Formula 1'de Yağmur

yazar:

kategori:

image Günümüz Formula1’inde yarış öncesi gök yüzüne bakmak en önemli görevlerden birisidir.Takımlar yarış stratejilerini belirleyecekleri hava tahmini için çok miktarda para harcarlar.Ancak uydu teknolojisine rağmen yinede istenmeyen süprizler her zaman gerçekleşebiliyor.

Formula1 de bile hava ne isterse onu yapar.Hava tahmincilerinin işi bu sporda çok zor ve acımasız olabilir.Doğa onların işini bazen zorlaştırır.Tahmincilerin görevi hava durumu ile ilgili bilgileri incelemek ve bu bilgiler doğrultusunda sonucu belirlemek.Ancak yanlış tahminin aracın yarış içersindeki performansı üzerinde çok olumsuz etkisi olur.

Takımlar hava tahmincilerinin yorumlarını dikkate almak zorundalar.Sadece performans bakımından değil güvenlik bakımından da bu çok önemli.Özellikle yağmur yağdığında durum çok zorlaşıyor.Mark Webber bu konuda "Eğer yağmur yağarsa daha fazla baskı altındasınız." diyor.Eğer yağmur yarış içerisinde başlarsa pilotlar görünebilirlik ve araç içerisindeki değişmesi gereken ayarları birkaç saniye içerisinde halletmeleri gerekiyor.Pilotlar kendilerine "Viraja girerken ne kadar geç frene basmalıyım?Su birikintilerinden mi gitmeliyim?En önemlisi Ne kadar yol tutuşu var? diye sormalılar.Çünkü yarış boyunca tutuşu sağlayan birikmiş kauçukları yağmur yıkadığı için aracın kayma ihtimali ve pilotun hata yapma olasılığı fazladır.

Yarış için yağmur tahmini yapıldığında pit ekibi içerisindeki strateji düşünürleri için zor anlar başlar.Yağmurun sürekli olmadığı an ve an değiştiği için bu uzmanların işi daha da zorlaşır.Değişen koşullar arasındaki tur zamanlarını iyi hesaplamaları gerekiyor.En önemli an ise kuru lastiklerden geçiş lastiklerine ya da tam ıslak lastiklere geçiş anını belirlemek yada tam tersi ıslaklardan kuruya geçişte.

Formula1 kuralları yağmur halinde çeşitli seçenekler sunuyor takımlara.Eğer yağmur hemen yarış öncesinde başlarsa yarış yöneticisi takımlara ıslak lastiklere geçmesi için şasn tanıyabilir.Ya da eğer yağmur aşırıysa yarış güvenlik aracının arkasında start alabilir yada ertelenebilir.Ya da yarış bir anda şiddetini arttırırsa güvenlik amacıyla güvenlik aracı kontrolünde yarış devam ettirilir.Eğer bu da yeterli değilse yarış ertelenebilir ya da yarış tekrar başlatılabilir.

Önceden araçları yağmura hazırlamada zaman genişken günümüzde bu çok kısa.Araçlar yarışa sıralamadaki ayarlar ile çıkmak zorunda.Bu yüzden takımlar ayarlarını yağmur yağacağını düşünerekte hazırlayabilirler.Eğer kesin yağmur yağacağını düşünüyorlarsa sıralamadan önce ona göre sert ayarlar yapar takımlar.İstatistiklere göre Formula1 aşırı yağmurla her 10 yılda bir karşılaşıyor.


Yorumlar

  1. agron kucuk prizren-kosova avatarı
    agron kucuk prizren-kosova

    Tamam Mark Webber oyle diyor ama hala anlamiyorum nasil da oluyordu ki Schumacher buyuk avantaj saliyordu yagmurda.Olabilirmi ki sadece onunicin ayri lastikler uretildi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir