2013 Motorları İptal, 2014'te Turbo V6 Motorlar Geliyor

yazar:

kategori:

Haberlere göre bugün Londra’da yapılacak olan toplantıda araç üreticileri, 2013’te herkes için makul bir fikir olarak düşündükleri V6 turbo motor teklifini masaya yatıracaklar.

Kaynaklara göre kapalı kapılar ardında gerçekleştirilen toplantılarda 4 silindirli turbolar yerine 6 silindirli turboların kullanılması kararı alındı.

Motor üreticilerinin bu değişikliklere destek vermesinin ardından kuralların değiştirilmemesi için bir neden görülmüyor.

V6 turbo motorlar F1 Komisyonu tarafından kabul edilirse değişiklik FIA Dünya Motor Sporları Konseyi’nin onayına sunulacak.

—-

Güncelleme:

Günün ilerleyen saatlerinde gelen açıklamalar F1 Komisyonunun 2013 için planlanan 1.6 4 silindirlik turbo motor kuralının ertelenmesini kabul ettiği yönünde. Daha önce de belirtildiği gibi takımlar 2014’te kullanılmak üzere 1.6 lt V6 turbo motorlar üzerinde anlaşmaya vardılar. Bu kuralların uygulanması için FIA Dünya Motor Sporları Konseyi’nin değişikliği onaylaması bekleniyor.


Yorumlar

  1. Çok haklısın bu formüla zaten son iki senedir bir şeye benzemiyor. Yağmur yağdığı zaman güvenlik aracı bile Formüla araçlarından daha hızlı seyrediyor. Nerede o BMW nin montoya ile 19 bin devir çevirdiği günler. Monza pistinde 371 yapıyordu o zaman. Şimdi 300 lere indi. Bir de işin içine siyaset ırkçılık üç kağıt ta girmiş. Honda iflas etti, Toyota motor geliştirmek için o kadar uğraştı en iyi motorlardan birisini yaptı sonra hoop motor kısıtlama biz çıkartmayalım seni formüladan sen çıkmış ol dediler. Bana ne börni para kazanacak diye formüla mı seyredeceğim. Zevksiz çipis bir şey oldu artık formüla. Türkiye de de basın yayına börni bastı rüşveti o bile dolandırdı memleketi

  2. 4/3 tasarruf derken :D:D:D

  3. Konuyla alakası pek yok ama, özledim valla 2007 ve 2008 araçlarının görselliğini…. görüntü icabı göze hoş geliyorlardı, ayrıca aerodinamik anlamda pek çok yeniliğe açık araçlardı.

  4. 2014 de trabantçe motorlarına geçeceklermiş V2 2beygir,2000 devir (not:artık elektrik süpürgeleri bile 2500 devire çıktı ),izleyici açısından araçtada degişiklik yapacaklarmış , 3 tekerli triporter şasisi ile yarışılacakmış, ozaman daha az masraf oluyomuş…lastik tasarrufu icin 3 teker ideal , geniş lastik yerine mobilet lastigi kullancaklarmış, 4/3 tasarruf edilmiş oluyor böylece….

    kapat kardeşim dükkanı ben gidiyom gokart yarışı izlemeye,,,zaten f1 de gelecekte motor sesi beklemeyin,elektrikli motorları gördünüz bisikletten daha sessiz…..

    hondanın honda gurubu icinde yaptıgı karma bi yarış vardı honda f1 , honda motor , honda tekne,ve uçak, f1 honda kara ve denizdekileri geçmenin gururuyla en hızlısydı,uçak hariç:),aynı test şimdi yapılsa ,bu kurallarla tekneyi bile zor geçecek heralde :))))))))( Rezillik )

  5. Rica ederim ederim ne demek elimden geldiği kadar açıklama yapıyorum.

  6. Toplu olarak antlaşmaları güzel ama, kulağa yine güzel gelmiyor. F1 demek hız demek bence. Yani WTCC değilki burası yol araçlarına uygun teknoloji kuralları getiresin. F1 supercarlara teknoloji çoğunlukla sağlayacak bir seri. V6 motor kullanan bir supercar var oda bence supercar değil. R35 GT-R.

    Yani supercar dedinmi V olur. Diğer türlü ayakta kalabilen bir tek Porsche var. Araçları müthiş ama en önemli şey yok. Ses!

    Bence 2014 senesi gayet makul. V8 ler de geliştirme çalışmalarına devam edilmeli artık. Kaç senedir aynı.

    F1 de artık sadece pilotları izlemek istemiyorum ben. Araçlarda bir fark yaratmalı. Hepsi aynı nerdeyse.

  7. Aynı silindir hacmine sahip iki motordan (süperşarj ve turboşarj) süperşarj uygulanmış olan motorda silindirler içinde daha fazla gaz sıkıştırması oluyor. Buna tekabülen de daha fazla benzin harcıyor.Yakıt kullanımını azaltmak isteyen Fia için pek akıl karı değil bu sitem.Üsteilk turboşarjlı motorlar daha fazla güç üretiyor.Bu arada turboşarj gücünü egsoz gazlarından alıyor.Son iki sene Renault un bu konudaki egsoz gazı başarısını düşünürsek bu motorların en iyisini yapabilirler.

  8. rıdvan karagül avatarı
    rıdvan karagül

    bilgilerin için çok teşekkürler gerçekten büyük bir zevkle okuyorum yorumlarını. aydınlatıyosun her konuda :))

  9. Ahmet bey mühendislik yolunda ilerlemekte olan bir öğrenciyim. Beni şimdiden yüceltiyorsun ayrıca teşekkür ederim. Gelelim V6 motorlara bence 1.6 turbo motorlardan daha Kulağa hoş geliyor en azından. Renault un da hoşuna gittiğini düşünüyorum bu kuralın zamanında ve günümüzde V6 motoru yapmakta Alpine Gordini Turbo 16 Velsatis Nepta gibi modellerinde kullanılmakta. Kısacası her türlü uymakta bu motorlar. Mercoya ve Ferrariyede uymakta. Bu kural ile birlikte Bwm ninde tekrar F1 e sıcak bakacağını düşünmekteyim. Mclaren kendi motorunu üretirse harika olur genel olarak iki bucuk yıl var motor departmanını kurup yapacaklardır. Beni seven yada sevmeyen herkese iyi geceler.

  10. millet anlaştıktan sonra fikir üretiyorsunuz olmaz böyle:]

  11. RENAULT ENGINE arkadaşa sormak lazım, Renault da mühendis ti galiba.. RENAULT ENGINE arkadaş bizi bi aydınlat..

  12. Sinan ÖZER avatarı

    aynen katılıyorum Süper şarjlı motorlara dönmeliler bu motorlar 1980'lerin başında kullanılıyordu ve gerçekten hârika motor gücüne ve sesine sahiplerdi

  13. Peki, Turbo gibi ses kesen bir alet yerine neden supercharger kullanmıyorlar ki? Avrupa teknolojisi olmadığından mı?

  14. AUDI'yi görmek isterim F1'de 😉 Audi gibi bir reklam aracı varken zaten kendi müşterisine sahip Porsche'yi kullanmazlar heralde.

  15. çok iyi olmuş bu kural 2014 e de çekilmesi iyi olmuş bu sesleri bi süre daha duyacağız demektir bu 🙂 Turbo şarjlı V6 larda iyi ses çıkaracaktır şüphem yok ama Formula 1 git gide yavaşlıyor Gp2 hızına düşecekler bu gidişle Formula 1 motorsporlarının zirvesinden çok sadece şovun zirvesi olacak gibi geliyor bana bu gidişle

  16. Yusuf  Hitay avatarı

    1 yıl 1 yıldır bereket versin

  17. renault kalır umarım üstüne porsche grubundanda birisi gelirse yeter

  18. Başka tanımam
    http://www.youtube.com/watch?v=M1InrgZiv30

    Ferrari V12 ve V10 motorlarının sesini hiç birşey vermiyor 🙁

  19. böyle saçma şey mi olur arkadaş ya.

    1.6 lt ve V6. resmen zorla yapıldığı belli. bari yapacaklarsa 4 silindirliye devam etselerdi.

    hep beraber asıl istediğimiz tabi ki = DEVİR LİMİTİ VE GELİŞİM KISITLAMASI OLMASIN

    2014'te yeni motorlara geçilmesi de teknolojinin zirvesi (!) Formula 1'de TAM 8 SEZON aynı motorların kullanılması anlamına geliyor.

    son şöyleyeceğim şey durumu tamamen özetleyecektir

    'yazık'

  20. honda cıvıc type-r bile 8000 devir çevirdiğini düşünürsek, hak vermemek elde değil…

  21. 1.6 ve v6' mı? küçücük silindir çap'larıyla neyi amaçlıyor bu FİA?

  22. Umarım şu devir işinede açıklık getirirler.
    12.000 devir olursa can sıkıcı olur 16.000 Aşağı inmeselerdi bari

  23. V6 motorlarının mevcut üreticilerin işine geleceğeni düşünüyorum. Herkesin gönlü olsun yeter.

  24. f1 bu şekilde ilerlerse muhtemelen sıkı bir f1 izleyicisi olmama rağmen spordan soğuyup başka motorsporlarına yöneleceğim.

    10 sene önce f1 izlerken aldığım zevkin yarısını bile alamıyorum malesef şu an. Sıralama turlarında bile heyecandan ter dökerdik oturduğumuz yerde..

  25. V6 olursa 1.6 olmasını kabul etmez herhalde takımlar. 1.8 olmasını isteyeceklerdir. Çünkü 2.4 V8'den 1.8 V6'ya inince silindir çapları ve hacimleri aynı kalacaktır. Takımlar da aşağı yukarı aynı haritalarla ve malzemelerle çalışabilecekler.

  26. Yusuf  Hitay avatarı

    Bari 2015 e kadar ertelenseydi.

  27. yaw benim anlamadığım şimdi eldeki motorlarla devam edince noluyo yani amaç nedir niye o kadar para harcanıyo güya bütçe kısıtlaması yapıyolar bu ne biçim iş anlamadım hem bütçe kıs hem bi sürü masraf çıkar sonra üretici kalmadı tabi kalmaz bu kadar değişken bi yapı da nasıl o kadar parayı riske atsınlar ki yakında motosikletlerden daha yavaş hale gelecek formula 1 ben o zaman görcem o fiayı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir