İspanya GP'de Görülen Teknik Yenilikler

yazar:

kategori:

Ferrari 150° Italia – Yasaklanan Arka Kanat

Ferrari, bu arka kanatla Barselona’da Cuma günü çalışmalara katıldı ama FIA’nın bu parçayı kurallara uygun bulmaması nedeniyle Cumartesi günü Türkiye’deki kanatlarına geri döndü. Tartışma yaratan bölge, sarı renkle belirtilen kıvrımlı kanatçık. Bu parça ile kanat, azami yükseklik sınırını 30 mm kadar geçiyor. Bu sınır, referans düzlemin (plank hariç aracın en alt bölümü) 950 mm üzerinde; aynısı motor kapağı ve takla yapısı için de geçerli. Ferrari, yükseklik kuralından uaf tutulması için bu kanatçığın aslında kanadın değil, o yarıklı ayıracın bir parçası olduğunu ifade etti. FIA bunu doğru bulmadı ve bu parçanın, teknik yönetmeliğin 3.10.3 numaralı maddesini ihlâl ettiğine karar verdi. Charlie Whiting, bunun zeki bir yorumlama olduğunu ama kuralların ruhuna uymadığını belirtmişti.

McLaren MP4-26 – Düzenlenmiş Sidepod

McLaren, İspanya’da geniş çaplı bir güncelleme paketi getirdi. Yeni bir vites kutusu, arka süspansiyon, yeni ön kanat tasarımı, yeni sidepod ve düzenlenmiş egzoz-difüzör hattı. Burada, takımın Cuma günü denediği daha uzun olarak uyarlanmış sidepod görülüyor. McLaren, sıralama ve yarış için sidepodun son bölümünü kaldırmayı uygun gördü.

Mercedes MGP W02 – Düzenlenen Karoser

Mercedes, İspanya’ya yeni bir karoser götürdü. Bunun içinde biraz farklı olan şekil değiştirebilir yan yapı da (kırmızı ok) vardı. Bu yapı, tekrar FIA’nın yandan çarpma testine girdi. Ayrıca düzenlenmiş radyatör yerleşimi (siyak ok) bulunuyordu. Takım, aracın süspansiyon geometrisinde de değişime gitti.

Force India VJM04 – Düzenlenmiş Burun ve Ön Kanat


Force India, İstanbul için ürettikleri yeni burun ve ön kanadı (ana resim) İspanya’ya getirdi. Daha önceden kullanılan daha iri uyarlamasından (sağdaki küçük resim) çok farklı olarak yeni düzen, Red Bull’dan esinlenilmiş burun kısmı ve Williams’ın iki sene önce denediğine ve McLaren’in 2010 ile bu sene kullandığı benzer alttaki aero parçayı (soldaki küçük resim) içeriyor. Göze çarpan diğer yeni parçalar ise, düzenlenmiş uç plakalar ve üç kanat elemanı. Bonuçta takım, sıralama ve yarış için önceki standart kanadı kullanmayı tercih etti. Force India ayrıca Cuma günü Red Bull tarzı egzoz düzenini denedi ama bunu da Cumartesi ve Pazar günleri aracına eklemedi.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir