Button, Lastiklerin Yarışlara Eğlence Katacağını Düşünüyor

yazar:

kategori:

2009 Şampiyonu Jenson Button, lastiklerin karakterinin bu sene sürüş stiline uyacağına inanıyor ama hamurların doğasının, gösteriyi ateşleyeceğini düşünüyor.

Button: “Sert lastik, orta, yumuşak ve süper yumuşak lastikler arasında büyük farklılıklar var. Bu büyük farklar sadece tur derecelerinde de değil, ayrıca dayanıklılık ve bozulmada da mevcut”

“Yarışlar için eğlenceli olacak. Yumuşakların gözle görülür şekilde değiştiğini biliyorum ama diğer lastikler aynı kalıyor. Bunun herkesin istediği gibi olduğunu düşünüyorum; lastikler arasında oldukça büyük bir fark var.”

“Lastikler arasındaki farkları izleyenler bilecek, hepimiz bileceğiz. İnsanların bunu görebilmesi iyi olacak diye düşünüyorum.”

“Süper yumuşak ile yumuşak lastikler arasında bir saniye, yumuşak ile orta hamur arasında yarım saniye, orta ile sert arasında yine bir saniye fark bulanların olduğunu duydum. Lastikler arasında çok fark var. Bu yüzden eğer birini kullanmaz ve ertesi gün kullanırsanız, tempo ve rekabtçilik arasında büyük bir fark olduğunu görürsünüz. Bu yüzden bir şey bilmek çok zor”

Button ayrıca yeni ayarlanabilir arka kanadı da deneme fırsatı buldu.

Button: “Birkaç defa denedim; öylesine, çalışıp çalışmadığını görmek için. KERS butonuna basmak gibi, ondan ilave destek alabiliyorsunuz”

“Ana düzlükte ayarlar yapan Renault’un arkasına geldim ve (kanadın) ne kadar çabuk hareket ettiğini anlamadım. İnanılmaz bir parça”

“Onu kullanarak birini takip etmek komedi. Çünkü arka kanadın böyle hareketli olması yanlış gibi görünüyor. Bir şey düşmüş gibi oluyor. Alışması biraz zaman alacak ama çok çabuk uyum sağlayacağız. KERS konusunda şimdiden kendimi alışmış hissediyorum. Ama arka kanada alışmanın biraz daha uzun süreceğine eminim”

İngiliz pilot, Pazar günü tekrar direksiyona geçtiğinde takımı McLaren’i daha da zorlayacağını ifade etti.

Button: “Dürüst olmak gerekirse pek ayar yapmadık. Öğle süresince büyük bir değişiklik yaptık, uzun süre aldı, 1,5-2 saat kadar kaybettik. Ama daha çok küçük ayar çalışmaları yaptık”

“Sonuçta bir iki değişiklik vardı ve olumluydu. Sonunda göstermiş olduğumuz ilerlemeden gerçekten memnunum”

“Henüz her şeyi aydınlatmadık ama bazı veriler topladık. Bunu yapmak önemliydi. Ve Pazar günü, bu aracın neler yapabildiğini göreceğiz”

“Gerçekten nerede olduğumuz konusunda bir fikrim yok. Önemli olan, aracın temel dengesinin makul seviyede olması ve onun üzerine koyabilmemiz. Zayıf olduğumuz bir alan görünmüyor, zayıf değiliz”


Yorumlar

  1. Button geçen sene lastikle girdiği kumarların büyük bölümünde başarı gösterdi şanslı idi diyelim.

    redbuldan alınan çantada keklik puanlar,güvenlik aracına uymak zorunda olmamaları,geçiş yapan momentum kaybeden araçları geçmek vs.

    bu sene bekleyelim ve görelim.
    bu senede kazanmaktan sıkıldım diyecekmi difizör saltanatı günlerinde ki gibi.

  2. keşke sadece lastikler değişseydi.
    ortalık karışacak geçişler pitler canımızı sıkmaya başlayacak korkusu var.
    arka kanat ve kers fazla görünüyor bu sene için.

  3. ne 3 senesi? geçen sene ile birlikte 4 yıl. tam 4 yıl, aynı banttan çıktığını düşünmeye başladığım lastiklerin önce ortasına, sonra da kenarına boya sürüp sürüp verdi takımlara. dedi ki "bu yumuşak, bu sert, bu da süper yumuşak…" şeride bakmadan kimin hangi lastikle yarıştığını anlamamız mümkün oldu mu? çıplak gözle fark etmeyi geçtim, live timing'deki zamanlara bakarak bile fark edebildik mi? "10 tur gider" dedikleri lastikle pilotlar neredeyse yılbaşına kadar süreceklerdi. ama b.stone böyle dedi.. yerse… neyse ki kurtulduk.

  4. "Lastikler arasındaki farkları izleyenler bilecek, hepimiz bileceğiz. İnsanların bunu görebilmesi iyi olacak diye düşünüyorum."

    "Süper yumuşak ile yumuşak lastikler arasında bir saniye, yumuşak ile orta hamur arasında yarım saniye, orta ile sert arasında yine bir saniye fark bulanların olduğunu duydum. Lastikler arasında çok fark var. Bu yüzden eğer birini kullanmaz ve ertesi gün kullanırsanız, tempo ve rekabtçilik arasında büyük bir fark olduğunu görürsünüz. Bu yüzden bir şey bilmek çok zor"

    b.stone'un 3 sene boyunca "yapmak için söz verip de" bir türlü yapmadığı olayı pirelli'den bu yıl göreceğiz inşallah. button'ın anlattıkları, en çok biz taraftarlara yarayacak. artık ilk 30 tur tren gibi giden, sonra hep birlikte 1 kez pite girip aynı düzende çıkan ve yarışın kalanında da aynı tren düzeninde gitmeye devam eden araçların resmi geçit törenini izlemek zorunda kalmayacağız. artık, araçlarda takılı olan lastiğin sert mi yoksa yumuşak mı olduğunu anlamak için habire etrafındaki renkli şeridi aramayacak gözlerimiz. her araç, tur tur, ayağındaki lastiğin çeşidine göre, ya uçacak, ya sürünecek. kim ne zaman pite girecek, ne zaman geçiş olacak, mevcut hızlı aracın başına 5 tur sonra ne gelecek, yarışı kim kazanacak, finish çizgisinden önce göremeyceğiz. pirelli sanırım yıllardır süren yaraya merhem olacak. tebrikler..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir