Resmi: Williams-Renault Ortaklığı Geri Dönüyor

yazar:

kategori:

Yapılan açıklamalara göre anlaşma 2012 ve 2013 senelerini içeriyor ve 2014’te de devam etme opsiyonu bulunuyor.

1989 ve 1997 yılları arasında Renault motoru kullanan Williams, o dönemin en üstün takımlarından birisiydi ve 4 pilotlar 5 de takımlar şampiyonluğu kazanıldı. Williams şu anda Cosworth motoru kullanıyor ancak verim olarak pek de beklediğini alamadı.

Bu gelişmeden çok memnun olduğunu söyleyen Frank Williams “Renault ile olan yeni birlikteliğimizden dolayı mutlu ve çok heyecanlıyız. Bu F1 takımını lider araç üreticilerinden birisiyle tekrar birleştiriyor.” dedi.

Uzun zamandan beri çıkan haberlerde bu gelişmeden bahsediliyordu ve sonunda anlaşma açıkladı. Williams birlikteliği ile birlikte Renault motor tedariği sağladığı takım sayısını 4’e yükseltmiş oldu.


Yorumlar

  1. salih yildiz avatarı

    O yıllarda iyi hatırlıyorum, zamanın ralliler de kendi sınıfı olan f2 de fırtınalar estiren Megane maxi Kit car ile Avrupa Şampiyonu olan pilotumuz Nejat Avcı ya ait bir Williams Clio vardı Türkiye ye gelen. Hatta bir gün onu İstanbul a geldiğimde içerisinde Nejat Avcı varken Yollarda görmüştüm, çok hoş bir araçtı. Yanılıyor olabilirim ama bir otomobil dergisi veya internette satılık ilanını gördüğümde içim gitmişti ama o zamanlar almam için imkanım maalesef yoktu. Acaba o aracın akibeti nedir ki?

  2. Williams'ın Renault ile yapacağı ortaklık kulağa hoş gelebilir fakat şu da var ki takım kendi içinde bir takım başarısızlıklar yaşıyor.Renault motoru gelmesi işleri bir anda değiştirmeyecek elbette.Şaşi ve aerodinami gibi konularda da epeyce rakiplerinin gerisinde kaldı.Bunlarında üstesinden gelerek düzlüğe çıkabilirlerse Renault ortaklığıyla eski günlerdeki gibi başarının kapısını aralayabilirler.

  3. yolda şimdi bile kaç tane yüksek performanslı megane rs r26 gördük ki? yada clio rs. geçmişteki williams clio'yu aratmayacak araba kesinlikle, ama bizim milletimizde hep imaj söz konusu olduğundan. renault dendiğinde hala r9 ve toros'u aklına getirdiğinden bu modeller gelemez. yakıt olayı sadece teferruat. bugünlerde v8 camaro geliyorda v4 williams'mı gelemeyecek. herşey imaj ve talep meselesi bence. ingiltereye özel yine üretilir gibime geliyor bana…

  4. satmayacağı için getirmezler tabi. Bu tür araçlar hep benzinli üretilirler. Bizde de benzin haraca bağlanmış durumda olunca da satmaz. o kadar hasta olan ben 68 firebird'den ağlamaklı olarak ayrılıp smart roadster coupe sürüyorsam o cliolar hayatta satmaz burada 🙁

  5. Harika olur Neden böyle eylenceli ve üst paket olan arabalar bize gelmez anlamadım gitti. Keşke gelse harika olur.

  6. Williams renault Ayrton Senna nın ölümüne sebebiyet verdiği için hiç ısınamadığım sevmediğim bir takımdır.

    O dönem geliştirdikleri elektronik süspansiton ve TC sistemi sayesinde tıpkı şimdiki rb ler gidi diğerlerinden 1 saniye daha hızlı bir takımdı. ancak bu sistemler legal olmamasına rağmen fia nın herzamanki gibi aklının başına gelmesi gecikince 2 defa şampiyon oldular.

    O yıllardaki Senna ve Prost mücadelesi o kadar ileri seviyeye gelmiştiki prostun ferrariden kovulduktan sonra williams la anlaşması ve mclarenin williamsların hızına yetişememesi Senna gibi hızlı ve idealleri uğruna savaşan bir pilot için üzüntü verici bir hal almıştı.

    Bununla ilgili bir açıklamasında araçtaki elektronik sistemlerin çok iyi olduğunu ve içine kimi koysan şampiyon olacağını ifade etmişti. ancak buna karşı olduğunuda herzaman ifade etti. yani pilotaj daha önemli bir faktör olmalıydı.

    Tüm bunlara rahmen en hızlı araçta olma tutkusu yüzünden mclarenden ayrılıp williamsa geçti (Prostun sözleşmesiinde senna ile aynı takımda yer almam şartına rağmen).

    Fia o sene bu sistemleri yasaklayınca williams berbat bir araç haline geldi. doğru dürüst yol tutamıyordu tıpkı şimdiki mgp ve schumi örneği gibi olmuştu. araç hem önden hem arkadan kayıyor ve olumlu hiçbir yanı bulunmuyordu.

    Bu yüzden senna çok zorluyordu. o dönem yeni yetişen Schumide sennanın kariyerini birhayli zorluyordu zaten.
    işte o unutulmaz imola yarışında bir gün önce sıralama turlarında ölümlü kaza olmasına rağmen yarış ertelenmesi ve senna o berbat araçla tamburella duvarına çarptı.
    hikayeyi bilmeyenler için özetlemek istedim.

    Ama sonuçta bu insanın ölümünden ben hep bu takımı sorumlu tuttum.

  7. Newey'i kaybettiler hatırlayın

  8. Hulkenberg'i ve bruno senna'yı da aldılar mı tamamdır pilot olarak. (Umarım bu sefer bir pilot öldürmezler)

    Williams Clio gelir de bizim buraya gelmez 🙁

  9. Reno motorunu mesela infiniti olarak etiketleyip de satabilir. Geçmişte çok gördük böyle şeyleri.

  10. Yusuf  Hitay avatarı

    redbull yada lotus'a başka bir motor yolu gözükebilir

  11. 05Alonso| SF' F150° Italia  avatarı
    05Alonso| SF' F150° Italia

    Renault FİA' dan izin almadan eğer bu anlaşmayı duyurduysa ve FİA izin vermezse ortalık karışabilir:) Yada Renault motoru Ferrari' den alabilir :))

  12. birde montoyayı geri çağırsınlar, işte o zaman tadından yenmez :))

  13. Nasıl mutlu olduğumu anlatamam. Williaws Renault adı yeter. Her iki taraf için de hayırlı olsun. Bu ortaklık 2010 da gündeme gelmişti keşke o zaman anlaşma yapılsaydı şimdi Williaws bu durumda olmazdı en azından Sauberin Tororosaların önlerinde olurlardı. Ama zararın neresinden dönersen o kar. Çok heycanlıyım. Şimdi ben birde doksanlı yıllar da olduğu gibi Williaws Clio gibi bir de araba beklerim .

  14. 90 lı yıllara nostalji olacak desenize.. ama sadece motorla olacakmı dersiniz? buna örnek olarak mclaren ile aynı motoru kullanan mercedes takımı ve renault motoru kullanan şampiyon bir redbull.. williams yenilik ruhunu kaybetti. motordan medet ummasınlar.

    geçmiş yıllarda en yenilikçi takımlar ferrari ve mclarendi, şu anda bu ilk sıraya redbull oturmuş durumda.

  15. 90lı yıllardaki gibi frank williams–patrick head(hala duruyomu emin diilim bayadır demeç görmedim)– adrian newey williams renault'da bulusursa tekrardan güzel olur .. williams acaba o eski yıllara geri donebilecekmi

  16. Williams motor olarak Toyota`dan sonra F1 ile iliskisine ara veren Cosworth`le anlasilmasi hataydi bence..

  17. MaYKiL Schumacher avatarı
    MaYKiL Schumacher

    bu güzel bir haber sevindim,
    Williams-Renault 1989 yılından 1997 yılına kadar hem pilotlarda hemde takımlarda şampiyonluğa oynayan ve şampiyon olmuş bir birliktelikti,
    o zamanlar çok güçlü pilotlar vardı Williams-Renault'da,
    Nigel Mansell,Alain Prost,Damon Hill ve Jacques Villeneuve gibi hem tecrübeli hem genç ve yetenekli pilotlar ile zirveye çıkmışlardı,
    eiğer anlaşma 2012 yılından itibaren bu birliktelik tekrar günyüzüne çıkarsa o zaman 2012 yılı bir geçiş dönemi olacaktır,
    ve 2013 yılında Adrian Newey RedBull'dan ayrılıp yeni heyecan adına Williams-Renault'a geçebilir (neden olmasın sonuçta eski takımlarından biri)
    pilotlara gelince ya İngiliz pilot yarıştıracaktır ya da Fransız,
    İngiliz olma adına Jenson Button en idealı gibi gözüküyor,
    Vettel'de olabilir (ilginç değilmi)
    zaman ne gösterecek bilinmez tabiki şimdiden çok meraklanmaya başladım bile,
    bu tür köklü takımların her zaman F1'de yer almalarını ve şampiyonluğa oynamalarını gönülden destekleyenlerdenim,
    sonuçta Williams hala mclaren'in 1 şampiyonluk önünde yer alıyor 🙂
    iyiki varsın Formula One.

  18. Efsane isim geri döndü çok iyi

  19. Cosworth ile devam etmeyecekleri belliydi zaten.

  20. Bu arada, bir üretici en fazla 3 takıma motor sağlayabiliyordu. Şimdi ne olacak? Özel izin mi, yoksa birine gülegüle mi?

  21. Valla sevindim. Ama Sinan'ın da belirttiği gibi, yetmez.

  22. Tamam , cosworthten kurtuldular . Sırada pilotLAR var inşallah .

  23. Geçmişteki sihirli dokunuş mühendislik ekibinin değişmesiyle geliyor zaten. İlginç hamleler ardı ardına Williams'tan…

  24. Umarım her 2 şampiyonluğu da tekrar tadarlar. (bu biraz zaman alacaktır tabii ki)

  25. Williamd kesenin ağzını açmış demekki. Heyecanla bekliyorum 2012'yi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir