Analiz: Formula 1'in Yeni Kurallarının Başarısı

yazar:

kategori:

Bu sene yeni lastikler, KERS ve ayarlanabilir arka kanatlarla birlikte geçişler oldukça arttı ve genelde geçişlerin DRS’nin yardımıyla çok yapay olduğu şikayetleri ortaya çıktı. Peki bu yenilikler içerisinde yarışları heyecanlı kılmada en çok hangisi etkili oldu? Mercedes-Benz sezon ortasına gelirken analiz yaptı ve değişiklikleri değerlendirdi.

İlk 9 yarışta toplam 623 geçiş oldu. Bu geçişlere ilk tur geçişleri ve hasar nedeniyle olan geçişler dahil edilmedi. 

En hızlı takımların en yavaş olanları geçişleri haricinde DRS geçişlerin % 29’unu sağladı. DRS geçişleri Şanghay, İstanbul, Barselona ve Valencia yarışlarında normal geçişleri sayıca geride bırakmayı başardı.

DRS’nin etkisi pistten piste ve pistte konumlandırıldığı yere göre değişti. DRS alanlarının kısa olduğu Monaco ve Silverstone’da DRS sayesinde sadece 8 geçiş oldu.

Geçişin zor olduğu İstanbul’da DRS 12. viraja uzanan uzun düzlük başlangıcında yerleştirildi ve orada 50 geçiş yapıldı. Bu, bir pistte gerçekleşen en fazla geçişli yarışa sahne oldu.

Ancak detaylara bakıldığında DRS geçişte etkili olsa da geçişlerin etkileyiciliği konusunda etkili değil. Mesela Silverstone’da DRS ile sadece 6 geçiş olmasına rağmen yarış sonuna kadar mücadele üst düzeydi. Ancak İstanbul’da en bol geçişli yarış olmasına rağmen bir çoğu hatırlanacak türden değil.

Pirelli lastikleri de incelendiğinde benzer sonuç çıkıyor. Genelde geçişlerin temiz lastiklerle yapıldığı düşünülse de geçişlerin % 54’ü DRS’li ya da DRS’siz 5 tur farkla oldu.

LAstikler üzerinde zorlayıcı olan Barselona’da geçişlerin %69’u 5 turdan fazla fark olan lastikler sayesinde olurken Silverstone’da bu oran daha az oldu.

İstatistiklere bakıldığında geçişler DRS ya da Pirelli lastikleri sayesinde olsun olmasın direkt olarak tek bir şeyin ön plana çıkmadığını gösteriyor. Normal geçişlerin de daha sık olduğu görülüyor. Bunun yanında pistlerin karasteristiklerinin geçişleri etkilediği, Türkiye ve Çin gibi uzun düzlüklere sahip pistlerin geçişlere daha açık olduğu görülüyor. Monaco gibi geçişin zor olduğu pistlerde geçiş sayısı yine az oldu.

Valencia gibi pistlerin talihinde değişiklik olmadı ancak genel olarak bu sene getirilen kuralların işe yaradığı görülüyor.

 


Yorumlar

  1. Keşke yetkililere sesimi duyurabilsem hep söylüyorum
    DRS ile geçişler çok kolay oluyor açılabildiği kanat aralığı küçültülürse mücadele daha fazla olacaktır

  2. Bi f1 seyircisi olarak suni olan geçişler bana haz vermiyor.DRS sayesinde düzinelerce geçiş olabilir fakat bunun DRS siz geçişlere göre pul kadar bi değeri yok bence.Öyle az bi etki etmiyo resmen tur bindirir gibi geçişlere vesile oluyor.Yetenekle yapılan geçişlerin yanında bu suni geçişler elbet ki heyecan uyandırmıyor fakat şöylede bi gerçek var geçen pilotun taraftarlarını tatmin ediyor.Bence pilotaja yönelik sistemlere pirim verilmeli geçiş olsunda nasıl olursa olsunun peşinde koşmak sadece bazı kitleleri tatmin etmekten başka bi işe yaramıyor.Olabildiğince az araç katkısı ve olabildiğince pilot katkısı,işte bunu gerçekleştirseler heyecan adrenelin zirve yapar.

  3. 8. tribunde oturarak dogru bi iş yaptıgımın farkındaydım zaten 😉 yalnız istanbulparkta geçiş zor denilmiş bu makalede drs alanının oldugu yer birçok geçişe olanak saglamişti geçmişte zaten drsyi oraya koymakla zaten cok kolaylaştırmişlardı geçişi startfiniş duzlugu daha ideal olurdu belkide ölçüm yerini de pit girişinin orda bi yerde kurgulardın daha iyi olurdu diye düşünüyorum
    bu aarada geçişler konusunda hiç kersin lafı geçmemekte bence drs kullanılmayan yerlerde erken kers açılmasıyla da bi kaç geçiş olmustur erken gaz açma gibi hani daha virajı tam almadan…

  4. ama şöyle bi durum var o da hesaba katılmalı arkadaki pilot DRS alanına girince kanadı açıp oldukça büyük bi fark kapatıyo ve bu sayede DRS siz alanda daha yakın olduğu için atak yapabiliyo bunu da hesaba katmaları gerekiyodu bence

  5. ama şöyle bi durum var o da hesaba katılmalı arkadaki pilot DRS alanına girince kanadı açıp oldukça büyük bi fark kapatıyo ve bu sayede DRS siz alanda daha yakın olduğu için atak yapabiliyo bunu da hesaba katmaları gerekiyodu bence

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir