Ferrari: "Demek ki Pirelli, Ferrari İçin Çalışmıyormuş"

yazar:

kategori:

Barselona’da hem Alonso hem de Massa, yenilenmiş sert lastiklerde büyük zorluk yaşadı ve takımın İspanyol pilotu, başlarda lider olduğu yarışın sonunda tur yemek zorunda kalmıştı.

Lastiklerdeki sorun nedeniyle Ferrari mi bir şeyler yapması gerekir yoksa Pirelli’nin de bir tepki vermesi gerekir şeklindeki soruya Domenicali: “En azından Pirelli’nin Ferrari için çalıştığını söyleyemezsiniz. Başlarda şöyle bir şüphe vardı: Şirket (Pirelli), lastiklerin takım (Ferrari) için mükemmel olmasını sağlayacaktır”

“Bundan ayrı olarak şimdi, gelecek ne olacağını görmemiz gerek. Onlarla birlikte çok yakın bir şekilde çalışıp elimizdekinin (lastiğin) doğru olup olmadığını görmeliyiz.”

Red Bull’a karşı yere basma kuvveti açısından eksiklik yaşadıklarını ifade eden Ferrari’de Domenicali, takımının rekabet seviyesi için sadece bunun etkili olmadığını düşünüyor.

Domenicali: “Çok temkinli olmamız lazım. İlk bir iki yarışta çok farklı şeylerin olduğunu gördük ve şu anda herhangi bir yargılama yapmak güç”

“İspanya’daki şartlarda azami yere basma kuvvetine sahip olmamız gerekiyordu ve bu bizde yoktu. Sert lastikleri de çalıştıramamamız katkıda bulundu. Fernando’nun 18 tur lider gittiğini unutmayın. 46. turda da tur yedik, tur başına 3 saniye kaybediyorduk. Bunu izah etmesi zor”

“Yarış temposu açısından başından beri bizim için en kötü yarış olduğunu söylemem gerek. Son bir iki yarışta hızlıydık ve bu utanç verici. Ama bu sene işlerin çok değişken olduğunu gördük. Belki de lastik, büyük fark yaratıyor”

“Bu yüzden temkinli olmamız gerekiyor. Gelecek birkaç yarışta nerede olacağımızı görmemiz lazım. Farklı lastikler olacak, çok daha yumuşak, araçların düzeni de farklı olacak. Ardından şampiyonada nerede olacağımızı göreceğiz. Çünkü pes etmeyeceğiz”

“Maranello’daki insanların doğasında bu olmalı: Zorlamaya devam etmeliler ve eğer hâlâ ışık görüyorsak sıkı bir şekilde çalışmalıyız. Mümkün olduğunca uzun süre hayatta kalıp kalamayacağımızı görmek istiyoruz. Yani hâlâ inanıyoruz”


Yorumlar

  1. Mustafa Sar avatarı

    Hep aynı terane.. Dominicalli sıktın artık… Mr. Briatore sık sık Moronelloda görülüyor muş… Sanırım ayağının altındaki halı kayıyor Dominicalli…

  2. Valla ağabey hatırladıklarımı yazdım.Malum o dönemde nette şimdiki kadar içerikli haberler yoktu. Şimdi bi arşivlere dönüp baktımda Ferrari Macaristan gp sinden hemen sonra Fiaya şikayet etmiş Fia da lastiklerin taban genişliğinin yarışın başında ve sonunda 270 mm.yi geçmemesi gerektiğini belirtimiş.Michelin de bi sonraki yarışa kadar zamanın kısıtlı olduğunu kurallara uyduklarını ve gerekirse İtalya gp sini boykot edebileceklerini belirtmiş.KAbul edilecek bi durum değil tabi 2006 daki Renault un "kütle amortisörü" durumuna benziyor.Rahatsızlık sene sonlarına doğru başgösteriyor.Ben bilgisizce karşı atağa geçip kendimizi savunayım dedim ama tabir i caizse yemedin 🙂 Dilerim bu spor bir gün politikalardan yoksun piste iner.Bu arada Fatih abi bu ara gerçekten sessiz.Anca Facebookta ne zaman eski yarışlarla ilgili bi video paylaşsam ilk yorum ondan geliyor:D Biraz gizli izleyici rolünde.Birileri kızdırmış onu belli 🙂

  3. Ya en önemli yeri yazmamışım. İtalya öncesi kural 'ölçüm, yarış sonrası yapılacak' şeklinde değiştirilmiştir 🙂

  4. 2003 sezonunu kısaca hatırlayalım:

    Michelin kullanıcıs olan McLaren sezona fırtına gibi bir giriş yapmıştı. Ancak devamını getirememişti. Yaşlı MP4-17D'sine rağmen Kimi, şampiyonaya son yarışa kadar asılmıştı.

    Diğer Michelin kullanıcısı Williams ise sezona McLaren kadar iyi başlayamamış ama 7. yarış olan Monako ile artık yarışlar kazanmaya başlamıştı. 6. yarış Avusturya'dan sonunda lider Ferrari'nin 29 puan gerisinde olan Williams, sezonun 10. yarışı olan Fransa GP sonrası puan farkını 3'e indirmişti. 13. yarış Macaristan GP sonunda ise Ferrari'nin 8 puan önünde liderlik koltuğuna oturmuştu. 14. yarış malum, İtalya GP idi. Ferrari yarış sonucu podyumun 1 ve 3. basamağının sahibi olarak farkı 4 puana indirdi. Ferrari, bir sonraki yarış olan ABD GP'de 3 puanla liderdi. Sezonun 16 ve son yarışı olan Japonya GP sonunda ise Williams'ın 14 puan önünde 158 puanla şampiyon olmuştu.

    Williams 14. yarış ile 16. yarış arasındaki 6 start'ta 4 defa finişe ulaşabilmiş ve bunların 3'ünde puan alabilmişti. Ferrari ise aynı periyotta 6 start'ta 5 kez finişe ulaşmış ve bunların tamamında puanla ayrılmıştı (3 yarışta 3 galibiyetle 37 puan).

    O sezonu izlememiş olsam ve direk bu kısa özeti okusam kendi kendime, "Vay be! Ne geri dönüş ama!" derdim. Çok şükür ki 2003 sezonunun şahidi oldum, yapılanları gördüm.

    Şimdi gelelim asıl konuya Sinan kardeşim.

    Sporun kural koyucusu FIA, her şeyin enini, boyunu, kilosunu, b.kunu, püsürünü belirlemiş. Lastikler için demiş ki; "Kardeşim, ben gelip bakacağım, 270 mm'yi geçenin kulağını çekerim". Tamam, kuralsa kural.

    O zamanlar Michelin ön lastikleri 269 mm idi. Bridgestone'lar ise 255 mm. Kontrol yarış öncesi yapıldığı için problem yok. Ama hepimiz kullanılmış lastiklerin nasıl dağıldığını çok iyi biliyoruz. Tüm kullanılan lastikler genişler. Yani Michelin'ler 270 mm'yi geçmesi %100'dür. Ancak yapacak bir şey yok, "Şampiyonluk elden gidiyor, yardım lütfen" diyen boş çevrilmemiş ve ön lastik ölçüm kuralı bir yarış öncesi değiştiği için Michelin 1-2 güne yeni lastikleri yetiştirmek zorunda kalmıştır.

    Sinan, bu konuyla ilgili o tarihteki F1 Racing'de bir yazı vardı. Daha doğrusu bu konuda yapılan Brawn, Dennis, Head ve Briatore'nin katıldığı basın toplantısı ayrıntılı olarak o sayıda vardı. Benim dergilerin tamamına yakını askere gittiğim gibi annem tarafından çöpe atıldığı için o sayıyı bulmam sanırım imkansız 🙂 Elinde varsa ya da bulabilirsen okumanı isterim kardeşim.

    Belki bizim Fatih kadar yarışları hatırlamıyorum ama farkındaysan bu tür olayları unutmuyorum. Yalnız Fatih de nerdeyse 9-10 aydır ortalıkta yok, iyidir inşallah. Adam da ne hafıza var be kardeşim, 2002 sezonunda X GP diyorsun sana kimin ne zaman pitstop yaptığından kimin kimi nerede nasıl geçtiğine kadar anlatıyor 🙂

  5. Ferrari'nin de Pirelli için çalışmadığını bu yarışta görmüş olduk.

  6. Abi yanlış hatırlamıyorsam 2003 te Michelin ve Ferrari arasında bi olay yaşanmıştı.Ferrari michelinlerin lastik genişliğinin fazla olduğunu öne sürmüştü o ara baya bi gürültü kopmuştu.Enteresan bi şekilde de michelin hemen bi yarış sonra (hangi yarış hatırlamıyorum) lastikleri yenileyeceğiz demişti.Lastikleri itiraz üzerine hemen değiştiriyoruz demeleri biraz garip değil miydi? Yani demek istediğim tek günahı olan bridgestone mu ? 🙂

    Saygılar…

  7. Micha3L Schum4cheR avatarı
    Micha3L Schum4cheR

    Bunu düşünenleri anlayamıyorum bile nasıl olurda Pirelli ferrari için lastik üretir akıl kaarı değil bu düşünceye sahip olan insanlari anlamak güç ferrari orada yumuşak lastiklerle devam etseydi bu kadar fark olmazdi aslında soyle yapabilirlerdi 66 turun 65 turunu yumusak lastiklerle gidebilir son turunda sert lastige gecip finise ulasabilirlerdi neden bunu yapmadı ferrari madem sertler cok yavas sizde stratejinizi konustursaydiniz acaba yumusak lastikleri bittiği içinmi buna gectiler onu anlamak lazım aslında sıralamada harcamayip yarislarda kullanabilirler lastiklerini ben ferraide olsam bole yapardsım madem arac yavas sende lastigini yarısa sakla ne olur sanki her şey cozum siz cozum aramıyorsunuz kafanıza gore hareket ediyorsunzu iyi bir pilotu nvarsa iyi bir stratejide uygulaniz size kalıyor ben orada direktör olsaydım alonsuyu 65 tur yumusak lastik verirdim sıralamada ilk 8 de bile olsa podyumda olurdu nede olsa yumusak lastiklerle mclarenden daha hızlıydık bu da bir gerçek….!!!!!!

  8. Sütten ağızı yanan yoğurdu üfleyerek yermiş.

    Bridgestone da işe böyle başlamıştı. Kimse hiç bir şey anlamıyordu. Sonra 2001'de Williams, 2002'de ise McLaren Michelin'e geçtiler.

    O yıllar Michelin, Bridgestone kadar performanslı da değildi. Çünkü 2001'de tekrar F1'e giriş yapmışlardı (ilki '77-'84 arası). Yani rakibine göre data ve tecrübe eksikliği vardı. Bu iki büyük takım bu duruma rağmen Michelin'e geçtiler.

    Dışarıdan bakılınca, Williams için iki senelik Bridgestone ortaklığı isteneni veremediği için ('99 sezonu 35 puanla 5., '00 sezonu 36 puanla 3.) bitmiştir denilebilir.

    Peki ya McLaren?

    McLaren, ortaklığın ilk yılında çifte mutluluk yaşadı. İkinci yılında ise pilotlar şampiyonuydu. (Ortaklığın 2., 3. ve 4. sezonlarını takım 2. sırada tamamladı.)

    Gerçekte ne oldu da bu iki takım Bridgestone'dan ayrılıp daha güçsüz olan Michelin'e geçiş yaptılar?

    Daha sonraları ortaya çıktı ki, Bridgestone, başta McLaren ve Williams olmak üzere rakip takımların lastik datalarını Ferrari'ye ulaştırıyormuş. Bu durumdan McLaren'den önce haberdar olan Williams tası tarağı toplamış. Peşine gelen sezonda da aynı davranışı McLaren sergilemiş.

    Bu kadar mı? Malesef değil. Yeni sayılabilecek bir olay daha ortaya çıktı. Bridgestone, lastikleri Ferrari araçlarına uygun üretiyormuş. (Bu olay Williams ve McLaren Michelin'e geçtikten sonra olabilir. Hangi sezondan itibaren bu uygulamanın yapıldığı açıklanmadı.)

    2007'de Bridgestone tek lastik tedarikçisi olarak ilan edildiğinde bir açıklama yapmıştı: "Geçmişte yaşananlar tekrarlanmayacak".

    Son olarak şunu da belirteyim; Bridgestone lastiklerini geliştiren kişi M. Schumacher'dir.

    🙂

  9. Yok o bridgestone du ama bunu da yakında bağlarsınız.

  10. Ferrari'nin sert lastik performansı öyle çok kötü değil. 27 turu aynı lastikle atmaya çalışırsan hangi lastiği kullanıyorsan kullan tur yersin.

  11. alonzomanyaa  avatarı

    Lastik değişken demişte, e kardeşim sadece sizin araçtamı değişken, diğer takımlar farklı lastik mi kullanıyor be mübarek. Afedersiniz At şeyi gibi bir burun yapmışlar araca, 5 yarış geçti hiç bir yerinde 1 cm lik bir değişiklik yapılmadı, arayada kaç hafta farklar girdi. Neyi geliştiryor bu herifler anlamak mümkün değil. Millet 40 çeşit ön/arka kanat, egsoz düzeni, taban vs. değiştirdi, bunlar daha vidaları değiştirmedi. Yalandan bir kanat yapmışlar ucu azıcık yüksek, o da zaten legal çıkmadı. Ne diyim.

    Ya DRS çalışmaz, ya lastik çalışmaz, ya vites kutusu. Utanın be koskoca FERRARI siniz siz.. Şimdi benim param olsa FERRARI mi alsam diye sorarım kendime, bunlar bunu düşünmüyormu hiç yaw.

    Kim kızarsa kızsın, Briatore lazım bu takıma. Tamam belki üç kağıt yapmış olabilir ama, kafası her halukarda bu düzenden iyi çalışıyordur.

  12. rocco junior avatarı

    En azından bu söylemde haklı çünkü burda hep belli şahıslar anıra anıra Pirelli Ferrari artık Fia başkanıda eski patronları deyip ortalığı alevlendirdiler ama eşitlik söz konusu.Bu arada arkadaş matematik zayıf sende belli ki.20 yıllık rerkorumuza en yakın ekipler Williams ve Mclaren şu aşamada.Son olarak herkes için adil bir durum var lastiklerde buda güzel

  13. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Azıcık ilerleme kaydetseniz bu sefer FİA=Ferrari derler.Sonra SHELL derler, sonra Santander derler, sonra TODT derler, sonra MOSLEY derler, sonra BAY E derler…….
    Milletin ağzı torba mı?
    RB nin kanadı esner kablosu sarkar fazla adam çalıştırır kimseden çıt çıkmaz.

  14. Tur başına 3 saniye bildiğin Virgin demek… Gerçi onlar da çok geride kaldılar, HRT 4 tur yedi.

  15. McLarenForever  avatarı
    McLarenForever
    Ferrari: "Demek ki Pirelli, Ferrari İçin Çalışmıyormuş"

    zaten böyle olması gerekiyor ne var bunda? sizin için çalışılmadığında ne hale geleceğinizi hep söyledik. 20 yıllık rekorunuzu umarım yine kendiniz kırarsınız.

  16. sezon başından beri hep aynı ya lastik yada yere basma diyorsunuz kardeşim siz nasıl adamsınız ya bir arpa boyu yol katedemiyorsunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir