Muhafazakâr Ferrari, Eleştirilmeye Devam Ediyor

yazar:

kategori:

Ferrari’nin yeni aracı, sezonun ilk yarışlarında Red Bull ve McLaren’in gerisinde kaldı ve son olarak da Mercedes’in ciddi tehdidi altına girdi.

Sorunun aerodinamik üzerinde olduğuna inanılıyor ve söylentilere göre aracın gelişimi, Toyota’nın Köln’deki tesislerine taşınacak.

Ama Ferrari’nin bu sorunu daha ortaya çıkmadan önce sporun içinden bazıları, diğer üst düzey takımlar 2011 için yenilik peşinde koşarken Ferrari’nin çok muhafazakâr olmasını eleştirmişti.

Autosprint: “En son ne zaman, bir Ferrari gelişiminden başka bir takım avantaj sağladı? 2008’de oldu. O zaman Ferrari, burunda bir delik açmıştı. O zamandan beri kimse Ferrari’nin fikirlerinden ilham almaya bile çalışmadı.”

Bu arada Autosprint’in bahsettiği burunda delik, seneler öncesinde Lotus’un kullandığı düzeneğin bir benzeri idi.

Autosprint ayrıca Ferrari’nin, maliyetleri düşürme politikalarından zarar gördüğünü ve iki özel piste sahip olmasının avantajını kullanamadığını belirtti.


Yorumlar

  1. f1 in mazisi 60 yıl aşağı yukarı…en çok yarışan takım ferrari..2000 e kadar şampiyonluklarda birbirine yakın sayıda kupa almış 3 marka var. yani ilk 50 yılda öyle bir fark filan yok. son 10 yılda ferrari öne geçmiş. fakat buna rakamsal olarak ezici bir üstünlük diyemeyiz. f1 in arka planında araba üreticileri var. bu açıdan bakarsak konuya dahil olmamış japonya ve amerika var. mercedes takım olarak bu işe yeni el attı. yaşarsak bir 10 sene sonra konuşalım. ferrari bundan sonra 2000-2004 arası bir seri yakalayamaz. sadece o değil başka takımlarda böyle bir başarı yakalayamaz bence…

    ayrıca bazı takımların puan veya puanlar dahi alması onlar için büyük bir mutluluk ferrari için ikinci olmak bir yıkım mutsuzluk başarısızlık…böyle bir beklenti olduğu için ferrariyi zor günler bekliyor. elbette ferrari büyük bir takım. elbette en çok şampiyonluğu o kazanmış. f1 le ilgilenen fanların neredeyse yarısı ferrari taraftarı(anketler böyle diyordu)…ferrari her insanın gönlünde yatan bir araba markası. bu açıdan redbull seri şampiyonluklar alsa dahi ferrari kadar fanı olamaz. ama bir mercedes bu başarıyı yakalarsa bak gör fan oranı nasıl değişir.

    fanatiklik bence senin bakış açında var. yeni dünya düzeni hiçbir konuda süper güçe müsaade etmeyecek bundan sonra…ferrari özellikle f1 için büyük bir tehtid…ikide bir ayrılmakla tehtid ediyor…birkaç yıl bu konu canını sıkabilir f1 in ama daha sonrasında düşüncem artık bu konunun kimseyi rahatsız etmeyeceği…yani demem o ki kimseyi yok edilemeyecek kadar büyütmezler tedbir alırlar…şu anda da bence tedbir alıp ferrari hegemonyasına son veriyorlar. bunuda bence başaracaklar…

    kısacası arkadaşım yaşın kaç bilmiyorum ama spor dünyada şu an eşit şartlarda spor olarak yapılmıyor…örnek nba f1 gibi ticari bir organizasyon. her takıma eşit transfer bütçesi veriyorlar. normal sezonda son sırada yer almış takımlara draftta en iyi basketbolcuları seçme hakkı veriyorlar ara çok açılmasın diye…ilginin belli bir düzeyde tutulması heyecanın korunması ve bu işe gerek taraftarların gerek sponsorların yeteri kadar para harcaması için ne gerekiyorlarsa yapılıyor. f1 de de durum aynı bence…öyle iyiysek büyüksek paramız çoksa kazanırız muhabbetleri bitti artık..bunlar şahsi fikrimdir. haklımıyım haksızmıyım zaman gösterecek…

    fanatik nedir bence bilmiyorsun ve gerçek bir fanatik bence görmemişsindir. şampiyon olduktan sonra aracıyla gezen bir ailenin arabasının camlarını kıran onları sokak ortasında çoluk çocuk demeden kan revan içinde bırakana kadar döven maça gelen karşı takım taraftarlarını taşlayan bıçaklayan insanlıktan nasibini almamış canlılara bence fanatik denir.

  2. Gercekten F1tarihinin en buyuk takimi ferrari olamaz tabi olaya hangi taraftan baktigina bagli. 2004 ten sonra gelen kurallarin bir cogu Ferrarinin bariz ustunlugunden dolayi yapildi. Hatta Ferrari yuzunden yaris baslamadan bitiyordu. 1. 2. belli 3. luk icin yarisiliyordu. Tv yorumlarinda bile bunlar konusuluyordu acik sekilde. Simdi sen gecmisi biraz daha analiz et ama mantik cercevesinde. En yakin rakibine 2 kat fark atmis bir takimdan bahsettigimizi unutma.

  3. fanatikliğin bu kadarı.Eskileri iyi bilen biri olarak Ferrari tabiki acık ara F1'in en iyi takımı bunu kimse tartışmıyor sen hariç.Tarihe bakman yeterli.2000-2004 arası zaten F1'i ezdiği için yavas yavas kısıtlamalar başladı.Böyle gunluk performanslarla takımları asağılamakla yanlıs yapıyorsun.Yarın ferrari başı çekerse ozaman ne diyeceksin.Maliyet olaylarına gelince.Bütçe kısıtlama haberlerinin basladığı ve bugune kadar kısıtlamalara açık açık karşı duran tek takım.Baglı bulunduğu grup fiatın %10 u ferarrinin gelirini olusturur(Kendi gelirlerini saymıyorum).Düşün,isterlerse milyar dolarlar ayırabilirler.

  4. maliyet düşürme politikaları ferrariye zarar verdi deniyor. ben bağlı olduğu grubun mali bilançolarının çok iyi olduğuna inanmıyorum. bu açıdan bakarsak bu politika terk edilse başa oynayan takımların ferrariden aşağı para harcayacaklarına inanmıyorum. kaldıki ferrari ittifakla o dönemde(2009 sezonunun sonlarına doğru) birçok haberde de değinildiği gibi alonsoyu almasında santanderin sponsorluğunun etkisi çok büyüktü. demekki ferrari maddi açıdan çok da rahat değil…
    işin bu kısmı bence doğru değil…gelelim ikinci kısmına…ferrari 2000-2004 seneleri arasında inanılmaz bir başarı sağlayınca eskileri çok iyi bilmeyen bizler zannediyoruzki ferrari açık ara f1 in en iyi takımı…istatistiki manada en iyi sonuçları almış olması bundan sonrada aynı başarıları yakalayacağı manasına gelmez. bence ferrari eski günlerdeki gibi başarılı olamayacak…bunun paniği ile hata üzerine hata yapıyorlar. pilot kadrosu da psikolojik açıdan zor durumda…ferrariyi zor günler bekliyor…

  5. Abuzer Kadayıf avatarı
    Abuzer Kadayıf

    o söylediklerin F1 in har vurup harman savurma döneminde geçerliydi. artık dünyanın ekonomik gerçeklerine uymuyor. sadece motor gelişimine yılda 250M$ harcandığı dönemler. ayrıca ferrarinin elini kolunu bağlayan bunlar değilki. Reno takımı, zamanında ferrarinin yarısı kadar bütçe ile şampiyon olmuştur. toyota devasa bütçesi ile herkesi geride bırakırken, başarı elde edemiyordu. motor gelişimi serbestken en güçlü motor BMW den geldi sanırım birde honda dan ama ferrari araçları daha iyi aeroya sahipti kazandılar. kısacası ferrari adına 2000-2004 arası "başarının" tekrar gerçekleşmesi bu söylediklerinle değil, başka şeylerle mümkün.

  6. Kısıtlamalar sadece bizim takıma özel bi mesele değil.Elin oğlu nasıl yapıyo diye sorarlar adama.Ferrarinin hem rüzgar tüneli hemde simülasyon sorunu var.Umarım bu sene çöpe gitmez.Hız sorunu muhafazakarlıktan mı? Zannetmiyorum gecen sene hızlı olan arabayı bu sene azda olsa geliştirip getirdiler amma velakin biraz yenilikçide olmak lazım dedikleri gibi 2008'den bu yana hiçbir yenilik yok nerdeyse sadece kopya.

  7. F150 th Italia nın hız sorunu muhafazakar olmasından kaynaklanmıyor.Test ortamı olmayan durumda rüzgar tünelinin rantabl veri üretememesi sebebiyle fabrika ortamında hazırlanan paket ve yarış simülasyonunun çalışmaması asıl sorundur.Yapılanlar çalışmazsa o zaman birileri haklı olabilir ama yapılanlar çalışırsa kimsenin F150 de hakkı kalmaz.

  8. Micha3L Schum4cheR avatarı
    Micha3L Schum4cheR

    Ferrarinin Elini kolunu bağladınız daha nasıl Yenilikci olalım 1- BUTCE SINIRI KALDIRılsın 2 – TEST YASAGINI KALDIRılsın 3- YENILIKCI AURO PARCALARA IZIN VERILSIN 4- Motor gelişimi KISITSIZ OLMALI .. fERRarinin 2001 2004 senelerinde en hızlı araca sahipdi düzlüklerde mclaren adeta can çekişiyordu KURALLAR Ferrariyi bitirdi az parayla çok iş olmaz bunu bilin SAYIN GAZETELER YAZI YAZMAYA BENZEMEZ BU ISLER..!!!

  9. Muhafazakar-Radikal söylemini kullandığımda baya sert karşılıklar almıştım.

    tabi o zamanlar Macca adına işler ters, Ferrari adına ise harika gidiyordu.

    şu anda da Ferrari adına işlerin tasvir edildiği kadar kötü gittiğini düşünmüyordum lakin Ferrari'den gelen inanılmaz olumsuz yorumlar, araçlarının hız üretmede sınıra geldiğini anlatıyor bana. Yani asıl korkuları senenin ilerleyen zamanlarında rakiplerinin atacağı agresif adımlara karşılık veremeyecek olması. Şayet durum buysa sene sonu ızdırap olabilir. (diazında yorumu zaten bunu destekliyor ve karar alıp önümüzdeki seneye odaklanalımı ima ediyor. ki kendisi "10 normal insan iması" gücündedir, ima konusunda)

  10. Araç numarasına hiç dikkat etmemiştim. Doğrudur. Şu yandaki büyük kanatlar da iyiydi.
    http://www.youtube.com/watch?v=VK9lDhYFulQ

  11. rocco junior avatarı

    o f2008 zaten 2 numaralı araç massaya aitti 2008 yılında;)

  12. 2007'de de burunda büyük bir hava girişi olduğunu hatırlıyorum.

    Böyle bir şeydi işte;
    http://i29.tinypic.com/2rppp4n.jpg

  13. rocco junior avatarı

    Aynen öyle bende draw ve Abdullah arkadaşa katılıyorum.iyi bir temel varsa araçta örnek:f10 o araçla başarılı olmamak için bir neden yok.Diğer bileşenleri;taktikti,pilotajdı vs birleştirince son derece iyi verim alabilirsiniz.Alonso o araca oturduğunda hayatımın en iyi aracı tarzı bir laf etmişti ve aslında araçtan ne kadar memnun olduğunu belirtiyordu.Neyse aslında bizim sorun aracın Toyota tünelinde üretilip testlere çıkartılıp sonra eklenen parçaların Maranello'daki fabrikada üretilmesinden ve buna bağlı olarak araca iyi entegre edilemeyip çalışmamasından kaynaklanıyor.Ferrari'de artık bunu anladı ve şimdi tam zamanlı bu tesisleri kullanacak.Yanılmıyorsam 2010 yılında sezon sonu güncellediler fabrikadaki tüneli ama orada bir sorun var ve piste veriler yansımamakta.İnşallah yeni evimizde sorunları çözene kadar sağlam bir ilerleme kaydederiz.Çünkü f1in daha çok rekabete ihtiyacı var:D

  14. RB7 de muhafazakar RB6 nın geliştirilmiş bir versiyonuyla piste çıkmayı tercih etti RBR 2010 daki üstün pozisyonları ve sezon sonunda istenilene yaklaşan dayanıklılıkları onları buna itti peki Ferrari böyle birşeyi yapmak için çok mu cesur davrandı bence hayır 2010 sonunda RBR ile gayet iyi bir tempoda rekabet edilinebiliyordu.(Tabi yenenekli ve hızlı olan pilotların payını es geçmeyelim.) Anlaşılan o ki biryerlerde birşeyler yanlış yapılmış ve Ferrari nin haklı sebeplerinin yanında yinede geliştirme çalışmalarına önemle eğilmesi gerekiyormuş.

  15. rocco junior avatarı

    Reklam çekimi olduğu zaman haberi yapılıyor zaten hem yasak olmayan bir şey ama artık ona bile sınır getirildi.Reklam çekimi ile diğer türlüsü bir mi?Hergün 7 24 test nere reklam çekimi nere.Kaldı geriye bir tek düzlük testi onuda herkes yapıyor zaten=)

  16. bu muhafazakarlık olayı çok abartılıyor. uçuk kaçık olması gerekmiyor aracın tasarımının ya da illaki radikal adım atmak gerekmiyor. Aracının temeli iyiyse eğer onu gittiği yere kadar geliştirebilirsin. tıkandığı yerde ise yeni bir yapıya geçersin. ha Ferrari daha yenilikçi olabilir mi? Kesinlikle olmak zorunda. bu konuda geride kaldılar.

  17. zaten reklam çekimi adı altında test yapıyorlar rahat ol kullanıyorlardır her şekilde…

  18. rocco junior avatarı

    Ferrari başarılıyken kimse muhafazakarlık demiyor ama işler kötüyken direk tasarıma yönelik suçlamalar geliyor.Evet aslında yaratıcı olamamak ya da kuralları sonuna kadar zorlayıp diğerleri gibi dikakt çeken yeni bir şey bulamamak 3-4yıldır Domenicali ekibi ile gerçekleşmiş bir vaziyet.Ama kaybetmemizde bir çok sorun var.Aynı sayılabilecek görüntüdeki araçla geçen sene işler gayet iyidi ve başarı bu söylemleri unutturdu.Mercedese bakıyoruz Redbulla bakıyoruz ama son senelerdeki araçlarının tıpa tıp aynısını gibi görünüyor.Daha öncede yazıldı çizildi sürekli yeni bir şey bulabiliyor ve ufak düzeltmelerle ilerleyebiliyor Redbull.Esneyen kanat dışında halen herkes adamların aracının sırrını arıyor.Yaratıcı olmalıyız,yenilik bulmalıyız ama bu ille de aşırı agresif bir çözüm olmak zorunda değil.Bilgisayarı yeniden bulmaya gerek yok ayrıca.Bu bakımdan değerlendiriyorum ben bu olayı ve sade bir araçla başarılı olunabileceğini savunuyorum ama bunun yanında 1-2 ekstra sisteme sahip olalım ki farkı bu yaratsın.İnsanlar üzerinde bu tip değişiklikler sanki araçları aman aman çok farklı,çok üstün,yepyeni şeyler varmış gibi algılanmasına sebep oluyor.Bir delik açınca sen acayip yaratıcı insanüstü gibi algılanıyorsun.Ferrari esneyen arka kanat,zemin ve yarıklar ile bacalar,lcd vs pek çok sisteme sahipti ama o zamanki kurallar test etmeye özgürlük tanıyordu.Diğer takımlar rüzgar tünelinde gelişmek zorundayken biz 2 tane pistte sabahtan akşama tur atıyorduk.Sonra simülatör önemi iyice arttı.Şimdi Ferrari'nin bence yapması gereken; bu kısıtlamalara,yeni kurallara adapte olarak 2000lerin başındaki f1e göre araç tasarlamasından biraz ödün vermesi gerektiğidir

  19. 2 pistin olsun ama kullanama adama ck koyar harbiden…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir