F1 İçinden İsimler, Smedley'in Mesajının Abartıldığını Düşünüyor

yazar:

kategori:

2008 senesinde şampiyonluk mücadelesi veren Hamilton ve Massa, Singapur’da hem sıralama hem de yarışta olaya karışmıştı. Daha sonra FOM’un yayımladığı görüntülerde Semdley’in Massa’ya, Hamilton’un yarışını mahvetmesini söylediği ortaya çıktı.

 

İlgili videoyu izlemek için TIKLAYINIZ

 

Bu videonun ardından büyük tartışmalar çıktı ama eski pilot, şimdinin televizyon yorumcusu Martin Brundle, Smedley’in Hamilton’un aracını değil yarışını hedef aldığını, olayın büyütülmemesi gerektiğini söyledi.

Brundle: “Massa neden kendi aracına bilerek zarar versin?”

“Gerçek hikâye şu ki Smedley, sürekli olarak pilotuna talimat vermeli ve onu motive etmelidir”

Daily Telegraph muhabiri Tom Cary de telsiz mesajının Ferrari tarafından anti-McLaren fesatlığı olmadığını yazdı.

Smedley’in sözlerini “kötü tavsiye” olarak niteleyen Cary: “En nihayetinde (Smedley), bunu (dinlemeye) açık bir telsiz kanalıyla söyledi”

Brezilyalı muhabir Livio Oricchio da MAssa ve Smedley’i savundu.

Oricchio: “Formula 1’de işlerin nasış işlediğini bilen ve bir nebze sağduyusu bulunan herkes, Smedley’inki gibi bir tepkinin, bir yarış içinde normal olduğunu, düşündüğünüzden daha sık yaşandığını anlar”

“ ‘Hamilton’un yarışını mahvet’, Hamilton’u mahvet demek değildir. Bu yüzden telsiz konuşmasının ortaya çıkarılmasının pek bir anlamı yoktur”


Yorumlar

  1. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Kusura bakma arkadaşım ama Senna'nın nasıl biri olduğunu bilmeden yanındayım, Prost'un nasıl biri olduğunu bilmeden karşıyım diyorsun. Hatta hayatı bilmeden, hayat gibi F1'de iyiler – kötüler var diyorsun. Hayatta iyiler kötüler diye bir şey yok, onlar filmlerin, kitapların ve dizilerin uydurmalarıdır. Salt iyi ve salt kötü taraf diye bir şeyden sözedilemez. Yin-Yang her iyiliğin içinde yatan kötülüğü ve her kötülüğün içinde yatan iyiliğin temsilidir. Her birey ve düşünce içinde hem iylik hem de kötülük barındırır.

    Olayda bir başka yanlış anlaşmaya gelirsek, sen benim dediklerimi tam kavrayamamış olacaksın ki, F1'in sadece paraya ve polkitikaya bağlı olduğu yanılgısına, bir çok komplo teorisi mağduru gibi inanmışsın. F1 adı üzerinde bir yarış, herkes en iyi olmayı ister, en iyi pilotu ister, para için pilot yarıştırmak başka bir şey. Ferrari, McLaren gibi takımlar para için yeteneksiz kişileri elbette yarıştırmaz, çünkü yarışı kazanmak önemli, kazanabilecek pilot önemli. Ama F1 sadece yarış olamaz, politika da olmuştur ve olacaktır.

    Benim materyalist olduğumu düşün, benim için sorun değil, ki zaten gel bir gün seninle ekonomi konuşalım, gerçekte nasıl biri olduğumu gör. Farklı düşünsen bile, sistemin nasıl işlediğini bilmen ve eğer değiştirecek gücün yoksa da kabullenip, oyunu kuralına göre oynaman gerekir. Ben yorumumu yaparken, bu gerçekleri göz önünde bulundurmaz isem, yorumumun hiç bir gerçekliği olmaz. Senin söylediklerin gibi hepsi bir peri masalından ibaret olur ancak.

    Bu arada, haddimi aşarak şunu söylemek isterim; ev ödevi olarak Senna – Prost döneminin tüm dinamiklerini öğren ve ona göre bir yargılamada bulun. Bunu istememdeki sebep, sana karşı olumsuz bir tavır göstermek değil, gerçekleri daha iyi görmeni ve F1'i daha iyi anlayan, F1'i daha iyi bilen bir F1 taraftarı olmanı dilememdir.

    Aramızda geçen konuşmalardan keyif aldım, çok teşekkürler…

  2. muratc MP4-26 avatarı
    muratc MP4-26

    -Onur Ömer Öztürk
    -Seni cok materyalist buldum.
    -Bak bügün Steve Jobs öldü dediler.
    -Adamin MILYAR DOLARLARI var ama Kansere care yok.
    -Yani parayla hersey olmuyor.
    -Bence Formula 1 senin anlattigin gibi degil.
    -Öyle olsa ben seyretmem zaten.
    -Formula1 senin anlattigin gibi olsa SENNA 10 sene yarismazdi burada.
    -Formula 1 senin anlattigin gibi olsa Mclaren 14 yasinda HAMILTON denen adama sahip cikip pilot yapacagina, cebi USD lerle dolu pilot getirir oturturdu koltuga.
    -Isin icinde para olmasinin hic önemi yok.
    -Elbette iyi olan hizli olan hakeden ek cok parayi kazanacak.
    -Rant elde edecek.
    -Bunda yanlis olan birsey yok.
    -Bu doga kanunu.
    -Hic kimse yetenekte esit degil, o nedenle herkes ayni parayi kazanmayacak.
    -Clash of TITANS
    -Formula 1 icinde de iyi ve kötüler var. Hayatin icinde oldugu gibi.
    -Ben iyilerin yanindayim.
    -Iyiler de diyor ki iyi olan kazansin.
    -Politika kazanmasin.
    -Kötüler de var onlar da diyor ki politika kazansin.
    -Prost-Senna olayi yani.
    -Biz her zaman Senna nin yanindayiz.
    -Prost a karsiyiz.

  3. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Yenil nesil demek yanlış olur, çok eskiden beri devam eden bir anlayış, olaya duygusal yaklaşan seyirci kitlesi yeni bir şey değil. Ama F1'i diğer Open Wheel serilerden ayıran pek çok özelliğinden birisi de sahip olduğu prestij. Prestij ve para işin içindeyse, orada rant ve politika olacaktır, ki zaten F1'de bu sürekli olmuştur. Bunu istemiyorum diyebilirsiniz saygı duyarım ama bu hayalperestlikten öteye gidemez. Ben F1'de olanlardan ve mantığından bahsediyorum. Benim çürük düşüncelere sahip olduğumu düşünüyorsun, ama F1 düşünceler üzerine kurulu durumda. Sonuçta siz Türk tasarımı tulumlara oy verirken aynı politikayı izliyorsunuz, o zaman durum farklı mı oluyor?

    Ama diyorsan ki, ben saf mücadele istiyorum; Senna'nın sözünü dinle. Kartingde aradığın mücadele var, hatta pek çok open wheel seride aradığını bulacaksın ama F1 sözkonusu ise politikaları ya kabullenirsin ya da yıllardır söylenenleri papağan gibi tekrarlarsın, yapacak bir şey yok. Senin istediğin şey; büyük bir ranta sahip alanı, ranttan kurtarmaya çalışmak ama mümkün değil. Taksimde arazin olsa, gelip sana milyar dolarlar önerseler, bu kadar para etmez bu, 10000 lira ver yeter mi dersin? Ranttan kazanç sağlamayı herkes ister, ve bu da politikayı doğurur. Taraftarın ne istediğinin bir önemi yok, TV gelirleri düşmediği sürece. Para olduğu sürece işler yürür. Doğru ya da yanlış olup olmaması meselesi değil bu, gerçekte sistem böyle çalışıyor, ve senin gibi milyonlarca taraftarın ne dediği de kimsenin umurunda değil

  4. muratc MP4-26 avatarı
    muratc MP4-26

    -Onur Ömer Öztürk
    -Bu kadar uzun yazmissin
    -Kendi icinde yazdiklarin tutarli görülebilir
    -Ancak temelin cürük bence kusura bakma.
    -Yani Temeli saglam olmayan binanin üzerini ne kadar yapsanda saglam hissi vermez
    -Bizim istedigimiz F1 fan olarak
    -Insanlarin (takim arkadaslari da dahil) sonuna kadar yarismasina izin verildigi F1 dir.
    -Politika yüzünden frene basilmayan F1 dir.
    -POLITIKA NIN DEGIL HIZLI OLANIN KAZANDIGI F1 dir.
    -Bunun disinda yapilan hersey ILLEGAL dir.
    -HAYAT MAALESEF IDEAL DEGIL. F1 DE ÖGLE(NEDEN ÖTEKI DÜNYA VAR SANIYORSUN :))
    -ANCAK FORMULA 1 I IDEALE YAKLASTIRAN HER ADIMA EVET
    -UZAKLASTIRAN HER ADIMA HAYIR DIYORUZ BIZ.
    -BUNA YENI NESIL F1 TARAFTARLIGI DA DIYEBILIRSIN.

  5. muratc MP4-26 avatarı
    muratc MP4-26

    -Yusuf hitay
    -Ben de oyumu verdim.
    -Insallah Ay yildiz olur finalde.

  6. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Button için unuttuğum bir şey daha, Williams'tan sonra 2 yıl kadar bir Renault macerası vardı, BAR takımına geçmesi daha sonra oluyor. Çok önemli bir ayrıntı olmasa da, yanlış anlaşılmalara mahal vermemek için belirtmem gerekir.

  7. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Prost'un takım içindeki Senna ile olan mücadelesini göz önüne alırsak, şampiyonluğu Senna'ya vermek istememesi son derece doğal geliyor bana göre. Seyirci kaybetmek o kadar basit bir şey değil, çok güzel bir örneği var; Button. Button, Williams ile F1'e girdikten sonra başarıyı yakalayamadı ve BAR takımına gönderildi. Orada iyi işler çıkarmaya başlayınca Frank Williams bir sene sonrası için gizli bir sözleşme önerdi ve Button imzayı attı. Yıl sonuna doğru Bar-Honda takımının güçlü olması ve Button için sözleşme önermeleri üzerine Button reddedemedi. Ancak kimse Williams ile yapılan gizli sözleşmeyi bilmiyordu, ta ki Frank Bar ile imzalanan sözleşmeyi öğrenip, konuyu medyaya taşıyıncaya kadar. Button'ın bu hareketi üzerine medyada çıkan haberler korkunçtu, herkes artık Button'ın koltuk bulamayacağını, bu hareketin onun sonu olduğunu söylüyordu. Mahkeme Button'ın sözleşme feshi için tazminat ödemesine karar verdi ve o yıl BAR Ferrari'den sonra en hızlı 2. takımdı. Button, Honda tarafından alınan Bar takımı ile yola devam etti, Honda spordan çekilince takım Brawn tarafından alındı ve o yıl şampiyon oldu, sonraki yıl, şu an yarıştığı McLaren'e geçti.

    Bu tip olaylar yaşanır, kaldı ki FIA eğer şampiyonu belirlediyse, "ama başkasının hakkıydı, niye ona vermedi şampiyonluğu" diye hiç bir taraftar pilotunu yadırgamaz. Kendi pilotu şampiyon oldu diye sevinir. Ertesi yıl zaten bu olayın tam tersi yaşanmış ve Senna, Prost'a çarparak şampiyon olmuştur, ilahi adalet yerini bulmuştur böylece.

    Ama burada benim en çok şaşırdığım (o yılları çok iyi bilmemden kaynaklanır sanırım, bunu filmde gördüm ve araştırdım, çok ilginç bir sonuç var) McLaren takımının, Prost şampiyon olduktan sonra, Senna'nın hakkını savunmak adına ileri gitmiş olması. FIA'ya dava açılıyor vs, iş uzuyor ama enterasan olan, takımın bir pilotu şampiyon olmuşken, olayı büyütecek bu tür hamlelere girmiş olması, yıl içinde de, McLaren mühendislerinden bir çoğu Senna için, Prost'tan bilgileri saklamaya çalışıyorlar. Takım sonuna kadar Prost'un önünü kesmeye çalışıyor.

    McLaren taraftarlarının bir çoğu "Biz tarafsızız" diyerek takımlarıyla övündükleri için bunu kabul etmekte zorlanırlar. Ron Dennis'in o dönemde yaptığı hamleyi Prost da mantıklı bulduğunu söylüyor filmde. Gençlere yatırım yapmanın doğruluğuna ben de inanan biriyim ve Ron Dennis bu konuda kesinlikle doğru tarafı seçmişti, ancak olayları keşke bu kadar büyütmeseydi, Prost doğal olarak buna seyirci kalmadı ve takımdan ayrıldı.

    Bugün bir çok taraftar, Webber'in engellendiği, Vettel'in kayırıldığını söyler, doğrudur da. Geçen yıl bir yazımda bunun neden mantıklı olduğunu anlatmaya çalıştım, Vettel geleceğin pilotu, ona daha fazla imkan sağlamak da yanlış olan bir şey yok. BMW ile Cuma günü F1 aracıyla ilk piste çıktığı günü hatırlıyorum, o gün beni etkilemişti. Torro Rosso günlerinde harika yarışlar çıkarmıştı, o zamanlar "Geleceğin Michael'ı" dediğimi hatırlıyorum. Ve daha önünde çok yol var.

    Bu sporda en ahlaklı, en adaletli olana ödül verilmiyor. En çok puan toplayan şampiyon oluyor. Adı üzerinde bu bir takım, her iki pilotunuz da şampiyon olamayacaksa, birine odaklanmak daha mantıklı. Bir futbol takımında nasıl ki herkesin gol atması beklenmiyorsa, birileri golü atıyor, birileri de savunma yapıyorsa, F1'de de bu farklı değil, biri şampiyon olur, biryse o şampiyonu destekler ve takım şampiyonluğu için puan toplama hesabı yapar. Belki sezon başında daha bu ayrıma gidilmesi yanlıştır, sezonun belli bir noktasından sonra 1. ve 2. pilot belli olmalıdır ama bazı takımlardaki pilotlar göz önüne alınınca sezon sonu, başında daha belli gibidir; Irvine ve Schumacher beraber yarışırken, kimse Irvine'ın şampiyonluğu beklemiyordu, o ikinci pilottu, çünkü pilot olarak kabiliyetleri Schumacher'le kıyaslanamazdı.

  8. Bu mesajda hic bisey yok, Smedley pilotunu motive etmek icin bu cumleleri kullanmis, hic bir art niyet yok bu mesajda..

  9. Öncelikle tarafsız ve temiz yorumunuz için teşekkür ederim ve çoğunluğunda sizinle zaten aynı fikirdeyim. Ama prost fianın yaptığı ayrımcılık karşısında şampiyonluğu sennaya vermeliydi. Şimdi diceksiniz bi çok f1 pilotu savaşmış çarpışmış bu kastiye kadar gitmiş. Fakat 2 sindeki durum farklı. Pist üstünde insan babasını bile tanımıyor o agresif halleri gayet normal sağlıklı düşünemeyebilirler. Ama prost yarış içinde değil dışarda sessiz sakin düşünebileği bi konumda. 1 şampiyonluk daha haneme yazacam diye 10000 hayranı kaybetmek pek mantıklı olmasa gerek. Sonuçta hayranının olmadığı bi sporda 100 şampiyonluk alsan neye yarar ? Bu tüm yaptığımız işlerde geçerlidir. Farkındaysan prost böyle bişey yaparak beni ve daha nicelerini kaybetmiştir. Saygılar…

  10. Massa'dan yalnızca Hamilton'u arkasında tutması isteniyor. Ortada ahlak dışı bir şey yok.

  11. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Sadece bu filmi izleyerek Prost hakkında bir izlenim edinmişsin. Prost zeki bir adamdı ve politik hamleleri kullanmasını bilirdi. Zeki ve politikadan anladığı için Prost'u suçlamak yanlış olur. Kaldı ki, F1'i az çok biliyorsanız, bu sporun içinde dönen politikanın da ne denli yoğun olduğunu bilirsiniz. Akıllı bir pilot politikayı da kullanmayı bilir. Suzuka'da Senna-Prost kazası yaşandığı zaman, Senna hakkı olan şampiyonluğu alamamıştı, ama burada hatalı olan bence dönemin FIA başkanıydı, filmde FIA başkanının Fransız olduğundan da bahsediliyor ve politik bir karar olduğu geçiyor, doğrudur da. Ancak FIA görevini doğru şekilde yapmadığı için FIA burada hatalıdır, Prost elindeki gücü kullanıp şansını denemişti ve işe yaramıştı, bu çok doğal. Senin de elinde böyle bir güç olsa ve sen de şampiyonluğa bu kadar yakın olsan bunu yapardın. Ayrıca filmde anlatılmayan bir çok şey var, Prost'un yol güvenliği ve pilotların güvenliği için FIA ile yaptığı çok fazla çalışma var, bunun bir benzeri örnek de Schumacher'dir, elindeki gücü kullanıp FIA ile ortak pek çok proje yürütmüştür, FIA içinde pek çok yakın bağlantısı vardır. Ama bu politik gücü olduğu için bu pilotlar kötü pilot yada hilekar değildir. Bir arkadaş da sporun ahlakından bahsetmiş, F1'i benim gibi çok uzun süredir takip edenler, F1 ahlakının bizim bildiğimiz ahlakla çok farklı olduğu görülür. Pilotlar yakın ilişkilere sahiptirler aslında, bu bizim çok fazla görmediğimiz bir dünyadır. Bizim sandığımız gibi Hamilton ve Alonso düşman değildirler, Zürih'te bir barda oturup beraber içip, muhabbet eden arkadaşlar bu adamlar. Ama yarış haftasonu bambaşka bir durumdur. F1'de iş ve özel ilişkileri ayrımak bir kural gibi. Yarışta birbirlerine giriyorlar diye, buradaki taraftarlar da birbirine giriyor. Ama işler aslında hiç de göründüğü gibi değil, yarışta kıyasıya rakip olsalar dahi, sorunlarını pistte bırakıp giden adamlar. Medyaya karşı sert demeçler verip, sonra da hakkında konuştuğu kişiyle beraber parti yapan kişiler, çünkü iş ve özel hayat birbirine karıştırılmıyor. Senna-Prost mücadelesinde birbirleriyle konuşmadıkları bir dönem var, ama aslında bu kısa bir dönem. Sonrasında ise yakın arkadaşlıkları devam ediyor, pistteki anlaşmazlıkları aşıyorlar. Senna da zaten bir süre sonra politikaya uyum sağlıyor, Brezilya'da politik gücünü kullanmaya başlıyor.

    Bu işin ahlakı farklı, bizim sandığımız gibi değil. Yarış basit gibi görünmesine rağmen ortada dönen dolaplar var. Ama o dolaplar medyanın yaptığı süpekülasyonlara göre çok daha az, bazen taraftarlar komplo teorilerine çok fazla kaptırıyor kendilerini, olmayan şeyleri gerçek zannediyorlar. F1 basit değildir, ama komplolarla da dolu bir spor değildir.

  12. konuyla alakası yok ama geçen sennanın filmini izledim bu prost harbidende ******** miş.

  13. F1 içinden isimler;
    Brezilyalı muhabir Livio Oricchio,
    Daily Telegraph muhabiri Tom Cary,

    Brundle da olmasa.

    ——————————————————————
    Bende aynı görüşteyim orası ayrı.
    Bu sporun doğası agresiflik.
    "Salına salına sinsice" modu eleştirilmeli. Agresiflik değil.

  14. heikki 1088 avatarı

    Sen anladığım kadarıyla hiçbir spor dalında bulunmamışsın. Spor ahlakı diye bir kavram vardım. "Sporcunun ahlaklısını…" diye giden de bir söz 😉 Senin ahlak kavramın burada devam ediyorsa sana diyecek bir şeyim yok, yalnız bu iğrenç hareketin hiçbir sporla bağdaşmadığını göreceksin.

  15. Ben almanya yarışı için ******(Oto sansür uyguladım kendime) ve talimatı bodoslama veren smedleyin takımı bilerek sabote ettiğini yazmıştım bu günde aynı şeyi düşünüyorum,
    Biri bu herife Horner ile Pilotlar arasındaki telsiz konuşmalarını ders olarak dinletmeli,Daha dünkü takım olmasına rağmen Pilotu pite çağırırken bile şifre kulanıyorlar

  16. Bu mesajda anormal bir şey yok. Yalnızca bazı kişiler bunu Anti-Ferrari propagandası olarak kullanmaya çalışıyor. Üzerinde bu kadar durulması anlamsız.

  17. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Yarış içinde smedleyin massa ile konuşmaları engellenmelidir.Bu smedley konuşmayı bilmemektedir.Massa ile bir başkası konuşmalıdır.Bu işin çok daha iyi anlaşılabilen bir başka anlatımı da vardır.Takımı da massayı da zor duruma sokmaya gerek yoktur.Bunu 2010 almanyada da yapmıştır.Takımı dünyaya rezil etmeye çalışmıştır.Birisi şu herife pilotuyla nasıl konuşalacağını bu telsizi dünyanın dinlediğini ve gelişen olumsuzlukların takımı da bağladığını anlatsın..

  18. ferrari57er2 avatarı

    Smedley: 'Adamım zaten yavaşsın. Fernando değil herkesten yavaşsın. Kendi hayatını mahvediyorsun. Bak arkadan hamilton geliyor. Tutabildiğin kadar tut. Biz battık o da batsın. En azında işini kolaylaştırma'. Sanırım Türkçe meali böyle bir şey. Perez in Massa üzülerek out.

  19. Düşündüklerimizin basın yoluyla aktarılmış hali adeta.Massa zaten zor bir süreçten geçerken böylesine kendine ve başkasına ki bu Lewis neden zarar verme teşebbüsünde bulunsun.Kendini gösterebilmesi için radyodan gelen bir ara gazı sadece bu sözler.Hoş keza zaten Lewisin yarışı da manvoldu.Ama suçun Massa da olmadığı da çok açık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir