Adına Yakışır Bir Avrupa GP(!)

2008 yılında takvime eklenen Valencia pisti geçişin çok zor olduğu pistlerden öyleki bugüne kadar yapılan 3 yarıştan ikisini poleden kalkan pilotlar birini de 2009 senesinde pit hatası ile pole pozisyonundan kalkan Hamilton Barrichelloya hediye etmişti. Hal böyle olunca Cumartesi gününün galibi Pazar gününüde %90 ihtimalle önde tamamlayacak gibi duruyurdu.

FİA motor haritalarını Silverstone için yasaklayacağını duyururken Red Bullun sıralamalarda sezonun başından beri rakiplerine en büyük farkı attığı düşünülen 2 etmenden biri olan sıralamalara agresifmotor haritası ile çıkma şansınıda hafta içi sıralamalardan sonra hiçbir takım motor haritaları ile oynayamaz şeklinde yaptığı açıklamasıyla hüsrana uğratmıştı. Takımlar bu durumdan Red Bullun etkileneceğini düşünmüşlerdi öyleki McLaren sürücüleri onları sıralamalarda alt edebiliriz açıklamaları yapmaya başladılar.

Cumartesi gününe gelindiğinde ise Red Bull son antremanlarda Vettel ile liderliğe çıktı ve McLarende orta sertlikteki lastikleri iyi kullanamıyordu ve sezonun başından beri sıralamalarda sönük bir performans sergileyen Ferrariye karşı yine pole pozisyonunun en büyük favorisi konumuna Red Bull geldi ve öylede oldu. Büyük bir heyecana sahne olmayan sıralamalarda Vettel Q3’te attığı ilk turda kendisine pole pozisyonu için yetecek zamanı buldu ve bu dereceyi kalan sürede geçen hiç kimse olmadı. Red Bullun yavaşlayacağını düşünen McLaren ve Ferrariler büyük bir şokla karşılaştı.Red Bulla en yakın pilot Hamilton Vettel’den 0.4 sn fark yemişti.

Pazar gününe gelindiğinde Red Bull ilk çizgide yer alıyordu. Özellikle Webberinde 2. Sıradan start alıyor olması Vetteli büyük oranda rahatlatmıştır. Keza ilk bölümde farkı açabilecek ve DRS’yi etkili kullanan Ferrari ve McLarene karşı bir duvar olacaktı takım arkadaşı. Senaryolar buraya kadar hep doğru oldu.Start verildiğinde Massa müthiş bir start aldı ve bir anda ilk viraja gelinirken 2. Sıraya kadar geldi işte burada Massa Webberi geçmiş olsa Vettel büyük bir baskıyla karşı karşıya kalabilirdi heleki Kanada’da silkelenen bir Massa varken ancak Webber kapıyı bir anda Massa’ya kapattı ve Massa 3.sıradaki yerinide momentum kaybıyla Alonsoya kaybetti ve starttın kaybedenleri McLaren sürücüleri ve Petrov oldular.

Startta yer kaybetmeyen ve arkasında da Webber olan Vettel sezon boyunca alıştığımız gibi ilk bölümde kendisine yarış boyunca yeterli olacak bir 5 sn fark yarattı ve bu farkla birlikte arkasındaki pilotların uyguladıkları stratejilere karşı her zaman yapabilecek bir hamle buldu.Pite ilk giren Maldonado ile birlikte bir domino etkisi oldu ve bütün pilotlar pite girmeye başladılar.Bu noktada Ferrari ve Mercedes GP’yi ayrıca kutlamak lazım bu sene 7 yarış bize erken pite girmenin çok daha avanjlı olduğunu gösterirken neden 2 tur pite geç gelindi ve Massa ve Schumacherin yarışı o noktadan sonra bitirildi.Bu sene başından beri Ferrari’nin yaptığı kaçıncı strateji hatası saymak imkansız oldu ayrıca birde bir sonraki pitte Massanın pitte yaşadığı lastik sorunu onu Hamilton ile yapacağı bir 4.lük mücadelesinden etti.İlk pitlerden sonra liderlik için bir hamlenin olmayacağı belli oldu Vettel kendisine yetecek farkı yakalamıştı.

Bu noktadan sonra yarışın en çekişmeli mücadelesi Fernando Alonso ve Webber arasında yaşandı özellikle orta bölümde Webber arka lastiklerini çok ısıttı ve Alonso DRS ile Webberi geçti ancak Webber erken bir pitle Alonsoyu yine geçti.Ama lastiği erken taktığı için sert lastiklere erken geçmek zorunda kaldı ve tur başına 1.5 sn daha yavaş olan lastiklere karşı Alonso attığı 3 turla kendisine yetecek farkı çoktan yakalamıştı yani Webber bir taraftan kazandığı strateji yüzünden kaybetmiş oldu son bölümde de Vites sorunu yaşayınca büyük oranda yarışın ilk 6 sırası garantilenmiş oldu ve ilk 10 da müthiş Mercedes aracı ve yerel kahramanlardan adı sıkça gidecek spekülasyonlarında anılan Alguersuari rekabetinden başka rekabet eden pilot kalmadı.Damalı bayrak sallandığında Vettel büyük bir farkla yarışı kazandı ve ilk 10 daki bütün pilotlar rahat bir şekilde damalı bayrağı geçtiler.

8. Yarış sonunda Vettel rahat bir galibet ile 6. galibiyetini aldı ve F1 tarihinde ilk 8 yarıştada ilk iki sırada finiş gören Alonsoyla beraber ikinci pilot oldu ve 2004 Schumiden sonra ilk 8 yarışta en çok galibiyet alan pilot oldu (Schumi 2004 7/8) ve İlk 8 yarışta kazanılabilecek puanları yüzde olarak oranlarsak bu zaman kadar yakalanan en büyük oranı eline geçirdi. Bu yarışla en yakın takipçisi olan Jenson Buttona 77 puan fark atarak kendisine 3 tam yarışlık puan farkı oluşturdu. Ayrıca Vettel bu hafta sonu kariyerindeki ilk Grand Slamini yaptı. Yani bir hafta sonunda pole pozisyonu yarı galibiyeti en hızlı tur zamanı ve tüm turları lider bitirdi. Grand Slam yapan 22. Pilot oldu. Gridde bu başarıya sahip olan sadece 2 pilot var biri yaşayan Efsane Michael Schumacher diğeri de geçen seneki Singapur GP ile Fernando Alonso.

Yarışta start Alan 24 pilotun 24’ü de finiş görerek bir rekora daha imza attılar. 1950’den beri en çok pilotun finish gördüğü yarış oldu Valencia GP.

Son olarak söylemek istediğim ve en önemli şey Valencia yarışları ile ilgili. Ben hayatımda bu kadar silik bir F1 pisti görmedim.Cadde pisti muhabbetine takvime alınan bu pist F1’e yakışmıyor. Cadde pistleri ambiansı yapısıyla zevkli pistlerdir Monaco ve Singapur ambians olarak ne demek istediğimi çok iyi anlatıyordur ancak Valencia’da bu konuda da hiçbir şey olmadığı açık. Ne diye zorlama bir yarış düzenlenirki. Sezonun başından beri en silik yarıştı ilk 14 tur boyunca atak bile olmadı pistte bu kadar gereksiz pistler varken takvimde Türkiye’nin geleceğinin tehlike altında olması ne kadar üzücü bir şey ama hafta sonu gelen 163 Bin kişi sayesinde kalmaya devam edecektir.Bu hafta sonu ile ilgili aklımda kalacak en önemli şey ‘’Ne Avrupa GP’siydi be’’ olacak. Sonraki yazılarımda görüşmek üzere.

Samet Demirel


Yorumlar

  1. Eline sağlık, böyle küçük hataların sorun olacağını düşünmüyorum.

  2. arkadaşlar hepinizden özür dilerim hatadan dolayı dün massa 2 tur lider gitmiş gozumden kaçan ve büyük bir yanlışlık olmuş yazıda hatamizi mazur görün

  3. geçişler konusunda aynı fikri paylaşıyor olmamız güzel bende geçişlerin bu kadar basit ve kolay olmasından yana değilim özellikle helikopter kamerasından bakılınca gerçekten çok gülesim geliyor adam resmen bilgisayar oyununda olduğu gibi geçiyor ve gidiyor birde bu pisti ben sevmiyorum 2008 den beri bana en az zevk veren pist bana göre takvimden çıkarılacak bir pist olmaliysa valencia olmalı ama senin görüşünede saygı duyarım

  4. bugün yazıyı yazarken livetiming verilerine baktığımda her tur lider gösteriyordu ondan bu bilgiyi yazdım ama yanlışlık varsa kusura bakmayın arkadaşlar

  5. Katılıyorum hakkinen schumimi nasıl da geçmişti spa'da. Ve ferrari interlagosta ne acayip far yapardı. Özlüyoruz o günleri. Zamanında geçişler o kadar azalmıştı da Ralf-schumi çekişmesi sadece pitlerde olmuştu. yine de şimdikinden daha zevkliydi. Hamiltonunlastiği bittikten sonra massa geçse ne olur geçmese ne olur. kimse direnmiyor bile artık. çünkü gurur meselesi bile yapmıyorlar

  6. rocco junior avatarı

    Bir kere pistin sıkıcısı olması ya da yarışın sıkıcı olması f1in sonu değil.Her pistin aynı özellikte olmasını,aynı karakteristikte olup aynı zevki vermesini beklemek yanlış.Pist neden yapılır,hangi özellikleri taşımalıdır?Birincisi arkadaşım eline sağlık,emek vermişsin ancak pistler araçları aerodinamik olarak zorlayabilir,hızlı ve akıcı virajları,geniş virajları olan bazen bir düzlük barından pistler teknik pistlerdir.Belçika,Türkiye,Malezya,İspanya,Japonya,Maceristan…Bu pistler f1 için lazımdır.Neden?Çünkü f1 atak yapmak için yapılmadı f1de amaç geçişlerin zor olmasıdır,arkadaki aracın öndekini geçmek için her anı kollamasıdır,yere basma kuvveti en yüksek olmalıdır azaltılıp saçma geçişler üretmek yeni moda olmuştur ancak f1in özü bu değildir.Lastik lastiğe mücadele dönemlerinde aerodinami bu kadar ön planda değildi o yüzden zırt pırt geçiş oluyordu.Pilotlarda daha gözükara olduklarından geçişe yardım ediliyordu.Şimdi drs var bir butona basıyorsun 1sn fark var diye hoop adamı avlıyorsun.Katkı yaptı mı yaptı evet faydalı ama kontrol altında olmalı işin şeyi çıkmamalı.Şimdi işin içine bir de lastikler girdi yahu itiyor 3-5sn yavaş kalıyorsun direnme şansın yok.Şimdi bu f1 mi Allah aşkına asıl bu sorgulanmalı.Geçişlerin büyük çoğunluğu pistlerin TASARIMINDAN ancak takvimdeki hiçbir pisti çıkarmak doğru değil.Ne yapalım onu at bunu at neyi koyalım eskileri mi?Eskilerden bi İmola bir de A1 Ringi geri getirsen iyi olur ama bu seferde geçişler aşırı artar.Uzatmak istemiyorum ama sıkıcı psite ve zevkli piste her piste Bahreyn dahil f1 sever olarak ihtiyaç var.Daha çok yarış cadde veya değil.1-2 zevksiz yarışın ardından böyle isyan etti herkes doğru bulmuyorum.F1 öyle zevk alacağız diye işi simülasyona benzetmek değildir.Geçiş güzel ama gerçek geçişler güzel…

  7. Benim görüşüm Monaco'dan başka cadde pisti olmasın. (not: Kanada ve Avustralya'yı cadde pisti olarak saymıyorum.)

  8. tüm turları lider gittiğini de nereden çıkardı yazar arkadaş, massa lider gitti dün

  9. MaYKiL Schumacher avatarı
    MaYKiL Schumacher

    Samet yanlışın var Vettel grand slam yapmadı,
    yapsa bir şekilde haberimiz olurdu
    **************
    şu ana dek en genç grand slam yapan pilot Ayrton Senna (Grand Slam Brazil Ayrton Senna 25 years, 10 days 1985 Portuguese Grand Prix)

    Vettel ise en genç duble ve hat trick yapan pilot,

    Double Germany Sebastian Vettel 21 years, 73 days 2008 Italian Grand Prix
    Hat Trick Germany Sebastian Vettel 21 years, 353 days 2009 British Grand Prix

  10. Yahu fanatikliğimden değil hakikaten Alonso lastik koruma – performans dengesini en iyi yapan pilot. Ki bu özellik şu an en önemli pilotaj özelliği.

  11. Bu pist için ağzıma gelenleri yumuşatarak son bölümde yazdım berbat ötesi bir pist macaristan ve buranın takvimde işi yok.Fotoya gelirsek o dönemi mumla arıyoruz ama her karanlığın peşine bir güneş doğar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir