Hamilton: "Red Bull Kanatları Esniyor"

yazar:

kategori:

Geçen sene özellikle Red Bull’un ve Ferrari’nin tasarımlarına türlü itirazların ardından yapılan testler sıkılaştırılmıştı.

Bu sefer Lewis Hamilton, Sebastian Vettel’in turlarından birini izlerken tepkisi ilginçti.

Hamilton: “O kanadı gördünüz mü”

Red Bull mekanikerlerinin ön kanattaki hasarı onarmakta uzun zaman harcaması da göz önüne alınınca geçen seneki durum tekrar gündeme gelebilir.

Bild’e konuşan Hamilton: “Ya kural açığını kapatacağız ya da bunu kopyalayacağız”

McLaren pilotu, ön kanattaki bu esnemenin yarım saniye kadar kazandırabileceğine inanıyor.

Bu ifadelere karşı Helmut Marko: “Geçen seneki ile aynıydı. Sürekli olarak bunu deniyorlar ama her defasında testleri geçiyoruz”


Yorumlar

  1. ferrari antramanlarda en çok km yapan takım olmasına rağmen

  2. Alonso&Massa  avatarı

    üstünmüş ondan.zuhaha.bu cahil mazlum Alonso'dan üstünmüş.

    MAZZZZZZZZZZZLUMUUUUUUUUUUUU GETİRİN BANAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA MAZZZZZZZZZLUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUM =)

  3. =)) Sen adamı ölmekten güldürürsün… Yazdıkların işte bu kadar anlamsız…

  4. ne kıskanıcam yahu…ben ondan üstünüm bir kere…aman aman ikinci olsun diğerlerinden iyi olsun:)))merak ettiğim bir konu var. bay diaz ferrariden kovulursa nerede koltuk bulur acaba…birde ferrari bay diaz ın bıraktığı yarayı ne kadar zamanda temizler acaba? zira şu an ferrari kan kusuyor kızılcık şerbeti içtim diyor:)) bu ne yaman çelişki…tepelerin gözü var:)))

  5. Alonso&Massa  avatarı

    haber 1 – http://motorsport.nextgen-auto.com/Red-Bull-wing-flex-not-illegal-Whiting,20787.html
    kanatlara normal demiş.

    Honda,Hyundai,WW 2013 te F1 e geliyormuş.

    Mclaren Malezyada yeni bir difizörle geliyomuş.

    Flavio Ferrari 2012 ye hazırlansın( bu sezon kimse yakalayamaz) demiş.

    Flavio Schumi emekli olsun demiş.Berger de desteklemiş.

  6. alonsoberker avatarı

    Yaa ben şu sponsor sayesinde Alonso'nun takıma geldi diyenlere gülüyorum Ferrari gibi bir takım sponsor için pilot alıcak yok ya başka derdin Allah Allah öle birşey olsa Massa Alonso'dan yetenekli mi hayır ee Onun daha büyük sponsora ihtiyacı var geçen sene Alonso ikinci oldu demekki diğerler ondan kötü örn Hamilton onunda sponsora ihtiyacı var o zaman saçmasapan konuşmayın yani Allah Allah iki senedir aynı şey takmışlar bir sponsora kıskanmayın şu adamı yaa

  7. verdiğin bilgiler için teşekkürler…
    bay diaz ın aldığı ücret helali hoş olsun güle güle harcasın(yaşlanınca)…fakat ne kadarını ferrariden ne kadarını baş sponsoru onun ferraride yarışmasını sağlayan santanderden alıyor bunu merak ediyorum. şahsi düşüncem ferrarinin beş kuruş para ödemediği hatta üstede para aldığı yönündedir. santander bu ilave bütçeyi nerden buluyor merak ediyorum. avrupada birçok banka sallanırken bu banka acaba mudilerinden hesap işletim ücreti adı altında bu parayı toplamış olmasın. bilemiyorum…

  8. MaYKiL Schumacher avatarı
    MaYKiL Schumacher

    10. Pastor Maldonado (Williams): 26 yaşındaki Venezuelalı pilot, senelik 5 milyon euro kazanıyor. Maldonado, gelirinin 3 milyon eurosunu reklamlardan elde ediyor.

    9. Vitali Petrov (Lotus-Renault): Sezonun ilk yarışında 3. olarak kariyerinde ilk defa podyuma çıkan Petrov, takımından 1, reklamlardan ise 4 milyon euro kazanıyor.

    8. Rubens Barrichello (Williams): Formula 1'in en deneyimli pilotlarından biri olan Brezilyalı pilot, 6 milyon euro kazanıyor.

    7. Mark Webber (Red Bull): Geçtiğimiz sezon Red Bull ile çok iyi bir sezon geçiren 33 yaşındaki Mark Webber'in senelik geliri 8 milyon euro.

    6. Nico Rosberg (Mercedes): Almanlar'ın gelecekte çok şey beklediği Rosberg, senelik 10 milyon euro kazanıyor.

    5. Jenson Button (McLaren): 2009'un şampiyonu Jenson Button, 12 milyon euroluk geliriyle listenin beşinci sırasında bulunuyor.

    4. Felipe Massa (Ferrari): İtalyan devindeki performansı sürekli eleştirilen Brezilyalı Felipe Massa, takımından 10, reklamlardan ise 4 milyon euro kazanıyor.

    3. Lewis Hamilton (McLaren) – Sebastian Vettel (Red Bull): Henüz 9 yaşındayken Mercedes ile pilot yetiştirme programını imzalayan Lewis Hamilton, 2008'de Formula 1 şampiyonu olmuştu. İngiliz pilotun senelik kazancı ise tam 15 milyon euro. F1 tarihinin en genç şampiyonu Sebastian Vettel de, Hamilton gibi 15 milyon euro kazanıyor.

    2. Michael Schumacher (Mercedes): Formula 1'in efsane ismi Michael Schumacher'in listenin en üst sıralarında olması sürpriz değil. 7 kez dünya şampiyonu olan Alman pilot, senelik 18 milyon euro kazanıyor.

    1. Fernando Alonso (Ferrari): 'El Nano' lakaplı İspanyol pilot, 2005 ve 2006 senesinin dünya şampiyonu. Fernando Alonso, 28 milyon euroluk astronomik kazancıyla, Formula 1'in en çok kazanan sporcusu.

  9. açıkçası ben hile falan göremiyorum. araç testleri geçmişse yasaldır. madem bu farkın sebebi kanat esnemesi o zaman ferrari ve mclarende esnetsin. Tutan mı var. asıl hile olan (eğer yaparsa) fia nın ferrari ve mclaren dedi diye kuralları değiştirmesi olur. ayrıca ortada haksız rekabet falan da yok. adamlar becermiş yapmış. şimdide meyvesini topluyorlar. diğerleri de yapsın. yaptılarda tutanmı oldu.

  10. esniyormu sizde esnetin.demekki kurallar buna müsade ediyor.çokmu zor anlamadım.diğer takıımlarda o kadar mühendis var birinin aklına gelmezmi newey nin aklına gelen

  11. McLarenForever  avatarı
    McLarenForever

    alakası yok, o dönemde esneyen tabanlar konusunda çok şey yazılıp çizildi ve araçların garajdaki fotoğraflarına kadar birçok görüntü vardı. nette araştırırsan bulursun. 2. olay ise McLaren bu tabanı şikayet etmedi bilmeden yorumlamayalım, McLaren fia ya basit çizimlerini içeren bir mektup yazdı, bu sistemi legal kabul ediyorsanız bizde üretmek istiyoruz dedi, fia nın cevabı netti. Hayır! yani McLaren, ferrarinin esner tabanı illegaldir yasaklayın dememiştir. aynısını yapmak istemiş reddedilmiştir, fia kurala açıklık getirip herkese yasaklamıştır. esner tabanlar mevzusu F1 de daha eskilere dayanır.

  12. Arkadaşlar bu kanadın nasıl esneyebileceği hakkında bir fikrim var.
    Kanatta bazı eklemler kullanılıyor olabilir. Belki bu eklemler arabaya takınca bir mekanizma veya tırnaklar vasıtasıyla serbest hale geliyor olabilir. Testleri araç üzerinde yapmıyorlarsa bu gayet mantıklı bence…..

  13. hayır kanat esniyor videolardada görüldüğü üzere gövde sabiit kanat ucları uzaklasıyor cok farklı birşeyler var daha öncede yazmıstım muhtemelen nano teknoloji kullanıyolar ve belli kosullar altında esneyebilen sert bir malzeme kullanıyorlar bu ısı ile tetikleniyor olabilir.

  14. Mclaren Mercedes  avatarı
    Mclaren Mercedes

    :):)

  15. Fia'ya Jean Todt geldiği gibi takım emirleri kalktı bunun herkez ferrariyle ilgili olduğunu anlayabilcek kapasitede olduğunu düsünüyorum. Şimdiye kadar redbullda illegal bisey olsaydı bence çoktan yarıştan ihraç ederlerdi bence.

  16. Yavuz Balcı avatarı

    Reklam değişikliği…

    RedBull esnetir :))

  17. beyler benm aklıma bişey geldi acaba ön kanatlar esnemiyoda aracın arka süspansüyonları mı yukarı doğru kalkıyo o anda ve buna bağlı olarak ön kanat yere yaklaşıyo acaba arka süspansiyonlarla ilgili bi uyanıklık mı yada egzoz beslemeli difüzörle mi çünkü geçen sene ferrari egzoz beslemeli difüzöre geçtiğinde kanatları bi nebze esnetebilmişti ne dersiniz:?

  18. Mclaren Mercedes  avatarı
    Mclaren Mercedes

    Ne tarafı esnemiyo ki 🙂

  19. Mclaren Mercedes  avatarı
    Mclaren Mercedes

    Ne tarafı esnemiyo ki 🙂

  20. airmclaren Kimi avatarı
    airmclaren Kimi

    fia uygun buldugu taktirde illegal demek yanlış arkadaşlar ozaman bizim takımlarda esnetecekler başka çaresi yok ha ferrari yada mclaren çoktan bulsaydı esnetirdi ve kimsenin sesi çıkmazdı adamlarla uğraşmak yerine kendi işimize bakalım.Bizde esnetmenin yollarını arayalım,zaten geçen seneden diyorlardı yine bizle uğraşacaklar diyeee haklı çıktılar…

  21. Doç.Dr.Kalpazan  avatarı
    Doç.Dr.Kalpazan

    Birçok arkadaş esneyen kantları da yaptımıyık oldu bu iş diyor.esneyen kanat geçen seneden bilinen bir şey bu sene de devam ediceği açık şekilde ortadaydı.ama tabiri caizse mclaren ve ferrainin simyacıları materyali yapamıyor dye pilotlarına red bulla saldırtıyor.benim bütün bulnlardan anladığım şey Newey büyük bir adam

  22. daha öncedende söylemiştim malesef fıa hiçbir mühendisi neweyin bu buluşlarındaki muhtemel illegal durumları ortaya çıkaracak kadar iyi değil. belki tamamiyle legalde olabilirler. ancak sanırım standart testleri uyguluyorlar ve bunuda zaten neweyde biliyor farklı bir durumla karşılaşmayıncada yapacakları birşey kalmıyor…geriyede hepimizin tartışacağı kanatların yere sürtme görüntüleri kalıyor:))

  23. ismail uçar avatarı

    bence bu yıl bu konuda fia henuz sıkı bi test uygulamamıştır çnkü henuz itiraz gelmedi.geçen yıl itirazlardan sonra testleri sıkı tutmuşlardı ve esneme azalmıştı buna paralel olarak performans farkı da azalmıştı.ferrari ve mclaren daha yakın olmuştu sıkı teslterle birlikte.

  24. ismail uçar avatarı

    bence bu yıl bu konuda fia henuz sıkı bi test uygulamamıştır çnkü henuz itiraz gelmedi.geçen yıl itirazlardan sonra testleri sıkı tutmuşlardı ve esneme azalmıştı buna paralel olarak performans farkı da azalmıştı.ferrari ve mclaren daha yakın olmuştu sıkı teslterle birlikte.

  25. MagicAlonso avatarı

    Peki sen testler nasıl uygulanıyor biliyormusun.Ben testlerin nasıl yapıldığına dair aşağı yukarı bilgi sahibiyim ama uygulanan kuvvet ve alanı bilmediğim için kesin konuşmadan yazdım.FİA örneklem gibi bir deney yapıyor doğal olarak:Ayrıca ben redbull mutlaka engellenmeli demedim fakat şöyle bir gerçek mevzubahis.Bu kanat FIA nın onay verdiğinden fazla esniyor fakat kullandıkları yöntem itibari ile testi geçiyorlar.Şimdi ortada kurala aykırı bir durum mevcut ise ya test kuvveti ve yöntemi değiştirilir yada esnemeyle ilgili kural değişikliği yapılır.Redbull yaptığına ister üç kağıt ister mühendislik hilesi deyin ne derseniz deyin sonuçta değişmeyecek tek şey kurala aykırı kanat esnemesine sahip bir aracın olduğudur.Ayrıca asla gizli kapılar ardında redbullun önünü kesmek için böyle birşeyin yapılması kabul edilemez.Bu redbull veya bir başka takım olabilir.Kurallar herkes içindir eğer bu ferrari yada mclaren de olsa harfiyen uygulanması gerekir.Ayrıca ben yaklaşık 17 yıllık F1 taraftarlığım boyunca hiçbir takımın taraftarı olmadım.

  26. Deli_Manyak avatarı

    arkadaş olayı çözmüş ama tam ters şekilde 😀

  27. heikki 1088 avatarı

    Esnemeden öte bişi bu =) Esneme dediğin şey böyle mi olur arkadaş 😀

  28. Red Bull Gives You Moving Wings

  29. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Bu olağanüstü aero avantajının nereden geldiği gerçekten ilginç ama Newey otomobilleri aerodinamik açıdan hep üstündü araç tamamen temiz de olabilir. Ayrıca Ferrari geçen yıl bunu kopyalamayı bir nebze olsun başardı diye hatırlıyorum. Almanya Gp'de.

  30. F2007'nin tabanını anlamadılar mclaren casusluktan dolayı,olayı biliyordu ve şikayet etti.Ondan sonra bu casusluk olayı cıktı zaten

  31. Alonso&Massa  avatarı

    Ama onlar yasaklandı?

  32. bence de bi tewslik war

  33. Çünkü redbullun kanadı doğru orantılı şekilde esnemiyor

    Öyle bir söylüyorsun ki sanki bunu doğru orantılı olarak esneten takım varmış ya da FIA denetimleri yaparken bu doğru orantılama yöntemini kullanıyormuş gibi lanse ediyorsun. Böyle birşey varsa bizi de aydınlatırsanız sevineceğim. Aslında burda Red Bull'un kanatlarını tartışmak abesle iştigal bir şey. Adamlar emek vererek yaptıkları birşeyi siz uyanıklık olarak da adlandırabilirsiniz ya da hilekarlıkla size kalmış bir şey, ortada resmi bir kanıt yokken suçlamak bana çok haksızca geliyor. FIA'dan istenilen şey birçoklarının yorumunda da gördüğüm gibi hakszılığın ağa babası. Şimdi FIA çıkıp sırf diğer takımlar arayı kapatamadı diye yeni bir test yöntemiyle ya da perde arkasında yazılan çeşitli senaryoları hayata geçirip, bunu illegal ilan ederse kesinlikle şaşırmayacağım. Baksana bütün dünya bunu istiyor, tüm dünyayı karşıma alacağıma Red Bull içerim daha iyidir diyebilir. Bu da bugünlük son yorumum olsun.

  34. Testleri geciyorsa tum tasarimlar yasal kabul edilmelidir, buna zamaninda Ferrari`nin esneyen zemini, Renault`un kutle amortisoru vs vs dahildir..

  35. Evet sen söyledikten sonra yazıyı tekrar okudum yanlış yazmışım. Düzeltme için teşekkürler

  36. Tam tersi olmasın.

  37. MagicAlonso avatarı

    kanat esneyemez diye bir kural yok zaten esnemese kanat kırılır.FIA belli ağırlık miktarına göre belirli bir esneme miktarı öngörüyor.Tabi FIA nın uyguladığı test oransal.Örneğin 10 N luk bir kuvvet uyguluyor ve belirli bir miktar esniyor.Sonra 10 da bukadar esniyorsa işte daha yüksek kuvvette bukadar esner diye bir hesaplama yapılıyor.işte redbullun tasarımı bu testi geçiyor fakat o öngörülen oransal test hatayı burda yapıyor.Çünkü redbullun kanadı doğru orantılı şekilde esnemiyor.belirli bir kuvvetten sonra çok daha fazla esneme yapıyor.İşte diğer takımların beceremediği noktada bu.Tek çözüm FIA nın test yöntemini değiştirmesidir.

  38. MaYKiL Schumacher avatarı
    MaYKiL Schumacher

    virajlara gelince cuk diye havaya kalkıyor
    o zaman ne oluyor virajı daha sağlam dönüyorsun
    düzlüğe çıktığında ise cuk diye yere yatıyor
    o zaman ne oluyor daha sağlam downforce üretiyorsun
    ve tabiki kanatda doğal olarak esniyor
    umarım anlatabilmişimdir 🙂 :p

  39. Kanadın nasıl esnediğini hepimiz görüyoruz tabi ki. Ne var ki, nasıl oluyorsa testlerden geçiyor ve bunu nasıl başardıklarını kimse çözemedi.

  40. MagicAlonso avatarı

    bu hareketli aerodinamik parçaya girerki zaten kesinlikle yasak zaten olsa bu tarz bir durumu FIA derhal tespit edip yasaklardı.Burda muhtemelen kanatta kullanılan malzemelerle yapılmış bir cingözlük mevcut.

  41. Yiğidin malı meydandadır kardeş

  42. Testi geçiyormu ? ozaman boşa yorum yapmanın manası yok bence.Oturup izlemeye devam edelim bizim işimiz bu

  43. Dediğin mantıklı o zaman test sistemini değiştirmesi gerekir Fia'nın haksız rekabet söz konusu. Nasıl göremiyorlar bunu. Tamam Newey gerçekten akıllı bir adam ama diğer büyük takımlarda yer alan mühendislerin aklına nasıl gelmiyor neden kopyalanamıyor tuhaf bir durum doğrusu.

  44. Redbulun ön kanat esnemesinin püf noktası tasarımda! Nasıl diyeceksiniz
    Testler :Ağılık tartı şeklinde uygulanarak yapılıyor,dolaysıyla kanat ile ön burun bağlantıları kurallara uygun yapıda olduğu için testleri geçiyor,
    Kanatların esnemesinin nedeni ise,rüzgara karşı hafif oval şeklinde tasarlandığı için yüksek hılazlarda avantaj sağlayan esnemeyi yapıyor kanımca.

  45. FIA nasıl bir test yapıyor o konuda bir fikrim yok ama tahminimce testler yarıslara göre daha kısa süreli oluyordur. ayrıca kanadın tamamı değil kenarları cok fazla esniyor. belki yarsıta sıcaklıgının yukselmesiyle yada sürekli olarak hava akımına maruz kaldıgı için yarısta testlerde görülmeyen sonuclar ortaya cıkıyor olaiblir.
    asırı hızlı pistlerde yerde sürünecek kadar asırı esnemeyi önlemek için ufak parcalarla desteklemek zor değildir herhalde.
    ayrıca bunlar tamamen benim hayal ürünüm olan düşünceler cok sacma gelebilir, hemen saldırmayın =)

  46. MaYKiL Schumacher avatarı
    MaYKiL Schumacher

    bunun ön kanatla ilgisi olduğunu sanmıyorum
    bunun bence ön burunla ilgili olduiğunu düşünüyorum
    burunla ön tekerlek arasında bir mekanizma var
    gizli bu yani kolay kolay kopyalanacak bir şey değil gibi geliyor bana
    belki uçuk gibi olacak ama fren sistemi ile kontrol edilebilir.
    gaza bastığında düzlükte pedal yönlendiriyor olabilir
    mekanizma bu arkadaşlar
    Neway gerçekten büyük bir mühendis.
    bizim Brawn sağolsun hala kış uykusunda 🙂

  47. Aslında FIA bu kanat olayını kalıcı olarak çözmek istiyorsa test yöntemini değiştirmeli.Ağırlık koyup esneme testi yapmak yerine hidrolik makine ile kırılma testi yapabilir.Kanadın iki ucundan yavaş yavaş hidrolik yük verilip sonuçlar bir yandan kaydedilir,test kanat kırılana kadar devam edilir ve o ana kadar kanadın yapacağı max. esneme izin verilen ölçüde mi bakılır.Zaten amaç kanadın rijit olması ise en mantıklı ölçüm yöntemi bu olmalı.

  48. Bence BR kanadı tamamen aerodinamik etkiyle esniyo.Malzemeden dolayı olsa ağırlık testlerinden geçemezdi.Ön kanat fazla downforce üretiyor bu da kanadın üzerindeki yükü testlerde kullanılan ağırlıktan daha fazla yapıyor ve kanat esniyor.Bunu yapmak zor değil ama işin içine drag etkisi giriyor.RB bunu drag etkisini arttırmadan başarıyor bence.İşte çözülemeyen nokta bu.Bizim f kanal gibi akılcı bir çözümle bunu başarıyorlar sanırım.

  49. that's why newey deserves the title "genius" 🙂

  50. that's why newey deserves the title "genius" 🙂

  51. 05Alonso| SF' F150° Italia  avatarı
    05Alonso| SF' F150° Italia

    FİA'ya bu poz'u veriyordur belkide Horner :))

  52. 05Alonso| SF' F150° Italia  avatarı
    05Alonso| SF' F150° Italia

    FİA'ya bu poz'u veriyordur belkide Horner :))

  53. Esnediğini biz bile biliyoruz Hamilton bırak seni:D Ama önemli olan bunu nasıl esnetmeyi başardıkları. Hem testlerden geçebiliyor hem de yarışta esneyerek avantaj sağlıyorlar. Teknoloji çok ilerledi artık her şey moleküler düzeyde inceleniyor. Ön kanatlarda yeni bir bileşim yaratmış olabilirler eğer öyleyse zaten nanoteknoloji kullanmış olmalılar. O zaman kopyalamak zor olur zaten ama başka bir neden varsa bulmalılar biran önce.

  54. Nostalji yapıyorlar galiba 😀

  55. Bizim takıma hiç değinme hala Hondanın F1'e girdiği ilk senesinde kullandığı kanatlarını boyayıp boyayıp kullanıyorlar 🙂

  56. McLarenForever  avatarı
    McLarenForever

    ah be lewisim bunu 2 senedir söylüyoruz ama önlem alan yok malesef.ön kanat sadece belirlenen sınırlar içerisinde esneyebilir.tutup ön kanatı 2,5cm veya 3cm yere doğru esnetirseniz tur başına 1sn olarak size geri döner. ne derece mükemmel DF elde edilebileceğini varın siz düşünün.

  57. Açıkçası o kadar teknik bir bilgiye sahip değilim. Bazı arkadaşlar bunun nano teknolojisiyle olduğunu söylüyor. Ya da kanatta bulunan rezistanslar sayesinde. Yani kanat ısındıkça daha çok esniyor. O zamanda senin dediğin gibi dawnforce seviyesinin yüksek olduğu pistlerde dediğin olay ortaya çıkacaktır. Bana kalırsa bu sistem söylenenlerin ikisi de değil. Belki direk aracın omurgası esniyordur. Bu sayede araca yapılan dawnforce ayarına göre kanatların esnemesi de belirlenen ölçüde yapılabilir.

  58. Alonsonun turu sn:46 esnemeyi izleyin
    http://www.youtube.com/watch?v=MCv9_d3AbVI

    Vettelin turu sn: 83 esnemeyi izleyin.

    Hatta vettel'in turunun en sonunda aracın vites ve motor devri ile beraber hıza orantılı olarak kanadın da sanki dalga geçer gibi kalktığını farkedemeyenler var mı hala

  59. 05Alonso| SF' F150° Italia  avatarı
    05Alonso| SF' F150° Italia
  60. bu arada tamamen anlam veremediğimden soruyorum. Büyük ihtimalle bu esneme karşılaşılan downforce etkisiyle oluyor. Acaba neden Monza sepang gibi aşırı hızlı pistlerde yüksek downforce etkisine rağmen bu kanat yere değip kıvılcım çıkarmıyor?

  61. Yani hiç göremeyen arkadaşlar için en şiddetli olduğu zamanı kastettim. Yoksa zaten düzlükte işe yaramıyor. 200 km gibi orta hızlı ve Hzlı dönülen virajlarda dediğin gibi.

  62. Sadece düzlükte mi? Aracın virajlara girişini görmedin mi? Bak yukarıdaki foto bunu kanıtlar nitelikte.

    http://desmond.yfrog.com/Himg640/scaled.php?tn=0&server=640&filename=wnxw.png&xsize=640&ysize=640

    Bu fotoğrafta diyecek birşey zaten yok. Yani bu kanada esnemiyor demek görmüyorum demektir:)

  63. Red bullun geçtiği ağırlık testi. ancak aracın tümüne etki eden downforce veya dahi Newey'in ince gördüğü bir mekanizma sayesinde oluyor bu önemli değil. ama önemli olan 200 300 km ile giderken kanadın yere indiği, viraja gelince ise eski haline geldiği. tabi testlerde de. Allah aşkına bir onboard lap izle de ön kanada düzlük sonunda bak

  64. Evet oldukça başarılı bir savunma oldu:) Yanılıyor olabilirim ama kural ön kanat hiç bir şekilde esneyemez diyor bildiğim kadarıyla. Asıl ilginç olan fotolardan gördüğüm kadarıyla araç durduğunda bir problem yok ama yarış içerisinde nasıl oluyorsa kanatlar esniyor. Hatta buna esneme demek saçma olur yerle bir hale geliyor. Geçen yılda buna benzer bişey olmadı mı? İlk testi geçtiler daha sonra takımlar yine şikayet etti daha zorlayıcı bir test yapacakları söyledikleri zaman bir anda kanatlar esnemeyi bıraktı.

    Benim demek istediğim FIA çıksın tıpkı 2009 da olduğu gibi çift katmanlı difüzör yasal desin ve bütün takımlarda ona göre davransın. Hadi mercedesten ümidim yok ama eminim ferrari ve mclaren bunu yapabilecek güçte takımlardır.

  65. alonzomanyaa  avatarı

    Aynı motoru kullanan RENO ile arada 2 saniyeden fazla tur zamanı farkı var, ne aero paket miş be kardeşim bu kadar fark yaratıyor.

  66. Bugün kendimi Red Bulun gayrı resmi avukatı gibi hissediyorm 😀 FIA neyi görmezden geliyor ? Adamlar her testi geçebiliyorsa sorun ne ortada ? Herhalde Red Bull için özel test yapmalarını beklemiyorsundur ?

  67. Çok Doğru…

  68. Ben bu işten hiçbişey anlamıyorum. Biz amatör olarak birkaç siteden gördüğümüz fotoğraflardan bile kanatların esnediğini görebiliyoruz. Keza pilotlar ve takımlarda bunu görebiliyor. Ama nasıl oluyorsa FIA bunu görmezden geliyor. Tamam kurallara uygunsa çıksınlar söylesinler diğer takımlarda kopyalayacaksa kopyalasın. Ve eminim diğer takımlar yani Mclaren ve Ferrari gibi takımlar bundan çok daha iyisini yapabilirler. Dikkat ederseniz geçen yılda da aynı olaylar oldu. İlk testten geçtiler ikinci testte biraz daha katı bir denetleme yapacağız dedikten sonra ne hikmetse RBR biraz daha yavaşladı.

  69. Alonso&Massa  avatarı

    Tabandan dolayı olsa bulurlardı diye düşünüyorum.F2007 'nin tabanını hemen anlamışlardı.Bu takımda bir gariplik var.Yani ne kadar bir aero üstünlüğü olacakki diğerlerine karşı?Kers sistemlerini bilmiyorum ama bu kanat konusu iyice uzadı.

  70. Bence tabandan dolayı esnior.Normalde Kanatların bu kadar cok esnemesi zor

  71. Sonuç olarak kullandığı reno motoru ve kapasitesi gücü belli. Kurallara uygun yapılan aero paketler ile iki araç arasında bence bu kadar hız farkı olamaz. kesin bir numara var ve bunu henüz çözemediler. Özellikle bu ön kanat ve Kers meselesinni üstüne gitmeli FİA.
    Çünkü kers araca koyupta kullanmazsan birtakım sorunlarıda yaşamazsın. Örneğin küçük piller ağırlıktan avantaj sağlar. ayrıca batarya şarj olmazsa ısınma sorunu olmaz, ısınmazsa soğutucuya gerek kalmaz falan v.s.
    Bu kersin çıkış amacı neydi be RB neden kullanmıyor? Madem öyle hiçbir takım bunu kullanmasın!!! kullanmadıktan sonra kers barındırmanın bir anlamı varmı?
    FİA bu konuda ya taraflı yada bir haltı doğru dürüst incelemiyorlar.

  72. Testleri kolaylıkla geçen ön kanatı kopyalamaktan başka çaremiz varmı.

  73. Alonso&Massa  avatarı

    Geçen sene kötü kokular geliyordu,bu sene artık kokular insanları kusma noktasına getirdi.Biz burda gördüğümüzü yazarken insanlar,artık sizin devriniz kapandı,tek büyük var oda Redbull
    gibisinden yorumlar yaptılar.
    Bizim gördüğümüzü pilotlar canlı olarak görüyorlar ve bu duruma itiraz edeceklerdir.FIA yı zor günler bekliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir