Sezonun Bittiği Yer: SPA Francorchamps

yazar:

kategori:

 

 Ağustos’un başındaki Macaristan GP’sinden sonra 4 haftalık bir ara veren F1 sezonu SPA pisti ile beraber müthiş bir dönüş yaptı. Uzun arada takımlar dinlenirken beyinler çalışmaya devam etti ve SPA için yeni parçalar getirildi.

Padokta yer alan genel görüşe göre SPA ve Monza uzun düzlükleri ile beraber Red Bull’un takvimde en çok zorlanacağı iki pistti. Güçlü Mercedes ve Ferrari motorlarına karşı Renault motorunun rekabetçi olamayağı düşünülüyordu. Antremanlarla da beraber McLaren ıslak zeminde güçlü bir performans sergileyince sıralamalarda favori olarak görülmeye başlandı gri kamp.

 Sıralamalar başladığında ilk sürpriz Mercedes’ten geldi. Hafta sonu Formula 1’deki 20. Yılını kutlayacak olan Schumi Malmedy çıkışında spin atarak sıralamalara çok erken veda ediyordu. Schumi başta takımdan özür diliyordu ama olayın asıl yüzünü yani sol arka lastiğin bijon yüzünden koptuğunu öğrenince elinden hiçbir şey gelemeyeceğini anlıyordu. Daha sonra Schumi’ye zayıf 3’lünün eşlik edeceği düşünülüyordu ancak Kovalainen ilk seanstaki müthiş turuyla 2. seansa kalmayı başarıyordu. 2. seansta Sutil bir anda yolda kalınca ortalık karıştı ve kırmızı bayraklar çıktı. Kırmızı bayrakların kalkması ile beraber bütün pilotlar bir anda piste yığıldılar ve herkes derecesini geliştiriyordu bir kişi dışında; Button. İngiliz pilot kendisi için yeterli zamanın olduğunu düşünerek yavaşlıyordu ve SPA’da bir turun çok uzun olmasından dolayı zamanı kalmayan Button’da 2. seansta sıralamalara veda ediyordu. Sıralamaların son seansı ise müthiş zevkli geçiyordu. Hamilton, Webber, Vettel 3’lüsünün sürekli değiştirdiği pole pozisyonunu son anda kapan Vettel oluyordu. Bu sezonki 9. pole pozisyonunu kazanıyordu genç Alman pilot. Ferrari’den Massa 4. sırada kalırken 2. kez takım arkadaşını sıralama turlarında geçiyordu. Alonso ise çok kötü bir sıralama turu geçirerek ancak 8. Sırada yer alabiliyordu. İkinci F1 Kariyerine olaylı bir şekilde başlayan Senna ve Alguersuari en iyi grid pozisyonlarını elde ediyorlardı F1’deki.

Yarış gününe gelindiğinde ise öndeki pilotlar büyük bir sorunla baş başa kaldıklarını fark ettiler. Lastikler kabarcıklanmıştı ve bu yarışta çok daha büyük sorunları beraberinde getirebilirdi. SPA bilindiği gibi lastikler üzerinde en zorlayıcı pist ve turlar ilerledikçe kabarcıklanan lastikler bir anda patlayarak çok büyük sorunlara neden olabilir. Bunun üzerine Vettel, Webber, Hamilton kendilerine yeni lastiklerin verilmesini istediler. Pirelli ise buna yanlış kamber açısı seçmelerinin neden olduğunu söylerek bu teklifi kibarca reddetti. Yarışa gelindiğinde ise takımları tam bir muamma bekliyordu. Hafta sonunun başından beri kuru zeminde hiç test şansı yakalayamayan takımlar ilk kez Pazar günü bu koşullarla ile karşı karşıya kalıyordu. İlk 10 pilotta hafta sonunun daha yumuşak olan lastik setini kullanırken gride sadece Schumi ve Button daha sert olan lastiklerle başladılar ki bu stratejiyi yapmaları onlara çok şey kazandırabilirdi.

SPA’da start finish düzlüğünden ilk viraja kadar olan mesafenin çok kısa olması ve ilk virajın görece çok dar olması ile beraber çok karmaşık bir start bizi bekliyordu. Acaba Hamilton startta Vettel’i avlayabilecek miydi ? Webber kötü startlarına bir yenisini daha mı ekleyecekti ? Arkalardan gelen Button ve Schumi nasıl start alacaklardı ? Bu soruların hepsi 5 kırmızı ışığın yanması ve sönmesiyle cevap bulmuş oldu. Webber tüm sezon boyunca aldığı çok kötü startlardan birini daha almıştı ve bir anda 8. sıraya gerilemiş oldu.




Webber bu sene çokça gördüğümüz startlarından birine imza atarken startı asıl karıştıran kişi Bruno Senna oluyordu. İlk viraja gelirken çok kötü bir girişle hem kendisinin hem de Alguersuari’nin yarışını alt üst ediyordu. Alguersuari’de bu kazadan sonra Alonso’ya çarptı ancak Alonso akıllı bir şekilde kaçış alanına yönelerek kazadan kendini kurtarmayı bildi. Startın yıldızı ise hiç kuşku yok ki Rosberg oluyordu. Alman pilot 5. sıradan start almasına rağmen ilk viraja 2. sırada giriyor ve sonrasında Kemmel düzlüğünde Vettel’in hava koridorundan yararlanıp ilk turda liderliği eline geçiriyordu. Arka tarafta ise Schumi ilk turlarda yaşanan kargaşalardan müthiş bir şekilde faydalanarak daha ilk turdan 14. sıraya çıkmayı başarıyordu.




İlk tur sonunda liderliği eline geçiren Rosberg ne kadar iyi savunma yapsa da Vettel 3. Turda DRS’nin açılmasıyla beraber Kemmel düzlüğünde kaybettiği yerini geri alıyordu. Aynı şekilde Alonso’da Hamilton’ı DRS yardımı olmadan hava boşluğundan yararlanarak geçiyordu. Rosberg’i geçen Vettel ise çok rahat bir şekilde farkı açtı. 2turda 2.5 sn fark açmıştı bile. Massa ise Rosberg’i geçmekte sıkıntı yaşadı ve arkadan gelen Alonso’ya geçildi. Bu mücadeleden momentum kaybı yaşayarak ayrılan Massa Pohuon’a gelmeden Hamilton’a da geçildi ve mücadeleden en büyük yarayı Massa aldı. Çok gerilere düşen Webber ise 3. Turda Button ile beraber pite girerek normal pitleri başlatmış oluyordu. Schumi’de bir tur sonra pite gelerek sert lastiklerden çok çabuk  bir şekilde kurtuluyordu, tıpkı Button gibi.  Webber ise bu bölümde sert lastiklere geçiyordu. Ön gruptan pite ilk gelen ise lastik kabarcıklanmasından muzdarip olan Vettel oluyordu. Pit çıkışı Petrov’un 2 sn arkasında olan Vettel bir tur sonra Petrov’u geçip öndeki gruba hızla yaklaşıyordu. Bu sırada Alonso Rosberg’i geçiyor ve 8. turda pite geliyordu. Pit çıkışı yeni lastiklerle büyük bir trafiğin arkasında kalan Alonso soğuk lastiklerin etkisiyle bir anda Webber’e geçiliyordu. Webber ise yılın geçişini yapıyordu Eau Rouge’da.




Alonso’nun pite girmesiyle beraber liderliğe yükselen Hamilton’da bir tur sonra pite giriyor ve Vettel pitlerle kaybettiği liderlik pozisyonuna geri dönüyordu. Bu arada bir tur sonra lastikleri ısınan Alonso daha hızlı olan ‘’Yumuşak Lastik’’ setiyle Webber’i geçiyor ve Vettel’in arkasında ikinci sıraya çıkıyordu. Webber ise erken yaptığı pitin çok büyük faydasını görmüştü ve kaybettiği pozisyonları bir bir geri alarak 3.sıraya çıkmıştı.Vettel Alonso ile arasına 6 sn koyarak bu sene çokça gördüğümüz gibi yarış galibiyetine yetecek farkı yakalamıştı bile. Hamilton ise pit çıkışı Kobayashi’yi geçmeye çalışırken  sola kırarak kazaya neden oluyordu ve yarışıda bu noktada son buluyordu. Geçen sene Vettel-Webber mücadelesinde yaşanan olayın çok benzeri bir olay Hamilton’ın başına gelmişti. Çok erken bir şekilde sola kıran Hamilton Kobayashi’nin o noktaya geldiğini göremedi ve hatasıyla beraber çok büyük bir darbe aldı. Yarış sonunda Kobayashi Hamilton’ın hatalı olduğunu söylüyor ve Hamilton’da hatanın %100 kendisinden olduğunu kabul ediyordu.




Bu kaza sonucu SC piste giriyor ve Vettel bu durumdan yararlanarak kısa bir pit yaparak 2. pitini de sonlandırmış oluyordu. Aynı şekilde Button ve Schumi’de pite girerek bu durumdan yararlanmayı başarıyorlardı. SC pistten çıkınca Vettel daha yeni olan lastikleri ile beraber bir anda uçuşa geçiyordu ve pit çıkışı önce Webber’i daha sonra Alonso’yu geçerek tekrar liderliğe yükseliyordu. Schumi ise Perez’in sorun yaşaması ve Petrov’u yavaşlatmasından yararlanarak La Source çıkışında iki pilotu da geçerek Sutil’in peşine takılıyordu. Button’da aynı şekilde bir tur sonra bu pilotlardan kurtuluyor ve Schumi’nin peşine takılıyordu. Button 3 tur sonra Schumacher’i de geçerek iyice ön gruba yaklaşıyordu. Button’ın bir avantajı daha ‘’Sert’’ lastikleri kullanmak zorunda olmayışıydı. Schumacher’de son bölümde ‘’Sert’’leri kullanmayacağı için Sutil’i ve Rosberg’i geçmesi ihtimal dahilindeydi. Massa ise ilk pitlerden sonra ön taraf ile irtibatı kopardı. Bir türlü Rosberg’i geçemeyince Button gerilerden gelip ikisini birden geçerek iyiden iyiye bende podyum mücadelesinde varım diyordu. Vettel ise farkı giderek açıyordu. Özellikle Alonso’yu geçtikten sonra orta sektörde çok hızlı olmasının faydası ile farkı 6 sn’ye çıkartmıştı. Alonso’nun lastikleride artık miyadını doldurmak üzereydi ve mecburen pite girerek ‘’Sert’’ lastikleri takmak zorundaydı Alonso.

Son pitleride Alonso başlatmış oluyordu. Bir tur sonrada Vettel pite girip son pitini gerçekleştirdi. Vettel’den bir tur sonrada Webber pite giriyordu. Normal şartlar altında sert lastikleri takmasına gerek olmayan Webber lastik kabarcıklanmasından çekinmiş olmalı ki son bölümde sert lastiklere geçti. Arkasından Schumi ve Sutil’de pite girdiler. Ön bölümden en son pite giren ise Button oluyordu. Massa ise arka arkaya iki tane pit yaparak kötü geçen yarışına bir ket daha vuruyordu. Sene başından beri pit sorunlarından muzdarip olan Massa yine bir pit sorunu ile gerilere düşüyordu.

Son bölümde Mark Webber sert lastiklerle çok iyi bir ritim tutturarak çok rahat bir şekilde Alonso’yu geçiyor ve Vettel’in peşine takılıyordu. Fark 8 sn idi ancak Webber çok hızlı turlar ile Vettel’i yakalayabilirdi. Ancak Vettel son bölümde attığı hızlı turlar ile buna izin vermedi. Alonso ise ‘’Sert Lastik’’ setiyle Button’a geçilip podyumun dışında kalıyordu. Schumi ise yumuşak lastik setiyle hızlı bir tempo yakalayarak önce Sutil’i geçmeyi başardı arkasından 4 sn gerisinden olduğu takım arkadaşına 3 tur içinde yaklaştı. Bu sırada takım telsizden ‘’Yarışmanıza müsaade ediyoruz çünkü temiz yarışıyorsunuz’’ diyordu. Arkasından gelen telsiz konuşması ise çok ironik bir duruma neden oldu. ‘’Yakıt tasarrufu yapmak zorundayız Rosberg’’. Böyle bir telsiz açıklaması çok garip. Tur derecelerine bakıldığında Rosberg’in en iyi tur zamanlarını da son turlarda-benzin tasarrufu yap denilen bölüm- atması da bu noktada Schumi’nin Rosberg’i takım emrinden çok lastik avantajı ile geçmesini gösteriyor. Ancak takım yaptığı telsiz konuşmalarıyla izleyenlerin kafasında büyük soru işaretlerininde oluşmasına neden olmadı değil. Ama benim şahsi kanaatim Schumi’nin böyle bir şeye gerek olmadan zaten elinde olan lastik avantajı ile Rosberg’i geçmiş olduğudur.

Damalı bayrağı en önde gören pilot ise Vettel oluyordu. Gridde Vettel’in rakipleri Vettel’in hegomanyasının artık bittiğini söylüyorlardı. Herkes Red Bull’un en zorlanacağı iki pist SPA ve Monza diye düşünürken bir anda tokat gibi bir cevap alıyorlardı. En zorlanacakları düşünülen pistte duble yapmaları bu sezon için kalan son ümit kırıntılarını da yok etmiş oluyordu. Vettel en yakın rakibi olan Webber ile farkı 92 puana çıkartarak neredeyse 4 tam yarışlık bir farkı yakalamış bulunuyordu. Alonso ile 102 puan fark açmış oluyordu Sebastian Vettel ve Monza öncesi rakiplerine göz dağı vermiş oluyordu. Red Bull’un düzlüklerde  geçen sezonki kadar yavaş olmadığını herkese gösteriyordu. Vettel daha sezonun bitmesine 7 yarış varken geçen sene kazandığı puanı geçmeyi başarmıştı. Her şeyin bittiğini gösteren noktada bu oluyordu.

En hızlı Tur:  M. WEBBER              AUS Red Bull Racing                1:49.883           33             229.465  KPH

1998 yılından beri ilk kez Gri ve ya Kırmızı kampın dışında bir kampa gidiyordu zafer. 98 yılında duble yapan Jordan gibi Red Bull’da bu başarıyı duble yaparak kutluyordu. Haftaya ise Monza’da işleri daha zor olacak Red Bull’un malum orası mega düşük downforce seviyesinin kullanıldığı yegane pist. Monza’da Eau Rouge gibi Pohuon gibi Les Combes gibi Blanchimont gibi Red Bull Aerodinamik üstünlüğü göstereceği pek viraj yok ve en önemli şey son sürat. Bu nokta da Mercedes GP’de olayların içine girerek Red Bull’un işlerini karıştıracaktır.Havalarda son yarışlarda gördüğümüzün aksine sıcak olacaktır bu da Ferrari’nin daha çok işine gelecektir. Bekleyip neler olacağını göreceğiz

Yarışın kahramanları ise Button ve Schumi oldu hiç kuşku yok ki. SC periyodunu iyi değerlendiren iki pilotta müthiş yükselişler gerçekleştirdi.Özellikle 20. Yılını kutlayan Schumacher 19 sıra yükselerek eski zamanlarından esintiler sundu bize.Bunun özellikle ilk bölümde sert lastik takılması ile gelmesi de çok güzeldi.Son söyleceklerimde Vettel’in formu ile ilgili. Vettel bu sezon özellikle kazandığı yarışlarla kendini çok geliştirdiğini gösteriyor. Kazanılması çok zor olan yarışları bize çok kolaymış gibi gösteriyor bu genç Alman bunu en son yapan 2004 senesinde Schumacher’di.

Yarışın başlarında çok hızlı görünen Ferrari ile Alonso özellikle son bölümde sert lastiklere geçince bir anda çok büyük bir performans kaybı yaşıyor ve yarışta Vettel’in en büyük rakibiyken bir anda 4. sırada buluyordu kendini. Lastik dezavantajını aştığını söyleyen Ferrari ise sınıfta kalıyordu. Bu soruna sezon başındaki süspansiyon sistemine geçilmiş olmasının neden olduğu söyleniyordu. Ancak Domenicali açıklamasında bu soruna tekrar eğileceklerini sorunun süspansiyondan mı yoksa başka sorunlardan mı kaynaklandığını araştıracaklarını söyledi. 2012 aracında en çok yoğunlaşılacak bölgenin ise lastik kullanımı olacağını söylüyordu Domenicali. Ferrari’nin sezonunu da bu lastik sorunu bitiriyordu. McLaren’de elinden geleni yapıyordu ancak karşılarındaki rakip çok güçlüydü ve artık ‘’Atı alan Üsküdar’ı çoktan geçmişti’’. Bundan sonra takımlar nasıl daha çok yarış kazanabiliriz peşine düşeceklerdir tahminim. Onlarda yavaş yavaş mağlubiyeti kabul edip gelecek senenin aracına yoğunlaşacaklardır yavaş yavaş. 2 hafta sonra mabedimize yani Monza’ya gidiyoruz. Görüşmek üzere…

Samet Demirel

 


Yorumlar

  1. Samet Demirel avatarı
    Samet Demirel

    Sende Teşekürler

  2. muratc mp4-26 avatarı
    muratc mp4-26

    -Eline saglik
    -tum yazilarini ilgi ile takip ediyorum
    -Tesekkurler

  3. Yorumlar için teşekkürlerimi sunarım

  4. 4. turdaki pitinde sert lastiklere geçen pilot Webber'di Button ve Schumi yarışa sert lastikler başlayıp hemen kurtularak Soft lastiklere geçtiler.Button orta bölümde 19 tura yakın yumuşak lastikleri kullandı

  5. Ben zaten sezonun Avrupa GP'sinde bittiğini gördüm ama takımlar ancak burda kabul ettiler ve ondan sezonun bittiği yer diye yazdım. Ayrıca teşekkür ederim tebriğin için

  6. Yarış başlamadan hemen önce yarışı anlatan kişi gridde sadece button ve schumacherde sert lastiklerin takılı olduğunu diğer tüm pilotlarda soft(yumuşak) lastiklerin takılı olduğunu söyledi akabinde de ekrana gelen pilot-lastik kombinasyonunu gösteren sıralamada söylediği şekilde gözüktü.Sen doğru olanı hatırlıyosun hatan yok…

  7. buradaki yazıda button yarişa yumuşak olmayan lastikle(galiba orta seviye hamurdu) başladı denmiş ama benim hatırladıgım kadarılya yumuşakla başlayıp 4.turdaki pitinde değiştirmişti emin olmak için fianın sitesine girdim ama hangi lastikleri kullandıgını gösteren grafigi bulamadım o nerdendi

  8. Eline sağlık, yarışı tekrar izledim gibi oldu.

  9. rocco junior avatarı

    İyi de buna benzer yazı zaten var sürekli aynı şeyleri anlatmanın manası yok.Yine de çaba vermişsin nezaketen tebrik ederim.Sezon çoktan bitti burda bitmedi,1 yarış sonra veya önce farketmez…

  10. yarışın kaydını adım adım izleyip, her önemli ayrıntıda durdurup not alarak böylesine ayrıntılı bir yazı yazmak gerçekten yoğun emek işi. tebrikler.

  11. Yarışı izlememiş ve izleyemeyecek olanlar varsa okusun! Eline sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir