Mclaren, Turbo V6 Motorlar İstiyor

yazar:

kategori:

Ancak diğer üreticiler ve takımlar bu motorları desteklemiyorlar ve FIA’nın 1.6 motorlardan geri adım atmasını istiyorlar. Bu planda geri adım atılması halinde ise Renault çekilmekle tehdit ediyor.

Diğer takımların daha baskın olması nedeniyle FIA’nın bu ayın sonuna kadar 1.6 motor kurallarında geri adım attığını açıklaması bekleniyor.

Mclaren’in Takım Patronu Martin Whitmarsh ise Formula 1’de motor sesinin önemli olduğunu ve V6 motorların spora daha uygun olduğunu düşünüyor.

Whitmarsh “Büyük kapasiteli motorlara ihtiyacımız olduğunu düşünenler bunun araç üreticileri için etkileyici bir çözüm olmadığını kabul etmeliler. Bu yüzden onlar için daha etkileyici olan çözümler bulmak mantıklıydı. Ancak ilk bakışta bunu yanlış anladık çünkü 2013’te planlanan kurallarla daha fazla üretici çekip çekemeyeceğimizi görmek istedik.”

“Bu olmadı ve başaramadık çünkü otomobil dünyasındaki büyük krizden sonra bu gündeme geldi. Bunun yanında yeni motorları geliştirme konusunda onlara çok az zaman verdik.  Bu konuda kimseyi eleştiremeyiz.”

“F1 için önemli olan otomobil dünyası için çekici olan bir formül bulmak. 3 ile 5 üreticinin katılabildiği ve bunu yönlendireceği bir ortalama çözüm bulmalıyız.”

“Üreticilerin burada daha fazla araç satmak için yer aldığı gerçeğini kabul etmeli, buna saygı göstermeli ve bunu unutmamalıyız. Eğer F1 onların ürünlerini pazarlamak için en iyi platformsa o zaman onlarla ve toplumla ilgili çözümler bulmalıyız.”

“Bununla birlikte F1 motor sporlarının teknik açıdan zirvesi olmaya devam etmeli. Teknik olarak gelişmiş olmalı. Bu kolay bir görev değil ancak sıkı çalışıp bunu başarmalıyız.” 

“Mükemmel sesli motorlara ihtiyacımız var. Sporun temelinde bu var. İleriye dönük teknoloji ile harika ses olmaması için bir neden yok. Bana sorarlarsa turbo beslemeli V6 motorlara geçebiliriz.”

“Yüksek devirler olmalı. V motorlar F1 araçlarının yapısına uyuyor ve bu yegane sesi sürdürmeliyiz. Bugünkü araçlardan farklı sesler olabilir ancak yine de harika olur.” dedi.

 


Yorumlar

  1. sayın dostum;

    Zamanının harikasıyla neyi kasıt ettiğini anlamak ile beraber mefhumu ezel'den güncele şeklinde düzeltmek isterim.

    20.06.2011 tarihi itibariyle tüm zamanların en harikası.

  2. bi zahmet, spa'daki eau rouge ve Türkiye'de ki 8. virajı tam gaz dönemesin pilotlar. düşürmeyin sunuda pilotun da biraz etkisi olsun yarıslara. V10, V12 varken ne güzeldi. devir düşür, onu düşür bunu düşür…..

  3. Mclaren'in MP4 (Marlboro/Mclaren Project 4) kısaltmasının yeni yeni oturduğu araçlardan birisi. Zamanının harikası.

  4. f1 tarihinin tartışmasız en iyi aracı:
    McLaren Project 4/4 Honda

    -1494cc
    -çift turbo
    -v6
    -maksimum 900 beygir

    —————————————————
    16 yarış 15 galibiyet
    16 yarış 15 pole
    16 yarış 10 duble

  5. F1 1.6 4silindirli motorlarla komik bir seri olur motor sporlarının zirvesi falanda olmaz,2013 kurallarını kim nasıl kabul etti anlamış değilim,mevcut V8 uniteler bence gayet güzel,devir limitini 19000 çıkması hatta kaldırılması,yarışları doyumsuz hale getirmeye yetecektir,macera aramaya gerek yoktur,eğer böyle devam etmek istemez ise Renault yani 1.6 litre motorlarda ısrar ederse hiç istemesemde ayrılmasında F1 çok şey kaybetmez.

  6. çok güzel bi fikir umarım V6 turbolar görürüz 1.6lt ve Formula 1 i yan yana görmek bile kötü etki yaratıyor insanda. Renault gitsin başka serilerde yarışsın burası Formula 1 motorsporlarının zirvesi yol araçları yarışına çevirmesinler işi.

  7. Tek değil çift turbo olmalı. Diğer türlü çok sıkıntı çıkar.

  8. bu reno ne yapmak istiyor böyle olmadı 1.5 dci falan koyun tam güzel olsun..

    tam bir sopalıklar ya..

    birde çekilme blöfleri aman gidin kutarsın f 1 alemi sizden.

    1.6 motorlar her ne teknoloji kullanılırsa kullanılsın çok yavan ve bu sporun hissettiremeyeceği kadar sönük

    birde bu motora adamlar tam destek veriyor zihniyete bakın yaaa..

  9. Deli_ Manyak avatarı

    oldu olacak herkese gp2deki motorları ve şasiyide tek bir üretici versin bizde malak gibi kalalım ortada….

  10. Görkem Yılmaz avatarı
    Görkem Yılmaz

    1.6 litre 4 silindirden önce 2.2 litre V6 turbolar konuşuluyordu zaten. gözünüzü seveyim V6 motorlar gelsin en azından.

  11. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Arkadaş V6 olsun turbo olsun, olsun amma gelişimi kısıtlı olmasın madem gelişimi kısıtlı olacak eski V10 lar olsun orada kalsın ….

  12. F1; 95 öncesine dönmeli. Silindir sınırlaması kaldırılmalı. Sadece hacimlere kısıtlama getirilmeli. Her rüeticinin mühendislik yaklaşımı farklıdır. İsteyen 12, isteyen 10, isteyen 8 silindirli motorlar üretsin. Ford un 8 silindir ile 94 yılında dünya şampiyonluğunu kazandığı unutulmasın. Veya 12 silindir ile 90 larda Ferrari' nin hiç şampiyonluk kazanamadığı. Demek ki 12 silindirli veya 8 silindirli olsun, her üreticinin tarihinden gelen bir uzmanlığı var, bir eşitsizlik sözkonusu değil. Siz hayatı boyunca 4 silindir bir motor üretmemiş bir üreticiyi (Örneğin Ferrari) bu motorları üretip yarıştırmaya zorlarsanız işte bu adaletsizlik ve eşitsizlik olur.

  13. Yusuf  Hitay avatarı

    yahu v6 olsun ama yine 18000 devir olsun yada v8 lerin ilk yıllarında olduğu gibi 19000 devir olsun. 12000 devir olması zaten işin kötü tarafı

  14. Yeahhhhh işte bu V6 turbo olursa tadından yenmez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir