Vettel'in Kazası, Red Bull'un Sırrını Ortaya Mı Çıkardı?

yazar:

kategori:

Red Bull’un rakipleri, pistte hız yaparken kanadı esnediği öne sürülen RB7’nin, FIA’nın sıkı testlerini nasıl geçtiğini henüz tam olarak çözemedi.

İnanılan o ki Ferrari ve Mercedes GP dâhil olmak üzere takımlar, bu sırrı çözmeye yakın ama Vettel’in Cuma günkü kazası da bir ipucu vermiş olabilir.

El Pais muhabiri Oriol Puigdemont, kazada ön kanadın ana parçasının kırılmasının ardından üst desteklerde sarkan kabloların bu sırla ilgili olabileceğini iddia etti.


Yorumlar

  1. hahahahaha çok yaşa kardeş ya güzel bi södü

  2. kanat ile burundan aşağı inen kolların birleştiği yere bakarsan kırmızılığı görebilirsin.

  3. Daha paranoyak bir komplo teorisi üreteyim:

    Red Bull, esnek kanat konusunda diğerlerini şaşırtmak için sahte olarak o kabloları koyup, vetteli bilinçli kaza yaptırıp o kabloları göstermiş olabilir…

  4. Birgün herkes RedBull'a benzeyecek gibi duruyor

  5. bence bu iş öyle kauçuk yada poli bilmem neyle yapılacak kadar basit değil.bildiğim kadarıyla 100 kg ağırlıkla test ediliyor ön kanat.test esnasında nasıl oluyorda esnemeyen kanat yarış sırasında kanat çırpıyor? bunun cevabı ne ozaman

  6. http://www.youtube.com/watch?v=rueg4N3o40Q&feature=related

    http://www.youtube.com/watch?v=NGVsu-667fc&feature=related

    http://ae.metu.edu.tr/~melin/PDFs/Conferences/SAVTEK2008/SAVTEK08_Final.pdf

    http://www.sizinti.com.tr/konular/ayrinti/hareketli-ve-esnek-kanatlarla-ucus.html

    İkna edici değil mi….

    😀 Fakat konunun bunlarla alakası yok. Buda bir teori, sadece tahminler üzerine ve belki bilgileri yeterli olmayan kişiler tarafından geçen yıldan beri türetilen şeylerden birisi buda.
    İlk Olarak o kablolar yıllardır var. Sensor kabloları olduğunu düşünüyorum. Burunda da böyle uygulamalar var fakat her takım uygulaması nasıl orası meçhul. ECU/EPU yani minibilgisayar yerleşimi her takımda farklı ve burun içi kablo havuzu gibidir. Burun ucu itibariyle içerde epeycene
    kablo demetiyle karşılaşırsınız. Video ve bilgileri yukarda verdik konunun elektriksel veya termodinami ile alakası olmadığını bu tip yapı/teknolojilerin Formula 1 'in tüm unsurları (FIA'dan mühendislere kadar) tarafından uzun yıllardır bilindiğini ifade edebilirim. Yani esnek yapılar, kanatlar yasağı dahilinde buda. Bu teknolojileri kullanmak açık olarak yasak ve zaten tespiti de FIA tarafından mümkün he kısa aralıklarla herkesin gözünden kaçar esnek uygulamalar o başka. Yıllardır bilinen bu kadar ayan bir teknolojinin yasağının aymazlıkla delineceği…….ilginç geliyor.

    Redbull da görülen bu esnemenin ve az da olsa diğer takımlarda görünenin sadece malzeme mühendisliği sonucunda gerçekleştiğini düşünüyorum epey zamandır.
    Birinin başardığı esnek, katı malzeme teknolojisine diğerleri hemen vakıf olamayabilir dünya böyledir. Tabi zaman meselesidir. Ele geçse ters mühendislik koyabilirdi ortaya, hızlıca.

  7. Sırrı'nın sırrı ha?! Yok direğe elektrik geliyormuymuş, yok ısınınca daha bi iyi şeyoluyormuş, yok soğukta saklanmalı, yok yok oda sıcaklığı ideal – neler saçmaladım beh! O değil de bu işin sırrı çözülünce parça ve ya parçalar bazı büyük takımlar tarafından iyi çalıştırılamazsa – keza o basit kütle amortisöründe olduğu gibi – ki bu çok daha komplike bir şeye benziyor ki, kesin parça illegal sayılacak, haydaaaa sar başa.. Bunun mekanik bazı bağlantıları olduğunu, kısmen aero parçaların desteğiyle çalıştığını ve şasenin bütünüyle alakalı olduğunu; yani muazzam komplike bir tasarım olduğunu söyleyen bazı büyük takım mühendisleri üçüncü sezondur çözemedikleri bu paket yüzünden son çare Newey'e uzaylı olabileceği ithamlarında bulunmaya hazırlandıkları istihbaratını almış bulunu….

  8. termal kamerade bişey gözükmüyor. bu kadar üstüne düşülen bir konuda illegal bir şey olsa çoktan bulunurdu.

    rb7 hızlı bir araç.

  9. Emre ilk önerme doğru çıkarsa, bu dediğinde çok makul olur.

  10. Saygılar & Hürmetler, foreverMcLaren.

  11. -ebilite çok güzel bir ek.
    kullanmayı çok seviyorum.
    🙂

  12. erdem oğuz başaran avatarı
    erdem oğuz başaran

    elbette mühendislerde görmüştür yani. haber yapan fransız bilmemnesi de onu vurguluyo zaten acaba sır bu mu? diye…

  13. 😀 öyledr tabi canım 😀 o kablolar ısı yapıyor .. yumusatıp esnetiyor..

  14. beceremeyince hemen komple teorileri.

  15. http://3.bp.blogspot.com/-kKH6n5eB98M/TcPMSpdf4EI/AAAAAAAACH8/Mh-_N1jdaV4/s1600/cables2.jpg

    http://www.formula1.com/wi/597×478/sutton/2010/d11tur753.jpg

    Kablolar bi şekilde uzaktan kontrol ediliyor olabilir yani pist dışındaki rbr mekanikerleri tarafından.
    Bi de sanki bu yeni değil gibi geçen sene spada Vettel Button a çarptığında yine kablolar görünmüştü.

  16. McLarenForever  avatarı
    McLarenForever

    resim eski, bu kablolar haraketli ön kanat mekanizması ile alakalı olabilir.

  17. http://www.youtube.com/watch?v=RU78lAJRIsQ&feature=related

    buna benzer daha önce bir link vermiştim. o daha güzel bir örnekti. şimdi bulamadım.
    ama şu kadarını söyleyim, olayın ısı ile alkası yok.

  18. adamlar yapmi; aga ,ndeler k'm engelliyor ferreariyi mclarenleri yapin abi

  19. O kablolar sol sinyalin kablolariymis 🙂

  20. yorumlara bakınca bende etkilendim çünki bunu bir ara düşünmüştüm.bencede resistans gibi bir durum söz konusu kendimde elektrik teknisyeniyim ısınan materyaller genleşir ve birbirinden uzaklaşan atomlar maddenin yumuşamasına neden olur.testlerde redbull önkanadı soğuk tutabilir.termal kamerayla ilgili bişiy söylemiş bir arkadaş kanadın dış yüzeyi resistansla oluşacak ısıyı kaybetmemek içi izole edilmiş olabilir.yani ısı önkanadın içinde kalıyor olabilir.öyle olmasa zaten okadar hızda soğur ve esnenmez.bence rebullun sırrı budur.bir çok pilot ve mühendis redbulun ön kanadının esnediğini söyledi hepsi yalan söylüyor olamaz.bence bu durum yada bu tahminler yayılsın ingilizce bilen arkadaşlar f1'in resmi sitesinde de bu yorumları çevirip yazsın.ben ce kesinlikle ön kanat ısınıp esniyor saçma olacak belki ama sanki plastik pvc tesisat borusu misali.ayrıca redbulla sinir olmuyo değilim.bir senmisin kurnaz belden aşağı vuruyorsun.ne olursa olsun nefret ediyorum bu çakallık işlerinden.ve diğerlerini aptal yerine koyanlardan.

  21. ozaman esneteceksiniz esnetene kadarda mızmızlanma olmayacak…

  22. F1 denince hiçbirşey komplo teorisi değildir, çok mantıklı tespitler bunlar.

    ayrıca

    esnekleşebilitesi

    güzel kelime 🙂

  23. Termostatlarda kullanılan çift malzemeli metaller var mesela, ısınınca bükülüyorlar bir yönde. Bu tür bir şey kullanıyor olabilirler.

  24. hayırdır redbull görevlisisin herhalde adamların taş gibi araba yaptıkları aşikar ama ön kanadın esnediğinide görmemek için kör olmak lazım normal yollarla esnetilebilir kanat ama düzlükte yere yapışan bir kanadı yapmak kolay değil. yapılsaydı spora herşeyini feda eden mclaren ve ferrarinin esnetmediği yeri kalmazdı

  25. Ekstra elektrik kullanımı yüzünden de sürekli KERS arızası yaşıyorlar. 🙂 Komplo teorileri uçuşuna katılayım dedim…

  26. yarış başlamadan hemen önce termal kameranın görüntüsünde kanadın bir kısmı kırmızı görünüyordu.

  27. Yahu Fia gelip sadece kanadin iki tarafina 100kg basinc uygulayip gitmiyor ki? bi ton testleri incelemeleri var, kullanilan malzemeyi bile incelediklerini biliyoruz, cunku kullanilmasi yasak malzemeler var degilmi? bi ton test ve inceleme uygulaniyor araca.. Redbull en cok teste tabi tutulan arac, hic mizmizlanmayin abicim, adamlar koc gibi otomobil yapmis, sizde yapin sizde kazanin 🙂

  28. HAKAN UYSAL avatarı

    o kabloların ozellıgı sayaet ısıtma olsa termal kamerada bu ortaya cıkardı buda muhendıslerın gozunden kacmazdı bu ıste ben ce baska bır ıs var

  29. Ya süspansiyon yada ön kanadın aerosunu değiştirebildiklerini söylemiştim daha önce. Al işte çıktı foyaları. Bakalım ne olucak bundan sonra.

  30. haklısın hocam, çok iyi bir analiz olmuş. muhtemel sebeplerden biri bu olabilir. eninde sonunda bulunacaktır. ancak iş işten geçmiş olabilir…

  31. can bundy (spa2000) 29.03.2011 11:15:38
    yani insan artık bunu nasıl başarıyorlar konusunda fantezi yapmak zorunda kalıyor.

    Ör: Kanadın örgüsü içinde damarlar halinde ince rezistanslar var ve yarış sırasında kanada elektrik vererek yapısını yumuşatıyorlar. yumuşayan kanadın esnekleşebilitesi böylelikle artıyor.

    Okuyunca uçtuğum anlaşılıyor. ama adamlar testi geçtiğine göre ya önceden dediğim gibi nano malzeme katıyorlar bu ön kanada ya da bunun gibi birşey

    Yoksa her takımın kullandığı HD foto çeken personeller yarış esnasında tüm kanadın binlerce fotosunu çekmişlerdir. yani oldukça analizi yapılmıştır. anlaşılan dizayndan kaynaklanmayan bir farkı var.

    —————————-
    belki.

  32. rocco junior avatarı

    Mercedes esneyen bir ön kanat ile yarışmış hatta hızlanmalarının asıl sebebi deniyor ama görüntülerde pek esnemiyor,Ferrari ise yetiştirememiş muhtemelen İspanya'da hazır olacak ama diğerlerinin çalışmalarını bilemiyorum.

  33. şuan çok net resimlerini indirdim kazanın ön kanatta ve kanadı burna bağlayan desteklerde kablolar var tabii bunlar ne işe yarıyor bilmiyoruz diğer takımlardada varmı yokmu yakında söylentiler çıkar eğer yoksa galiba redbull ayağına kurşun sıktı çünkü hem mclaren hemde ferrari bunu değerlendirecektir.

  34. Geçen yıl spada Button'a çarptığında da kazadan sonra kablolar görünmüştü.fakat FIAnın kaza anında kanatların güvenliği için kullanılmasını zorunlu tuttuğu bir parça olabilir.belki diğer araçlarda da vardır ama gözümüzden kaçmıştır vs.

  35. Üçbin metre kablo var ne işe yaradıklarını bilmiyoruz bana polimer fiberclas karışımı gibi geldi

  36. Abuzer Kadayıf avatarı
    Abuzer Kadayıf

    geçen yıl spa da button-vettel kazası sonrası sarkan kablolar vardı ama ayarlanabilir ön kanatla ilgili olabileceğini düşünmüştüm. bu sene ön kanat pilot tarafından ayarlanamıyor, yani sarkan kabloların başka görevi olmalı.

  37. elektrikle veya ısıyla şekil değiştiren sistem? tıpkı termostatlardaki gibi?

  38. Amatörler olarak bizim bile dikkatimizi çeken o kablolar ordaki 100 lerce müh. gözünden de kaçmamıştır heralde…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir