Hindistan GP'de Görülen Teknik Yenilikler

yazar:

kategori:

Mercedes MGP W02 – F-Kanallı Ön Kanat

Mercedes’in Suzuka’da F-kanalı ön kanatta denemesinin ardından Hindistan’da da bu yenilikçi çözüm geniş çağlı olarak konuşuldu. Geçen sene McLaren’in getirdiği ve bu sene için yasaklanan F-kanaldan esinlenen Mercedes, önceki teoriyi aracın arkasından ön tarafına aldı.  Bütün burun konilerinde ortak olduğu üzere küçük oval delik, ortasında bir ayıraca sahip ve bu şekilde hava akışı, mavi oklarla da gösterildiği üzere kanadın yan dikmeleri üzerinden yönlendiriliyor. Mercedes, benzer bir düzeneği geçen sene kendi F-kanalında kullanmıştı ki o F-kanalda difüzör ve kanat uç plakaları üzerine küçük borular yer alıyordu. Flaplarda geçen seneki arka kanatlara benzer olarak görünürde bir açıklık yok. Bu yüzden tek muhtemel açıklık, kırmızı oklarla gösterildiği üzere ana planyanın alt tarafındaydı. Bu sistemin kurallara uygun olmasını sağlama adına geçen seneki F-kanalların aksine pilotların doğrudan bir kontrolü söz konusu değil. Bu yüzden sadece belli hava akımı şartlarında hava sürtünmesini kesme adına kanadı etkisiz hale getirecek, burun konisinin içine bir regülatör koyulması gerekecek. Mercedes’in bu çözümünün nasıl çalıştığı üzerine birçok söylenti var ama bu konuda önemli olan, F1 mühendislerinin kurallar için boşlukları bulup yenilikçi çözümler ürettiğinin tekrar gündeme gelmesidir.

 

Ferrari 150° Italia – Yeni Ön Kanat

Hindistan’da her iki Ferrari pilotu da, Red Bull’dan esinlenilen yeni ön kanadı kullandı (üst resim) ki Fernando Alonso ilk olarak Kore’de denemişti. Önceki uyarlamalara (alt resim) kıyasla bütün parçalar farklı. Şimdi tek bir uç plaka, uç plakanın yanında farklı bir profildeki yarıklı ana planya, sadece tek bir geniş flap ve farklı bir üst flap yer alıyor. Ferrari, Hindistan’a üç adet yeni kanat götürdü. Bu yüzden Felipe Massa’nın sıralamadaki kazasından sonra takımın elinde 2 adet kaldı.

 

McLaren MP4-26 – Yeni Ön Kanat

McLaren, Hindistan’a yeni bir ön kanat götürdü. Pilotları Jenson Button ve Lewis Hamilton, Cuma günü art arda kıyaslamalı sürüşler yaptı ve Hamilton, sıralama ve yarış için yeni olanı (üstteki resim) tercih etti. Yeni ön kanatta, düz bir ana planya (2) bulunuyor ama artık aracın altındaki hava akışını bölen girinti (1) yer almıyor. Ayrıca farklı üst flap yuvaları mevcut; aslında her iki çözüm de, 2010’da takımın kademeli ana profil tasarlamadan önce kullandığı numuneleri anımsatıyor.

 

Renault R31 – Arka Karoserde Düzenleme

Renault, Hindistan GP için standart arka karoserine (küçük resim) geri döndü. Meşrubat şişesi olarak adlandırılan (sarı renkle belirtilmiş alanın, zeminin geniş alanını nasıl gösterdiğine bakın) daha dar olan uyarlamaya kıyasla bu daha geniş karoserin soğutma açısından faydaları, aerodinamik performans kaybından ağır basıyor.

 

 


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir