McLaren'in Egzoz Sistemindeki Sorun

yazar:

kategori:

2010 sezonunun olmazsa olmaz geliştirmelerinden biri olan ve her takımın sezon ortasına doğru kendi aracına entegre ettiği F-kanal ve EBD sistemleri, 2011 yılında çift katmanlı difüzörlerle birlikte yasaklandı. Böylece takımlar, hava direncini ortadan kaldıran F-kanal ile düzlük hızını, EBD ve çift katmanlı difüzör ile de büyük bir yere basma gücü kaybettiler. F-kanal’ın yerine gelen ayarlanabilir arka kanat, düzlük hızı ve direnç problemini çözerken, difüzörlerden kaynaklanan yere basma gücünün yerine geçebilecek bir şey yoktu. İşte takımları, sınırları son haddine kadar zorlayan da bu alan oldu. Kaybedilen yere basma gücünü elde etmek için yapılacak tek şey, egzoz gazlarının difüzöre bir şekilde yönlendirilmesiydi. Red Bull, Mercedes, özellikle Renault bu işi yenilikçi bir yöntemle yaptılar. Peki ya McLaren? Artık yavaş yavaş ortaya çıkıyor ki MP4-26′nın sorunlarından biri de, gözle göremediğimiz egzoz beslemeli difüzör sistemi.

Kural kitabının boşluklarını kullanarak, tek katmanlı difüzörden olabildiğince yere basma gücü çıkarmak isteyen takımlar, egzoz sistemlerini ve motor haritalarını buna göre yeniden düzenlediler. Red Bull, aracın tabanında izin verilen tek açıklık olan 5mm’lık kısmı kullanırken Renault, sidepod’un yanlarından çıkan egzoz borularıyla aracın yarısı boyunca havayı ısıtıp difüzöre gönderiyor. Bu sırada yaşadığı güç kaybını da bir şekilde çözen Renault’nun sistemi, Brawn’a göre, 2009′da çift katmanlı difüzörün yaptığı etkiden daha büyük bir etki yapabilir. Williams teknik direktörü Sam Michael ise, Red Bull’un sisteminin daha verimli olduğunu ve kendi araçlarında bu sistemi kullanacaklarını belirtiyor. Peki, McLaren ne yapıyor?


MP4-26 basit egzoz

Aracın lansmanından, testlerin son gününe kadar McLaren’in egzoz borularının nerede olduğuna dair haddinden fazla yazılıp çizildi, ancak “yenilikçi” sistemi gözle görmek ve tespit etmek mümkün olmadı. Aşırı ısınma problemleri nedeniyle, testlerin son günlerinde yenilikçi egzozun yerine basit egzoz kullandı. Ancak son günlerde yaşanan bir gelişme, McLaren’in kullandığı egzoz sisteminin nasıl olabileceğine dair ipuçları veriyor.

Autosport dergisinden Mark Hughes’ın yazdığına göre McLaren, motordan çıkan iki egzoz borusunu, vites kutusunun altına yerleştirdiği bir kutuya yönlendiriyor. Bu kutuya giren egzoz boruları, kutudan çıkarken küçük çaplı birçok boruya ayrılıyor. Böylece egzoz sistemi, FiA’nın “Bir motorun her yanından en fazla bir adet egzoz çıkışı olabilir” kuralının arkasından dolanarak birden çok çıkışa sahip oluyor. Böyle olunca, aracın tabanında taradığı ve ısıttığı hava miktarı artıyor, bu da yere basma gücünün yükselmesine neden oluyor. Ancak bu sistem, henüz sorunsuz bir mertebeye erişemedi. Bu sistemin yarattığı aşırı ısınma, McLaren’in, sorun çözülene kadar basit egzoza dönmesine neden oldu. Radio Le Mans’dan Nick Daman’ın aktardığı “köstebek” bilgisine göre de McLaren’in, son Barcelona testinde perşembe günü ara verip cumartesi piste çıkmasını, aşırı ısınmadan kaynaklanan ve yeniden üretilmesi gereken bir parçanın üretilememesine bağladı. Bu parça, oldukça pahalı bir metalden yapılması gerekiyor ve büyük sıcaklıklara karşı dayanıklı olması bekleniyor. Daman’ın aktardığına göre takım, bu sorunu nasıl çözeceği konusunda henüz bir bilgiye sahip değil. Aracın tüm tasarımı da bu yenilikçi egzoz sistemine göre yapıldığı için, paketten tam randıman almak mümkün olmuyor

Bu konuyla bağlantılı olarak gelişen bir başka durum da, Charlie Whiting’in takımlara gönderdiği bir mektup. Bu mektupta FiA, PyroSic denilen malzemenin kullanılmasının, maliyet açısından yasak olduğunu belirtiyor. PyroSic, sıcağa dayanıklı yeni bir kompozit malzeme. Whiting’in takımlara gönderdiği bu mektubun, durup dururken gönderilmediği belli. AMuS’un haberine göre birkaç takım, bu malzemenin üreticisi olan Fransız şirketten, egzoz borularını bu malzemeden yapmasını istemiş. FiA bunu yasakladığına göre, bu malzeme egzozlarda kullanılamaz, ama ya egzoz kutusunda? İşte burada devreye, McLaren’in yaşadığı aşırı ısınma problemi giriyor. Söz konusu aşırı ısınmanın, egzozların girdiği o kutudan olduğuna dair söylentiler var. McLaren’in, o kutunun yapımında PyroSic malzemeyi kullanmak istediği gelen haberler arasında. Scarbsf1′e göre böyle olursa Woking merkezli takımın, o kutunun, egzoz sisteminin değil, PyroSic kullanıldığı için aracın gövdesine ait olduğunu ispatlamak durumunda kalabilir.

“Ahtapot” olarak adlandırılan bu sistem, şu anda McLaren’in egzoz sistemi olarak görünüyor. Formula 1′in resmi olmayan teknisyeni Scarbsf1‘in el çizimiyle sistem şöyle:

MP4-26, Ahtapot Egzoz

Elbette gerçekte nelerin olduğunu bilmemiz zor. McLaren’in, aşırı ısınma problemini çözüp bir anda bu yenilikçi egzoz sistemiyle öne fırlayabilecek olması da muhtemel. Belki de Red Bull’un esnek ön kanadının şu âna kadar bir türlü çözülememesi gibi, bu da sırlardan biri olarak kalacak.

 

 

Ali Ünal

http://www.ali-unal.net


Yorumlar

  1. Ferrari-AStateOfTrance  avatarı
    Ferrari-AStateOfTrance

    gülün gülün gülmek size cok yakısıyor pullroad – pushroad

    bende size cok gulucem bu sezon :))))))))))))))))))))))))))))))))))

  2. McLarenin yenilikleri bitmez, çünkü yenilikçi bir takımdır. bazıları gibi taklit yolunu benimsemiyorlar.:)) buarada yazı için teşekkürler Ali Ünal…

  3. Mc.Laren daha önceki hatalarından bir takım dersler çıkarttı eminim ki bu işinden üstesinden gelebilecek kapasiteye sahipler orası kesin bu konuda çokta fazla endişe duyduklarını zannetmiyorum

  4. Tam dediğine itiraz edecektim ki, bu mesajını gördüm.

  5. konu dışı
    avatarımı geri istiyorum(görünmüyor)
    sayın site yönetimi !

  6. aynen öyle. Ferrari ve Red Bull tamamıyla ticari kuruluş gibi faaliyet gösteriyorlar. McLaren de zamanında bunu yaptı ama akıllanmış gibi duruyor.

  7. Ferrari-AStateOfTrance  avatarı
    Ferrari-AStateOfTrance

    tabii tabii gercek f1 williams diğer takımlar fake

  8. ilk başta yanlış yazmışım. mercedes diil mclaren olacaktı 🙂

  9. Mercedes batışta, ferrarive red bull bi yenilik getirmedi. Renault yenilik getirse de bişi çıkmaz. mercedes'in ve williams'ın ne olacağı belli değil sadece. Arka taraf ise kendi kendine yarışıyor. Bir Williams taraftarı olarak bunlardan oldukça mutluyum. Gerçek F1 williams'tır, kim ne derse desin…

  10. Alonso&Massa  avatarı

    Kaldıiki bu sistemin kesin yarar sağlayacağı,yada en iyi sonuç verecek sistem olduğunun bir garantiside yok.

  11. Alonso&Massa  avatarı

    Sen şimdi bu sene birtek mclarenin başarılı olacağını,diğerlerinin nal toplayacağını düşünüyorsun değilmi?mclaren+carl yapınca Fia iyi,cici fia bkz Valencia+Kanada,ama Ferrari olunca ısıt ısıt getir.Bu kadar nefretin nededinini sizin hala bilinmezliklerle dolu olmanız,ve Ferrari'nin ve RBR nin hatta Mercedes'in iyi görünmesi.Sen isityorsunki carl kazansın mclaren kazansın,her yarış double olsun vs.Şimdi biz sana öğretiriz aracınız piste uymuyor diye,ondan sonra sen çıkar viraj viraj hesaplarsın nerede ne var diye.Sene bitincede itiraf edersin kendimize umut veriyorduk diye.

  12. FiA, takımların tasarım süreçlerini bilmiyor. Ancak, herhangi bir takım, yasallıkla ilgili sorun oluştup oluşturmadığını öğrenmek için bir parça ya da teknolojik geliştirme hakkında FiA'ya başvurabiliyor. F-kanal, bunun bir örneği. Çift Katmanlı Difüzör de bunun bir örneği. Ancak, görüş alınan teknik delegelerin kararları elbette bağlayıcı değil. Herhangi bir takım, kış geliştirmeleri sırasında FiA'dan onay alsa bile, sezon başladığında bir protesto yapıldığında, bunu karara bağlayacak olan kurum WMSC Court of Appeal, yani Dünya Motor Sporları Federasyonu Tahkim Kurulu. Biliyoruz ki bu kurul, yalnızca motor sporları ile ilgili kişilerden oluşmuyor; avukatlar ve hukuk insanları da var. Dolayısıyla, FiA'nın kendi hakemleri veya teknik delegelerinin verdikleri kararlara ters kararlar da alabilirler. Bunun garantisi yok. Helmut Marko, 2009 yılında Red Bull olarak Charlie Whiting'e çift katmanlı difüzörlerin yasal olup olmadığını sorduklarını ve Whiting'in yasal değil, dediğini belirtiyordu. http://www.telegraph.co.uk/sport/motorsport/formulaone/mclaren/5160542/Ron-Dennis-to-cut-ties-with-McLaren-F1.html Sonra kurul, difüzörlere yasal raporu verdi.

    O nedenle, McLaren tasarım sürecinde FiA'dan onay almış olabilir, ancak bu, protestolarla birlikte eğer ki Tahkim Kurulu'na taşınırsa, sonucunun ne olacağını kestirmek mümkün değil.

  13. canm Sam hep böyle durumlarda ortaya çıkıyor. Kendisinin tüm f1 takımlarını satmışlığı vardır. Protesto da eder

  14. Katılmıyorum. FIA bizi engelledi demek tamamen kendi hatanı görmezden gelip kendi hatanı kabullenememkten başka birşey değildir(mclaren için söylüyorum.Bu yalnızca bu spor dalında değil birçok farklı branştada vardır.

  15. Şimdi tarafsız gözlede bakmak çok zor F1 e. Çünkü hiç bir zaman olmadı tarafsız F1.

    Ama ben yine de konuyu ele alıyım. Şöyleki araçları yaparken yada tasarlarken FİA nın haberi ne doğrultuda oluyor. Bence herşeyi biliyorlardır. Ve bu tasarıma izin verilmiştir gibime geliyor. Çünkü bu insanlar kural dışı olduğunu bile bile tüm sezonu etkileyecek bir tasarım yapmaz her koşulda.

    FİA bence 2010 daki tartışmalar(F kanal yüzünden) yine çıkmaması için ufakta olsa bir kısıtlamaya gitmiş ve bunu takımlara mektupla haber vermiş. Kulağa gayet mantıklı geliyor bence.

    Bu nekadar önler tartışmaları? Bunun cevabı McLaren ın nekadar hızlı olucağı ile ilgili yada bu sistemi ne kadar verimli kullanıcağı ile ilgili. Bunuda ilk yarış göstericek.

    Sonuca gelicek olursak yine McLaren farkı ve yine güzel bir boşluk yakalanmış ve yine FİA doldurmaya çalışıyor.

    Bu sene artık aracın içine kafada uzatamazlar bakalım yere yatan olucak mı? Zuhahaha!

  16. önemli olan YARATILAN FİKİRLERİN gerçeğe dönüşüp dönüşmemesi değil önemli olan FİKİR YARATMAK. copy paste yapmak değil bakşa takımlar gibi ferrarinin en iyi yaptığı şey fikir üretemez ama harika copy paste yapar COPY PASTE F150

  17. McLaren bir açıklama yapmıştı 2010 sezonu başladığında yada başlamadan, F kanal ı 2009 un son yarışında da kullanıcaktık ama vazgeçtik. Rakiplerimizin bu teknolojiyi erkenden görmesini istemedik diye.

    Yusuf doğru demiş sallamışsın derken.

  18. Biraz daha ayrıntılı yazabilirdim sanırım, kusura bakmayın. Durum şu:

    PyroSic, otomobil dahilinde ısı yalıtımı yapılacak her yerde kullanılabiliyor. Egzozlar da bu maddeyle kaplanıyor. Geçen yıldan itibaren de tüm takımlarca kullanılıyor. Ancak bu yıl, yalnızca McLaren değil, birkaç takım ki bunun içinde McLaren’in olup olmadığını bilmiyoruz, FiA’ya, egzozun “tamamını” bu maddeden yapıp yapamayacaklarını sormuşlar. FiA da buna yanıt olarak PyroSic’in, egzozun tamamında kullanılmasını maliyet açısından yasaklamış. Durum, bu açıdan McLaren özelinde bir durum değil. Ross Brawn da bu mektubu doğruladı ama çok da büyük bir mesele olmadığını söyledi.

    Ama McLaren özeline girdiği nokta, bu bahsedilen “Ahtapot” sistemindeki kutunun, egzoza dahil edilmemesi ve dolayısıyla PyroSic’ten yapılabilmesi. Böyle olursa McLaren’in aşırı ısınma problemini önleyebileceği konuşuluyor.

    Bütün bunların henüz söylenti çerçevesinde geliştiğini gözardı etmemek gerekiyor. Sam Michael, böyle bir parçanın egzoz sistemine dahil olacağını ve yasal olmayacağını söyledi. Eğer bu sisteme karşı bir protesto olacak bunun için Melbourne’ü beklememiz gerekiyor.

  19. Alonso&Massa  avatarı

    Bernie iyiki F1=Ferrari dedi.İnsanlar ağlamaya başladı.Bunu 100 yıl dinleriz şimdi.

    Veto'dan bahsetmeden önce Williams'la yapılan yarış satma muhabbetini açıklayın.Yada durup durup olayı Bernie'ye getirmeyin.Eskiden kurallarda Ferrari'ye imtiyaz verilmiş olabilir.Bazen hatalı kararlar verilerbilir.

    Bernie dahil olmak üzere bir sezonda kimin kazanacağına hiç bir kimse karar veremez.Bu Turkiye süper ligindeki futbol maçı değil.O kadar takım,pilot sponsor ve ne bağlantılar var.Hiç kimse kaybedeceğini bilerek yarışa çıkmaz.Mantıklı düşünün.

  20. FIA'dan Charlie Whiting maddenin yasaklı listelerde olduğunu söylemiş. Kendisi teknik delege ve takımları uyarması, maddenin egzosda kullanımının yasak olduğu anlamına geliyor. Bu durumda, senin dediğin gibi McLaren'in egzosda söz konusu maddeyi kullanmadığını kanıtlaması gerekir. Eğer madde benim anladığım gibi yasak değilse de maliyeti düşürmek gerekiyor.

    Tartışılacak bir konu, daha uzar da. Ben de Ali Ünal'ın görüşünü merak etmekteyim.

  21. Alonso&Massa  avatarı

    Şimdi mclaren taraftarları çıkıp sezonu domine edeceklerini,diğer takımların armut toplayacağını,kendilerinin harika bir tasarım olduğunu diğerlerinin çirkin olduğunu söyleyip,her pistin kendilerine uyacağını söylerler.

    Daman’ın aktardığına göre takım, bu sorunu nasıl çözeceği konusunda henüz bir bilgiye sahip değil. Aracın tüm tasarımı da bu yenilikçi egzoz sistemine göre yapıldığı için, paketten tam randıman almak mümkün olmuyor

  22. Yusuf  Hitay avatarı

    ayrıca nedense, mclaren bir icat bulduğunda, sayfa sayfa resimlerle sistemin nasıl çalıştığı hemen basına düşerken, neden rakiplerinin buluşları 2 senedir çözülemiyor. siz sanıyormusunuzki bir tek redbull ve ferrari üstün zekaya sahip ? diğer takımların hiç biri bu yüzden mi esnek kanadı bulamıyor sanıyorsunuz ?

    cevap ? fia

    Bay E ne diyor, f1=ferrari

  23. adinivermekistemeyenhamiltontaraftari avatarı
    adinivermekistemeyenhamiltontaraftari

    neden herkes susup yarislari izlemiyor ? burda elestiri yapmak takiminizi sampiyon yapmayacak.

  24. Yusuf  Hitay avatarı

    "Sonuç olarak 2 yıl çalıştılar f-kanal için ve tutup bunu lansmanda ortaya çıkardılar "

    bol keseden sallamayın, gidin lansman resimlerine bakın bari, f kanal hava girişi varmıymış yokmuymuş ? ondan sonra konuşalım

  25. Yusuf  Hitay avatarı

    yalnız, şerefsizim ben düşünmüştüm =)

  26. Yusuf  Hitay avatarı

    fia ya rağmen bu kadar oluyor

  27. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Sağol, okudum oradaki yazıyı. Birtakım takımların bu malzemenin üreticisi olan şirkete egzoz borularını yaptırmak istemesi üzerine maliyetten dolayı FIA'nın olumsuz yanıt verdiği yer alıyor yazıda. FIA egzoz borusunda kullanımı yasaklamış mıdır, resmi karar var mıdır? O durumda egzoz borusunun maliyetinin 20000 euroya ulaştığı belirtiliyor, peki takımlar egzoz borusunun belli bir kısmında kullanarak maliyeti düşürse izin verilecek midir, yada Ali Bey'in yazısındaki gibi parçanın egzoza dahil olmadığının kanıtlanması mı gereklidir. Konu net olmadığı için tartışmaya çok açık gözüküyor şu an

  28. Biraz daha ayrıntılı yazabilirdim sanırım, kusura bakmayın. Durum şu:

    PyroSic, otomobil dahilinde ısı yalıtımı yapılacak her yerde kullanılabiliyor. Egzozlar da bu maddeyle kaplanıyor. Geçen yıldan itibaren de tüm takımlarca kullanılıyor. Ancak bu yıl, yalnızca McLaren değil ki, birkaç takım ki bunun içinde McLaren'in olup olmadığını bilmiyoruz, FiA'ya, egzozun "tamamını" bu maddeden yapıp yapamayacaklarını sormuşlar. FiA da buna yanıt olarak PyroSic'in, egzozun tamamında kullanılmasını maliyet açısından yasaklamış. Durum, bu açıdan McLaren özelinde bir durum değil. Ross Brawn da bu mektubu doğruladı ama çok da büyük bir mesele olmadığını söyledi.

    Ama McLaren özeline girdiği nokta, bu bahsedilen "Ahtapot" sistemindeki kutunun, egzoza dahil edilmemesi ve dolayısıyla PyroSic'ten yapılabilmesi. Böyle olursa McLaren'in aşırı ısınma problemini önleyebileceği konuşuluyor.

    Bütün bunların henüz söylenti çerçevesinde geliştiğini gözardı etmemek gerekiyor. Sam Michael, böyle bir parçanın egzoz sistemine dahil olacağını ve yasal olmayacağını söyledi. Eğer bu sisteme karşı bir protesto olacak bunun için Melbourne'ü beklememiz gerekiyor.

  29. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Arkadaşlar, siz McLaren-Ferrari tartışmanıza devam edin, size başarılar.

    Ali Bey bilgiler için teşekkürler ancak bu yazı bende ciddi sorular yaratmış durumdadır; FIA PyroSic adlı malzemenin kullanımını yasakladı derken, anlamadığım bir nokta mevcut, aracın genelinde mi yasaklanmıştır, yoksa egzoz parçaları için mi yasaklanmıştır? Parçanın egzoza dahil olmadığı takdirde McLaren takımının bundan yararlanarak kullanabileceğini ima etmişsiniz. Dediğiniz gibi ise, bu kompozit malzemenin kullanımı egzoz sistemi dahilinde yasaklanmıştır diye anlıyorum. Ama sorun tam da bu noktada ortaya çıkıyor; Eğer FIA bu malzemeyi yasaklarken maddi açıdan malzemenin pahalı olduğunu sebep gösteriyorsa, bu pahalı malzemenin tüm araçta kullanımının yasaklanması gereklidir. Malzemenin egzozda ya da başka bir yerde kullanılması, malzemenin fiyatında herhangi bir değişikliğe sebep olmaz hak verirsiniz ki. Bu durumda FIA’nın bu hamlesi soru işaretinden ibarettir. Bu olay FIA hakkında 2 şüpheyi ortaya koyar; FIA McLaren takımının bu teknolojisine engel olmak adına egzozda malzemeyi yasaklamıştır, FIA’nın hareketi McLaren aleyhindedir. Yada FIA bu teknolojiden haberdardır ve McLaren’in “octopus” adlı parçasını egzoz haricinde bir parça olarak değerlendirip, bu malzemeyi yasaklayarak, diğer takımların sistemi kopyalamasını geciktirerek, McLaren lehine davranıyorlar. Sonuçta F-Duct sisteminde sistem farklı biçimlerde kopyalandı. Bu sistem kopyalanırken başka takımlar bu kutuyu (Octopus) egzozun bir parçası olarak tasarlayıp, FIA tarafından engellenebilirler.

    Merak ettiğim konu şudur, bu malzemenin yasaklandığı FIA taradından resmi olarak duyurulmuş mudur, yoksa sadece takımlara birer mektup mu yollanmıştır, mektup basına yada başka kaynaklara legal yada illegal olarak yansımış mıdır? Yoksa bu söylentilere göre FIA her şekilde taraflı davranmakla suçlanacaktır.

  30. Tabi McLaren'in sistemi onaylanmış ve değiştirilemez şasi ile bağlantılı değil. Egzos sistemlerinin sene içersinde değiştirildiğini de biliyoruz. İşte bu anda FIA "Hop arkadaşım ne iş? Kontrol etmemiz gerek." de diyebilir.

  31. Sistem tamamen yasaksa bile arabadan çıkarılamayacak durumdaysa ve arabanın temeli bu sisteme göre dizayn edilmişse bu sene için bir sorun çıkarmaz. F-DUCT da böyleydi, ertesi sene için yasaklandı; kullanıldığı sene içinde değil.

  32. Ali Ünal'ın fikirlerini tekrar bizimle paylaşmaya başlamasına çok sevindim hemen sitesindeki yazıları okudum neyseki ayrılık çok uzun sürmedi. Böyle güzel bir yazının altında tartışılanlar bunlar olmamalıydı.
    Mclaren e gelince yazıya bakılrısa tünelin ucunda ışık var 🙂

  33. rocco junior avatarı

    Aynen öyle feel_61 arkadaşım.Mclaren bir garip sistem buluyor,sistem artıları ne kadar?Yada kendileri bundan azami fayda sağlıyor mu?Sonuç olarak 2 yıl çalıştılar f-kanal için ve tutup bunu lansmanda ortaya çıkardılar ayrıca Bahreyn'de halen tam hazır değil son rötüşler yapılıyordu.Ne oldu yasaklandı hem yasaklanmasada diğerlerine getirisi daha fazla oldu.O sistem sayesinde Redbull gücüne güç kattı mesela.Mclaren f kanalı ile doğrudan alakalı kaç yarışı kazandı?Netice olarak Mclaren sezona 1-2sn geride araç yapmayı başaran,her şeyini bir sisteme bağlayan ve sezon sonu halen rakiplere yetişmek için çırpınan bir takım haline geldi.Ama sorsan Ferrari'de kaos vardır yada çökme aşamasındadır takım

  34. Mclaren en çok gelişme kaydeden takımmış? Sonuç 99 dan beri şampiyonluğu yok bu takımın markalarda.Şaheser fikirler bulsalar neye yarar.Mclaren son 12 yılın şampiyonluk yolunda bütün bileşenleri bir araya getirmeyi bir türlü beceremediği bir takımdır.Ötesi yoktur.2008 de Hamiltonun üstün performansı ve birazda Ferrari pilotlarının beceriksizlikleri yüzünden tek pilotlar şampiyonluğunu almıştır son 10 yılda.

  35. rocco junior avatarı

    Ne oldu taraflı tarafsız gizli Mclaren taraftarı arkadaşım yazılanlar hoşuna gitmedi mi ya da zoruna mı gitti?Malum zat mı,burda senden başka malum zat mı var?Hayır yok o halde bence kendi yaptığın fitnelerden sonra burada yazılanları anlayışla karşılasan.Hepimiz senin neler yazıp milleti fitil ettiğini hatırlıyoruz

  36. Ferrari-AStateOfTrance  avatarı
    Ferrari-AStateOfTrance

    tabii tabii hemen yapar ve hemen fayda sağlar

    maklaren yaparda fayda sağlamazmı :))

  37. vay bee. sistem çalıştırılır ya da çalıştırılamaz, başarılı olur ya da olmaz, bunu zaman içinde göreceğiz. ama böyle dahiyane fikirler üreten insanlara her zaman saygı duyarım. adamların kafası uzaylı gibi, acayip çalışıyor. mclaren'in teknolojik yeniliklerine bayılıyorum. ama sorunları çözemezlerse sonu hüsran olacak gibi. yine de bu yenilik için benden 10 puan.

  38. Ferrari-AStateOfTrance  avatarı
    Ferrari-AStateOfTrance

    BU tarafsız zatın malum dediği kişiler Ferrariciler oluyor

    Tarafsız zatımız herhalde maklerene karşı sempati duyuyor.

    Eee Meyve veren ağac taslanır.

  39. emekli F-1 mühendislerimiz gene iş başında "bu malzeme egzozlarda kullanılamaz, ama ya egzoz kutusunda?"
    haberi iyi oku. o metal şasinin parcası olarak gösterilecek diyor.
    eger mclaren bunu yaparda fayda saglarsa, emin değilim ama sanırım kurallara göre sene içerisinde güvenlik dışında şaside değişiklik yapılamıyordu. o zman çok ilginç durumlar olabilir.

  40. Saygıdeğer dostlarım, o malum zatlar yine işbaşında. Sizlerden ricam, birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde, lütfen plan yapanlara prim vermeyelim. Sükunetimizi koruyalım. Onların emellerine ulaşmasına mahal vermeyelim.

    Bu arada, yazı için de saygıdeğer arkadaşımıza müteşekkirim. Bizleri bu hususta aydınlattığı için.

  41. Güzel sisteme benziyor umarım takım sistemi çalıştırabilir,en azından içimizde bir umut oldu..

  42. Ferrari-AStateOfTrance  avatarı
    Ferrari-AStateOfTrance

    adamlar hala ferrari'ye laf ediyor

    Bay E'nin su sözlerıne kulak verelim

    F1 için iki önemli unsur vardır:1.Ferrari,2.Ses

    Yani adam Ferrari'yi F1'in doğası olan hız ve sesten daha ustun göruyor ki 1.sıraya koyuyor.

  43. sistem çalıştırılamadığı halde üzerine kafa yormaya son hız devam ediliyor iyiye işaret 🙂

  44. Alonso&Massa  avatarı

    siz STR ile ilgilenin bakalım.Son durumlar ne?pilotlarınız STR hakkında açıklamalarda bulunacaklarmı yine.

    Biz kendimize RBR yi rakip almışız.
    Siz STR yi.

    Tartışmaya bile gerek yok.

  45. Alonso&Massa  avatarı

    İspat edemezler.Çünkü diğer takımlarda başvurmuş.Tek akıllı bunlar değil yani.hani herşeyi mclaren bulurmuş ya….

  46. Alonso&Massa  avatarı

    yaratılan fikirlerin gerçeğe dönüşemediği takım,ön kanadı 2 senedir esnetemeyen takım =) karşınızda puzzlemobil mp4-26.

  47. Ferrari-AStateOfTrance  avatarı
    Ferrari-AStateOfTrance

    bizde dioruz ulan düzluklerde bu hava arka kanadı nasıl acıyor diye vay beeee

    cok saol hocam aydınladık sayende

  48. hıhı çok güçlüydü:D RB'un yan firması olduğunuz için onları geçmeniz gerekmiyor.

  49. basınç farkından bahsetmen mümkün değildi zaten

  50. basmaz kanımca, kick zamanın yakındır.

  51. Ferrari-AStateOfTrance  avatarı
    Ferrari-AStateOfTrance

    gecen sene bizde şampiyon olamadık maklarende şampiyon olamadı

    adamlar kendi şampiyonluklarını kaçrıdıklarına üzülmüyorlar ama Alonsonun şampiyon olamadağına seviniyorlar bu nasıl işş???!!

    umarım 2011 de mclaren orta grup mucadelesi verir işte bende o zaman öyle bi sevinicemki benım yorumlarımla tasıcak burası

  52. Ferrari-AStateOfTrance  avatarı
    Ferrari-AStateOfTrance

    gecen sene bizde şampiyon olamadık maklarende şampiyon olamadı

    adamlar kendi şampiyonluklarını kaçrıdıklarına üzülmüyorlar ama Alonsonun şampiyon olamadağına seviniyorlar bu nasıl işş???!!

    umarım 2011 de mclaren orta grup mucadelesi verir işte bende o zaman öyle bi sevinicemki benım yorumlarımla tasıcak burası

  53. Ferrari-AStateOfTrance  avatarı
    Ferrari-AStateOfTrance

    ooo bu cok acımasızcaydı

    yaww bunlar değilmiydi gecen sene bi taraflarını yırtan ferrari ve redbullun esnek kanatları için

    Yine bunlar değilmiydi 2 senedir esneyen kanatları çözemiyoruz diyen

  54. MagicAlonso avatarı

    Bende mclarenin oldukça hızlı olacağına inanıyorum istedikleri egzoz sistemini uyguladıkları takdirde.Geçen gün Alonso mclarenin de çok kötü olmadığını ve testlerin bu anlamda hiçbir anlam ifade etmediğini söylemişti.Tabi bunu diyince bazı mclaren tarftarları okadar nefret ediyorlar ki Alonsodan bu söylediklerine bile karşı geldiler.Halbuki pilotlar ve takım çalışanları herzaman biz f1 tarftarlarından kat be kat fazla bilgiye sahiplerdir.Hele bu kişi Alonso gibi teknik açıdan bilgili ve durumları doğru değerlendiren bir pilotsa dedikleri önemli oranda doğru çıkıyor.Alonso şimdiye kadar yaptığı yorumların doğru çıkmasıyla bilinir ve mclarenin durumu açısından söylediği de gerçekleşecek bir durum.Mclaren benim edindiğim izlenime ve aerodinamik yapısına bakınca düzlüklerde bu sene de önemli derecede hızlı olacaktır diğer takımlara nazaran.

  55. rocco junior avatarı

    F-kanalı anlamaya gerek yok motor kapağı ile beraber soba bacasını andırıyor belki sizin çok yaratıcı agresif tasarım yapan mühendisler bundan esinlenmiştir:DD

  56. rocco junior avatarı

    Fikir yarattınızda kullanabiliyor musunuz?Her sene kural boşluğu adı altında kurallara aykırı sistemler geliştirip başkasının sistemlerine itiraz ediyorsunuz.Adam bu madde yasak diyor halen buda esnek kanat gibi olabilir diyor arkadaşımızda.Ferrari aynı madde ve benzeri maddeler için başvuruda bulunmuş malum zat Charlie Whiting onay vermemiş.Sam Michael'in anlattıklarına göre de sistem tamamen yasak ve eğer ispat edemezseniz artık komple aracı hurdaya ayırırsınız=)

  57. Alonso&Massa  avatarı

    Bizi ve RBRyi Mercedes'i izleyeceksiniz.Varmı ötesi arkadaşım.Ferrari'nin kazanmasını istemiyorsan söylede bilelim.Tövbe tövbe.

  58. Ferrari-AStateOfTrance  avatarı
    Ferrari-AStateOfTrance

    eee sizde ayısını ferrari mekanıkerlerı için söluyorsunuz bu ne çelişki

    ferrari'yi bir kez daha tebrik ediyorum zaten guclu olan 2010 aracına evrimleştirdiği için

    radikal tasarım olup gumus boru gibi elimizde patlayacağına basit tasarım olsun ama huzlı olsun

  59. ben senin daha fkanalı anladığını bile sanmıyorum. üstüne fikir yaratanları eleştirmeye kalkıyorsun.detaylı düşünülmemişmiş ağzı olan konuşuyor gerçekten.

  60. Yusuf  Hitay avatarı

    mp4-20 kokusu seziyorum.

  61. Alonso&Massa  avatarı

    Adam fayda sağlayamayacaksınız diyor.

    1.adım sistem detaylı düşünülmeden veya çok iyimser yapılmış.
    2.adım.Jacksully gri attan düşer ve bir ses duyulur,

    ouch!.

  62. Abuzer Kadayıf avatarı
    Abuzer Kadayıf

    bu nasıl bir komplekstir güzel kardeşim :))) relax 😀 sağlığını düşün biraz.

  63. Ferrari-AStateOfTrance  avatarı
    Ferrari-AStateOfTrance

    sistemden hiç bir fayda sağlıyamıycaksınız

    temennim odur…

  64. birinci adım;
    sistemden muazzam fayda sağlarız.

    ikinci adım;
    FIA sistemi yasaklar.

  65. Mclaren her zaman olduğu gibi yeniliklerle geliyor. Bu sefer sorun yaşamış gibi görünmesine rağmen yine de düşünce çalışması harika. Kopyalanmak istenecek bir teknoloji daha ortaya koydukları açık…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir