Di Resta Son Seansta Piste Çıkmamayı Savundu

yazar:

kategori:

Mevcut lastik kurallarında takımlar, lastiklerini koruma ve strateji belirlemede özgür kalma amacıyla bazen sıralamanın son seansında piste çıkmıyor.

Ferrari gibi büyük takımlarla birlikte lastik üreticisi Pirelli, bu şekilde seyir zevkinin azaldığını gerekçe göstererek eleştirilerde bulunmuştu.

Ama Force India Pilotu Paul di Resta, kendilerini savundu.

Di Resta: “Japonya GP’yi örnek alalım. Force India’nın sıralamada 13 tur attığına inanıyorum. Red Bull ise 8 tur attı ve pole aldılar.”

“Şimdi bu tur sayıların, ne yapmamız gerektiği konusunda size bir şeyler ifade etmesi gerek. Hızlı takımların ilk seansı geçmek için yumuşak (opsiyon) lastiği kullanmalarına gerek yok. Bana göre araçlarıyla daha iyi işler çıkarmalarına rağmen bu, onların elindeki bir avantaj. Yani daha başından bir taviz söz konusu”

“Yarış stratejilerinde ise orta gruptaki takımlar her zaman bir pitstop az yapıyor. Çünkü kendinizi trafikten kurtaramıyorsunuz; oysa ki onlar (hızlı takımlar), trafikten kurtulmak için yeteri kadar hızlılar. Daha fazla pitstop yapabiliyorlar; daha fazla agresif olabiliyorlar; sıralama performansları da daha iyi. Bundan kurtulamıyorsunuz.”

“Bundan kurtulmanın tek yolu, performansınızı 1 saniye geliştirmek. Bu şekilde kamber açılarında da fazlasıyla agresif olabiliyorsunuz; sonunda da trafikten kurtuluyorsunuz. Ama tam sınırda olduğunuzda kurtulma şansınız olmuyor.”

Di Resta ayrıca Force India gibi takımların Cumartesi günleri son seansta piste çıkmaları halinde bile gösterinin çok fazla gelişeceğini düşünmüyor.

Di Resta: “Sonuçta biz Force India gibilerin sıralamada 8. olmalarını izlemeyeceksiniz; kimin pole mücadelesinde olduğuna bakacaksınız: Lewis Hamilton mu, Sebastian Vettel mi, Jenson Button mu yoksa Fernando Alonso mu?”


Yorumlar

  1. DON QUIJOTE avatarı

    Yani yarışmamayı-sürmemeyi savunuyor; bu anlam çıkıyor. Bu biraz sıkışık trafikte emniyet şeridini amacı dışında normal yolmuş gibi kullanmaya benziyor. Lastik korumakmış, kamber açısıymış, şuymuş-buymuş; birileri enayi durumuna düşüyor o zaman… Qlfy kuralları tartışılabilir ama sen ilk 10'a kalmak için yırtın sonra da sürme; enteresan.. Bu arada elemeli sıralama formatı belki heyecanı arttırıyor gibi görünebilir ama bu şekliyle bazıları mağdur oluyor; en azından lastik hususunda yeni bir düzenleme yapılabilir.. Tabii şu da var ki, gösteriyi geliştirmek için birileri mutlaka kurban olacak; nitekim herkesi memnun etmek de imkansız ve bunu tertip edenler benden çok daha fazla beyin fırtınası(bu lafa da acaip tav olurdum :)) yapıyorlardır…

  2. MagicAlonso avatarı

    yada son seansta tur derecesi kaydetmeyen pilotlar q2 deki lastiklerle yarışa başlasınlar.ozamn daha eski lastikle çıkmamak için 1 zaman turu da olsa atarlar

  3. Bu durumun çözülmesi gerektiği açık.

    Q3'te herkesin en az 1 zaman turu kaydetmesi gerektiği kuralı konulsa takımlar sert, hatta yağmur lastiklerini takarak göstermelik tek bir zaman turu atarlar. Sonuçta tur zamanı önemli değil.

    Bunun tek çözüm yolu (takımlar istemese de) o yarışa getirilen lastik hamurlarından birinin sadece sıralamalarda kullanılmak üzere tahsis edilmesidir. Böylece yarışta herkes lastik hesabı yapmadan aynı sayıda ve temiz lastikle yarışa başlayabilir.

  4. cumartesi gününün daha doğrusu sıralamanın bu sistemle giderse öneminin azaldığı kanatindeyim eski yöntem daha iyidi seyir açısından

  5.   ferrari57er2 avatarı
    ferrari57er2

    F1 tamamen fayda üzerine kurulu. Eldeki imkanları değerlendirmekle alakalı. Sözgelimi a pilotu son seansa kalmış. Ama alabileceği en iyi derece 9. veya 10. sıra. Neden piste çıkıp sıfır lastiklerini harcasın ki? Sıralama ile yarış lastikleri ayrılırsa ancak o şekilde bunun önüne geçilir.

  6. bu kurallar F1in ruhuna aykırı. önümüzdeki sene bu işe bir çözüm getirilmeli.

  7. Q3'e kalan takımlardan podyum mücadelesi vermeyenlerin tur atmaması doğru strateji. Takımları doğru olan stratejiyi kullanmaları nedeniyle eleştirmek haksızlık olur.

    Yanlış olan bir şey varsa o da kurallar.

  8. Mantıklı geliyor ancak bu şekilde puan alabilirler

  9. Doğru demiş..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir