Pirelli: "Lastikler, Schumacher'e Göre Tasarlanmadı"

yazar:

kategori:

Michael Schumacher ve Felipe Massa gibi bazı pilotlar, geçen senenin Bridgestone lastikleriyle sıkıntılar yaşadı ve Pirelli’nin gelmesi, onlar için bir fırsat olarak görüldü.

Şimdiye kadar önden daha iyi tutunma isteyen pilotların, Pirelli’nin hamurlarından memnun olduğu belirtiliyor.

Ama Pirelli Motor Sporları Sorumlusu Paul Hembery, şahıslar düşünülerek tasarım yapmadıklarını söyledi.

Hembery: “Lastiklerimizi, Michael Schumacher gibi pilotların özel ihtiyaçlarını düşünerek tasarlamadık”

Hembery, Alman pilotun Barselona’da bir yarış simülasyonu yaptığını ve yeni lastikler için 3 defa pite girdiğini açıkladı.

Hembery: “Strateji uzmanları ve pilotlar için yarışlar, şimdi daha büyük bir meydan okuma”


Yorumlar

  1. Schumacherin lastik problemi daha çok arabanın önden kaymaya meyilli ve denge problemleri yüzünden olduğu ayrıntısını unutmuşsun dostum 😉
    Araç üstü görüntülerini izledinmi bilmiyorum çok kayma var viraj giriş ve çıkışlarında…

  2. -Massathebest bir noktayi kacirmissin
    -Konu surus stili degil adaptasyon
    -Pirelli den sikayet eden button ve hamilton demissin ben Vettel i de ekliyorum eger 1. yaristan sonra adepte olamazlarsa ve lastigi bahane ederlerse o zaman haklisin
    -ben boyle olacagini dusunmuyorum. 1. yaristan sonra bu ust düzey pilotlar buna adapte olacaklar
    -Massa ve schmacher in problemi adepte olamamak ti
    -ve bence bu Massa nin cok ust düzey pilot olmadigini gösteriyor
    -schmacher in de kusura bakmayin haberlerinin altinda yazdigim gibi kendisinin degil ikizinin yarisiyor olmasindan kaynaklaniyor

  3. yani bu haber çok saçma bence

  4. bu konuda haklısınız kesinlikle

  5. rosbergin şu ana kadar ilgi çekici yani galibiyet gibi bir sonuç alamaması züğürt tesellisi anlamına gelebilir belki sizler için.ama rosbergin altında rbr demiyorum bile geçen yılki ferrai yada mclaren olsaydı olacakları siz sadece tahmin edebilirdiniz.bense gayet net söylerdim

  6. Güneş balçıkla sıvanmaz…..

  7. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Şurası kesin ki Pirelli için zor bir yıl olacak.Şu anda pirelli bile nerede olduğunu ve ne yapması gerektiğini bilmiyor.Yapılan onca teste ve km ye rağmen veriler istenilen düzeyde ve yeterli değil.Yarışlar başladıktan sonra taşlar yavaş yavaş yerine oturmaya başlayacak.Kimlere fayda sağlar ya da kimlerin işine gelmez burası tahmin edilse bile muammadır.Henüz çok yüksek sıcaklıklarda kauçuğun yapışma,tutma,ufalanma oranları ve ölçüleri net değil.

    Şimdi pirellinin suçu ne? diyebiliriz..Pist- hava- araç üçlüsünden elde edilen veriler ne kadar değişkendir? Pistlerde çok fazla değişiklik olmuyor.Bazen kerblerde değişiklikler yapılabiliyor.Hava durumu da aynı şekilde önceden tahminlerle ve o tarihin ortalama sıcaklığıyla bi şekilde geri bildirim verebilir.Araçta ise durum çok farklı.Her yıl değişen kurallar bunu belirsiz hale getiriyor.Geçen yıl bridgestone birçok yarışta yanılmıştı.Tahminleri tutmamıştı.15 tur ömür biçilen lastik 50 tur dayanabilmişti.Yıllardır F1 e lastik tedarik etmek bu kadar sapmayı engelleyemedi..

    Şumi hakkında çıkan bu söylenti çok üzücü.İnşallah"" F1 de dedikoduların yüzde 80 i doğrudur"" emaresine ters düşer ve kalan yüzde 20 lik kısımda yer alır.Aslında bu yıl şumi hakkında o kadar şey yazıldı ve çizildi ki ha bir eksik ha bir fazla olsa neye yarar.Bu söylentinin altında, beklentilerin karşılanamadığı 2010 yılı yatmaktadır.Zaman zaman kendi kendini de eleştirdi ve 41 imde bile gelişiyorum dedi.Ama etraftan gelen eleştiriler acımasızdı.Kimisi güldü,kimisi alay etti..Hal böyle olunca bazıları da kendince savunmaya geçtiler.Şumi lastiği sevmedi, araç buttona aitti,yaşı 41 di,boynu boğazı ağrıyordu gibi hemen her hafta bişeyler söylendi.Bu kadar başarısız sonuç ve bu kadar demeçten sonra şuminin yeni lastikleri sevmesi böyle bir söylentinin çıkmasına neden olmuş olabilir.Sezon başında konuşulanları hatırlıyorum sonra da gelinen noktaya bakıyorum hakikaten çok şaşırtıcı.Kim derdi ki yarıştığı takım koskoca şumiye ultimatom verecek.Şumi bazılarına, herşeyin pilotun elinde olmadığını öğretti.Her pilot aynı değildir.Kimisi her yere ve her şeye ayak uydurabilir kimisi de seçici olabilir.
    Son olarak F1 de şüphe her zaman vardır.Bazıları gerçektir.Bazıları da asılsız ve gereksizdir.Hani 2010 son yarışa italyan hakem verilince bazıları Ferrariye fayda sağlayacağını söylemişlerdi ya .İşte F1 böyledir.

  8. 1- Button önden kayan araçları tercih eder..
    2- Pirelli önden kaymayı asgariye indiren bir lastik üretmiştir..

    Lastikler ufalandığı zaman pilotlar yavaşlar, en büyük sebebi ise tutunmanın kaybolmasıdır. Belki bu tutunmanın azaldığı durumlarda Button aracı diğerlerine göre 3-5 tur daha rahat kullanabilir. Bir diğer avantajı ise lastiklerin çabuk ısınması sonucu sıralamalarda geçen seneki gibi arkalarda kalmayacak olması..

  9. massa ve schumi, ön lastiklerde fazlaca tutunma isteyen sürüş stiline sahip pilotlar. ön lastikleri yeteri kadar ısıtamadıklarından dolayı ön tarafta soğuk kalan lastikler, doğal olarak yol tutmuyor. yol tutmayınca virajlara girişte diğer pilotlara nazaran bir parça daha fazla yavaşlamak zorunda kaldılar. bu da tur derecelerine olumsuz yansıdı.

    geçen yıl üst düzey pilotlar arasından 5 tanesi sorunsuzca giderken, felipe ve schumi lastiklerle sorun yaşadılar, doğru. ama bir noktaya daha dikkat çekmek istiyorum, bu yıl kullanılacak lastikler ile ilgili en çok itiraz edip ses çıkaran pilotlar da, geçen yıl hızlı gidebilen 5 pilottan ikisi olan hamilton ve vettel. tesadüf oabilir mi? ne oldu şimdi, geçen yıl işini iyi yapan 5 pilottan ikisi bu yıl ses çıkarmaya başladı. geçen yıl şikayet eden 2 pilot ise (felipe ve schumi) şimdi oldukça memnun, keyifli. hamilton ile aynı aracı kullanacak olan button'dan bir ses çıkıyor mu hiç? demek ki herkes kendine uyan lastikler ile mutlu, uyan lastikler ile kendini rahat hissediyor, bu kadar basit.

  10. İlk olarak bu sorun sadece massa ya da schumi de yaşanmadı. Diğer bir çok pilotta önden kayma sorunundan sıkça bahsetti. Massa'yı ayrı yere koyarsak, Rosberg ve Schumi sıkça önden kayma problemi yaşadılar. Hatta bu problemin tek turda (sıralamada) büyük zaman kaybetmelerine sebep olduğu gündeme geldi. Rosbergle schumi arasındaki tek fark schumi önden kayma problemi yaşayan araçlarla istenilen performansı sergileyemezken Rosberg bunun üstesinden gelmeyi bildi. Ama bunun en büyük etkeni Schumi Button için hazırlanan bir araçla yarıştı. Her ne kadar güncellemeler olsa da bu sorunu çözemedi MErcedes…

    Önden kayma problemi sadece araçla ya da lastikle ilgili değil. Bazı pilotlar önden kayan araçları daha çok tercih ederken (En belirgin örnek Button) Schumi gibi bazı pilotlarda arkadan kaymayı daha çok tercih eder.

  11. -Arkadaslar ben bu soruyu bir Massa haberinin altinda sormustum Simdi gene soruyorum.
    -Gecen sene sampiyonluga oynayan pilotlardan 6 pilot ve Schumacher ile beraber 7 pilot arasinda nicin sadece Massa ve Schumacher önden kayma sorunu yasadi?
    -Hakkaten ben bir ust düzey pilotun bu sorunu 1 yaris yasadiktan sonra öbür yaris giderememesini kusura bakmayalim yetersizlik olarak kabul ediyorum
    -Yani 5 adet ust duzey surucu bu onden kayma sorununu dile bile getirmememisken Massa ve Schmacher in bu sorunu yasamalari ilginc degil mi? Ben bunun aciklamasini bulamiyorum.
    -Pirelli lastikleri ile ilgili olarak da ben bu lastiklari sonuna kadar destekliyorum.
    -Bunun birinci sebebi Türkiye de pist ten 50km ötede yapilmalari
    -Ikinci sebebi daha cok pit görecek olmamiz

  12. rocco junior avatarı

    Jetman,arkadaşım züğürt tesellisini bırak Allah aşkına ve Salim Kaya,kardeş senin pilotun başarılı olsun biz alkışlarız ve bizim pilotumzu takımımız eğer başaramazsa kabulleniriz.Merak etmeyin kılıf aramayın boşuna sezon başlasın kim avantajlı kim değil görücez

  13. Önden kayma sorunu lastiklerde değil araçtadır. Bütün pilotlar aynı lastiği kullanıyor ancak aynı aracı kullanmıyor. MGP denge sorunu olan bir araçla lastikleri iyi çalıştıramadı ve koruyamadı. B2 şasisini kullandığında Schumi daha iyi turlar atmıştı.
    Yani burda olayın pirelli ile alakası pek yok. MGP downforce, süspansiyon ve ağırlık dengesini düzgü yaparsa önden kayma sorununu çözmüş olacak.
    Ancak bazı pilotların stilleri daha agresif olduğundan diğerlerine göre 2-3 tur önce lastiklerini bitirebilirler. Buda sadece o turlarda sorun yaratır (kayma v.s.)

  14. benim şahsi görüşüm şudur.bir pilot aracından şikayetci olabilir.motordan aerodan şikayetci olabilir ama
    asla lastiklerden şikayetci olmamalı zira tüm pilotlar ve takımlar aynı lastikleri kullanıyor.süper pilot her zaman süperdir hangi lastik olursa olsun..her zaman stilini adapte etmeli.yok bu lastikler bana uymuyor diyen bir pilot varsa o pilot a klas değildir.nokta

  15. Bu ne saçma bir haber böyle. Ne yani lastiklerin önden tutunması iyi diye schumi'ye göre mi yapılmış olması gerekiyor. Schuminin geçen yıl önden kayan araçla neler çektiğini hepimiz biliyoruz. O zaman dünya devi bridgestone da button için lastik yapmış geçen yıl.

  16. button atsa atsa bir pit aralığında 2-3 tur fazla atar ama hami dende yavaş turlar atacağı için fark çok olmaz.
    massa nın stiline uydu diyelim.alonsoda stilini lastiklere yada arabaya adapte edebilen bir pilot.
    schumiye bu lastikler uydu diyelim.rosbergede uyar niye her ikiside geçen yıl önden kayan bir araçtan şikayetçiydiler.yeni lastikler önden iyi tutunuyor.yani bu açıdan ikisinin birbirine üstünlüğü olacağını sananlar yani schuminin bu lastiklerle rosbergi geçeceğini düşünenlere bir şey demiyorum.yazdığım haricinde

  17. İsim olarak Schumacher değil de Button'dan bahsederek aynı açıklamayı yapsalar daha mantıklı olurmuş. Çabuk bozulan lastikler bir plota avantaj sağlayacak ise o pilot Button'dur.

  18. önceki haberlerde birileri bişey demiş dediğine göre. bu, diyenleri bağlar muhakkak ki, bizi bağlamaz.ama ateş olmayan yerden duman çıkmaz bu haber için uygunmu sence arkadaşım??? ben böyle bi düşünceyi saçma buluyorum (yani koskaca bir lastik üreticisinin koskoca formula 1 organizasyonuna taraflı bi üretim sokup sezonu sabote edebileceği düşüncesini) şayet böyle bi sabotaj söz konusu olsaydı adama sormazlarmı, ne diye italyan bir üretici olan pirelli, alman bir takımda yarışan alman bir pilota böyle bi kıyak geçsin diye??? işte bu yüzden ateş olmayan yerden duman çıkmaz sözü bu haberde yersiz kalıyor zannımca.

    evet alonso&massa arkadaşım??cevap??

  19. Nasıl böyle emin konuşabiliyorsun ? Gittin takımlarımı inceledin gizlice _?

  20. Alonso&Massa  avatarı

    Schumacher başarılı olamayacak.Biz olacağız.Size faturalı hat veya ADSL öneririm.

  21. önceki haberlerde birileri bişey demiş dediğine göre. bu, diyenleri bağlar muhakkak ki, bizi bağlamaz.ama ateş olmayan yerden duman çıkmaz bu haber için uygunmu sence arkadaşım??? ben böyle bi düşünceyi saçma buluyorum (yani koskaca bir lastik üreticisinin koskoca formula 1 organizasyonuna taraflı bi üretim sokup sezonu sabote edebileceği düşüncesini) şayet böyle bi sabotaj söz konusu olsaydı adama sormazlarmı, ne diye italyan bir üretici olan pirelli, alman bir takımda yarışan alman bir pilota böyle bi kıyak geçsin diye??? işte bu yüzden ateş olmayan yerden duman çıkmaz sözü bu haberde yersiz kalıyor zannımca.

  22. Şimdi bazı arkadaşlar sezon başlayıpta Schumi başarılı sonuçlar alınca ve kendi pilotları başarısız olunca bu haberleri öne sürüp bahane bulacaklar. hee ateş var birde duman. dumanla iletişime geçiyoruz biz pit duvarıyla. iki tam bir kesik duman oldumu takım arkadaşım bana yol versin demek oluyor.

  23. Alonso&Massa  avatarı

    Eğer bu haber;

    Pirelli lastikleri Alonso'ya uyacak şekilde tasarlanmadı deselerdi.
    1-Pirelli İtalyan
    2-FIA anlaşmalı
    3-Ferrari istedi
    4-Santander
    5-Biz söylemiştik derler ve destek alırlardı.

    Ama şimdi inanılmaz bir hırsla yazıyorlar.Klavye kıracaklar,yani diyorlarki olmaz öyle şey olsada canı sağolsun.Kendileri eski haberlerde bir laf etmişlerdi ateş olmayan yerden duman çıkmaz diye.Bende bu lafı iade etmek istiyorum.

  24. Pirellinin böyle bir açıklama yapması çok güzel oldu. Bu demek oluyor ki lastiklerin Schumachere uyduğu yönünde ciddi spekülasyonlar olmalı ki adamlar böyle bir açıklama yapmak zorunluluğu hissetmişler.

  25. MagicAlonso avatarı

    mutlaka sormuşlar ve böyle bir dedikodu olduğu için cevap vermiştir.yoksa durduk yere adam niye öyle konuşsun.görünen o ki 2 ila 3 pit arası olacak yarışlar hatta sezon sonuna doğru büyük takımlar 2 pitle yarışı rahatlıkla bitireceklerdir.

  26. Böyle bir iddayı ortaya atanmı varki bu şekilde tuhaf bir mülakat veriyorsunuz? Herkes bu adamın ismi üstünden gündeme gelmeye çalışıyor.

  27. Massayı bilmemde geçen sene schuminin aracı lastikleri kullanamıyordu bu sene lastiklerin nasıl kullanılacağını anladılar. Videolarda viraj giriş çıkışlarında ne kadar kayma yaptığını biliyorum…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir