Teknik Analiz: 2011 Araçlarını Yakından İnceleyelim

yazar:

kategori:

Force India, Virgin ve HRT takımları dışında diğer tüm takımlar yeni araçlarını tanıttılar. Kimi takım daha tutucu davranarak bir önceki aracın devamı niteliğinde araçlarla sezona giriş yaparken kimileri ise öndeki takımlarla arayı kapatmak için daha yenilikçi ve radikal tasarımlarla ön plana çıktılar. Bu yazımızda genel olarak araçlarda ön plana çıkan teknik özellikleri takım takım sizlere sunmaya çalışacağız.

Ferrari F150

Görünüş olarak önceki seneki F10’dan pek farklı görünmeyen araçta aslında bir çok yenilik var. Bu sene neredeyse tüm takımların ön burnu yükselttiğini görüyoruz ve Ferrari’de de bu durum aynı. Bunun yanında ön burun biraz daha kalınlaştırılmış ve geçen sene olan V şeklindeki burun sırtından vazgeçilmiş. Ancak takım lansmanın ardından henüz yeni ön kanadı piyasaya çıkarmadı ve geçen seneki tasarımla devam etti.

Araçta genel olarak radikal denilecek değişiklikler yok ancak buna rağmen aracın neredeyse tamamı elden geçirilmiş. Sidepodlardaki hava girişleri yatık U şeklini almış ve KERS’in gelmesiyle birlikte daha şişirilip üst bölüm uzatılmış. Motor kapağında ise daha geleneksel şekil kullanılarak sırtında Ferrari’ye has düzenlemeler yapılmış.

Araçtaki en büyük değişiklikler ise arka bölümde. Üstten bakıldığında yine kola şişesini andıran aracın arkasında yeni kurallara uygun tamamen elden geçirilmiş arka kanat yer alıyor. Takım yeni aracında arka kanadı daha aşağıya doğru uzatmış ve arka kanadı yere tek kolla bağlamış. Egzoz sistemi de geleneksel şekilde arkaya doğru uzuyor ancak oldukça geride yer alan egzozdan çıkan gazlar difüzörü besliyor. Ancak daha fazla downforce üretmek amacıyla takım egzozdan çıkan gazların bir bölümünü aracın motorunu çalıştırmak için kullanılan marş deliğinden geçiriyor.

Süspansiyonda ise itme kollu (push rod) devam eden Ferrari, KERS kullanacak takımlar arasında yer alıyor.

Sauber C30

Gridin bağımsız takımlarından olan Sauber’e ilk baktığımızda, aracın renk dağılımı nedeniyle geçen seneye göre biraz farklı bir araç görünüyor ancak yapı olarak bakıldığında çok farklı ve dikkat çeken değişiklikler görünmüyor.

Yine yüksek ve kalın burun kullanan Sauber, geçen seneki eğik ön kanat bağlantısı yerine bu sefer dik bağlantıları tercih etmiş. Geçen sene egzoz beslemeli difüzör geliştirmeyen ve bunun yerine harcamalarını bu seneye aktaran takım genel olarak dayanıksız olan C29 şasisinin zayıf yönlerini ve dayanıksız olduğu alanları geliştirerek bu sene daha istikrarlı sonuçlar elde etmeyi hedefliyor.

James Key, teknik patronluğa geçmesiyle birlikte aracın sürüş yüksekliği sorununu ve dayanıksızlığa neden olan Ferrari motorunun yerleşimindeki sorunlarını çözmeyi hedefledi.

Çok hafif derecede V şekle sahip burun sırtından geriye doğru geldiğimizde çok agresif ve kare şekline benzer sidepodlar dikkatleri çekiyor. Sidepod altlarının kesik olduğu araçta üst hava girişinin altında 4 bağlantı olması dikkat çekerken egzoz çıkışı aracın zeminine oldukça yakın seviyeye indirilmiş ve difüzörün orta bölümünü besliyor. Örs motor kapağının bulunmadığı araçta, motor kapağındaki soğutma sisteminin çıkışı daha genişletilmiş.

Difüzör bölümünde ise takım, arka kanadın yan bölümüne dikey parçalar ekleyerek bu bölümü adeta difüzörün devamı olarak kullanmasıyla dikkat çekiyor.

Lotus T128

Geçen seneki yeni takımlar içerisinde en iyisi olan Lotus, diğer takımlara göre bu sene de çalışkan davrandı ve büyük takımlarla birlikte yeni aracını piste çıkararak test etmeyi başardı.

Geçen seneki basit görünümlü aracın aksine bu sene daha modern ve günümüz çizgilerine sahip bir araç hazırlayan Lotus, araçta neredeyse değişmeyen parçanın kalmadığını iddia ediyor.

Araca baktığımızda ön burnun yüksek tutulduğu ancak geçen senekine göre oldukça kalınlaştırıldığı, sidepodların yenilendiği ve sürücü arkasında yer alan hava girişlerinde sınırların zorlandığı görülüyor.

Williams FW33

Formula 1 tarihinin en başarılı 3 takımı olan Williams son yıllarda pek beklediğini bulamıyor ancak buna rağmen yenilikçi yapısından da vazgeçmiyor.

Frank Williams’ın sahip olduğu takım bu sene de kalın ve oldukça yüksek bir burna sahip araç hazırladı. Aracın arkasına doğru gittiğimizde nispeten kalın ve üçgen şeklinde sidepodlar dikkat çekerken aracın en çok dikkat çeken bölümünün arka taraf olduğunu söyleyebiliriz. Klasik ve sert çizgilere sahip motor kapağının altına baktığımızda neredeyse tüm fazlalıklar atılmış gibi görünüyor. Sidepodlar mümkün olduğu kadar kısa tutularak arka bölüm boşaltılmış ve bu bölümdeki tüm parçalar mümkün olduğu kadar yere yakın tutulmuş. Williams’ın bu bölümü bu kadar boşaltmasında oldukça küçük bir vites kutusu geliştirmesinin etkili olduğu söyleniyor. Haberlere göre Williams bu sene öncesinde Formula 1 tarihinin en küçük vites kutusu sistemini geliştirdi.

Araç testlerde geçici bir görümüme sahip ve geçici görünüm olarak Williams’ın geleneksel mavisi kullanılırken yeni görünüm sezon başlamadan tanıtılacak. Takım kendi geliştirdiği KERS sistemini kullanacak.

Renault R31

2011 araçları içerisinde en radikal yeniliklerden birisine sahip olan araç kuşkusuz Lotus destekli Renault R31 oldu. Bu sene siyah üzerine altın sarısı bir tasarımla karşımıza çıkan Renault’da yüksek ve kalın burun dikkat çekerken burun sırtının V olduğu görülüyor.

Oldukça iyi paketlenmiş aracın sidepodları oldukça şişkin ve yuvarlak olmasıyla dikkat çekerken sidepodların ve aracın arkaya doğru gittikçe iyice daraldığı görülüyor. Klasik motor kapağına sahip araç, tanıtılır tanıtılmaz egzoz borularının görülmemesiyle dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Ancak sır perdesi bir süre sonra aralandı ve araçta sidepod önünden çıkışlı bir egzoz sisteminin olduğu ortaya çıktı. Renault bu sistem ile aracın tabanına mümkün olduğu kadar hava vererek yere basma gücünü arttırmayı planlıyor.

Arka kanadın ortasında zeminle bağlantı direği bulunmazken, arka kanat planyalarının hareketini sağlayan dikey parça dikkatlerden kaçmıyor. Bunun yanında arka kanat difüzöre kadar indirilmiş.

Mercedes W02

2010’da beklediğini bulamayan takım, 2011 aracı üzerinde çalışmalara erken başladı ve özellikle ön bölümü agresif olan bir araç tasarlamışa benziyor. Geçen seneki araca göre tamamen farklı bir ön bölüme sahip olan aracın burnu tamamen yükseltilip genişletilmiş ve öne doğru geldikçe Red Bull’a benziyor. Ön kanat bağlantısı oldukça sportif olan araç V burun sırtına sahip.

Geçen sene araçta oldukça farklı bir motor hava girişi vardı ancak bu sene nispeten daha geleneksel ancak dar bir giriş kullanılmış. Sidepodları üçgen şeklinde olan aracın motor kapağı oldukça geleneksel ancak alt bölümün oldukça şişkin olması dikkatlerden kaçmıyor.

Motor kapağının bitiminde Red Bull tarzı hava çıkışı bulunurken tepedeki T bölümün konumlandırılması da dikkatlerden kaçmıyor.

Red Bull RB7

2010’un en hızlı aracına sahip olan Red Bull, görünüş olarak eski aracın izlerini 2011 aracına da taşımış ve radikal değişiklikler yapmamış.

Araç ilk bakışta 2010 aracının aynısı gibi görünse de yine de bazı farklar gözden kaçmıyor. V burun sırtını en agresif şekilde kullanan takım, 2011’de de V şekil ile devam etmiş ancak geçen senekine göre daha sade bir V var.

Arkaya doğru ilerlediğimizde kendina has şeklini koruyan Red Bull, bu sefer örs motor kapağına sahip değil ancak motor kapağı yine rakiplerine göre farklı ve Newey kurallar çerçevesinde motor kapağını yine arkaya kadar uzatarak farklı bir şekil vermiş ve motor kapağının arkasında yer alan büyük hava çıkışı yine araçta bulunuyor.

Pek dikkatleri çekmese de kokpit önünde yer alan aynalar bu seneki araçta buruna dik olarak bağlanmış. Önceki araçta bu aynalar dışarı doğru açılır şekilde konumlandırılmıştı.

Arka kanadı yeni kurallar çerçevesinde kendine has bir şekilde hazırlayan Red Bull’un 2011 aracındaki en büyük yeniliklerinden birisi egzoz kısmında bulunuyor. 2011 kurallarında egzozun difüzörü beslemesi yasaklanıyor ancak Newey kurallardaki bir açığı çok iyi kullanmış gibi görünüyor. Kurallarda difüzörün 5 cm dışında yer alan bölümde düzenlemeye izin veriliyor. Newey de bunu kullanarak egzoz çıkışının önünde tabanı yükseltip kanal açarak egzozdan çıkan gazları difüzöre yönlendirmeyi başarmış.

Takım bu arada KERS’i de kullanacak ve Newey asıl mücadelenin KERS’i uygun bir şekilde araca yerleştirmek için çok fazla çalıştıklarını dile getirdi.

Mclaren MP4 26

Büyük takımlar içerisinde yeni aracını en son tanıtan isim Mclaren oldu. Tanıtımdan önce yapılan açıklamalarda bu aracın diğerlerine oranla farklı olacağı söyleniyordu ve aracın tanıtılmasıyla farklar ortaya çıktı.

Bu sene genelde tüm takımların araç burunlarını yükselttiğini görüyoruz ancak Mclaren geçen seneki yüksekliği muhafaza etmiş gibi görünüyor. Burun kalınlık olarak geçen seneki gibi olsa da, geçen sene hafif aşağıya doğru inen burun bu seneki araçta yandan bakıldığında daha düz olduğu görülüyor.

Aracın şüphesiz en dikkat çeken bölümü sidepodları oldu. Oldukça yüksek olan sidepodlar, kendine has L (takım U olarak açıklıyor) sidepodların kokpit yanları oldukça düşük ve sidepod altları da kesik. Bu şekil sayesinde takım, önden gelen havayı maksimum seviyede hem sidepod altından hem de sidepod üstünden arka kanada aktarmayı hedefliyor.

Sidepod ile taban arasında da normalden daha fazla fark görünüyor. Bunun neden bu şekilde yapıldığı bilinmiyor ancak söylentilere göre egzoz sisteminin Renault tarzı önden verilmesi halinde bu bölümden hava akışı sağlanacak.

Aracın motor kapağı klasik şekilde ancak Mclaren burada da diğerlerine oranla farklı bir şekil çıkarmış. Üst hava girişi elden geçirilmiş ve hava girişinin ardından soğutma için ikinci bir hava girişi açılmış. Bu hava girişinin arkadaki çıkışı ise kocaman olmasıyla dikkat çekiyor.

Aracın tanıtımında egzoz sistemi tam olarak afişe edilmedi ve plastikten bir egzoz vardı. Yapılan açıklamalarda takımın testlerde tamamen farklı egzozla çıkacağı ve büyük ihtimalle Renault tarzı radikal bir sistem hazırlayacağı söyleniyor.

Geçen seneye göre aracın arkası daha şişkin bir yapıya sahipken, sidepod kenarlarında yer alan dikey kanat ve barge board bölümü de elden geçirilmiş olarak dikkatleri üstüne çekiyor.

Bunun yanında takım süspansiyonda hem çekme hem de itme kollu sistemi denediğini ve yapılan analizlerin ardından çekme kollu (pul rod) sistemi araca yerleştirdiğini açıkladı.

Toro Rosso STR6

Red Bull’un yardımını almadan kendi aracını üretmeye çalışan küçük takımda bu sene farklı ve köşeli ön burun olması dikkatlerden kaçmazken, geçen seneki agresif V burun sırtından da vazgeçildiği görülüyor. Bunun dışında ön kanat kenarları da oldukça fazla elden geçirilmiş.

Sidepodların da elden geçirildiği araçta çift zemin kullanıldığı söyleniyor.

 


Yorumlar

  1. west_mclaren avatarı

    cok güzel analizler tesekkur ederım ayrıca cok hosta yorumlar var ki bence mclaren kers sıstemını en ıyı kullanan takımdı hatırlanıcagı gıbı dıger takımlardan yaklasık 1.200 gr daha hafıf hale getırmıslerdı kersı brawn gp fırtınasının estıgı o sezon yarısların baslamasını 4 gozle beklıorum umarım mclaren ferrari mercedes cekısmesını ızlerız bu sene

  2. gökhan tuna avatarı

    ben gökhan tuna bunları çok beqendim…

  3. Mustafa Sar avatarı

    Yine aynı oyun… Yine aynı sahne… ferrari ve diğerleri… fia kurallarını ferrarinin veto etme yetkisi vardı… Ferrari hem kuralların değişkenliğinden yakınıyor hemde bu yetkisini kullanmıyor… Ferrari'nin fia kural değişikliklerini veto etme yetkisi bir şehir efsanesimidir…. Ferrarinin aracında radikal bir değişiklik olmaması bir yandan umut verici bir yandan umut kırıcı… Bütün mesele f150 f10'dan daha hızlı ve dayanıklı olabilecek mi… Gerçi f10 dayanıklılık sorunu pek olmadı ama değişken pistlere uyumlu olduğu da söylenemez… örn. almanyada şaha kalkan f10 macaristanda tur yiyebilirdi… (Burada Alonso'nun savunma maharetini unutmamak gerekir)

  4. McLaren airbox arkası extra girişler hidrolik ve vites kutusu ile ilgili soğutma için olduğu resmi olarak açıklandı. sonradan rakipleri ters köşe yapmak için söylendiğini sanmıyorum çünkü tanıtımda araç birleştirilirken ordan giren havanın vites kutusu üstündeki küçük radyatöre gittiği net şekilde belli oluyordu.airbox altındaki giriş ise kers ile ilgili. extra hava girişi koymak size drag olarak geri döner ama önemli olan getirisinin götürüsünden fazla olmasıdır, onuda test edip göreceklerdir. sonuçta hangi takım olursa olsun bunlar nihai araçlar değil son testlere kadar beklememiz gerekebilir.McLaren in bazı yönleriyle göstermelik plastik tanıtımı hakkında yorum yapmakta bir yere kadar oluyor.

  5. Sinan Uzunoğlu avatarı
    Sinan Uzunoğlu

    Ben Lotus Renault tan çok şey bekliyordum ama Kubica nın haberi çok kötü oldu yaa.McLaren Mercedes bu tasarım ve yeniliklerle ne yapacak bekleyip görmek lazım en yenilikçi gözüken araç o şuan ferrari ve redbull geçen yılki araçların düzenlenmiş halleri sadece

  6. ikinci hava girişinin işlevi ile ilgili şu anda net bilgimiz yok .rivayetlet var.arka kısımdaki bazı parçaları soğuttuğu ile ilgili.mantıklı olabilir zira önden egzoz çıkışı bazı parçaların aşırı ısınmasına neden olacaktır illaki.ancak net bilgimiz yok tabiki sadece tahmin yürütüyoruz.belkide mclaren önden egzoz sistemini bu hava girişi ile soğutmak için yada düzenlemek için bazı şeylerdende taviz vermiş olabilir.

  7. pek göze batmıyor galiba ama williams ın arkası en farklı düşünce. bu araçta hem motor, yakıt deposu, vites kutusu , yanında bir de kers varken o arka taraf nasıl bu kadar boş kalmış.

  8. rocco junior avatarı

    Süspansiyon nasıl değişmemiş arka tarafta bir çok oynama yapmışlar özellikle arka süspansiyonda sanki fabrikada çalışan elinde aracın teknik çizimleri ve gelecek updateleri biliyormuş gibi konuşmayın.Ha herşeyi mclaren değiştirdi Ferrari geçen seneki araç ile Allah ne verdiyse sezona başlayacak sanki bravo sizede sizde bu zeka ile Virgin'de kariyer yaparsınız=)

  9. Kadir YILMAZ avatarı

    Sanki en güzel araç Reanult olmuş gibi, Redbul gayet sade ve kemikli gibi geldi (yine mi hızlı) ama haberlere göz gezdirince Mclaren den sürpriz beklemeye başladım. Schumi, zirveye dönmelisin ama….
    Ya F1 den uzak kalmak harbiden zormuş, umarım yarışlardan birkaçını seyredebilirim en kötü İstanbulPark a yetişicem.

  10. haha mclaren bişeyleri kanıtlamak zorundaymış gibi sanki:D iş başvurunuzu kabul etmediler gibi önce bir hispania ya gidin ordan tırmanırsınız bu zekayla.
    mercedes değilde ferrari çok şey saklıyor geçen senenin başında beri. adamlar daha süspansiyonu değiştiremedi aero nasıl değişsin:D

  11. eLmAtAdOr_aLoNsO  avatarı
    eLmAtAdOr_aLoNsO

    adamlar haklı =)

  12. Mclaren Mercedes  avatarı
    Mclaren Mercedes

    O kadar mühendisi harcadınızı iki dakikada 🙂

  13. Eray Parlak avatarı

    bencede değiştiricekler. Mclaren Amacı F-duck tan sonra yine diğer takımların kendilerinden söz ettirmeleri . Kendilerini radikalciler olarak adlandırmak istiyorlar kısacası çakma bir hava girişi olarak sezona yazılıcak…

  14. Eray Parlak avatarı

    En agresif Tasarım Mercedes W02 Gibi duruyor. Aracın Yandan Görünümüde çok iyi ross brawn inşallah İçinide İyi yapmışlardır. Aracın uzunluğunu diğer takımların aksine daha uzun gördüm.Buda Önden kayma yaşıyan schumacher için dizayn edilmiş gibi duruyor. araç harika inşallah şampiyonluğa oynar. Testlerde Virgin geçmişdi mercedesi Mercedes Çok Büyük bir hız saklıyor.Ve parçalarıda…

  15. bence mclaren in ikinci hava girişi aracın hızını azaltacak.sezon içinde değiştirilebilir ancak bu diğer dizaynlarıda etkileyebilir.ve önden egzoz sistemini sekteye uğratabilir.f150 ve rb7 nin egzoz sistemleinide gördüğümüzde araçların eklediklerinde şu anda gizliyorlar göreceğiz.w02 de gizliyor

  16. benimde tek güvendiğim nokta. Kers mclaren ve ferrariye büyük artı sağlayacak. RB normalde sorun yaşamaya daha meyilli kers çok sorun çıkartır gibi geliyor.

  17. görüntü olarak bana göre göze en hoş gelen Ferrari. Belki rengi sayesindedir ama özellikle üsten görünüşü muazzam. şu şartlar altında da ancak görünüşlerini karşılaştırabilirim zaten. bakalım hızları nasıl olacak ama ben yine ferrari-red bul ve mc laren arasında kapışma olacaktır diye düşünüyorum.

  18. Açıklamalar için teşekkürler güzel olmuş.

    McLaren ve Renault'un neler yapacağını çok merak ediyorum.

  19. hedef takım redbul, geçilmesi gereken onlarmış gibi görünüyor bu artık kimse için süprizde değil ama bu sezon bakalım redbul kersi nasıl kullanacak sorunsuz kullanırlarsa müthiş artı… zaten aracın altyapısı çok iyi, şuana kadar takımlar ne yaptılarsa redbul seviyesinde DF üretemediler, bu sezonda aynısı mı olacak merak ediyorum.

  20. araçta arka burun var mı? 😀
    ön burun varsa arka burun da vardır diye düşünmeye başladım her yerde aynı gariplik 😀 bu yazıya da taşınmış
    yine de yazı çok iyi elinize sağlık 😀

  21. Micha3L Schum4cheR avatarı
    Micha3L Schum4cheR

    Tsk ler cok saolun Mclarnei çok merak ediyorum en farklı arac o suanda hızı nasıl acaba.

  22. Mclaren Mercedes  avatarı
    Mclaren Mercedes

    Bu arada analiz için teşekkürler.

  23. Güzel çalışma.Emeğinize sağlık.

  24. Mclaren Mercedes  avatarı
    Mclaren Mercedes

    Araç boyları hakkında bi bilgi var mı?

  25. ALİ  ULUSOY avatarı

    Güzel analiz Teşekkürler

  26. Bilgiler için teşekkürler şimdi Daha anladım araçları.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir