Bir De Yağmur Olsaydı

yazar:

kategori:

Avustralya’daki başlangıç için tatmin edici bir heyecan ama beklentileri tam olarak karşılamaması nedeniyle herkes Malezya’da yağacak yağmura odaklandı, ve hafta başından yağmur üzerine yorumlar, beklentiler hatta takımların stratejileri de bu yöndeydi.

 

Beklenen yağmurun gelmeyişi yarış içinde sürekli diken üstünde bekleyişler. Takımlardan farklı tahminlerin pilotlara bildirilmesi karmaşanın durumunu gözler önüne serdi.

 

Yarış çok fazla karmaşa içinde geçti, o kadar detay ve aksiyon oldu ki nerden nasıl başlanmalı? Pilotların mücadelesinden çok strateji savaşına döndü olay. Lastiklerin tepkilerini tahmin etmek, düşüşe geçtiği zamanı ve pit-stopu yakalamak hayati önem taşıyor. Bu durum gerçek mücadeleler açısından eleştirilecek bir konu ama diğer yandan seyir açısından temponun bir an bile düşmediği bir yarış izlememize neden oldu, üstelik yağmur olmadan, çok beklediğimiz yağmuru aradığımızı söyleyemeyiz. Serhan yarıştaki aksiyonları anlatmaktan aralarda paylaştığı çok değerli ek bilgileri aktarabilecek bir zaman aralığı bulamadı.

 

Yarışın startı ile birlikte iki Renault adeta ok gibi fırladı, Heidfeld ilk pit stoplara kadar da oldukça iyi bir tempoda sürdürdü yarışı. Alonso’nun start kabusu devam ediyor, yarışın tamamını düşündüğü için muhafazakar davranıyor da olabilir ancak bu durum sonrasında onu çok fazla efor sarf etmesine neden oluyor ve sorun yaşama olasılığı daha da artıyor.

 

Nick Heidfeld ilk yarış sonrasındaki tartışmalara gerçek potansiyelini ortaya koyarak, şimdilik bir virgül koydu. Son bölümde Webber’e oldukça iyi savunma yaparak adeta podyuma yapıştı ve bırakmadı. Bir önceki yarış yazımı okuyan arkadaşlar hatırlayacaktır, Malezya’da teknik problem dışında mazeretinin olamayacağını belirtmiştim ve yarışı podyumda tamamlayarak Renault’un alternatifler arasında en iyi tercih yaptığını ispatlayabilecek bir pilot, bu arada Renault’un yarış temposu çok iyi olmamakla birlikte Hamilton’ın yakın takiplerinde viraj çıkışlarında gaza basma noktasının RedBull’a çok yakın olduğunu gözlemledik, tam tersi bir durum Hamilton’ın yere basma ile sıkıntıları da olmuş olabilir.

 

Massa yarışa çok iyi başladı, ancak lastik değişimindeki sorun da onun yarışını mahvetti, güzel geçişler yaptı, Webber’e oldukça iyi savunma yaptı, her ne kadar Button’ı geçemese de iyi bir yarış çıkardığını söyleyebiliriz.

 

Pilotlarla ilgili değerlendirmelere kısa bir ara verip yarışı etkileyen diğer detaylardan bahsetmek istiyorum. Lastik kullanımının ne kadar önemli olduğunu, lastiğin max.. performansını tamamladığında yol tutuşunun inanılmaz şekilde düştüğünü nerdeyse tüm pilotlarda gördük, 8. ve 14. virajlardaki pilotların giriş açılarının nasıl fark ettiği, yol dışına taşmaları, yarış çizgisi dışında kalan kauçuk parçaların ek bir zemin oluşturacak kadar fazla olduğunu gözlemledik, bu da lastiklerdeki aşınmanın boyutunu gözler önüne seriyor. DRS bu yarışta çok fazla baş rollerdeydi, genel olarak tüm pilotlar atak sırasında oldukça etkili kullandı bu sistemi. Kers, sanırım diğerlerine göre etkisi en az olan destek olduğunu söyleyebiliriz, Vettel  kullanmadan yarışı kazanmayı başarabildi.

 

Shumi, Hamilton ve Buemi’nin üçünün birden lastik teması yaşayacak kadar max. süratte  düzlükte yan yana geldiği görüntü yarışa damgasını vuran enfes görüntülerdendi. Maldonado dışındaki çaylaklar yine fena değildi, tabi bunda Williams’ın performansı da etkili.

 

Muhteşem yarışın eleştirilecek en bariz konusu görüntü seçimleriydi, yönetmen tam bir felaketti, Alonso’nun Buton geçişi arada kaynadı, nadir denk gelebilecek durumlardan biri olan bu mücadeleyi ne yazık ki tam olarak heyecanımızı doruklara çıkaracak tadıyla izleyemedik.

 

Gridde durumları en çok takip edilen, mücadeleleri herkesçe merak edilen pilotların durumuna gelince; Vettel için bu yarışta da söyleyebilecek çok fazla bir şey yok, yine başarılı bir şekilde hiçbir şekilde olaya karışmadan kazanmayı başardı, evet en iyi araca sahip ancak bu kadar karmaşanın, sonuçları belirleyen, dengelerin her ana alt üst olabildiği, çok fazla parametrenin olduğu sezonda totalde tümünü ilk iki yarışta oldukça iyi bir şekilde idare ettiği için kutlamayı hak ediyor. Diğer ikisine gelirsek; nefesimizi kesen nefis bir mücadele izlettiler bize, 2 tur boyunca gözümüzü kırpmadan takip ettik ikisini, Alonso sabredip biraz daha dişini sıksaydı gösterdiği performansın karşılığını muhtemelen  Button’ı da geçerek alacaktı, pit-stop aralıklarını da oldukça kötü seçmeleri yarışını mahveden bir başka etken, nitekim yarış içinde geçtiği ve farkı açtığı Button’a pitte geçildi. Alonso’nun garaja geç çağrılması belki de bu yağmur yüzünden gerçekleştirildi, nitekim Alonso telsizden son bir teyit aldı ve adeta saldırıya geçti.Hamilton için biçilmiş bir kaftan olan bu pistte öncelikle garajdaki lastik değişimde sorun yaşaması, giriş aralıklarının hatalı seçimi ve aynı zamanda sert lastiğe geçme fikri birleşince ondan beklenen performansı izlememizi etkiledi ve onun için sönük bir yarış oldu. Ezeli rakibine geçilmemek pahasına verdiği mücadelede acımadığı lastiklerinin cezasını Heidfeld’le olan mücadelede az daha yarış dışı kalarak ödeyebilirdi, aslında her ne kadar Button 2. sırada tamamlamış olsa da yarışı Mc’Laren’in yarış temposu genel olarak iyi değildi.

 

Tüm hafta sonunu genel olarak toparlayıp gözlemlerimi özetleyecek olursam; RedBull önde olmaya devam ediyor ancak ara kapanıyor. Mc’Laren’de yarış temposu ile ilgili bir sıkıntı var. Ferrari tek turda felaket derecede geride, ancak yarış tempoları da bir o kadar iyi. Renault diğerlerinin karmaşasından faydalanıp iyi işler çıkarmaya devam ediyor, Petrov’un direksiyonun çıkması ilginç bir detaydı bu arada. Mercedes GP’nin durumu hiç de iç açıcı değil, bu durumun böyle devam etmeyeceğini düşünüyorum ama çok fazla çalışmaları gerek gibi, şimdiden önümüzdeki yıla odaklanmaları gerektiğini düşünen insanlar var, ancak bu kadar erken sezonu kapatmak da çok doğru değil.

 

Sezon ilerledikçe daha da ilginç, çekişmeli yarışlar olacağını düşünüyorum, bir sonraki yarışla ilgili detaylarda görüşmek dileği ile…

Rasim Mutlu


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir