bu tasarıma da yer vermiş.

Takımın Teknik Patronu JAmes Allison, yaklaşık 12 aydan beri üzerinde çalıştıkları araçta çok fazla risk aldıklarını söyledi. Henüz tüm ayrıntıların verilmediği aracın Renault’nun önceki modellere göre farklı olduğu görülüyor. Burnun altındaki bölümde ise oldukça büyük boşluk var ve bu sene aracın önünden çok fazla hava girmesi amacıyla tüm takımlar bunu yapmış gibi görünüyor.

 

Araçta biraz geriye doğru geldiğimizde takımın geleneksel büyük aynaları kullandığını görüyoruz. Motor kapağının örs motor kapağından daha geleneksel şekle sahip olduğu görülürken bu takla barının alt bölümündeki farklı tasarım dikkatlerden kaçmıyor. Sidepodlar ise eskiye oranla daha fazla şişirilmiş ve P şeklindeki hava girişi yerine (takım genellikle bu şekli kullanıyordu) U şeklinde hava girişleri kullanılmış. Ayrıca hava girişleri Ferrari gibi iki bölümden oluşuyor ve sidepodların altı kesik şekilde duruyor.

Aracın şişkin bir şekilde başlayan sidepodlarının geriye doğru gelindiğinde zemine oldukça yakın bir yere kadar indiğini görüyoruz ve bu tip sidepodları arkada Red Bull tarzı çekme kollu (pull road) süspansiyon sistemi karşılıyor. Motor kapağı ise aşağı indikçe genişliyor ve oldukça aşağıya, vites kutusuna kadar iniyor. Bunun dışında en arkada geniş soğutucu çıkışı dikkatlerden kaçmazken arka kanadın kenarlarının Red Bull gibi difüzöre kadar indirildiği görülüyor. Renault ayrıca arka kanadı dik bir şekilde bağlayan kanat kullanmamış.Difüzöre baktığımızda ise Ferrari’nin daha basit difüzörüne karşılık Renault’da daha karmaşık bir sistem görülüyor ve difüzörde bir çok bölüm var.

Tüm bu ayrıntıların yanında araçta egzoz çıkışının görülmemesi herkesi şaşırtıyor. Dünden beri tüm internet camiasında aracın tabanını önden besleyen ve gazların daha fazla dağılmasını sağlayan önde konumlandırılmış egzoslar olduğu söyleniyor ancak bu konuda resmi bir açıklama yok. Takımdan yapılan açıklamalarda sadece, aracın tabanını besleyecek bir sistemin olduğu söylendi.

Araçta ayrıca KERS sisteminin olacağı da açıklandı. Çekme kollu süspansiyon geliştirmesinin yanında KERS’in yerleşimi için bir çok mekanik değişikliğin yapıldığı söyleniyor. Bataryaların yakıt deposunun altında yer alacağı, motorda herhangi bir değişikliğin olmayacağı ve sadece dayanıklılık sorunları için değişikliğin yapılacağı söylendi.

 


Yorumlar

  1. Sinan Uzunoğlu avatarı
    Sinan Uzunoğlu

    Bu yıl Lotus Renault gerçekten en dikkat çekici özelliklere sahip araç egzos nerde bilen yok 😀

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir