Brawn Yargılandı ve Asıldı

Bu olayı tüm F1 kariyerindeki en kötü deneyim olarak adlandırıyor. İşte F1’in perde arkasında yaşananlara en iyi örneklerden biri olan bu olay hakkında bilmedikleriniz…

Kabul edin. Bir grand prix hafta sonunda aksiyon dendiği zaman aklınıza her santimetrekaresi 10 bin dolara mal olan o süper hızlı araçlar ve üzerlerinde aynı derecede pahalı jokeyler geliyordu. Şey… Aslında bu işin sadece yarısıymış. Ve İtalya Grand Prix’sinden önceki Cuma gününe kadar bunu biz de bilmiyorduk.

En azından bütün o ciddi kural yapıcılığının altında, FIA bir espri yeteneğini gösterdi. Ancak bu biraz kara mizah oldu. Kendileri de biraz acımasız ve tek yanlı olduğunu kabul ettiler. Ön lastik genişliklerinin ölçümü hakkındaki kuralın yeniden değerlendirilmesi hakkında tartışma sürerken (Monza’dan itibaren kabul edildi ve geniş lastikli Michelin kullanıcılarının aleyhine oldu), FIA, Cuma günkü basın toplantısı için şu isimleri bir araya getirdi: Ross Brawn (Ferrari, Bridgestone), Ron Dennis (McLaren, Michelin), Patrick Head (Williams, Michelin) ve Flavio Briatore (Renault, Michelin). Kabul edersiniz ki bu patlamaya hazır bir gruptu. Özellikle de bu trajikomik oyunu, aralarında F1 Racing’in gerçekleri arayan isimlerinin de bulunduğu çok sayıdaki meraklı gazetecinin önünde oynadıkları düşünülünce işler daha da karışık hale geliyordu.

Unutmayın ki burada kaybedilebilecek şeyler çok büyük. 2003 sezonunun bitmesine 3 yarış kalmış ve şampiyonluk yarışı iyice kızışmışken, Ferrari bir anda Michelin kullanan takımların kurallara karşı geldiğini söyleyerek soruşturma başlattı. Belki işin içindeydiler, belki de sadece başlatan taraftılar ama sonuçta Ferrari’nin tetiklediği bir araştırma sonucunda FIA Monza’dan itibaren lastik ölçümlerinin yarış öncesi değil, yarış sonrası yapılacağını açıkladı. Ve ön lastiklerin kullanıldıktan sonra genişleyerek yayılmasının, yine 270 mm’lik limitin içinde olması gerektiğini söyledi. Michelin’in yarışa zaten 269 mm ile başladığı düşünülür ve bir F1 lastiğinin yarışta başına gelen inanılmaz eziyeti hesaba katarsanız, yarış sonunda limitlerin dışına çıkacağını tahmin etmek hiç de zor değil. Böylece Michelin 1-2 gün içinde yeni bir lastik yapmak zorunda kaldı ve muhtemelen önemli bir avantajını da kaybetti (Bridgestone hiç böyle sorunlar yaşamadı çünkü onların lastikleri zaten sadece 255 mm genişliğindeydi).

İtalya Grand Prix’si öncesinde bu olay gündemi en fazla meşgul eden konuydu. Macaristan Grand Prix’sinin ardından Bridgestone ve Ferrari tarafından ortaya atılan bu konuda Brawn da en fazla konuşan ve şikayet eden isim olmuştu. O yarışta Michael Schumacher, Fernando Alonso’dan (Renault), ilk F1 zaferine koşan İspanyol pilottan tur yemişti. Brawn adaletsizlikten dem vuruyordu. Şimdi ise yerler değişmiş, Brawn için bu hareketlerinin bedelini ödeme vakti gelmişti. Ve birazdan anlaşılacağı gibi, bu ödeme sadece medyaya yapılmayacaktı.

Ve içeri girdiler. En önde kendinden emin ama mesafeli duran Dennis yer alıyordu. Kimse ile göz göze gelmemeye dikkat eden Head saatiyle oynayarak yürüdü. Briatore daha biraz evvel elini bir elektrik prizine sokmuş gibi görünüyordu. Brawn biraz sonra oluşacak mahkeme ortamını bozmak için çok çalıştı ama Dennis’in kendisiyle çok isteksiz bir şekilde tokalaşması bunu boşa çıkardı. Sonra herkes sandalyelerine yerleşti.

Her zamanki gibi yanlarında en önemli yardımcıları olan basın ilişkileri sorumluları yer alıyordu. Gerektiğinde kalp masajı yapmaktan, konuların doğru ifadesine kadar pek çok şeyden sorumlu onlardır: McLaren’den Ellen Kolby, Williams’dan Silvia Hoffer ve Renault’dan Patrizia Spinelli. Hepsi neşeli görünüyordu ama Brawn’ın tarafında, Ferrari’nin endişeli görünen F1 basın sorumlusu Luca Colajanni aynı sakin özgüveni sergilemekte zorluk çekiyordu.

Önce işleri yumuşatma harekatı başladı. FIA’nın sunucusu, tecrübeli gazeteci ve yayıncı Bob Constanduros her zamanki gibi onun işi birkaç rutin soru sorup geriye çekilmekti. Peki lastiklerle ilgili kurallar ne olacak? Biz bu konuyu deşmek istiyorduk, bu konuyu ve Brawn’ın kendisini.

Önceleri işler beklendiği gibi gitti. Brawn daha önce dikkatle prova edilmiş konuşmasına başladı ve FIA’nın ön lastik ölçümlerinde yaptığı değişimi savunmaya başladı. Fakat birden senaryoda olmayan bir şey gerçekleşti. Head bir anda ayağa kalkıp konuşmayı kesti ve sakince “Madem böyle bir bakış açınız vardı, neden bu konuyu gündeme getirmeden 38 yarış boyunca beklediniz” diye sordu.

Sakin tondaki mantıklı yaklaşımın tuzağına düşmeyen Ross yanıtladı: “Patrick anladığım kadarıyla siz bu lastiği bu yıl Monaco’dan beri kullanıyorsunuz.”

“Tamamen aynı lastik” diye parladı Patrick, “2001 Imola’da kullandığımız bileşenlerden hiç bir farkı yok.”

Artık Brawn’ın siniri gözle görülebiliyordu: “Renault sizden farklı lastikler kullandı Patrick. F1’de kullanılan çok farklı Michelin’ler var. Biz bu durumun Macaristan öncesinde farkında değildik. Yani bizim bu konuda özel bir zamanlama yaptığımız iddiası doğru değil. Bu olayların sonucu Macaristan yarışından bir sonraki Çarşamba günü verilen o mektup (FIA üyesi Charlie Whiting’in tüm takımlar ve iki lastik şirketine gönderdiği mektup) oldu.

Head nefes bile almadan başını salladı ve bıçağı daha da derine batırdı. Bunu oturduğu yerden yapması hiç de kolay değildi aslında: “Bence bunun sonucu Macaristan’dan sonraki Salı günü sen, FIA Başkanı ve yarış direktörü arasında Maranello’da yapılan bir toplantı oldu.”

İşler iyice kızışıyor öyle değil mi? Constanduros bu sırada toplantıyı sorulara açtı. F1 Racing’in yazı işleri müdürü Matt Bishop ilk sırayı aldı: “Bir hafta önce Autosport’ta şöyle bir açıklamanız vardı: ‘Bu, Michelin’in kuralların etrafından dolaşmak için bir çabasıydı. Şimdi anlaşılıyor ki çok sayıda Michelin kullanan takım uzunca bir süredir kurallara uymayan lastiklerle yarışıyormuş.’ Bunu gerçekten söylediniz mi ve halen bu sözlerinizin arkasında mısınız?”

Bu noktada Ross, Bishop’a buz gibi bir bakış fırlattı. Head yeniden söz aldı. “Ben demek istiyorum ki” diye devam etti, “Gerçekten Michelin gibi bir şirketin bilinçli olarak kuralların dışında bir lastik ürettiğine ve bunu kullandığına inanıyor musunuz? Yani bunun kurallara aykırı olduğunu bilmezler mi? Bunu defalarca kontrol etmezler mi? Şu anda konuştuğumuz konu kuralların yeniden yorumlanması.”

Brawn bu tartışmaya girmedi. “Neden” diye sordu, “Ferrari ve Bridgestone hiçbir zaman 270 mm genişliğe yakın lastikleri kullanmadılar?”

Ross daha düz bir ifade kullanamazdı: “Bridgestone kurallara kendi bakış açısından yaklaşmış ve bir sınır tespit ederek oradan hareket etmiş.” (Salonda hafif gülüşmeler duyuldu.)

Bu sözler Dennis’i olaya dahil olmaya itti: “Bu bence herkesi biraz yanlış yönlendiriyor” diyerek lafa girdi, “Yıllarca Bridgestone lastiklerini kullanmış biri olarak (Michelin’den önce), bu konuda oldukça deneyimli sayılırım. Biliyorum ki Bridgestone her zaman lastiklerinin performansını en optimum düzeye çıkarmak ister ve her zaman ön lastik geometrilerine karşı istikrarlı bir inançları vardır. Nasıl yapılması gerektiğini ve ideal genişliğini bilirler. Bu konuda düşünceleri fazla değişmedi. Ayrıca daha dar bir ön lastik, daha iyi bir aerodinamik profil yaratır. Yani bence Ross’un kuralların getirdiği sınırların ön lastiğin genişliğini belirlediği yorumu bizleri yanlış yönlendiriyor.”

“Ben asla böyle demedim ve…”

Ross’un lafını keserek, “Olayı fazlasıyla yanlış yönlendirdi” diye ısrar etti Ron, “Bu kurallar nedeniyle yapılmış bir tercih değildi, performans nedeniyle yapılan bir tercihti.”

Artık Dennis’i durdurmak imkansızdı. Brawn’ın olayları kendine göre yonttuğuna inanıyordu ve işi büyüttü. Zamanı geri çevirerek uzun uzun ünlü ‘beryllium’ yasağını anlattı. Mercedes bu egzotik maddeyi piston ve başka motor parçaları üretmek için kullanıyordu ama yasaklanmıştı. Daha sonra “milyonlar döktüğümüz vites kutusu” olarak nitelediği çekiş farklılığını gösteren sistemden bahsetti. Ona göre Ferrari, FIA’ya lobi yapıp yasaklanmasını sağlamıştı. Bu uzun konuşmanın temelinde, sürekli olarak Ferrari’nin beğenmediği şeyleri değiştirmek için FIA üzerinde oluşturduğu baskı vardı.

“Bence Ross’un diğer takımların paronayak davrandığı şeklindeki bakış açısı biraz acımasız” diye tamamladı sözlerini, “Karar verme pozisyonunda kim olursa olsun, bir kişi, bir heyet veya tüm kurum, bu çok zor bir yol. Bence insanlar bu işin ne kadar zor olduğunun farkında değil. Her zaman bir kararın, bir takımın işine yarayıp, diğerlerini zor durumda bırakacağı konusunda endişeler vardır.”

Ferrari’ye karşı bir toplu saldırı gibi mi görünüyor? Peki şuna ne dersiniz? Zaman zaman F1 Racing’e de yazı yazan, halen de Sun China Morning Post gazetesinde çalışan Matthew Marsh daha sonra Patrick’e, FIA’nın bir kuralı yeniden yorumladığı veya açıklığa kavuşturduğunda hiç Ferrari’nin zarar gördüğü bir durum oluştuğunu hatırlayıp hatırlamadığını sordu. Bu sırada Brawn’ın kızgınlığı artık alenen belli oluyordu. Ancak Marsh geri adım atmadı ve iyice kızan Brawn’a dönerek soruyu Williams Teknik Direktörü’ne yönelttiğini hatırlatıp sözünü bitirmesine izin vermesini söyledi.

Patrick o kadar keyifle gülümsüyordu ki direk bir yanıt vermeden soruyu geçiştirmek içten içe kendini çok yaralamış olmalı. “O kadar uzun zamandır F1’in içindeyim ki olup biten her şeyi bir anda bilgisayar gibi hatırlayıp yanıt vermem imkansız” diyerek yarım bir yanıt verdi.

Hepimiz nefes almak için bir an durup en kötüsünün geçtiğini düşünürken F1 Racing’den Peter Windsor, Ross Brawn’a Kıyamet Günü sorusunu soruverdi: “Acaba Ferrari Yarışma Yönetmeliği’ndeki 179b numaralı kuralı uygulayacak mıydı? Şu ünlü ‘geçmişi araştırma hakkı’ kuralı. Yani yeni elde edilen bir bilgiye dayanarak geriye dönük olarak sonuçların yeniden incelenmesini isteyecek miydi?”

Ross fikri esprili olarak geçiştirmek istedi. “Böyle dedikodular var” dedi zorla gülümsemeye çalışarak, “Ferrari kendi pozisyonunu belirlemedi ve bu tip bir kararı almak beni aşar.”

Windson ikinci bir soruyu araya sıkıştırdı: “Avusturya’da Cuma günkü ilk ölçümde Michael Schumacher’in otomobilinin gerekli ağırlığın altında olmasının sonucu ne oldu?”

Brawn sert bir şekilde “Gerekli ağırlığın altında değildik” diye yanıtladı, “Çünkü eğer kuralların altında bir ağırlıkta olsaydık, sıralama turlarına katılmamıza izin verilmezdi. Ve biz böyle bir ceza almadık. Sonuçta tanım gereği otomobilimiz gerekli ağırlığın altında değildi.”

Constanduros işin iyice çığrından çıktığını görüp toplantıyı kestiğinde, Ferrari Teknik Direktörü hemen salonu terk etti. İçerde olanlar anında padoktaki tüm garajlara ulaştı. Herkes onun her hareketini takip ediyordu. Nasıldı? Hiç de iyi sayılmaz.

Alan Henry, F1 Racing, Aralık 2003

Onur Aybars

 


Yorumlar

  1. Onur Aybars 04.08.2011 17:17:33
    Sen hangi yüzle bana cevap veriyorsun? Senin karakterini öğrendikten sonra sana tek satır bir şey yazmadım. Sen sıkışınca karşındaki insanın ailesini işin içine katıyorsun. Sonra da kullanıcı ismini değiştirip tekrar ortaya çıkıyorsun. Böyle bir adamsın işte. Şimdi git, bana bir daha yazma. Yok ben illa yazacam, ben böyleyim diyorsan da benden cevap bekleme.
  2. rocco junior avatarı

    Sinan kardeş şunu bil ki tüm kalbimle söylüyrum ben kimsenin şakşakçısı değilim sadece doğruları,bilgiyi veren ve bunu kanıtlayan insanı severim.Katıldığım fikirde alkışlamak destek vermek katılmadığımda belirtmek gayet doğaldır.Ancak kimseden intikam almak gibi bir amacım yoktu olsa idi bunu daha önce defalarca yapardım.Onur Aybars adlı zat bir sürü yorum yazdı bir sürü yazdı kaç tanesine böyle cevap verdim.Bu yazıda doğruları senin söylediğine inandım ve yazdım.Şahsıma atılan bu iftiraya inanmamanı rica ediyorum.Benim arkadaş ile aramda yıllar evvel geçmiş hadise olmuş bitmiştir ama esas kindar,intikamcı o demekki bunu burda tekrar gündeme getirmiş.Benim yazıma ve senin yorumlarına verecek cevabı bu yolla seçmiş.Madem ben işime gelmeyene saldırıyorum o halde bu nedir?Site yönetimine bu yorumu böyle hakaret ve bir kişinin kişiliğine saldıran yorumu barındırmasını ise kınıyorum.Hepimiz hatalar yaptık,kavgalar küfürler ettik ancak olayları uzatıp 2 kişi arasında yaşanmış bu olayı böyle çirkin bir biçimde ispiyon etmek son derece yakışıksızdır.Yazıklar olsun sana Onur Aybars ve siz site yönetime yazıklar olsun yazının o kısmını yayınladığınız için.Ve eğer bu yorumu yayınlamazsanız delikanlı değilsiniz

  3. Eyvallah. Ben '99 sezonu olduğuna iyice kanaat getirmiştim.

  4. O yılları iyi hatırlıyorum.Aşağıda link veriyorum.
    http://www.f1fanatic.co.uk/2007/05/24/banned-mclarens-rear-brake-pedal/

  5. Raikkonen ve Montoya o yıl şampiyon olabilirdi şampiyonluğuda bence mekanik problem kaybettirdi ama son 3 yarışa girilirken ferraride bunların hızını kesmek için girişimdede bulunduğu açıkca belli oluyor Brawn'ın cevap veremedi sorular geçiştirmeye çalıştığı sohbetler bunu kanıtlar nitelikte 2005 yılıda böyle oldu Ferrari tek lastik kuralının kendine yarar sağlayacağı inancıyla kural değişikliğine onay verdi lakin ABD dışında(oda michelin üreticileri olmadığı için) yarış kazanamadı ayrıca Onur Aybars'ın yazısında birşey dikkatimi çekti Michael avusturyada normal ağırlık durumunun altında çıkmış ama yarışa galiba yarışa katılmış her nekadar Ferrari bunu reddetsede bunu bilen birileri var olduğu aşikar. Artık geçmiş geçmişte kalmış ama geçmişte Fia=Ferrari ibaresinin çok gerçek olduğuda belli bu yazı provakatif düşüncelerle yazılmamıştır ayrıca o senelerde Ferrari gerçekten hızlı araçlara sahipti.sadece Fia'nın desteğiyle şampiyon oldu dersek pilotlara ve takımdaki mühendislere,mekanikerlere haksızlık etmiş oluruz.

  6. Bridgestone'un Ferrari'ye uygun lastik ürettiğini zaten herkes biliyor. Bu lastikleri Schumacher'in geliştirdiğini de herkes biliyor. Ama dataların Marenello'ya gittiği de bir gerçek.

    Fren sisteminin 1998 sezonu için olduğuna emin misin kardeş?

  7. Sistem yalan değil, doğrudur. Ancak sistem kullanılmadı. Hatta ona yakın zamanlarda (1999 veya 2000 olabilir) McLaren sağ ve sol taraftaki lastikleri ayrı ayrı fren yaptıracak sistem için de onay alamadığı için kullanamadı.

    Michelin'e geçecek olan tek kalmış olmayacaktı, Williams oradaydı.

    2005'deki değişikliğin gerçekleşmesi için Ferrari'nin onayı gerekir. Çünkü teknik veto hakkı vardır.
    2004'deki performansın ardından Bridgestone'un "Bunu da hallederiz ortak" tarzı onayına aldanan Ferrari değişikliğe ses çıkarmamıştır. Bridgestone, bu en zorlu lastik savaşından da galip çıkacağına inanıyordu ve yapacağı müthiş reklamı düşünüyordu. Ama sonuç ortadadır.
    2006'nın Red Bull'u şu anın Red Bull'uyla kesinlikle boy ölçüşemez. O zamanlar işin yalnızca eğlence ve tanıtım kısmı ile ilgiliydiler. İngiltere yarışında "Egzoz Tartışmalarında Çözüm Yok – Ferrari ve Sauber Karşı Çıkıyor!" başlıklı bir haber yayınlandı. Burada özetle; FIA, İngiltere'ye kadar olan kurallara geri dönülmesini sağlayacağını ama bunun için tüm takımların onayının gerektiğini bildirmişti. Şimdi deyebilirsin ki "Orada konu motor ve Sauber de Ferrari motoru kullanıyor". Ben de buna gülerim kardeş 🙂 O zamana kadar (hatta şu ana kadar) Sauber'in motor haritalamasının faydasına dair bir habere ben denk gelmedim. Kaldı ki o yarışa kadar gridde inanılan, bu haritalama işini Ferrari'nin rakipleri kadar beceremediğiydi. Şimdi yazacağım biraz komplo teorisi olacak ama, o yarış Kobayashi'nin motorunda yağ sızıntısı oldu ve dumanlar eşliğinde aracı kenarı aldı.

    Allah razı olsun kardeş. Sana da hayırlı ramazanlar…

  8. Arada gözden kaçan bir şey var.Bridgestone lastiklerinin yanakları yumuşak olduğu için virajlarda yük binen tarafta yanağı altına alıyordu.Dolayısı ile yarış sırasında araç yere 270 mm üstünde bir genişlikle basıyordu.Yarış sonucu ölçümlerinde normal çıkıyordu.Yanak genişliği kuralını esas ihlal eden Bridgestone'du.

  9. Burası "Sizin Köşeniz" bölümü. Alonso, Hamilton vs taraftarları da burada yazdı Ferrari, McLaren taraftarları da. Yani yanlı ve yansız farketmez, rencide edici bir durum olmaması durumunda yayımlıyoruz. Hatta yorumlarda tartışmanın seviyesinin bir nebze arttığını da görebiliyoruz. Umarım daha da artar…

  10. Site yönetiminin şu saçma ve yanlı konuyu kaldırması sanırım en onurlu yaklaşım olacak.''Yoksa yönetimde mi işin içinde'' demeden edemiyorum.Bu konuyu mclaren forumunda felan yazsanız anlayacagım ama burası tarafsız bildiğim bir site.Havadan dolma hikayelerin haber yapılması ilginç.Yazılan yazı ile "Pirelli, En Sert Lastiği Rafa Kaldırıyor" haberi arasında uzaktan yakından alaka da kurulmuyor haberi yayınlatan arkadaş ısrarcı olsada.Burası asparagas haber yeri değil.

  11. Sorun lastik datalarının Ferrari'ye gitmesi değildi.Ferrari için üretilmiş ona uyan lastiklerle yarışmak zorunda kalmaktı.
    1998 yılında Mclaren'de yasaklanan şey fren sistemi idi.Mekanik olarak çalışan bir çeşit abas idi.Viraj içinde fren yapmanıza olanak sağlıyordu.

  12. Bahsettiğim sistem kattiyen yalan değil ve o sezon kullanılmıştır.Hatta Ferrari itirazını Mclarenin Ferrari ye yarış sonun da 1 dk fark attığı Brezilya yarışında olmuştur. Bu konuda %100 eminim.

    Gelelim 2002 deki Mclarenin Michelin seçimine ki burada sen dezenformasyon yapıyorsun.O sezon Ferrari de Mclaren de Micheline geçebilirlerdi.İki tarafında tek amacı vardı.Tek başına kalmak.Çünkü iki büyük takımın aynı anda bir lastik üreticisine geçmesi güçlerin bölüneceği anlamına gelir.Ben hiç öyle iki Mclarenden birinin çıkıp Bridgestone bizim datalarımızı Ferrariye veriyor gibisinden bir haber hatırlamıyorum.Bahsettiğin 80 milyon dolarlık ve ekstra veto hakkı durumları doğrudur bir şey demiyorum.

    O değil hala 2003 te Williamsın Fia yüzünden kaybettiğini söylüyorsun el insaf önceki mesjımda da açıkladım.Ferrari o sene DAYANIKLILIĞI sayesinde şampiyon olmuştur.2005 te ki değişiklikleri bile Ferrari nin çıkardığını kanıt olmaksızın söylüyorsunya daha ne diyeyim.2004 senesinde performansını zirevesinde bir takım hangi akla hizmet kuralların değişmesini istesin.? 2006 da yine lastik değişmine izin verilen kuralın Red Bull un kullandığı oy sayesinde geldiğini de unutmuşsun sanırım.2007 de en hızlı otomobil Mclarendi. Nasıl olur da o sezon da bile Bridgestone dan şüpheleniyorsun yine hayret.Takım içi pilot sorunlarınızı da Ferrari çıkardı derseniz artık şaşırmayacağım.Biraz olaylara mantıkla yaklaşırsanız Ferrarinin 2000 -2004 arasındaki başarısı muhteşem pilot-ve mühendis ekibi ile geldiğini görürsünüz.Neyse siz kendinizi inandırmışsınız bir politikaya bu kafayla devam edin.Biraz olayları teknolojik yönden iredelerseniz 2003 -2005 te kaçan şampiyonlukların dayanıklılık ve 2007 de kaçan şampiyonluğunuzunda takım içi kargaşadan kaynaklandığını göreceksiniz.
    Son paragraftaki yazdıklarınla ilgili gerçekten bir bilgim yok.Allah a emanet olun hayırlı ramazanlar.

  13. Buraya yorum yazma niyetinde değildim. Yalnızca, geçmişteki bu olayı aktarmamın sebebinin, "Pirelli, En Sert Lastiği Rafa Kaldırıyor" başlıklı haber olduğunu belirtip, aşağıdaki istatistiki verileri yazacaktım. Çünkü buradaki yazı ile adını verdiğim haber arasında bir bağlantı kurulabileceğini düşündüm. Ama üzülerek gördümki bu basit olayı göremeyen gözler de varmış.

    Yazıyı okuyup da Brawn'ın cevap veremediği yerlere cevap yetiştirme derdinde olan da var, suçlunun Michelin kullanıcıları olduğunu söyleyen de. Hatta beni eleştiren zevat da var. Bana laf yetiştiremediği zaman işin içine ailemi katan şahsiyet, hemen hemen her zaman yaptığı gibi yine elinden geldiğince bana sallamış. Sallasın… En azından benden bir şeyler öğrenmiş. En azından 'ekstradan 80 milyon dolar' konusunu kafasının içine yerleştirmişim. Neydi bu konu, kısaca hatırlatayım:

    Montezemolo geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada takımların daha fazla pay almaları gerektiğini söylemişti.
    Ecclestone "Onun bahsetmediği tek şey, Ferrari'nin yıllardan beri diğer takımlara oranla aldığı ekstra para ve yıllardan beri aldığı diğer tüm ekstra şeyler oldu."
    "Ferrari herkesten fazla para alıyor. Ne aldıklarını tam olarak biliyorlar; o kadar aptal değiller ancak açık da değiller. 80 milyon dolar daha fazla alıyorlar. Geçen sene markalar şampiyonluğunu kazandıklarında, Mclaren'in alabileceğinden 80 milyon dolar daha fazla aldılar."
    "Ferrari'nin aldığı ekstra para ile daha fazla parayı sorma dışında şu anda ne yapmalı? Parayı diğer takımlarla paylaşmalı." dedi.
    Ecclestone, Ferrari ile yapılan bu özel anlaşmanın 2003'e dayandığını söyledi.
    Ecclestone "Diğer üreticiler ile arası kötü olan tek takımdı ve neden araları bozuldu? Burada 80 milyon dolardan kaynaklanıyor. Biz Ferrari'yi satın aldık. Ferrari'nin bağlılığını satın aldık. Bizim Ferrari ile olan anlaşmamız onları satın almamız konusundaydı ve böylece diğerlerine gitmeyeceklerdi." dedi.

    Ben demiyorum, İhtiyar diyor ve Ferrari de ağzını açıp hiç bir şey diyemiyor. Zaten ne demesini bekliyorum ki?

    Bay E'nin ve Sapık Max'ın açıkladığı diğer konulara girersem şimdi iyice uzayacak. Ama lastik konusundan devam etmek isterim.

    Neden Williams 2001'de, McLaren 2002'de lastik tedarikçisini değiştirdi? Biliyorsunuz lastik -en azından o zamanlar- başarının 4 temel unsurundan biridir. Hadi Williams'ı geçtim, McLaren şampiyonluklar yaşadığı ortağından neden ayrıldı? Ayrılmaktan başka yol kalmadığını gördü de ondan. Başta, McLaren ve Williams olmak üzere diğer kullanıcıların lastik dataları anında Maranello'ya ulaşıyordu. Yani işin içinde iş vardı. Bu duruma bir şey yapılmayacağını gören iki büyük takım lastik tedarikçilerini değiştirmek zorunda kaldılar.

    Gelelim diğer lastik rezilliğine. 2004 sezonu sona ermiş. Ferrari'yi tutabilene aşk olsun. McLaren, berilyumun etkisiyle Mercedes motoruyla boğuşuyor. MP4-19 şasesi hem yavaş hem problemli. Araç, 18 start'ta 8 defa yolda kalınca takım, MP4-19B'ye geçiyor. Williams, enteresan burun tasarımları ile yola başlayıp sonradan toparlamaya çalışıyor. Ve BMW ile anlaşmazlıklar ufak ufak kendini gösteriyor. İkincilik için BAR ile Renault kapışıyorlar (ki o mücadele 2004'ün en güzel çekişmesiydi).

    Bu tablo ile gaza gelmiş olan Ferrari ve ajan partneri Bridgestone, FIA'nın yarış boyunca tek set lastik kuralını düşünmeden kabul ediyor. Ferrari'nin bu kabulüyle kural 2005 için geçerlilik kazanıyor. (Ferrari'nin bu kabulüyle geçerlilik kazanıyor, çünkü, Ferrari ile yapılan gizli anlaşma gereği Ferrari'nin 'teknik veto hakkı' var.) Ferrari'nin o kabulü aslında 2005'de kendisini çamura batıracak ama o kadarını göremiyorlar. Çünkü, ellerinde ihtiyaçları olabilecek her şey var: Para, (ki esktradan 80 milyon dolar), -Bay E'nin tabiriyle- diğer ekstra şeyler (korunup kollanma), -Sapık Max'ın sonradan açıkladığı- illegal parçalar… Ama, İlahi Adalet tecelli ediyor. Ferrari tek yarış kazanamıyor (ABD'yi galibiyetten sayan var mı?). Hal böyle olunca da 'maliyetleri kısıtlamak için' getirilen kural sezon sonu iptal ediliyor.

    Sene geliyor 2007'ye. Tek lastik tedarikçisi olacak. Ve Bridgestone tek tedarikçi seçiliyor. Yapılan ilk açıklamalarından biri; "Geçmişte yaşananlar tekrarlanmayacak".

    Bakın arkadaşlar; yukarıdaki haberde değinilen konu yalnız Kimi'nin veya Montoya'nın ve Williams'ın şampiyonluğunu elinden almakla kalmadı. Aynı zamanda Williams'ın sizin bolca alay ettiğiniz duruma düşmesine de yol açtı. Evet, o şampiyonluk Williams'ın elinden alınmamış olsaydı bugün belki de BMW ile olan ortaklığı devam edecekti. Belki de, ve hatta büyük ihtimalle, takım şu an ki gibi para derdine düşüp sponsorlu pilotlara yönelmeyecekti. Para sıkıntısı olmayan Williams zirveden bu kadar uzakta olmayacaktı.

    Sinan, MP4/13'de bastettiğin gibi bir sistem yoktu. MP4/13, McLaren'in '98 sezonu için ürettiği şasedir. Bahsettiğin olayı ise şöyledir. McLaren 2001 ya da 2002 sezonu için (tam hatırlayamıyorum) FIA'ya başvurmuştu. Kabaca KERS gibi işleyen (ısıyı motordan da alacaktı) bir sistem için onay almak istemiş ama FIA tarafından onay çıkmamıştı. Şimdi onay çıkmadığı için hiç kullanılmayan bir sistemden bahsedip dezenformasyon yapıyorsun.
    rocco'nun gazına gelmeni tavsiye etmem. Sanırım şuraya yazdığı yorumlardan sen de anlamışsındır, kendisi şakşakçı bir kişiliktir. Duymak istediği şeyleri duyunca coşar. Tersini duyunca saldırır. En basit örneği benimdir. 2-3 sene önce anlaştığımız konular olunca bana da şakşakçılık yapardı. Geçen sezon terbiyesizlik yapıp o sebeple bu sezon karşılıklı atışınca işin içinden çıkamadı ve olaya ailemi dahil etti. Geçen gün bana bir yorumumda karşılık vermeye çalışınca bu durumu belirtmiştim. Kendince benden intikam almak, benimle inatlaşmak için şu an sana şakşakçılık yapıyor. Dikkat etmeni tavsiye ederim. İleride başka bir konuda tartışırsanız senin de aileni işin içine katabilir.

  14. hakan bilmez avatarı

    öncelikle türkiyede f1 adına değerli işler yapan biri olduğu için onur aybars'ı tebrik ediyorum ve arkadaşlara bir şeyler söylemek istiyorum.çoğumuz şurda üç büyükleri tutuyurz ve zamanından hepsinin türlü şike olayına karıştığını elimizde delil olmasa da az buçuk biliyoruz.bu bir yazılı olmaya kurallar gibidir.zamanında ferrari de acayip güçlüydü lobi açısından ve kuralları kendine yarar sağlayacak şekilde değiştirdiğini de hepimiz biliyoruz.türkiyede durum değişti büyük klüpler yargılanıyor, f1'de de durum değişti ferrari her olayı kendine yarar sağlaycak şekilde değiştiremiyor.bu iki anlattığım olayda da artık geriye dönüş olamaz.ben gs'liyim mesela takımımın geçmişini çok temiz olmadığını biliyorum ama takımı seviyorum napayım, ben mi şike yaptım.olayları sakince düşünüp tartalım.son olarak da onur kardeş sert lastik olayında endişelenme bence çünkü yumuşaklarla arasında 2 sn. olduğundan bu kararı verdiler, abartı bir fark bu.orta sert-ymuşk arasındaki 1.5 sn lik fark almanydaki gibi yeterince heyecan getiriyor diye düşünüyorum.ayrıca arkadaşlar son günlerde site berbat bir hal aldı, herkes biribirine saldırıyor.bu şekilkde sporu başkalrına nasıl sevdircez

  15. aslında son 3 yarışta michelin kullanıcıları gerçekten öyle çok büyük bir performans düşüklüğü yaşamadılar, yani schumacher'in kazanmasının sebebi "bence" -bu- kural değişikliği değil… ben çok net hatırlıyorum japonya 2003'ü mesela, Montoya yarışı güle oynaya kazanacakken aracı arızalandı, yine Alonso barrichello'nun dibindeyken motor sorunu yaşadı.

    Niye 3 yarış kala lastik gibi çok büyük bir bileşenin kuralı değişiyor, bu tartışılır, 3 yarış daha beklenebilirdi yani… sonra montoyanın aldığı cezaları da tartışabiliriz, abd 2003 vs. yi… ama öte yandan lastikle alakalı kural değişikliği bence çok önemli değildi

  16. Son 3 yarışta

    İtalya gp si Schumacher temiz havada muhteşem bir performans göstermş ilk virajlarda Montoya ile müthiş bir mücadeleye girişmiş ve sonucunda harika bir performansla kazanmıştı.Ferrari nin en kötü dönemlerinde bile evide kazandığı düşünülerse bu galibiyet altında bi şeyler aramaya gerek yok.Üstelik oldkça zor geçmiş Msc ve Ferrarinin alıp başını gittiği bir yarış olmamıştır.

    Gelelim Abd gp sine kuru havada polü alan raikkonen yarışa 7. sırada başlayan ise Schumacher.
    Yarış kuru havada giderken Michelin kullanıcıları üstündü.Ta ki yağmur yağana ve yağmurun efendisi ortaya çıkıp herkesi prişan edinceye kadar.Belki yağmuru da Ferrari yağdırmıştır.Açıkça Bridgestone yağmurda Michelinden üstündü.Yarışta bir ara Raikkonen Frentzen ve Button gibi pilotlarla mücadele etmesi de bunun örneğiydi.Williams ekibini yine o yarışta Minardi misali yaptığı pitsoplar Jpm nin aldığı pitten geçme cezası da buna eklenince Ferrari yarışın kaderini üstün yetenekli Msc ve deha pit ekibiyle kazandı.

    Japonya da sezonun son yarışında Michelin kullanan Jpm ilk turlarda güzel bir atakla Rubensin önüne geçmiş ve hidrolik problem yaşayıp yarıştan kopana dek Rubens ten tur başına ortalama yarım sn daha hızlı olmuştur.Yani yarışı kazanabilecek farka sahiptir.Ondan sonra 17. turda liderliği ele geçiren Rubensten sadece 2.3 sn geride olan Michelin kullanıcısı Alonso ise motor arızası yüzünden yarışta rekabet edememiştir.Schumi ise yarışın tümünde bir varlık gösteremeyip alması gereken maksimum 1 puanı 8. sırada bitirerek almıştır.

    Şimdi içeriklere bakınca aslında çok ta değişen bir durum yok bence.Durum gösteriyor ki sağlam olan Ferrari mekanik olarak sağlam olmayan michelin kullanıcılarını alt etmiş.Yani kazanılan 3 yarışta İtalya da Schumi nin yeteneği pit ekibinin dehası,Abd de yağmurdaki Msc nin üst düzey sürüşü ve bridgestone yağmur lastiklerinin michelinden üstün olması,ve son yarışta da Ferrarinin rakiplerinden daha dayanıklı olmasından ötürü gelen galibiyetler var.

    2003 sezonu bol değişkenli 8 farklı pilotun kazandığı süper çekişmeli bir sezon olmuştur.Olayı hemen lastiğe bağlamak ne kadar doğru? Schumacher 6 galibiyet almış ve yakın rakipler jpm ve kimi ise toplam 3 galibiyet almış.Bu sanırım yeterli oldu.Bu kadar takılmayın böyle şeylere.O sezonu en çok hakeden kazandı.

  17. Bu istatistiklerde sorun yok.yapılan illegallik bitirildi haliyle avantaj yitirdiler sonuclar bunlar.Pirelli haberinde de Fia'nın istediği gibi kararlar alınıyor.200 tur gidecek olan lastiği nabsın iyikide kaldırmıs.Olayı Ferrari yine iş başında tavrı ile yargılamak yanlış.

  18. rocco junior avatarı

    Bravo Sinan arkadaşım yaz sürekli burada bilgi ver bizi aydınlat lütfen samimi söylüyorum.Senin gibi sporu bilen o yılları iyice inceleyen arkadaşlara ihtiyaç var zırt pırt copy paste ve yanlış bilgi verene değil.O yüzden yorumu inceledim mesela ben Mclarenin 98 aracındaki illegal kısmı unutmuşum tabi sormak lazım Neweye ve kuralları nasıl ihlal ettiğine ve Mclaren fanı arkadaşların alın sizde de varmış ne diyeceksiniz diye?Bizi suçlarken iyi çünkü onların her şampiyonluğu zaferi efsanedir,alın teridir biz şaibedir fia kollamıştır.Kurallar gayet açık Ferrari de eğer sınırları zorlayacaksa kimse tutamaz zaten.Şimdi sana verecek cevapları yoktur neden?Çünkü bilgi ile konuştun delilleri ortaya koydun arşivlerden bir şeyler yazıp üzerine budur diye yatmadın.İnkar edemezler elinde maddesiyle koymuşsun.Sık sık yaz yanlış anlaşılan ne varsa temizleyelim insanların zihninden.Eğer Ferrari yanlış yapıyorsa bile hile yapıyorsa bile hiç değilse doğrusunu bilsinler öyle eleştirsinler.3sn farkla biten yarıştan sonra fark yedik denmesin ya da

  19. Özel bir kural cıkmıyor.Varolan bir kural üzerine şikayet ediliyor zaten.38 yarıs boyunca sesi cıkmıyor evet öndeyken cıkarmassın zaten.geri kalmaya basladıgında yaparsın bunları.Ferrari bunu önceden bulmus ve saklamıs sonrada zamanı gelince kullanmıs bu kadar basit.

  20. Bu haberi şimdi tekrar sizlerle paylaşmamın nedeni "Pirelli, En Sert Lastiği Rafa Kaldırıyor" başlıklı haberin ileriki zamanlarda daha başka şekilde karşımıza çıkabileceği endişesidir. Yorum yapmayacağım, bir kaç istatistiki sayı vereceğim.

    İlk 13 yarışta galibiyetler:

    Ferrari: 5 (M. Schumacher, 4; Rubens, 1)

    Williams: 4 (Montoya, 2; Ralf, 2)

    McLaren: 2 (Kimi, 1; DC, 1)

    Renault: 1 (Alonso)

    Son 3 yarışta galibiyetler:

    Ferrari: 3 (M. Schumacher, 2; Rubens, 1)

    Williams: 0

    McLaren: 0

    Renault: 0

    İlk 13 yarışta pol pozisyonu:

    Ferrari: 6 (M. Schumacher, 4; Rubens, 2)

    Williams: 4 (Montoya, 1; Ralf, 3)

    McLaren: 1 (Kimi)

    Renault: 2 (Alonso)

    Son 3 yarışta pol pozisyonu:

    Ferrari: 2 (M. Schumacher, 1; Rubens, 1)

    Williams: 0

    McLaren: 1 (Kimi)

    Renault: 0

    İlk 13 yarışta en hızlı tur:

    Ferrari: 6 (M. Schumacher, 3; Rubens, 3)

    Williams: 3 (Montoya)

    McLaren: 3 (Kimi)

    Renault: 1 (Alonso)

    Son 3 yarışta en hızlı tur:

    Ferrari: 2 (M. Schumacher)

    Williams: 1 (Ralf)

    McLaren: 0

    Renault: 0

    İlk 13 yarışta liderlik yapılan turlar:

    Ferrari: 255 (M. Schumacher, 215; Rubens, 40)

    Williams: 299 (Montoya, 135; Ralf, 164)

    McLaren: 156 (Kimi, 119; DC, 37)

    Renault: 111 (Alonso, 97; Trulli, 14)

    Son 3 yarışta liderlik yapılan turlar:

    Ferrari: 128 (M. Schumacher, 88; Rubens, 40)

    Williams: 9 (Montoya)

    McLaren: 21 (Kimi, 19; DC, 2)

    Renault: 0

    Bir de şu şekilde bakalım:

    İlk 13 yarışta 7 galibiyet alan Michelin kullanıcıları bu değişiklikle son 3 yarışta 0 çektiler.

    İlk 13 yarışta 7 pol alan Michelin kullanıcıları bu değişiklikle son 3 yarışta 1 pol'ün sahibi olabildiler.

    İlk 13 yarışta 7 en hızlı tur sahibi olan Michelin kullanıcıları bu değişiklikle son 3 yarışta 1 en hızlı tur sahibi olabildiler.

    İlk 13 yarışta 566 tur lider giden Michelin kullanıcıları bu değişiklikle son 3 yarışta 30 tur lider gidebildiler.

  21. Peki bunun ne diğer takımlar ne de Fia nın farkında olmaması Ron Dennis beyefendinin yarıştan hemen sonra bizzat kendisinin açıklaması ne kadar manidar değil mi.? Özellikle 780 sayfalık bilgileri kullanmadık demelerine ve esnek tabanın o sayfalarda bahsinin geçmesine rağmen

  22. Hatta teknoojik olayı daha da açmak gerek.Düşün öyle bir teknik ekip ki Fransa 2000 den Japonya 2006 ya kadar sadece bir kez motorundan duman tüttürmüş.Tam 111 yarış .
    Diğer tarafta ise motor patlatma rekortmni bir takım var aynası kopan çarpma testlerini geçemeyen bir ekip.Sakın yanlış anlaşılmasın bunları küçük düşürmek amaçlı söylemiyorum her defasında Fia =Ferrari diyen insanların kendi takımlarına bakmaarı gerek.Teknolojinin zirvesi olan F1 in en zirve çağlarında Ferrari açıkça rakiplerini alt etmiştir.

    Geçenlerde Mr Newey bi açıklama yapmışı Ferrari 93 te şu aktif süspansiyonu yasaklattı falan diye.Adrian Newey her zaman F1 in doğasına ve kuralarına aykırı araçlar üretti.Örnek 98 deki Mclaren aracı mp4-13 en büyük artılarından biri o sene f1 yeniden giriş yapan Bridgestone kullanmasıydı.Ama o sene acaba kaç kişi Mclarenin kural dışı bir fren sistemi kullandığını biliyor.Bu sistem ile mclaren frenlerdeki gücü bir bataryaya depoluyor ve bu güçle ekstra 30-40 hp güç elde ediyordu.Ferrari bu sistemin yasal olmadığı konusunda didindi ancak fia oralı olmamıştı.Ve sistem alenen yasal değildi.F1 teknik kurallar kitabı 10.4.1 maddesine göre frenlerle direksiyon arasında mekanik sistem kullanılamaz denmesine rağmen..Bu bir örnek amaçlıydı .Mclarende görüldüğü gibi akla yatkın muhteşem bir teknoloji kullanmış ama illegal bir teknoloji.Şimdi o sene alınan şampiyonluk temiz Ferrarinin parasını legal teknolojiye harcayıp kazandığı şampiyonluklar şaibeli.
    Politik açıdan bakma gerekirse vet Ferrari politika açısından o yıllarda Milenyum çağı dediğimiz reklamın tavan yaptığı bir dönemde kendisini ön plana çıkarma gayretinin nesi yanlış? .Herkes kendi menfaatine uygun kurallar ister.Bbuna bazıları karşı çıkar ve sonuçta güçlü olan kazanır.Ferrari o seneler açıkça para bastı.Sadece Marlborodan senede 180 milyon dolar kazanıyordu.Bu da mı suç? Bunlar başarılı bir yönetimin eseri.Kapitalizmin gereği.

    Formula 1 bir spor değil para amaçlı bir organizasyon.Tıpkı futbol basketbol ve diğer sporlar gibi.Bu kadar paranın döndüğü bir yerde saf spor politika olmayan mücadele beklemeyin.Burada herkes kendini düşünür ve gücünü en akıllıca kullanan kazanır.Tıpkı Ron Dennisin Mclareni satın alması gibi.Şimdi onu da yazardım nasıl şaibeli bir şekilde takımı aldığını ama neyse uzatmayayım.Hepinize bol keyifli f1 ler 🙂

  23. rocco junior avatarı

    Helal olsun Sinan senin gibi burada doğruları yazan ve bilgi veren az var.Bazı arkadaşlarımız sadece yorum görüp altına yazayım da ne yazarsam yazayım diye siteye girdikleri için öğrenme ya da biraz karıştırıp bilgi edinme yoktur.Adamın tekinin yazdığı yazıyı buraya yazmakla bunlar hayatın gerçekleri olmuyor.Kopyala yapıştırda başarılı bir arkadaşımız olmalı herhalde ama geçmiştede Ferrari alehinde yorumlarını biliriz.Son derece taraflıdır bu yazı sorarım bunu yazan arkadaş birazda kendi takımının yediği haltları yazsa böyle roman gibi.Bir zamanlar 80 milyon dolara takmıştı hergün söylüyordu bu kadar içine dert olduysa bir fon kuralım ona verelim samimi söylüyorum

    Ferrari için ve diğer takımlar için durdurma çalışmaları hep olmuştur.Her takımın kendince lobisi,hakkını arayan birileri vardır.Kimse enayi değil bu spordaki ve kimse temiz değil bu adamlar sırtı çok kalın kimseler,sözleri geçen kimseler.O yüzden durmadan geçmişe gidip işte şöyle oldu böyle oldu mantığından sıyrılmamız lazım.Bu şekilde bu spora verecek bir şeyimiz yok.Zaten çoğumuz o yarışta ve o sezon neler olduğunu biliyoruz hikaye anlatmayın bize.Getirilen kısıtlamaları,yasakları,yasaklanan parçaları,Max Mosley'in Ferrariyi durdurmak zorunda olduklarını itirafı,sürekli değişen kuralları unutarak konuşmayın.2 cümle ile o sezon bunlar işte şöyle şampiyon oldu diye 2 cümle ile işi özetleyenler var ayrıca.Ne kadar zeki yani koca sezon biz boşuna izlemişiz o arkadaşa sorsak anlatırdı bize.

    Yanlış bilgi verip sırtını yaslamaları normal zaten bildikleri başka bir şey yokki.Böyle karalama ile ancak pirim yapıyorlar kendilerini haklı,madur gösterme çabaları.O zaman arkadaşım sizde davransaydınız,sizde yönetseydiniz bu sporu.Madem bu kadar şikayetçiyseniz ya izlemeyin ya tuttuğunuz takıma tepkinizi gösterin neden hakkınızı aramamış diye.

    Ayrıca tek yasaklanan parçamızı esnek tabandan ibaret sananlarda Allah aşkına bir araştırsın yahu.Şu spora getirilen lastik kurallarından,kısıtlanan parçalardan,test yasaklarından,bütçe yasaklarından,personel sayısı,rüzgar tüneli kullanma saati,maliyeti vs en çok kimi vurmuştur.Hani siz teknolojiye karşı değilsiniz,yenilikten özgürlükten yanasınız bunları neden söylemiyorsunuz.

    Teknik kuralları bilmeden ihlal yoktu diyorlar bir kısmı,esneme yoktu veya işte vay efendim Ferrari istedi yasaklandı…traşşş arkadaşım traşşş geçeceksiniz bunları.Her sezon ayrı ayrı teknik yönetmelikler,sportif kurallar hepsi yazıyor geçmiş yıllarda da hadi size kolay gelsin.Haa bu arada isteyene pdf dosyası olarak geçmiş yıllardaki kuralları yazabilirim

  24. 05Alonso|Ferrari vs McLaren-ending struggle! avatarı
    05Alonso|Ferrari vs McLaren-ending struggle!

    Flavio' nun ismi geçmiştek alakasız ama bizim adam Şike işlerinde de adı geçiyor:))

    Bkz: “Emniyet’in ulaştığı bilgilere göre, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Sivasspor maçı öncesinde İlhan Ekşioğlu’nu arayıp, ‘Bilyoner’i kapatalım’ şeklinde talimat veriyor.”
    *
    Yani?
    İnternet üzerinden bahis oynatan Bilyoner sitesindeki Sivasspor-Fenerbahçe maçı komple kapatılarak, acayip para vurulacak. Manşetteki “ima” açıkça bu.
    *
    Halbuki.
    Aziz Yıldırım’ın bahsettiği Bilyoner, internet üzerinden bahis oynatan site değil. İstanbul’un jet sosyete mekanı, Billionaire Club. Queens Park Rangers’ın sahibi İtalyan işadamı Flavio Briatore’nin, Sardunya Adası’ndan sonra ikinci şube olarak Levent’te açtığı Billionarie Club.
    *
    Ne malum derseniz.
    Fenerbahçeli futbolcular, yöneticiler, şampiyonluğu nerede kutladı? Billionaire Club’ta.
    *
    Komple kapatılmıştı!
    *
    E bu durumda.
    Bahis imasının sebebi ne?
    *
    Bu “ima”lı manşeti atanlar mı komple cahil?
    Yoksa, bu haberi okuyanların komple cahil olduğunu mu düşünüyorlar?

  25. bu yazı dizisinde sanırım şey vardı, Flavio Briatore'nin saçlarıyla alakalı bir espri, parmağını elektrik prizine sokup öyle gelmiş falan filan yazıyordu… 😀 hatırlıyor gibiyim. Geçmişe döndüm bir an ya.

  26. evet, 2004 monza'da itmediler

  27. Ross Brawn oldukça haklıydı. Michelin lastikler yarış sırasında genişleyip 270 mm'lik limitin dışına çıkıyor ki, bu net bir şekilde kuralı delmek oluyor. Michelin, lastik genişliğinin yarış öncesi ölçülmesini bir kural açığı olarak tespit etmiş ve başarılı bir şekilde bu fırsattan istifade etmiştir.

    F1'de her takım kurallarda bir açık bulduklarında bundan istifade etmeye çalışırlar. Bunda herhangi bir sorun görmüyorum. Ancak buna itiraz eden takımlara kabahat bulunmasını anlamak zor.

  28. F1 de her zaman bu var arkadslar ve olmaya devam edecek

  29. 2003 te bariz bir şekilde michelin lastikleri yarış sonu öncesine göre esniyorken bridgestone ve ortağı Ferrarinin buna ses çıkarmamasının mantığı var mı?Adamlar tabi ki esip gürleyecekler buna haksızlık diyecekler.Michelin bi şekilde bunu diyelim fia ya sene başında onaylattı ama yaptıkları etik miydi? Kural kitabında böyle bir durum yasakken uyuyan Fia yetkililerini Ferrari uyandırmıştır.

    O yllarda tek amaç vardı Ferrarinin üstünlüğünü sona erdirmek gibi.Fia ep diğer takımlardan bir üstünlük bekledi bazı yasadışı durumlara göz yumdu bu lastik olayı da buna örnek gösterilebilir.Ferrari de bunlara göz yummadı ve adının üstünlüğnü kullanarak herkesi alt etti.Olay bundan ibaret .

    2004 de yine Bridgestone iftira atılmış ve özel ve gizli bir yapışkan maddeyi lastiklerine sürdüklerini bu sayede herkese fark attıklarını iddia etmişlerdi.2005 yılında Ferrarinin tenlojik üstünlüğü olan motorları uzun süreli kullanma fikirleri ön kısımdaki aerodinamik düzenlemeler Ferrari yi açıkça baltalamıştır.Öyle ki Fiakütle amortisörü denen hareketli aerodinamik parçaya o seneden itibaren yine göz yummuştur.Taki Ferrari hakkını arayana kadar.O da taaa 2006 da yasakalanabilmişti.

    Netice i kelam bu tarz şeylere sırtınızı yaslamayın.Berilyumun yasaklanmasının sebebi doğada çok az miktarda bulunmasıydı yasaklatan Ferrari değil NASA ydı.Çünki berilyumu tek kullanan güç NASA dır.Ve kimse de kullanamadı.Bu da dip notum olsun bilmeyenlere.

  30. Deli_ Manyak avatarı

    işte sorun burda başlıyor bu lastikleri 2001den (38 yarış) beri kullanıyor michelin ve ferrarinin sesi cıkmıyor o zaman çünkü çok öndeler ve gerek duymuyorlar ve ayrıca lastiklerde kurallara göre illegal bişey de yok sonra 2003ün sezon ortasına geliyoruz ve son yarışlarda geride kalmaya başlıyor ferrari hemen ferrariye özel bir kural değişikliği fia lastik kuralını değiştiriyor (yarıştan önceki ölçümleri yarıştan sonraya kaydırıyorlar) ve michelin o 2 günde başka bir lastik üretmek durumunda kalıyor (sanırım monza yarışı) ferrarinin 2003 şampiyonluğunun kısaca özeti…

  31. Sinan ÖZER(Hungaroring2003) avatarı
    Sinan ÖZER(Hungaroring2003)

    Eveeeet yine başladık.Kardeşim çok mu rahatsız oluyorsunuz bir söyler misiniz ?Gerçekten ciddi ciddi soruyorum.Evet Ferrari kuralları değiştirebiliyor.Ferrari Internacional Assistance evet.Ne oldu üzüldünüz mü ?Ferrari isterse tüm kuralları lehine çevirir evet.Sıkıldınız mı ?Ferrari istese McLaren'in işine yarayan herşeyi yasaklar HRT ile kapıştırır…

  32. Emre KAYIKÇI avatarı
    Emre KAYIKÇI

    Bıdı bıdı bıdı ferrarinin üzerine oynanan oyunlar kurallar vardır uyulması için son yapılanlar mesela: Mclarenin F-kanalı – çift katmanlı difüzör – esneyen ön kanatlar – hareketli taban. tüm bu kuralları ihlal eden ferrari değil kurallar açıktır ve uygulanmalı FİAnın ferrariyi durdurma projesi gayet iyi işlemişti ve halan da işliyor şimdi 2001-02 döneminde ki lastik kuralı bunu da büyük olasılıkla pirellinin sert lastiği kullanmayacak olmasına bağlanıyor olması olabilir sezon başında konuşulanları şöyle hatırlayalım mesela ferrari pirelli tamam yaa lastik konusunda sıkıntı yaşamazlar kopar gider ama o kadar kötü bi başlangıç vs sezonnu ortasına gelinmiş son bi kaç yarıştır zaten kullanılmayan sert lastikleri pirelli kullanmama kararı almış bunu da ferrarinin lehine düşünüyorlar, düşünsünler bunu ferrri dışındaki takımlar düşünüyor misal mclaren redbul mercedes ama şuda var bu sert lastikleri en iyi kullanan redbul ve ne mclaren ne mercedes uyum sağlamayamadı son kullanılmayan yarışlarda antreman sonuclarına dahi bakın anlayacaksınız tur zamanları artık ucuk derecede değil buda lastik avantajını diğer takımlarında kullanabiliyor olması.

  33. Deli_ Manyak avatarı

    eee o kadar da olsun degilmi ama 😀

  34. Yusuf  Hitay avatarı

    "2011 silverstone"

  35. O sezon Şumi askıda kalan aracının itilmesi sonucu aldığı dört puan sayesinde şampiyon oldu.Motoru çalışan Alonso'yu itmemişlerdi mesela.

  36. Ha ha ha.Hiç güleceğim yoktu.

  37. var esnek taban 2007 😀 60 küsür yılda bir de olsun değil mi 😀

  38. arkadaşım öncelikle senın illegal ile kural açığı arasındaki farkı görmen lazım.Arka kanadı getirince anında fiaya kendisi sunup yasal mı değilmi diye bakmasını istedi.Yasal değil dendi olay bitti ve kullanmadı.incelemelerini yaparken suçlama yapmasan daha adaletli olur.Şu fan mantığını bırakın.Siz zararlı cıkarsınız hırsızlıkla anınlan biz değiliz.

  39. Ferrari lastikler genişliyor diye şikayet etmiş ve kabul görmüş.FIA tarafından lastik üreticisine değiştirmesi söylenmiş.Ispatlanmış bi illegalliği takımlar kabul etmiş ''neden şimdi'' feryadı var.Ferrari'nin bilerek zamanını son yarıslara getirdiğini söylüyorlar ve bunun yanlış oldugu düşünülüyor Ferrari reddediyor macaristana kadar bilmiyorduk diyor.Ferrari burda reddetmese bile anlamadıgım şu;3 takım ''illegalliği yapıyoruz evet'' diyorlar ona bakılmıyor bu yanlış değil,Ferrarinin şikayet zamanının manidarlığı yanlış.Ferrari illegalliği bulmus,ıspatlamıs,bırakda zamanına o karar versin.Ferrari'yi tebrik etmek lazım.
    Sonra konu yok motordu yok şuydu diye dallanmış.Ferrarinin Fia ile işbirliği yaptıgı söylenmeye çalışılıyor.Bunlar olan şeyler.Şu varki konunun yazarının İngiliz oluşu ve konuyu bulan arkadasın hangi takım fanı olduguna bakınca işler biraz daha ilginçleşiyor ama normaldir.Alışılagelmiş bir durum.klasik oldu artık.Yazarın bakış açısını görebilirsiniz kendi cumleleriyle,yönlendirmeleriyle:
    (Ferrari'nin ''endişeli görünen'' F1 basın sorumlusu),(Artık Brawn'ın siniri gözle görülebiliyordu),(Bu noktada Ross, Bishop'a buz gibi bir bakış fırlattı.),("Böyle dedikodular var" dedi zorla gülümsemeye çalışarak)
    Bu cümleleri okuyan biri de ferrari'nin yanlış yaptıgını düşünür ancak dediğim gibi olayın özü farklı.Biraz İronik.En sonunda da kimin ne oldugu skandallarla ortaya çıkmış adalet yerini bulmuştur.

  40. Hem sen de kim oluyorsun. Tavrını düzelt de adam sansınlar seni. Düzenbazlık diyince akla gelen ilk takımı tutuyorsun bi de konuşma. Bilgi, hırsızlığı bile yaptınız bee

  41. iş işten geçmiş bakmış kafam kadar esneyen kanatlara çıt çıkmıyor sonra yaptılar.

  42. tabi tabi… daha dün arka kanadı bir karış uzatıp legaldir diye bağıran kimdi yada 2007 de esner tabanları kullanan, yakalanıncada babaları fia ile hıncını McLarenden alan dahada yazarım kitap olur. bilgi sahibi olmadan yorum sahibi olmayın diye binlerce kez söyledik.

  43. yoktur çünkü ferrari kuralları ihlal etmekten aşırı şekilde kaçınan, bu yüzden sınırları yakalayamayan, muhafazakar bir takımdır. Kural değişikliklerinden sonra ferrarinin hep kötü bir araca sahip olmasının nedeni de budur. Haksız mıyım?

    Kardeş kusura bakma cevap olarak yazacaktım yanlışlıkla yukarıya yorum yazmışım

  44. yoktur çünkü ferrari kuralları ihlal etmekten aşırı şekilde kaçınan, bu yüzden sınırları yakalayamayan, muhafazakar bir takımdır. Kural değişikliklerinden sonra ferrarinin hep kötü bir araca sahip olmasının nedeni de budur. Haksız mıyım?

  45. Brawn ın öle sinirli minirli kalkmış olabilir ama kural onun istediği gibi oldu tek başına tüm patronları susturdu 🙂

  46. Deli_ Manyak avatarı
    FIA'nın bir kuralı yeniden yorumladığı veya açıklığa kavuşturduğunda hiç Ferrari'nin zarar gördüğü bir durum oluştuğunu hatırlayıp hatırlamadığını sordu

    konunun özeti budur … hatırlayan varmı…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir