Brawn: "Yeni Kurallar Geçişi Arttıracak"

yazar:

kategori:

Honda takım patronu Ross Brawn, lastik ısıtıcılarının yasaklanmasının yanı sıra yeni aerodinamik kuralların gelecek sene çok daha fazla geçiş imkânı yaratacağına inanıyor.

Gelecek sene daha farklı görünecek olan Formula 1 araçları, düşük downforce (yere basma kuvveti) seviyesi ile, pilotlara birbirlerini daha yakın seyir etme fırsatı tanıyacak ve böylece geçiş fırsatı artacak.

Brawn: "Araçlar, şimdikinden çok daha az yere basma kuvvetine sahip olacaklar. Böylece, kesinlikle diğer taraftan geriye gidilecek."

"Hissedilen o ki; eğer daha yüksek bir lastik/mekanik tutunma oranı ve daha düşük bir aero tutunma oranı elde edebilirsek, bir aracın diğer aracı takip etmesinin çok daha kolay olacağını düşünürsünüz."

"Ve aracın tipi, birbirini takip edebilen araçlar için uğraşıyoruz. Ve ayarlanabilir bir ön kanadımız var. Bu yüzden bir pilot, diğerinin arka kanadında iken aracının dengesini ayarlayabilir. Bu yüzden bir aracı takip ederken virajda herhangi bir aero denge kaybı olmayacak"

"Daha iyi olması için bir çok neden var ama ummadığımız ikinci veya üçüncü bir etken olabilir. Bekleyip görmemiz lazım"

Lastik ısıtıcıların kaldırılması ile pilotlar, lastik değiştirdikten sonra bir kaç zorluk tur geçirecekler. Çünkü lastik mauru uygun sıcaklığa ulaşması zaman alacak."

Takımlar da bu yavaş turların önüne geçmek amacıyla mümkün olduğunca az pit yapma seçiminde bulunacak gibi görünüyor.

Bunun yanında Brawn, bunun aslında gerekli olmadığını söyledi. İngiliz teknik adam, yeni kuralların çok çeşitli yarış stratejilerine gebe olduğunu da ifade etti.

Uygulanacak stratejilerin yakıt koruma üzerine olup olmayacağı sorulan Brawn: "Bunun tamamiyle olacağını düşünmüyorum."

"Çok ilginç stratejiler olacağını düşünüyorum. Çünkü açıkçası pitleri terk ettiğinizde soğuk lastikleriniz olacak ve size atak yapacak olan kişiye karşı belki de savunma yapamayacaksınız. Ama şunu da düşünün, uzun bir bölüm seçen birinin arkasında takılıp kalabilirsiniz."

"Yakıtınızı ve ısıtmak amacıyla lastiklerinizi almak için erken girebilirsiniz ve diğer kişi üç tur sonra pite girer ve lastik değiştirmek zorundadır. Ve eğer teması kaybetmezsen, sıcak lastiklerle ona atak yapabilirsin. Bir çok farklı senaryo düşünebiliyorum. ‘Kim en uzun giderse kazanır’ demek kadar kolay bir durum değil bu. İş bu şekilde gitmez"

"Ve eğer lastikler orta derecede aşınmaya sahipse, sürekli yavaşlayacaktır. Böylece bir başka dengesizlik olacak"

"Etkileyici olacak. Soğuk lastiklerle çıktığınızda, işlerin uygun bir şekilde çalışması için 2 veya 3 tura ihtiyacınız olacak ve savunmasız olacaksınız. Ve insanlar, geçiş yapabilecek"

"Ve bu da bizim istediğimiz şey. GP2’de biraz bunu görebiliriz. Çok daha fazla imkân için potansiyel var"


Yorumlar

  1. eğer brawn ın dediği gibi olacaksa lastikler başa bela olacak ve mantığı da yok.en baştan beri lastiklerin arac üzerlnde ÇOK etkili olmasını istemiyordum şimdi daha da etkili olacak anlaşılan.lastik ısıtıcılar kalsın 1 OY benden:) Bu arada çok geçiş görücez derseniz, nasıl bir arac pitteyken diğerinin geçmesi zevksizse bu da oyle olur gibi geliyo:S tabi izleyip gormek lazım:)

  2. 1ceMan KiMiRaikkoNeN avatarı
    1ceMan KiMiRaikkoNeN

    ben açıkçası ros brawn'ın dediklerinden yola çıkarak "ne kadar doğrudur bilemem önümüzdeki sene göreceğiz" bu konuda FERRARİ pit ekibi ve elemanlarına sonsuz güveniyorum tabiki mühendislerinede :))

  3. tijs_wervest avatarı

    Bu adam çok manyak biri ya keşke ferrari de kalmış olsaydı o zaman gerçekten yenilmez olur ferrari.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir