Ferrari Yenilikçi Olamadığını Kabul Ediyor

yazar:

kategori:

Yeni aracın neden rüzgâr tünelinde görünen kadar yere basma kuvveti üretmediği üzerine son haftalarda Maranello’da yapılan ayrıntılı incelemenin ardından Ferrari, neler olup bittiğini anlamaya başladı.

Ferrari Şef Tasarımcısı Nikolas Tombazis, İstanbul’da büyük bir atılım beklemiyor ama takımın doğru yola geri döndüğüne inanıyor.

Corriere della Sera’ya konuşan Tombazis: “İstanbul’da yeni ön ve arka kanatlarımız olacak, ayrıca frenlerde de düzenlemeler yer alacak.”

“Ama aracımızda toplanması gereken çok şey var. Rüzgâr tünelinda zorun yaşadık, yöntemlerimizde de bazı sorunlar var. Her ikisinde de gelişiyoruz ama daha yapılması gerekenler var. Türkiye’de daha yakın olacağımızı düşünüyorum ama gereken yerde olacağımızdan şüpheliyim”

“Program, her yarışa gelişim götürme üzerine. Bu gelişimlerin, farkı kapatma adına cesaret vermesi gerektiğinin de farkındayız”

Tombazis’e göre bu sene kendilerini etkileyen iki unsur oldu: Birincisi rüzgâr tünelindeki kalibrasyon, ikincisi ise araç tasarımında yeteri kadar agresif olamamaları.

Rüzgâr tüneli konusunda Tombazis: “Bu sadece sorunun yarısı. Rüzgâr tünelinde sorun yaşamasaydık bile, ilk üç yarışta galibiyet alamazdık. Bunun yanında modern bir F1 aracının aerodinamikleri, araçla etkileşim içinde bir dizi hava akımından oluşur.”

“Geçmişe kıyasla şimdi çok daha duyarlılar, sınırlara geldiler ve piste çıkıldığında kolaylıkla istikrarsızlık yaratabilirler. Testlerden ilk yarışa kadar paket, istediğimiz gibi çalışmadı. O zamanda, rüzgâr tünelinin neden bizi yanılttığını bulma adına inceleme başladı. Kısmen hâlâ devam ediyor ama bunun iyi bir bölümünü anladık.”

Rüzgâr tünelinde %50 ebattan %60’a çıkılmasının etkisinin olup olmadığı sorusuna Tombazis: “Bu mümkün. Çünkü ideal ortamda, duvarların etkisini azaltma adına yapının da ölçülerini arttıracaksınız. Ama o kadar değil. Sonuçta rüzgâr tüneli sonuçlarına ardın daha çok inanıyoruz.”

Ferrari’nin yeteri kadar agresif tarafım ortaya koymaması konusunda Tombazis: “Bunu kabul etmek pek memnuniyet vermese de, son yıllarda gelişimde daha muhafazakâr, daha az agresif bir hale geldiğimizi, daha az cesur fikirle ortaya çıktığımızı fark ettik”

“Ne yazık ki eleştirilerin de haklı olduğunu düşünüyorum. Yapımız giderek daha karmaşıklaştı ve performans üzerine çalışma adına zihinlerini özgür bırakmamız gereken insanlar, önemi daha az şeylerle meşgul oldu. Bu soğuk duşun ardından sorunların üzerine %1000 odaklanmak için vites büyüttük. Şimdiden çok ilginç bazı projelerimiz var.”

Tombazis, bu projelerin içinde Red Bull tarzı esnek kanadın da olduğunu ifade etti.

Tombazis: “Bir araç daha iyi olduğunu bunu anlamalı ve kibir yapmamalısınız. Bu zihinsel uyanış sürecinde birçok yenilik üzerine zorluyoruz”

“FIA, sadece birçok sağlamlaştırma sınırları koyma değil, bunun yanında tasarımda bir esneklik görürse birden bire kuralları sıkılaştırabilir de. Red Bull’un hile yaptığını söylemiyorum, çok tedbirli olduk”

“Bununla birlikte FIA’nın, bu sınırları daha ciddi bir hale getirebileceğine inanıyorum. Bu olmadığında iş, bizim bu eğilim yolunda gidip gitmememize kalıyor.”


Yorumlar

  1. uyan hadi okula geç kalıyosun :))

  2. bekir pehlivanlar avatarı
    bekir pehlivanlar

    bu demek oluyorki (aynen düşündüğümüz gibi) ferrari mühendisleri,tasarımcıları ferrari için yeterli değilmiş bunu kendileri bu haberle ispat ettiler.
    dolayısıyla ferrarinin bu durumda olması anormal değildir.
    biz boşuna mı bağırıyorduk bu adamlarla ferrari kolay kolay şampiyon olamaz, yanılmamışız.

  3. airmclaren Kimi avatarı
    airmclaren Kimi

    yok takip ediyorum bizim takımada kızıyorum laf yapmayacan kardeşim icraat yapacan adamlar yapmış arabayı ona göre sende reaksiyon gösterecen mesela bu yıl hamiltonun demeçlerini hiç sevmiyorum sıktı bayağı… aslında ferrarinin geride kalması kötü olur sezonun heyecanı yarım kalır nerde o mclaren ferrrari çekişmesi

  4. Mehmet.Ferrari avatarı
    Mehmet.Ferrari

    Kim ne derse desin şampiyon ferrari.

  5. gerçek f1 ferrari ve redbull arasındamı yaşanıyor hahaha. senden iyi stand-up'çı olur. ferrari ve mclaren bu spora yıllarını vermiş büyük 2 dev redbull ise sadece bir içecek firması. ben redbull racing yerine newey racing demeni tavsiye ederim.

  6. Mark Webber avatarı

    umarım reklam çekimlerinden en iyi sonucu almışlardır.Gerçek f1 Ferrari-Redbull arasında oluyor.Misal 2010.Mclaren de iyi takım ama Ferrari başka.

  7. Aldatmaca.

    Aracın boş depo/soğuk lastik ayarlarında problemi var. (çünkü yarış sonrası boş depo/sıcak lastiklerle gayet iyiler)

    Araç dolu depo ile zaten başarılı.

    demek istediğim çizilen portre aldatıcı. Ferrari hali hazırda zaten bir tehlike.

  8. lafı eğip bükmeden, delikanlı gibi sorunları anlatacak biri çıktı sonunda ferrari'de. baygınlık gelmişti monte ve stefano'nun "reaksiyon göstereceğiz, başımızı dik tutacağız" gibi ucuz laflarından. icraat lazım, icraata başlamak için de önce hataları kabul etmek lazım.

    anlaşılan felipe ve fernando, kış döneminde otobüs şoförü gibi durmadan uzun mesafe yaptıkları halde binlerce km. takımın teknik yönü adına boşa gitmiş. sorunlar madem test döneminden beri belliydi, kardeşim ne yiyip ne içtiniz de "tespit etmek" bu kadar uzun sürdü?

    valla kusura bkamasın kimse ama hemen hemen hepimiz testler süresince uyutulmuşuz. tombazis'in bu açıklaması, aynen bunu doğrular nitelikte ve takım adına günah çıkarma görevi tombazis'e verilmiş bugün.

    neyse, hataları kabul etmek ve kaynağını tespit etmeye çalışıp çözümler üzerinde durmaya başlamak da bir ilerleme. daha sezonun başındayız. ferrari aracın ağzını burnunu kısa sürede toplayıp rekabetçi hale getirecek kadar güçlü bir takım sonuçta. bunu umalım.

    yalnız, agresif ve ilginç, yaratıcı çözümler bulma konusunda son yıllarda gerçekten çok geri kaldık. bu söylediği çok doğru.

  9. rocco junior avatarı

    Tombazis, bu projelerin içinde Red Bull tarzı esnek kanadın da olduğunu ifade etti.

    Tombazis: "Bir araç daha iyi olduğunu bunu anlamalı ve kibir yapmamalısınız. Bu zihinsel uyanış sürecinde birçok yenilik üzerine zorluyoruz"

    "FIA, sadece birçok sağlamlaştırma sınırları koyma değil, bunun yanında tasarımda bir esneklik görürse birden bire kuralları sıkılaştırabilir de. Red Bull'un hile yaptığını söylemiyorum, çok tecbirli olduk"

    "Bununla birlikte FIA'nın, bu sınırları daha ciddi bir hale getirebileceğine inanıyorum. Bu olmadığında iş, bizim bu eğilim yolunda gidip gitmememize kalıyor."

    Bu arada düzeltme Redbullun hile yaptığını söylemiyorum demiş.Ayrıca hazırda bir esnek kanadın yada esnek kanat projesi ile uğratıklarının sinyalini vermiş.Fia dan yardım bekliyoruz,testleri sıkılaştırın diyen yokki.Ama yenilik şart yenilikçi olmadan olmaz sonunda bunu anladılar artık biraz geçte olsa

  10. Alonsomania  avatarı

    çok ilginç böyle bi şeyi nasıl görebilmiş ve kabullenmişler, o mükemmel sezdikleri pit stratejilerinden sonra…

  11. rocco junior avatarı

    fiaya umut bağlayan kim ki?bu konuda en az itiraz eden ferrari.mclaren bas bas bağırıyor her sisteme yasak getirtiyor bizim eleman sadece yasal olduğunu söylemiyorum demiş.ne okuyorsunuz ne anlıyorsunuz ama suç sizde dğeil Türkçe öğreten kimse onda.ayrıca arkadaşım reklam çekimi sadece bizim için değil rahat ol sen tüm takımlara aynı hak tanınıyor tutan mı var gidin reklam çekin bu kadar kıskanmayın ya

  12. MaYKiL Schumacher avatarı
    MaYKiL Schumacher

    yalnız ferrari değilki mclarende çok şikayetçiydi bu durumdan
    yine ön kanat hortlarsa şikayetleri iyi takip et bence.

  13. Yusuf  Hitay avatarı

    reklam testi faydasını verecektir geçen yıl olduğu gibi, sorun yok.

  14. yapamıyorsan bizi kopyala kardeşimm bukadar basit…

  15. airmclaren Kimi avatarı
    airmclaren Kimi

    hala fia dan umut bekliyolar ya redbull aracı için kardeşim yeter artık fia birşey yook dedi oturun kendi aracınızı geliştirmeye bakın koskoca ferrarisiniz birşeyler yapın mücadele edin taraftarlarınızı sevindirin…

  16. Biz bir avuc korkagiz, basarisiz oluruzda isten atiliriz diye calisan paketi bozmaya cesaret edemedik desenize? Bu arac taaaaa 2009 un araci.. Ferrari bu degil, en kisa zamanda Montezemello bunlarin kellesini ucuracak, Baskan yeni bir donemi planlamaya baslamistir umarim..

  17. Bir şeylerin farkına varmaları iyi olmuş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir