Teknik Analiz: Renault R31 – Önden Çıkışlı Egzoz Sistemi

yazar:

kategori:

Daha önceden difüzör egzoz borularının mümkün olduğu kadar geriye getirilmesiyle birlikte egzoz gazlarıyla besleniyordu. Ancak yapılan kural değişikliklerinin ardından Renault, kaybettiği yere basma gücü oranını azaltmak için farklı bir yola gitti.

Araç daha ilk tanıtıldığında egzoz borularının olmaması dikkatlerden kaçmamıştı. Söylentiler egzozun önde olduğu şeklindeydi ve daha sonra yapılan açıklamada egzozun aracın sidepodlarının önünde olduğu ortaya çıktı.

 

Difüzörün downforce üretmesi için aracın altına maksimum seviyede hava akışı girmesi çok önemli. Takımlar barge board gibi aerodinamik parçaları aracın altına yüksek basınç uygulamak için kullanırlar ve bu sene şu ana kadar tanıtılan tüm araçlarda yüksek burunlar kullanılmasının nedenlerinden birisi de bu.Ardından difüzöre gelen hava akışının yayılma oranı önemli oluyor. Geçen seneki difüzörlerde bu oran oldukça artmıştı ancak zemindeki hava akışı o kadar artmamıştı.

Renault ise egzoz çıkışını sidepod önünden verip tabana daha fazla hava akışı sağlayıp downforce üretme oranını arttırmayı hedefledi.

Bu tür çözüm ilk bakışta faydalı görünse de yine de ilk günler için sorun çıkarabilir. Motor haritası ve sıcaklık başlıca yaşanabilecek sorunlar arasında yer alıyor. Egzoz sıcaklığı çok fazla olduğu için yakıt deposu, radyatör ve elektroniklerden bu sıcaklığı uzak tutmak için akıllıca çözümler bulunması gerekiyor. Egzozun önden verilmesinin ardından daha uzun ikinci boru gerekti. Daha uzun boruların olmasının araç düşük devirdeyken daha faydalı olacağı düşünülüyor. Renault KERS’i ve bataryayı yakıt deposunun altına yerleştirdiği için önden çıkışlı egzozun yerleşiminde de sorun olmadı.

Renault egzoz konusunda radikal davransa da belki biraz aceleci davranmış olabilir. Monokokda herhangi bir değişiklik gerekmediği için takımların kısa sürede bu sistemi kopyalayabileceği tahmin ediliyor.


Yorumlar

  1. Bu kadar süperzeka mühendiste zaten senin bu akıl ettiğini edemedi kafaları basmadı egzostları olduğu yerden aracın altına vermedilerde ta öne kadar uzattılar…Allah allah ya:)

    İmkan olsa aracın burnunun ucuna kadar uzatırlardı şüphen olmasın. Hava ısındıkça akış hızı artar, sıcak egzost gazlarıda bunu yapıyor ve aracın altına giren havayı ısıtıyorlar böylece aracın altından geçen havanın sürati artıyor, aracın üzerindekine oranla hızlanıyor ve aracın altında yüksek basınç alanı oluşturuyor. Bir nevi yapay yerçekimi etkisi yaratılıyor. Bu yüzden bu sıcak egzost gazlarını ne kadar öne taşıyabilirlerse o kadar daha avantajlı.

  2. F kanal gibi değil, şasi ile alakalı bir sisteme benzemiyor. Daha çok taban uğraştırır sanki. Bu senede en çok araçların tabanı önemli oldu. Ondan L.R.GP erkenden sürmüştür pistte. Birde uyumu yakalamak lazım diğer sistemlerlede. Dayanıklılık mesela. F kanalda böyle bir sorun yoktu.

  3. takım mutlaka bişeyleri saklıyordur yani öyle hemen kopyalanacak bi iş olsa göstermezlerdi

  4. Acaba aracın tabanından direk yere verselerdi nasıl olurdu,birde bulunduğu yerden önden dolnmadan da istenilen yapılabirdi gibi.

  5. MaYKiL Schumacher avatarı
    MaYKiL Schumacher

    umarım bu sistem ters tepmez.
    sonuçta çok riskli ve bir okadarda karmaşık bir sistem.
    bilim böyle bir şey işte
    sınırı yoktur :)))

  6. Kers,yakıt deposu,radyatör,elektronikler ve aracın altını cehenneme çevirecek egzos gazı…Renault bu sistemi düzgün çalıştırırsa büyük iş yapmış olur,fakat FIA nın bu sene olmasada seneye bu sistemi risklerden dolayı yasaklayabilir..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir