Agresifliğin Sınırı Nedir?

Agresifliğe ne kadar izin verilmeli? Herhalde bu konuda tam bir uzlaşı yoktur. Çoğumuz tekerlek tekerleğe mücadele edilmesinden yana ama bunun ötesi muamma? Bazılarımız kanat kanada da ! mücadele isterken, bazılarımız abartıya kaçılmadan Formula 1’in çarpışan otomobillerden ayrı olarak daha disiplinli bir seri olmasını ister. Konu zaten bu noktadan sonra başlıyor: Nedir bunun sınırı?

İstisnaları dışarıda tutarsak sadece Türkiye’de değil, bütün dünyadaki taraftarların ortak özelliğidir: Olaylara kendi açısından, kendi tuttuğu taraf açısından bakmak. Evet, bir taraf oluruz, destekleriz ama “hasta” taraftarlık yerine sağlıklı-sıhhatli bir taraftarlığı neden tercih etmeyiz! Şimdi bunları neden söyledim? Çünkü, bu agresiflik konusuna bakışımızda bunun etkisi büyük. Belki de bu yazıyı yine o taraftar içgüdüsü ile okuyup karşı çıkabilirsiniz, o yüzden şimdiden kalkanımı hazırlayayım.

Hamilton’un sürüş stili, daha doğrusu yarış stilinin biraz farklı olduğunu görüyoruz. Önündeki pilotu takip ederken yaptıkları da bunu gösteriyor. Öndekinin sağına soluna göz kırpmalarından bahsetmiyorum; takip esnasında izlediği çizgi, virajlara girişi ve çıkışını söylüyorum. Bunu kabul etmekle birlikte böylesi hareketlerin ne gibi sonuçlar doğurabileceğini de görmek gerek. Bunun bir riski var. Hele ki Monte Carlo caddelerinde bu risk 3-5 katına çıkıyor. Eh bir de yarışa geriden başlıyorsanız…

Hamilton’un Massa ile mücadelesine bir bakalım…

Şimdi izledik… Hamilton ne kadar hatalı? Ya da şöyle soralım; Hamilton burada fazla mı agresif, kazaya o mu sebep oldu?  Bana soracak olursanız kesinlikle değil. Boşluğu buluyor, burnunu sokuyor, Massa da savunma yaparken Webber’den etkilenmemek için kapıyı kapatıyor ama tam zamanında değil. Sonuç: Temas. Sonra? Kilidi açma çalışması… Benim gördüğüm şey kesinlikle bir yarış kazası.

Bir de Schumacher’in aynı virajda yaptığı iki geçişi izleyelim… Birincisi yarışın ilk turunda Hamilton’a karşı atağı; diğer ise takım arkadaşı Rosberg’e.

Temiz atak, temiz savunma… Aynı virajda, ikinci kariyerinde sert mücadelelere çok defa karışan Schumacher ile agresif olduğu söylenen Hamilton’un kazasız geçiş izletmeleri de işin ilginç tarafı.

Hamilton’un Maldonado ile kazasına da bakalım…

Hamilton burnunu sokuyor, yarış çizgisinde ve Maldonado, bana göre “dikkat etmeden” virajı dar alıyor.

Hamilton’un sürüş stilinde zaman zaman agresifliği abarttığını ben de düşünüyorum. Aldığı o riskle bazen kendi, bazen de başkasının yarışını mahvettiğini gördüm ama Monako’da bana göre üzerine çok gidildi. Olayların art arda gelmesinin bunun üzerinde etkili olduğunu da düşünüyorum.

Öte yandan Hamilton’u savunacağım derken başka potların kırılmasına neden olanlara da bir çift lafım var. Eskilerden söylenen sözleri bugüne getiriyoruz, cesurca hareketler bekliyoruz, böyle hareketler yapmayanları pilottan saymıyoruz !!! ama unutulmaması gereken bir şey de centilmenlik. Bu bir yarışma ve pistlerde sadece tuttuğunuz pilotlar turlamıyor.

Gökhan KAMİL


Yorumlar

  1. ghhhhghghghgh

  2. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Gençlerle uğraşmak 🙂

    Ben de bazen gençleri kızdırmayı seviyorum, eğlenmek lazım arada.
    Bakıyorum doğru dürüst F1 muhabbeti yapan yok, herkes kendi takımının savunmasında kendinden geçmiş. Biraz kızdırıyorum çocukları, kendilerinden geçiyorlar, ben de gülüyorum gençlere. Ama bu gençlerden iyi avukat olabilecek olanlar var, burada harcanıyorlar 😉

  3. zekeri sayın avatarı
    zekeri sayın

    Bu görüntüleri izlemeden önce massayı geçişinde değil ama maldonado konusunda hamiltona şüpheyle yaklaşmıştım.Ancak anlaşılıyor ki: Hamilton tepkilerinde haklı.

  4. Doğru diyorsun ben yanlış anlamışım. Ben olması gereken şekilde düşünmüşüm ve yanlış yorum yapmışım. Çünkü Hamilton insan değil, insan üstü bir varlık(!) Hamiltonu anlamak her babayiğidin harcı değil. Onun için birileri benim ve benim gibi düşünenler için "Hamiltonu Anlamak" adında bir kitap çıkarsa iyi olacak. O zaman siz de bana ve benim gibilere birşeyler anlatmak zorunda kalmazsınız.

    Velhasıl kelam dediğiniz gibi Hamilton büyük(!) bir nezaket örneği göstererek Massa ve Maldonaldodan özür dilemiştir. Her ne kadar ben yarıştan sonra yaptığı gereksiz hareketten dolayı Massa ve Maldonaldonu yarışı mahvettiğinden dolayı özür dilediğini düşünmüş olsam da "Hamiltonu Anlamak" adında bir kitabım olmadığı için yanlış yorumlamışım. Gerçek şu ki: Yarıştan sonra hatalı olan pilotların Massa ve Maldonaldo olduğunu düşünen Hamilton bu pilotlar hakkında şu sözleri sarf etmiştir.

    "These drivers are absolute frickin' ridiculous, it's stupid."

    Bu açıklama sonrası dışarıdan tepki alan Hamilton ne yapmıştır ? Tabiki de 180 derece dönmek zorunda kalmıştır. Bunun içindir ki çok büyük(!) bir nezaket örneği göstererek bu pilotlar hakkında bu sözleri sarf ettiği için özür dilemiştir. Sanırım bu sefer doğru anladım.

  5. yaw arkadaş diger posizyonlar için bişi demem tünelde zaten hiçbir suçu yokmuş hamılton un tünel girisini gören kameradan baktım massa açılmış dana ,orası tamamda baba loews dekı olayda nasıl olurda massayı suçlarsınız ya direk böle bişi yok hamılton hırslı agrasıf ee ordakı aynı anda aynı virajı aldıgı diger plotlar weber ve massa pasif mi onlarda agrasıf orda monacoda özellıkle o virajda agrasif deil dinazor olsan t-rex olsan yine girilmez oraya arkadaş gireceksende shumacherin rosberge yaptıgı gibi gireceksin .adamın saga kaçma ihtimalı yok weber sıkıştırmış zaten ya frene basacak gel geç diyecek yada öle kitlenecekler kı massada agrasıf o zaman hanı hamılton yarışmak istiyorya massada yarıştı işte loews de. digerlerinde hamılton haklı bir tek massa olayında haksız yerınde bi ceza

  6. Herneyse sen anlamamakda ısrarcısın ben anlatmak için ısrar etmeyeceğim.

  7. çok doğru eski yarışlara baktığımda iki kişi kazaya karışıyor, geçilen adam spin atıyor, arkadaki geçip gidiyor. şimdi olsa millet kıyameti koparır. herkes biliyor ki lewisin üzerine fazla gidildi. tek suç onun değil. bugün lewisi suçlayanlar yarın onlar da hakemlerden şikayet edebilir. soruyorum özellikle ferrari fanlarına alonso'nun malezyada ne suçu vardı ? bence hiç bir suçu yoktu, o gün iki taraf da pek ses çıkarmadı ama bu ceza sezon sonnlarında kritik puanlara da mal olabilir.işte o zmn yer yerinden oynar.kaçınılabilecek kazaya sebep olmak(tam olark doğru yazmamış olabilirim) diye ceza türü mü olur Allah aşkına ? bu resmen pilotları sindirmktir, hatrlarsanız bu sene kurallar daha zorlaştırıldı. sadece aşınan pirelli lastikleri ile mi geçiş yapmayı düşünüyor fia anlamış değilim. ayrıca hamilton cezayı haketmişse geçen sene de weebber singapurdaa haketmişti. yani her kaza sonrası ceza gerekmezi özellikle maldonado sonrası verilen ceza.boşluğu bulmuşsun monacoda değerlendirmeyecek misin ? peki o zaamn maldonado niye kaçınmadı kazadan.yani orda suç varsa ikisinin de var bence.neyse bunlara girmeyelim. demek istediğim bu sıkı kurallar bugün lewise yarın başkasının başına dert olabilir. bunu düşünüp öyle tartmak lazım bence.ayrıca lewise bu kadar yüklenmenın manası ney anlamadım, hem cezasını da almış hem de iki kere.eleştiri tamam da ölümüne saldırının amacını ben anlayamadım.ayrıca yukarıdaki kişi doğru yazmışi eski pilotlar muhtemelen bu cezaları garipsiyordur. bu kadar basit olmamalı

  8. Konuyu başka bir tarafa çekmekte üstünüze yok, bildiğiniz yoldan devam edin . Hamilton Massanın ve Maldonaldonun kalbinini kırdığı için değil araçlarını kırdığı için özür dilemiştir diye tahmin ettim. Zaten öyle değilse de boşuna özür dilemiştir. Bazi kişilerin dediği gibi "Hamilton bu, yapar yapar özür diler." tezi de ispatlanmış oluyor. Bu işin nezaketi falanı filanı da olmaz eğer ben bir şeyde hatalı değilsem asla özür dilemem. Zaten FIA komiserleri de Hamiltonun hatalı olduğunu ceza vererek ispatlamışlar. Sizin daha neyin peşinde olduğunuzu anlamak güç.

  9. muratc MP4-26 avatarı
    muratc MP4-26

    -Arkadaslar okuyun alintidir:

    http://www.trf1.net/ozel-icerik/kose-yazilari/20280-sari-kaskli-efsane.html

    Son söz L. Hamilton için. Monaco Gp’ de onu izlediğim anlarda, Aytron Senna’ yı görür gibi oldum. Agresif stili ile sadece ilerlemeyi ve kazanmayı düşünmesi ve en önemlisi bu düşünceleri uygulayabilmesi bence mükemmel bir özellik. Yarış içerisinde çekiştiği ve temas yaşadığı pilotlar onu eleştirdi. Tıpkı Senna’ yı eleştirenler gibi. Formula 1 seyirciliği kariyerimde tuttuğum tek pilot Aytron Senna’ dır. Bu L. Hamilton’ u tutuyorum demek değildir, fanı da değilim. Ancak pist üzerinde gerçekten yarışan bir pilot görmek bana zevk veriyor. L. Hamilton’ u agresif olmakla suçlayanlar, Senna – Prost çekişmesini izlemeyenlerdir. Ve gerçek yarışın ne demek olduğunu henüz öğrenmemişlerdir.

  10. http://www.youtube.com/watch?v=XwdJTmIUpPQ
    arkadaslar 7.50de raikkonen atak yapmaya calısıyor hamilton içeriye giriyor ve raikkonenden kazayı önlemek için bir blokaj geliyor.Hamilton maldonado olayında da kazayı hamiltonun önlemesi için yapması gerek biraz daha sert bir frenajdı.
    Schumacherin atakları ise formula 1deki pilotlara ders nitelğinde

  11. Yada aklıma gelmedi,Schumayer Monacoda aracı park ettiğinde pardon diye bir açıklaması varmıydı daha sonradan .?Veya Barichelloya geçen sene yaptığı savunmadan sonra biraz fazla ileriye gitmişim dedimi,veya kardeşini monacoda tünel sonrasi virajda geçtiğinde kardeşi bir şeyler söylemişti onlara cevap vermişmiydi ?

  12. Benim daha güzel bir nedenim yok bilgilendirmemi yaptım.Verdiği mesajı okuyunca benım aklımda "kazaya ben sebep oldum" ibaresi oluşmuyor.bu sadece nezaketen bir özür şahızlarına.Yarın Massada çıksa deseki yada Maldonada "Hamilton seni kırdıysam özür dilerim,sen gerçekten iyi bir pilotsun" ne diyeceğiz o zaman Massa yada Madonado pozisyonlardaki hatalarını kabul ettilermi diyeceğiz ? Yarın belki evet benim hatamdı diyebilir üçünden biri onu bilemem.ben sadece mesajdan çıkartığım anlamı söyluyorum.Mesela hatırlamıyorum ama Massa Almanya 2007 yarışından sonra Ron Dennisden yada Alonsodan özür diledimi sarf ettiği laflar için ? Ettiyse pardon yanlış şeyler söyledim demiş olabilir,Alonsoya bilerek çarptım yada hata bendedir anlamı çıkmaz bundan.

  13. 5 dakika önce yanımda olan yakın bir arkadaşıma Massa-Hamilton vidosunu izlettim.Formula 1 izlemez ama benden dolayı bilir yani takip etmez.Bu pozisyonda sence kim hatalı diye sordum,ilk izlemesinde Kırmızı araç dedi.Neden diye sordum,önünü kırıyor dedi.sizde F1 izleyicisi olmayan 1-2 arkadaşınıza bu testi uygulayın bakalım ne cevap alacaksınız 🙂

  14. Ortada yapılan yanlış bir şey var ki adam özür dilemiş yoksa olmasaydı böyle birşeyden de bahsedilmezdi. Bu yanlış şeye de zaten hakemler karar vermiş. Aksi taktirde Hamilton karıştığı kaza için özür dilemediyse ne için özür diliyor? Bence adamların yarışını mahfettiği içindir. Eğer senin daha güzel bir nedenin varsa ve paylaşırsan biz de bilgilenmiş oluruz.

  15. Aynen arkadaşım ,agresif geçişler yapmaya çalışıyor ama kendını geçmek isteyenede bodozlama agresif kapıyı kapatmıyor.

  16. murat çok haklısn tabii anlayana

  17. Gecislere iyi dikkat edelim Lewis i gecen bir pilotun üzerine kirmiyor lewis eyer burnunu iceri sokan bir pilot varsa gecmesi icin alan brakiyor mücadele icin ama Massa ne yapmis direk üzerine kirmis lewis in Maldanad da aynisi ,hangi yönden bakmak istersen öyle görüsrsün .

    Gökhan Kamil, yazi icin tesekürler.

  18. MaYKiL Schumacher avatarı
    MaYKiL Schumacher

    tuıhaf bir biçimde alonso'nun dokunulmazlığı var
    bunu bilmeyen yok sanırım 🙂

  19. thrillercd thrillercd benim paylaştığım twitter mesajından senin anladığın Hamiltonun pozisyonlardan dolayı pişman olduğu ve özür dilediğiyse ben yanlış anlamışım Hamiltonun mesajını..eğer sizi kırdıysam her ikinizdende özür diliyorum,her ikinizde saygı duyduğum fantastik sürücülersiniz demiş ..

  20. monacoda geçiş olmaz diyenler izlesin, alonso özellikle izlesin ..

    http://www.youtube.com/watch?v=xAzAxUiePSU

  21. oldu biz kalkalım ozaman.

  22. zorunamı gitti bunlar gerçekler hamilton fazla agresif olmuştur doğrudur ama bunları bilerekmi yaptı hepsi yarış teması. daha 6 ay önce alonso petrova atak grişiminde bulunmadı diye pilotunuzu yerden yere vurdunuz biraz objektif düşünün.

  23. Aferin..Yaptığın hatayı kabul etmek erdem ve olgunluktur.

  24. sandro verone avatarı
    sandro verone

    Gökhan bey yazın için teşekkürler…
    Umarım ferrari yada redbull yada x takım içinde benzer bir kaza olur ve gene bu tarafsız bakış açınızla konuyu sunarsınız….
    Eminim ki o zaman Mclaren taraftarları sizi gene kutlayacaklardır…
    Ellerinize sağlık…

  25. sandro verone avatarı
    sandro verone

    sadece mclaren'e hizmet ediyor bu site haberin yok mu?
    biz sadece mclaren haberleri veriyor diye buradayız ya sen?…

  26. sandro verone avatarı
    sandro verone

    bak alonso olsaydı ne olurdu izle burda…video'nun sonlarında….

    daha önce aşşağıda paylaştım ama görülmesini o kadar istiyorum ki belki bir aydınlanma yaşar bazı arkadaşlar…taraf var mı yok mu diye cezalarda…

    http://www.youtube.com/watch?v=bVGXFTwX97U

    ben söyleyim her ikiside ceza almadan yarışa devam etti 🙂

  27. sandro verone avatarı
    sandro verone

    hişş abi büyük abi
    şu videoyu izlermisin rica etsem abi

    http://www.youtube.com/watch?v=bVGXFTwX97U

    alonso sütçü beygiri mi burda?
    yoksa heidfeld mi sütçü beygiri?

    burda kime ceza geldi peki abi? (gelmedi ceza kimseye araştırma boşuna uğraşma)
    peki lewis neden ceza aldı? kurallar mı değişti? abi!

  28. sandro verone avatarı
    sandro verone

    🙂 iyidi

  29. Komik olduğunu mu zannediyorsun ? Bu hafta sonu Hamilton; hem Maldonaldo hem de Massaya Loews'te yaptığı atakta kazalara neden oldu ve açıkça bu kazaların sorumlusuydu.Ki sonuçta cezasını da çekti. Şimdi kalkıp da Hamiltonun suçsuzmuş gibi göstermenin manası nedir ? Bak bir Mclarenci bir arkadaş da paylaştığı gibi eğer Hamilton yaptığı yareketin yanlış olduğunu sonradan pişman olduğunu düşünmeseydi şu sözleri asla israf etmezdi.

    Lewis Hamilton
    2 Massa & Maldonado, with the greatest respect I apologise if I offended u. Both of u r fantastic drivers who I regard highly.

    Diğer yandan madem ki bazı kişileri Mercedes taraftarlığına yakıştırmıyorsun o zaman kendin Mercedesi desteklesene. Eğer desteklemiyorsan da azıcık olsa da destekleyenlere söyleyecek sözün olmamalı.

  30. massanın beceriksiz ve sinsi bir pilot olduğunu hala anlayamadıysanız yazık, ne diyim! shumi atak yaparken lewis ne yapmış, lewis massaya atak yaparken massa ne yapmış? gözü olan için kolay değilmi anlamak. sözde MercedesGP taraftarı gibi görünen ferrariciler, onlar kim olduğunu çok iyi biliyor! shumi adı altında hala ferrari fanatikliği, o defter kapanalı çok oldu.sizin gibilerden asla Mercedes taraftarıda olmaz. arafta kalmışsınız ilk önce acınızı dindirin. lol

  31. Ben de ferrari ile di grassi'yi geçerim hatta üzerine el hareketi yapmam 🙂 alonsoyu çoğu konuda savunun ama geçiş konusunda savunmayın.adam şampiyonluğu kaybetti resmen. lewis olsa en azından kaza yapardı. boş boş sürmezdi. şampiyonluk kaçarken dünyanın en acemi çaylağının hata yapmasını beklemzdi.

  32. Gökhan Kamil yazı için teşekkürler,eline sağlık..
    Hamiltonun twitter mesajı;

    Lewis Hamilton
    2 Massa & Maldonado, with the greatest respect I apologise if I offended u. Both of u r fantastic drivers who I regard highly.

  33. Çünkü FIA ve onun hakemleri gün geçtikçe sapıtmaya başladı..

  34. alonzomanyaa  avatarı

    Var !!! geçen sene Alonso 17 tane geçmişti. Ama siz beğenememiştiniz… Hemde hiç ceza almadan ve kimseyi katletmeden… Traşı bırakın kısacası…

  35. bu adamın zaten işi gücü yok insanları gaza getirmeye çalışıyor. okadar uğraşıyor yazmak için.

  36. Ben biraz daha eskilere gitmek istiyorum Schumacher in şampiyonluklar kazandığı yıllarda virajda içeridekinin üzerine süren ceza alırdı! burnunu sokmuş bir sürücüye virajı dönebileceği kadar yer bırakmak zorundaydınız!

    Bir örnek:
    http://www.youtube.com/watch?v=Rp16q688Nzg
    Montoya virajda biraz önde fakat cezayı alan montoya! burdada olaya tepkisi: http://www.youtube.com/watch?v=pX_xvWVZXUc

    bu yıllarda bunlardan birkaçtanesi daha yaşandı peki niye şimdi tam tersi yaşanıyor? hakemler olaya ne kadar doğru yerden bakıyor? yorum sizin…

  37. massa'nın ilk kazasında hamilton suçlu, ikincisinde değil. maldonado ise tamamen masum orada boşluk bırakmak demek geçilmek demek ve kimse bunu yapmak zorunda değil. zaten hamilton yeteri kadar yakın olsa maldonado içeriyi kapatamazdı, yanyana gelmiş bile değiller, ceza yerinde.

  38. Hamiltona bu cezaların verilme amacı kaçınılabilecek kazalara sebebiyet vermek. Cezanın sebebine bakınca kararlar dogru diyebilirsiniz. Ama unutmayınki orada sürücü dünyanın en iyi 3 sürücünden birisi (suan da ) ve eminimki aynı pozisyonda alonso olsada delicesine girecekti , Schumide… Ayrıca massa ile hamilton kazasında suç tamamiyle bence massaya ait.neden mi bi schuminin hamiltona yaptıgı ataga bakın , geçildigini analyan hamilton yol veriyor… Massada aynısını yapabilirdi herneyse… Ayrıca hamilton maldonadoyu ucurdu diyorlar uçmak isteyen adamı herkes ucurur. Hamiltonun schumiyi aynı yerde aynı sekilde geçtigini hepimiz gördük işte Maldonado,Massa ve Schumi arasınndaki fark ( schumi taraftarı olmasamda o plotlardan 10 kat daha akıllı ve iyi plot oldugu açık , şu 2 tane örnekten anlaşılıyor)

    Umarım bidahaki yarışlarda konseyde adam akıllı bir plot oldurda f1 in zevkini kaçırtmaz.

  39. MaYKiL Schumacher avatarı
    MaYKiL Schumacher

    HoHaG bu ateşli gençlik cin gibi maşallah.
    nerde zayıf halka var hemen üstüne çullanıp durumdan vazife çıkarıyorlar
    gençlerle uğraşmak bir yere kadar eğlenceli 🙂

  40. tamam hadi massa kapıyı bıraktı ve yavaşladı,orada kuyrukta 2 kişi daha var birbirinden yavaş,massa'yı geçişi geç frenle olacaktı haliyle webber'le çarpışacaklardı o durumdada.yarış kazasıdır,ama o koşulda hamilton'ın önündeki 3lü olduğu sürece massa'yı orada geçişi imkansızdır..

  41. Massabest

    Hocam kime ne anlatıyosun gördügünden anlamayan senin yazdıgından ne anlar 🙂

  42. TiFosi_KaDiR  avatarı

    McLarencileri iyice coşturmak için yazılmış son derece taraflı bir yazı

  43. MaYKiL Schumacher

    Aman hocam dikkat gençler çok ateşli 🙂

  44. ben mi yanlıs görüyorum. aynı virajda 3 tane atak yapılmıs. schumi-hamilton ve schumi-rosbberg geçişlerinde savunmayı yapan içeride bir aracın oldugunu fark edip, diger araca dönmesi için yer açmıs ama hamilton-massa olayında massa hailtonu gördükten sonra içeriye kırıyor hamilton kaçabimek için bordure kadar cıkıyor ama massa hala en ufak bir kenara cekilme yok. bence massa nın savunması fazla agresif.
    maldonada olayıda benzer, hamilton içeriden viraja geliyor, hamilton un ön tekerlekleri ve maldonadonun arka tekerlekleri yanyan yan, hamilton virajda içeride. burada ya hamilton virajı düz gececek yada maldonada hamiltonun da dönebilmesi için yer acıcak. savunma yapanlar fazla agresif davranmıs bence.
    schumi nin ataklarında savunma yapanlar biraz aklı selim davranmıslar ve hiç vrisey olmamıs.

  45. Ben bir Schumacher taraftarıyım ve Hamilton'ı bize güzel zevkli yarışlar izlettigi için taktir ediyorum

    fakat sizin yazınız biraz sığ olmuş boşluk bulup burun sokmaktan bahsetmişsiniz fakat boşuk bulup burun sokmak Hamiltonın yaptıgı gibi önünde ki aracın arka tekerine vurup onu pist dışına atmak degildir schumi'nin yaptıgı gibi boşlugu bulup onun yanına gelmektir sonuç olarak iki olay içinde ceza aldı hakemler taraf dediginiz zaman zaten pek konuşucak bişey kalmıyo ben hakemlerin yerinde olsam Maldonado kazasından sonra yarıştan diskalifiye ederdim

    "İstisnaları dışarıda tutarsak sadece Türkiye’de değil, bütün dünyadaki taraftarların ortak özelliğidir: Olaylara kendi açısından, kendi tuttuğu taraf açısından bakmak. Evet, bir taraf oluruz, destekleriz ama “hasta” taraftarlık yerine sağlıklı-sıhhatli bir taraftarlığı neden tercih etmeyiz! Şimdi bunları neden söyledim? Çünkü, bu agresiflik konusuna bakışımızda bunun etkisi büyük. Belki de bu yazıyı yine o taraftar içgüdüsü ile okuyup karşı çıkabilirsiniz, o yüzden şimdiden kalkanımı hazırlayayım."

    Yazını bahsettiginiz gibi bir psikolojide yazdıgınızı düşünerek sizde bu işlerden hiç anlamıyorsunuz gibilerinden bir bişey diyemiyorum 🙂

  46. Hamilton süper bir pilot. Agresif sürüş tarzını keyifle izliyor, kendisini çok beğeniyorum. Ancak yarıştan sonra yaptığı açıklamalar kendisine yakışmadı. Hatalarını kabullenecek olgunlukta hareket etmesini beklerdim.

    Hamilton geçen hafta önce Schumacher'i, sonra da Buemi'yle Algersuari'yi Vettel'e yardım etmekle suçlamıştı. Şimdi de hakemlere karşı anlamsız suçlamalarda bulunuyor. Sağa sola laf atmayı bırakıp kendi işine bakmayı öğrenmesi lazım, Button gibi.

  47. Videolar ve yazı güzel olmuş eline sağlık. Herkese kapak niteliğinde resmen.

    Shumi, Lewis e iyi girmiş ilk viraj. Lewis ondan geçilmiştir. Shumide korna olsa düşünemiyorum yani. Allah onu bildiği gibi yapsın.

    Geçen senenin aksine aracın her zayıf yeri geliştirildiğini gördük sezon başından beri. McLaren kırılmıyor.

    massa ile maldonadoya diyeceklerimi zaten dedim daha önce. Bu adamlar F1 de yarışmayı hak etmiyor. Biri parasıyla biri **** sıfatıyla F1 deler. Ama buda bir yetenek taraftarları için tabi.

    Hala Lewis i suçlayanlar var çok sayıda. Artık anladım ki görünen köy bile kılavuz istiyor.

  48. Aslanım patinaja girmeden çok iyi hızlanmış.

  49. muratc MP4-26 avatarı
    muratc MP4-26

    -Arkadaslar LEWIS pitten gecme cezasi almadi mi Massa olayi icin?
    -Daha neyin tartismasi var burada?
    -Yine ayni LEWIS , Maldonado olyinda da 20sn. cezasi almadi mi?
    -Daha ne istiyorsunuz bu admadan ya?
    -Schumacher, Massa, Maldonado, Monaco gibi pistte 3 pilot gecti bu adam ya
    -Baska 3 pilot gecen var mi birader?
    -O kadar olaya karisitiktan sonra, o kadar cezalari aldiktan sonra 9. basladigi yarisi 6. bitirdi aracini finish e getirebildi bu adam ya
    -Sapka cikarin artik ya
    -Ne istiyorsunuz bu adamdan?
    -Yarisin sonunda Vettel-Alonso-Button yerine, Vettel-Alonso-Hamilton olsaydi bu yarin son 10 yilin Maonaco yaris olmaz miydi ya?
    -Biraz sukredin bence F1 da LEWIS gibi bir pilot var ya
    -KIrmayin, destekleyin bu adami, F1 ICIN HAMILTON GEREK !!!!!

  50. http://www.youtube.com/watch?v=BzyHNoWP4uc&feature=player_embedded dostum şu videonun 12. saniyesine bakar msn resmen yan tarafı bomboş bırakıyor massa ancak aniden sola doğru kırınca lewiste ne yapcağını şaşırıyor yavaşlıyor ama o viraj öylesine bi virajki çok içten dönemiyorsunuz ve dışarı açılıyorsunuz massa aynasına bakmayı unutmuş olmalı webberle çekişmeden dolayı ya da Lewisi fark etti hemen boşluğu kapatmaya çalıştı fakat çok geçti artık. Dediğim gibi schuminin rosberg i ve lewisi aynı yerde geçişi bu kısımda geçişin sorunsuz yapılabildiğinin ispatı. Çok aşırı agresif dediğiniz Hamilton orda schumacherin üstüne kırmıyor zorluk çıkarmıyor çünkü öyle bişe yapsa ya onun kanadı kırılcak ya şuminin bunu biliyor. Normal pist değil monaco söylediğim gibi burda işler daha farklı işliyor kaza olmadan geçiş olması için diğer pilotun bi noktadan sonra zorlamaması gerekiyor yoksa her türlü kaza oluyor kaçarı yok.

  51. massathebest kardeşim hamilton belki hatalıydı ya da değildi. aynı şekilde sen de dün hamilton tünelde massayı dışarı itti dedin ve hata yaptığını kabul ettin. herkes hata yapabilir. şimdi sorun bunlar değil. ben yazmasamda uzun süredir bu siteyi takip ediyorum ve bir çok yorumunu okuyup haklısın demişimdir ama dün herkesin yaptığı gibi hatta hamiltonun da yarış sonunda yaptığı gibi olayların siniriyle burada bir sürü şey yazdın. şimdi bizim de dün senin yaptığın gibi anlamadan saldırmamız mı lazım. bence bunlara gerek yok. bence biraz daha sakin olalım ve saygıyı kaybetmeyelim. burada bu sporu takip eden bir avuç kişiyiz. bu tartışmalar herkesi soğutuyor.

  52. alonzomanyaa  avatarı

    Ne lewis miş be, biraz daha sıksanız adamın hakkı birincilikti, hakemler yedi diyecekseniz. Şurda Alonso olaydı ne derdiniz acaba bu geçişlere düşünmek bile istemiyorum, adam geçen sene pit girişi kendi takım arkadaşına atak yaptı diye 1 sene ağzınıza sakız ettiniz..

    Çüşşş diyorum artık..

  53. MaYKiL Schumacher avatarı
    MaYKiL Schumacher

    🙂

  54. adamlar o kadarını düşünmüyor beyefendi webberin lastiği patlasa kim hesap verecekmiş sığ düşünceler hala devam ediyor geçen sene avustralyada webber hamiltonun yarışını mahvederken nerelerdeydin orayada yazsaydın bunları yoksa sadece hamiltonun neden olduğu olaylaramı yazıyorsun sen sivrizeka taraftar örneği. paylaştığın video ile gökhan kamilin paylaştığı video arasındaki tek fark birisi onboard diğeri yayın kamerası sende iyi izle beyefendi sallamak için fırsat kollama. hala lewise suçlu diyorsan gözler iyice büyümüş hocam.

  55. bak sevgili arkadaşım, aşağıda emre ali nickli arkadaş çok güzel bir şey söylemiş, " o virajı çarpışma olmadan nasıl dönmeyi planlıyordu hamilton?" massa hamilton'un hala önündeyken normal yarış çizgisinde dönüşüne başlamış. normal ev sağlıklı düşünen bi pilot, orada 1 tekerlik bile yer kalmadığını görüp ayağını gazdan çeker. ama ne yapıyor hamilton? bile bile çarpacağını bilerek frene basmıyor. massa'nın sidepoduna yaslanıyor, onunla birlikte dönmeye çalışıyor. gidecek yeri olmadığından da yine bilerek kaldırımların üstüne çıkıyor. gelişinden belli çarpışmayı göze aldığı. oradan 40 kere aynı hamleyle geçmeye çalışsan, yine 40 kere çarpışma olur. ve çarpışma öyle anlık falan değil, arkadaş massa'nın saidepodunu yaslanacak bir duvar gibi yapmış kendine, resmen lastik sürtünmeden dolayı yanıyor duman çıkarıyor.

    hamilton düşmanlığı yapacak olsaydım, bu kadar açık olmazdım emin ol. ben ki bazı arkadaşlar tarafından "massa nicki almış bir mclarenci" olarak bile itham edildim. çoğu zaman takdir ettiğimi beğendiğimi de her zaman yazıyorum. ama hatalı ve suçlu bir davranışında bunu yazmam, "düşmanlık" olarak algılanıyorsa, bu senin problemin.

  56. Gökhan abi yazı harika hazırlanmış ve açıklanmış düşündüklerimi aynen dile getirmişsin resmen eline sağlık. Massathebest senn aslında Schumi fanı olduğunu biliyorum şimdi schumacherin geçişlerini izlemişindir umarım videolardaki ve atak yaptığı pilotların hareketlerinide izlemişsindir? Massa ve Maldonado gibi hareket etseydi rosberg ve lewis ne olurdu? Çoktan kaza olurdu Monaco'da işler diğer pistlere göre daha farklı oluyor savunma yapan arkadaş yarış dışı kalmamak istiyorsa dikkatli olacak ve boş bi kapı açmıcak çünkü boş kapıyı gördüğü an arkadaki aracının burnunu sokacaktır oraya. Lewis ve Rosberg videoları çok güzel örnek olmuş Massanın nasıl lewisi yokmuş gibi görmesine. Maldonado olaydıda onboarddan açıkça gözüküyor yanına kadar gelmiş Lewis maldonadonun ve daha hızlı bi araca sahip olduğuda açık burda maldonado geçilmemek için kastığı için yarış dışı kaldı aynı şekilde massada tünelde geçilmemek için dıştan zorladı ancak kirli tarafta kaldığı için araç dönmedi ve bariyerlere vurdu olay bu kadar basit. Hamilton düşmanlığı yapcam diye ortalığı karıştırmanın anlamı yok.

  57. MaYKiL Schumacher avatarı
    MaYKiL Schumacher

    http://www.youtube.com/watch?v=vdTkmLHRTkw&NR=1

    burdan izleyin bakalım

    hamilton uçmuş uçmuş
    kafası iyiydi sanırım
    gökhan kamil beyefendi izle bakalım tekrar.
    üstelik önlerinde Webber varken ve hamilton'un ilk darbesi ile Massa'nın sağ ön kanadı Webber'in sol ön tekerine çarpıyor
    şimdi ben soruyorum size ya Webber'in sol arka lastiği orada patlasaydı veya ilerleyen virajlarda,turlarda bunun hesabını kim verecekti?
    neyse…

  58. O zaman sen de Lewis gibisin dostum olayın sıcaklığı ile çıkıyosun cellaleniyosun.Sen bence Lewis i tut o seni daha iyi yansıtıyor.

  59. ilk atakta hamilton'ın atağa girişinde bir sorun yok webber'in önündeki buemi'ye bağlı olarak oluşan birbirinden kaçma zinciri bir yarış kazasına neden olmuş,hamilton suçsuz demiyorum tam olarak ama tek suçlu ilan etmek de yanlış bir davranış olur.

    tünelde massa'nın aniden durduğunu fark ettim sanırım hamilton'a kaptırdığı çizgiyi geç fark etti ama bir köşeye sıkıştırma varsa video'dan çıkmıyor o çünkü arka tarafı görmemiz lazım ayrıca.

    maldonado'ya olan atakta hata hamilton'da engelleyebilirdi atağı,çizgi yanılmıyorsam(pek bir bilgim yok) maldonado'da başta ama sonra hamilton içte ve daha hızlı olduğu için kapıyı kapattığını düşünerek viraja giren maldonado'ya çarpıyor.virajı kesip yerini geri vermesi ona bir şey kaybettirmezdi.eğer ki bu viraj kesmeden ceza alsaydı şu an eminim sadece taraftarları değil hepimiz burada hamilton'ı destekliyor olurduk.

    yazı için teşekkürler.

  60. sanırım ben de herkes gibi etten kemikten bir insanım. elbette ne düşünüyorsak onu açıklıyoruz. onboard görüntüler, 2 olaydan birinde yanıldığımı anlamamı sağladı bana göre. ve şimdi de ortalıktan kaybolmak yerine, en azından çıkıp yine dün olduğu gibi, ne düşünüyorsam onu yazıyorum. yanıldığımı söylemek hiç de dokunmaz, benim öyle kaprislerim falan yok. ne sanmıştın tahsin, aaa bak kayboldu mu diyecektin?

    ama loews virajı için düşüncelerim aynen geçerlidir.

  61. onboard kamerada 2 ayrı olayın nasıl geliştiği çok net şekilde görülüyor.

    öncelikle, 4 tekeri ile birden kaldırıma çıkarak, massa'nın sidepoduna vura vura dönmeye çalışmanın, ataklıkla falanla filanla hiç bir alakası yok. massa ile kerbler arasında 1 tekerlik bile boşluk yok, zaten hamilton da asfalttan falan değil, komple kaldırımdan geçiş yapmış. korkarım massa kaldırımdan gitse, bu sefer hamilton duvardan atlardı. kaldırımdan giderek sidepoda yaslanarak yapılan bu geçişin (!) hiç bir açıklaması yok. loews'in bitiminde massa'nın sidepodu komple siyah olmuş.

    diğer olay, tüneldeki kaza. görüntülerden benim anladığım, massa tünel girişinde yeteri kadar hızlanamıyor, sağ tarafı boş bırakıyor. daha iyi bir ivmeyle gelen hamilton, yarış çizgisini kapıyor ve geçiyor. kavisli bölgeye gelindiğinde de, kirli tarafta ve açıkta olan massa, virajı alamayıp bariyerlere vuruyor. dünkü düşüncemin aksine, tünel kazasında hamilton'un bir payının olmadığını düşünüyorum bu görüntüyü izledikten sonra.

    maldonado konusunda çok bir şey söylemek mümkün değil bence, onboarddan bakınca da maldonado üstüne kırmış gibi gözüküyor sanki. ama dışardan bakıldığında da hamilton, dönüşe geçen maldonado'ya yandan vurmuş gibi. biraz karışık bana göre.

  62. ya bnm anlamadığım mevzu şu bu adama 40 tur önündekini izle diye mi o kadar para ve araç veriliyo yoksa geç diye mi massa tamam savunma yap ama yaw adam girmiş içeri artık ne yaparsan yap o kapı kapanmaz yaw biri bana söyleyebilir mi orada içeri girdikten sonra kazadan kaçınabilecek pilot kimdir lewis aman ben hata yaptım deyip frene bassa dahi massa açılmadığı için yine temas olurdu kazadan kaçınmayı da bilmek gerek biraz tamam belki bi tur daha beklemeliydi lewis ama fark açılıyo öndekilerle biran önce bişeyler yapmak da lazımdı ve denedi oldu sen öndekini takip ettin diye ii pilot ol ama atak yapıp temas olunca günah keçisi iş mi bu yaa massa madem atak yiyecek kadar yavaşsın adam içeri girince açacaksın kapıyı açmaz mısın al yapışırsın duvara sonra melül melül izlersin pitten yarışı ki kokpitten de sadece izliyon ama neyse milletin başına dertsin valla yaa

  63. Loews te açıkça görülüyor Massa nın direksiyon hareketlerinden suçlu olduğunu

    Tünelde suçlu yok Massa nın hatası var içeriyi çok açık bırakmış gümlemiş duvara.

    Schumacher in iki atağaı da süper.

    Maldonada olayında Lewis suçlu çok fazla zigzag çizmiş ideal çizgiyi kaybetmiş tam da kendini bulan adamın tüm konsantresinin içine etmiş

    Hamilton gerçekten aşırı agresif bi yapısı var içinde bi pitbull var çocuğun .Atak yapmayan agresif olmayan bi pilotun zaten burada işi olmasın gitsin dünya bisiklet turuna katılsın.Şapı yutup hipnoza girmiş gibi sabah akşam dönsün tepelerden aşşağı süzülsün.Ama atak yapacağım derken de sanmasın ki diğerleri önümü açsın da geçeyim.İşte esas nokta burası.Buradaki seçkin 24 pilot öyle pc oyunlarındaki gibi yapay zekadan yoksun değiller buyur geç gülüm yok .Bunu da hesap edeceksin.Yani lewis hem geçiş yapıp hem de savunma yapma arasındaki ince çizgiyi görmelidir.Lewisin düşündüğü tek şey boşluğu bulayım geçeyim, savunma bilgisinden yoksun yani.Hal böyle olunca bu olaylara hep lewisin karışmasına şaşırmamak gerek.Fia da adam gibi bi hakem komitesi belirlesin.Her yarışa ayrı hakemler atamak pek sağlıklı değil.Gerçi onlarda yükü hakemlere yükleyip olacak yanlış kararlarda onların sövülmesini istiyorlar.Ama esas suçlu onlar.

  64. izledik de söyledik zaten. hamilton, fazla iyimser çalışmış.

  65. Çok taraflı bir yazı kusura bakmayın.Tamam 1.cisinde olur böyle 2.cinde olur böylede 3.tane temasa FIA dahi ceza kesebiliyorken siz bunların hiç birinde Hamiltonu suçlu bulmamanız F1 konusunda malesef fanatiklik ve bilgi eksikliği olarak yorumlayabiliyorum.

  66. rocco junior avatarı

    Emre Ali arkadaşa katılıyorum,kesinlikle 2 atakta fazla iyimser ve öndeki araçlar ideal yarış çizgisinde ve eğer o şekilde atak yaparsanız kazayı en azından teması göze alırsınız demektir.Zaten öndeki araçlar viraja girmeye başlamış.Schumi 2 atakta da biraz daha erken geçmiş ve Rosberg olası temastan kaçınmak için yol vermiş ama onlar takım arkadaşı.Shumi hamiltonu geçerkende tam viraja gelmeden işi yarılamış aslında.Bu kazalar Webber Hamilton 2010 singapuru hatırlattı bana.Bütün Mclarenci arkadaşlar haklı olarak Webbere yüklendi çünkü Lewis geçmiş ve çizgiye sahipti aynı şekilde Webber dokunup kazaya yol açtı.Tünel kazası ayrı bir olay ama o olaya geçiş sırasındaki hasarın yol açtığını söylüyor Massa.Elimizde kanıt olmadğı için Massa nın dediğinden başkasına inanamayız yani yalan demekte saçmadır.Yalan olduğunu ispat etmek gerekiyor çünkü.Agresif olmak için ideal bir pist değil burası.2008de Japonyada yine Lewis Massayı geçmiş Massa virajı taşarak almak zorunda kalmış ve lastiği uzatıp Hamiltona spin attırmıştı.Neticesinde ceza aldı o harekette yine herkes Massayı suçladı.Burda bariz Lewis suçlu.Her zaman her şekilde Lewisin haklı olduğunu söylemek bana pek mantıklı gelmiyor.

  67. İşte ortadaki 2 paragraf konunun özü.

  68. Massa'ya loewste yaptığı atak çok iyimser, fakat massanın tünelde yaptığı kazanın direk olarak hamilton'ın suçu olduğunu düşünmüyorum ben, sonuçta çizgisinde kalabilirdi, aracı hasar alıpta çizgi de kalamadıysa bu da direk hamilton'ın suçu değil. Öte yandan loews atak yapmak için fazla agresif bir yer bence.

    Maldonadoyla olan olayda ise 8. saniyede hamilton yine aşırı iyimser bir şekilde içeride, ve maldonado kapıyı kapatmış durumda, hamilton olabilecek bir kazayı engelleyebilirdi, nasıl mı? kapının kapandığını görünce ilk şikanı kesersiniz ve arkanızdaki pilota yol verir sonraki tur tekrar denersiniz, hamilton bunun yerine hala zorluyor ve maldonadoyu bence yarış dışı bırakıyor.

    Hamilton agresif bir pilot ve bu bizim hoşumuza gidiyor izleyenler olarak, fakat agresif ataklar agresif savunma ile buluştuğu zaman sorun çıkıyor, hamilton'ın istediği de hep ben agresif olayım karşımda ki kapıyı bana açsın, açmıyosa ben vura vura açayım, böyle bir düşünce gp2 yarışlarında işe yarar ama burası Formula 1.

    Hamilton'ın yerden yere vurulması da haksızlık, massa olayında direk suçu ona yüklemek olmaz ama bence maldonadoyla olan temasta kaçınılabilecek bir kazayı önlemek yerine geçme hırsına kapılarak adamın yarışını bitiriyor.

  69. Di Resta ve Hamilton bu sene, Alonso da 2008'de hairpin'de geçiş yapmayı denedi ve hepsi kaza ile ayrıldı. Eğer ismin Schumacher değil ise orada geçiş yapmayı denemeyeceksin.

  70. İki kazayıda engellemek lewis in elindeydi. maldonado lewis içeri burnunu soktu diye (burnu arka lastik hizasında) virajı almayıp kenara mı çekecekti. ya da massa. ilk videoda 14. saniye ye bakıp lewisin o aradan çapışma olmadan nasıl geçmeyi planladığını izah edebilir misiniz?

  71. saçma bi yazı

  72. irfanyavuz-61 avatarı
    irfanyavuz-61

    yazı taraflı görülebilir ama bence alakası yok gerçekten iyi niyetli sınırda atakalrdı hamilton haklı taraf

  73. MaYKiL Schumacher avatarı
    MaYKiL Schumacher

    gökhan kamil sende hamilton gibi fena dağılmışsın 🙂
    bu hamilton mevzusu uzayıp gider
    F1'de yarış hamilton'dan ibaret değildir
    hamilton'un hareketlerine dikkat etmesi lazim
    çok ilginç bir karakter hamilton.

  74. videoları bir izle sonra tekrar düşün ve yaz.

  75. Schumacher'in o virajda yaptığı atakları izlediniz geçtiği iki pilotta araç için yeteli boşluğu bırakmış ve temiz geçişler olmuş.
    Hamilton-Massa geçişinde massa nereye geliyor bi izleyin. Bu atakda kesin suçlu massa'dır.
    Ama Hamilton'un diğer ataklarına birşey diyemem suçlu-suçsuz atakları vardı biraz ileri gitti fazla agresif.

  76. massathebest nerelerde bence oda gerçekleri gördü massa gururuna yediremedi olanları taraftarlar bana yine kızacak bari hamiltona biraz veriştireyimde taraftarlarım ona kızsın dedi sağolsun taraftarlarıda hemen hazırda bekliyormuş kasti yaptın bile dedi. birde en iyi arkadaşıydı hamilton massanın.?????

  77. http://www.youtube.com/watch?v=x0R4XqZEUrQ

    schumi-hamilton atağı tamamen aynı şekilde schumi aynalardan kontrol ediyor ve olası bir teması engelliyor ama maldonado aynalara bile bakmıyor direk kontrolsüz şekilde viraja giriyor hamilton artık içerde eskiden içeriye giren pilota yol vermedi diye geçilen pilota ceza gelirdi şimdi tam tersi yol vermediği halde ceza yiyen atak yapan hamilton oldu yanlış anlama yol versin demiyorum kontrolsüz şekilde viraja dalıyor pastor. lewis ancak o virajı pit çıkışı çizgisinden geçerek engeller tabii fia onada hemen ceza verirdi. ama lewis dün fazla agresifti bunu kabul etmemek mümkün değil ama yaşanan temaslarda massa ile olanda massa çizgiyi kaybediyor ve vuruyor maldonadoda ise kontrolsüz şekilde viraja dalıyor maldonado ve ne aynalara bakma ne kontrol sonra lewise temas ediyor.

  78. Fia yarışı katletmiş arkadaşlar bu videoları izledikten sonra hala aksi yorum yapan varsa söylenecek söz yok

  79. kesinlikle çok taraflı bir yazı olmuş. Hamilton'ın agresifliği artık sınırları aştı.

  80. Massayı sıkıştırıp duvara yapıştırdıgını iddaa edenler ilk videoyu izlesinler bakalım kim kimi yapıştırmış duvara??? birde utanmadan Massa efendi
    Hamilton'un Dersini Alması Lazım diyerek kendi hatasını örtbas ediyor.

  81. Umarım bu yazıyı okuyan herkes anlamıstır gerçekleri özellikle Ferrarici arkadaşlar…

    Teşekkürler mükkemmel bir yazı olmus.

  82. Maldonado – hamilton temasında maldonadoyu suçlu görenleri anlamıyorum cidden nasıl izliyorsunuz ya nerede hamilton cizgide hamilton cizgideyse neden düz gitse kerblerden atlamıs oluyor abi bırakın bu işleri ya hamilton masummuşmuş

  83. ayrıca maldonadonun hatalı olduğuda çıktı ben onboard açıdan bakmadım temasa şimdi bakıyorum hata tamamen maldonadodır lewise temas etti lewis artık içeride ve kazayı engelleyecek kişi sadece maldonadodur schumi engelledi ordada olabilirdi ama maldonado içeri direk girdi aynaya falan bakmadı bunlar sadece yarış teması kasti olması mümkün değil.

  84. işte bu tüneldeki olayın videosu harika gerçekten bunun lewisin suçu olmadığının kanıtı hamilton iç tarafı alıyor massada dışta kalınca kayıp kaza yapıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir