2012 Öncesinde Egzoz Beslemeli Difüzör Savaşı Başladı

yazar:

kategori:

Silverstone yarışında zirveye çıkan egzoz gazlarının aerodinamiyi aşırı seviyede etkilemesi tartışmaları, o dönemin ardından 2012’de yasaklama kararı ve çeşitli kısıtlamalarla sessizliğe bürünmüştü.

FIA yapmış olduğu açıklamalarda egzoz sisteminde tamamen değişiklik olacağını ve yeni sistemle egzozun aerodinamiyi etkilemesinin engelleneceğini duyurmuştu.

Ancak Abu Dhabi’de çıkan haberler bu sistemin bir şekilde devam edeceği ve Red Bull’un üstünlüğünü koruyabileceği şeklinde oldu.

Mark Webber “Belki bu konseptten hâlâ faydalanmaya devam edebiliriz. Egzoz beslemesinin devam edeceği şeklinde söylentiler var.”  dedi.

Auto Motor und Sport’un haberine göre Red Bull ve Mclaren, FIA’nın bu sistemi yasakladığı dönemde 2012 araçlarının temelinin önemli seviyede oluşturulduğu gerekçesiyle yasağın iptali için zorluyorlar.

Bunun yanında Ferrari, Sauber ve HRT gibi takımlar hiç bir şekilde egzoz beslemeesine müsade edilmemesi için zorluyorlar.

Son tartışmalar ise Red Bull ve Mclaren’in FIA’nın kurallarda yasaklama teklifini veto etmesi sonucu ortaya çıktı. Kuralın değişmesi için tüm takımların onay vermesi gerekiyor.

FOTA’da yer almayan HRT takımı, egzoz beslemesinin kaldırılmaması halinde iyi niyetini bozarak yarışları protesto edebileceği söyleniyor. HRT daha önce de protestoyu düşünmüştü ancak yapılan görüşmelerin ardından bu düşüncesinden vazgeçmişti.

 


Yorumlar

  1. Kapak gibi bir yanıt olmuş.

  2. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Sinan Bey, daha önce cehaletiniz hakkında konuşmuş ve yazılarımı bir daha mümkünse okumamanızı istemiştim. Ama madem soruyorsunuz, cevap vereyim. Bu yıl Ferrari bu sistemi söküp attı mı diyorsunuz ama konuşulan konunun 2012 yılı kuralları ile ilgili olduğunu sanırım bilmiyorsunuz. Konu bu yıl ile alakalı değil, önümüzdeki yıl ile alakalı. Eğer bu yıl ile alakalı olsaydı, İngiltere'den itibaren bir çok takımın diskalifiye edilmiş olması gerekirdi.

    Bahsi geçen önümüzdeki yılın araçları, ve evet Ferrari bu sistemi tamamen çıkardı önümüzdeki yılın aracını tasarlarken, çünkü bu sistemin önümüzdeki yıl yasak olacağını herkes biliyor, FIA bu konuda alınan kararları takımlara gönderdi zaten.

  3. öyle bir konuşmuşsunki ferrari bu sezon egsoz beslemeli difizörü sökmüş atmış onsuz yarışıyor sanıcak.

  4. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Bu sistemin yasaklanması gerektiği İngiltere öncesinde gündemdeydi, İngiltere'de uygulamaya çalışılınca, Red Bull ve McLaren belli oranlarda izin verilmesi gerektiğini, yoksa motorların düzgün çalışmayacağını ve dayanıklılık problemleri olacağını dile getirdi. Alınan karara göre yıl içinde serbest olacaktı ancak 2012 için yasaklanacaktı ve takımlar hemfikir oldular, Ferrari de bunun üzerine yıl içinde serbest olmasını kabullendi.

    Şimdiye gelirsek, Red Bull ve McLaren bu sistemin yasaklanmasıyla ortaya çıkan kayıpları telafi edecek bir sistem geliştiremediler ve yasağın kalkmaması için çalışıyorlar. Peki o zaman niye bunu dile getirmediler. Bu sistem önümüzdeki sene olmayacağı için Ferrari ve bunun gibi bazı takımlar bu sistem üzerinde çalışmadılar. Çünkü yasaklanacaktı. Ferrari bu konuda zayıf diye böyle yapıyor derseniz, size sorarım; bir sınava gireceksiniz ve konular belli, çalışıyorsunuz ve hazırsınız. Biri gelip son gün diyor ki, konular değişti. Siz ne yaparsınız? Ferrari İngiltere'de sağlanan uzlaşıyı devam ettirmek istiyor ve bu konuda çok haklı. Her takım, her gün işine geldiği gibi kural değiştirmek istese ne olacak? Ortak uzlaşma olmayacaksa, alınan ortak kararlar uygunlanmayacaksa, Burak senin de dediğin gibi FOTA ne işe yarıyor?

    Red Bull ve Mclaren'in veto hakkını kullandığı yazılmış. Ferrari zamanında bu hakkı kullandığında bazı arkadaşlar çıkıp dediler ki, başka takımların kurallar üzerinde veto hakkı yok, sadece Ferrari'nin var, FIA ile Ferrari ortaklar, aralarında gizli anlaşmalar var, Ferrari fazla para alıyor vs gibi. Bende doğal olarak aralarındaki anlaşmaları bilmediğim için, öyle şey olur mu, saçmalamayın diyip geçiştirdim ve bana kızdılar. Demek ki, tüm takımların ortak kararı önemliymiş, herhangi bir takım veto edebiliyormuş, Ferrari'ye özgü değilmiş bu veto hakkı beyefendiler.

    Bu konuda kim ne derse desin Ferrari sonuna kadar haklı. Bu konu İngiltere'de tartışılacaktı, orada alınan kararlar uygulanmaz ise, FOTA'nın aldığı kararlar sadece Red Bull'un ve McLaren'in aldığı kararlar olacak, diğer takımların ne düşündüğünün, önceden alınmış olan ortak kararın ne olduğunun hiç bir önemi kalmayacak. Ve bu iş böyle sonuçlanırsa, Ferrari'nin ayrılma ve yeni seri kurulma haykırışları çok ama çok daha sert olacak ve sonuçları çok ciddi olabilir. Bu konuda hassas olmak gerekiyor

  5. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    FİA bu işi de eline yüzüne bulaştıracak.Sağlam bir duruş sergilemekten aciz bir kurum.
    Bakınız bu olay Mayıs ayından beri gündemde ve buna rağmen redbull ve mclaren 2012 araçlarının temelinden bahsediyor.
    İspanya öncesinde yasaklanması beklenen sistemin, Renault motorunun dayanıklılık endişeleri nedeniyle şikayeti üzerine Kanada'ya kadar kullanılmasına izin alınmıştı.Sonra İngiltereye kadar ertelendi sonra da sezon sonuna kadar ertelendi.Şimdi de bir taviz daha istiyorlar ve 2013 sonuna kadar izin isteyecekler.Bu arada FİA da dansöze benzeyecek.İngilterede Ferrari kazanmasaydı bu kadar tepki olmazdı.

  6. rocco junior avatarı

    İçimi okumuşsun + 1 😉

  7. bana kalırsa da yasak devam etmeli ona birşey demiyorum. sezon ortasında bitti bu iş karar alındı. doğruluğunu yanlışlığını tartışma dönemi de geçti çoktan.

    her zamanki mclaren saçmalıklarıyla beraberiz yine. kural açıklandıktan sonra aracı değiştirmezler sonra böyle akılları başlarına gelince başlıyorlar uğraşmaya. 11 yıldır izliyorum bu sporu, hep aynı hep aynı

    muhtemelen redbull ve mclaren gerçekten araçlarını buna göre hazırladı ve geriye düşmek istemiyorlar. eğer durum böyleyse seneye halimiz vahim demektir. allahtan bizim ekip hızlı çalışıyor geliştiriyor hemen.

    redbull için durum daha da zor, newey genelde araçlarını tek prensibe bağlı ve sonradan karakteriyle pek oynanamayacak şekilde tasarlıyor.

    bu yasak değişmez bence, herkes ayağa kalkar. olan redbulla olacak. mgp için de iyi bir haber.

  8. bu kadar laga luga yapacağınıza oturun sizde yapın kural kural kural bişey yapamayan kural değişsin diyor vay be ne güzel iş.

  9. rocco junior avatarı

    Doğrudur ama o senin görüşün ben katılmıyorum.Geçen sene Mclarenin nelere itiraz edip yasaklattığını biliyoruz.Tarihte bunlar oldu 2009da çift katmanlı difüzörü yapamadık diye mi itiraz ettik yapma lütfen.Neyse bu şekilde fikir tartışması kabülümdür.Dediğim gibi ortak noktada buluşmamız neredeyse imkansız ama ben yasakların istikrarlı olmasını veya eğer o kuralda serbestlik olacaksa skandal olmadan istikrarlı olmasından yanayım.

  10. tabi ki herkes kendi avantajına olanı istiyor. mclaren ve redbull ebd'nin kalması için diretirken ferrari de kalkması için diretmiyor mu?

    mclaren ve redbull bu işi başardı, ferrari başaramadı. kalkmasını da ferrari istedi zaten yoksa sistemin yasaklanmasını gerektirecek bir tane mantıklı neden yok. yasaklanacağı açıklandığında kimse bir neden söylemedi ve homurdanmalar da oldu.

    kısacası bu işi bu noktaya getiren de ferrari oldu.

    ferrari ne zaman birşeyi beceremezse o sistem yasaklanmaya çalışılıyor.

  11. rocco junior avatarı

    kimin sinir olduğu ortada halen cevap yazıyorsun yusuf yusuf yusufcuk heheh :)) sen yaz ben burda cevaplarımı son derece sakin ve makaraya bağlayarak yazıyorum şekerim :=)

  12. Yusuf  Hitay avatarı

    nasıl sinir oluyorsun değil mi şimdi 🙂 üzülüyorum aslında ama içimdeki sinsi şeytana mani olamıyorum. ama sen dert etme bu kadar bu olayı, çık biraz hava al gez toz biraz alışveriş yap strese iyi geldiğini söyleyen kadın bilimadamları var 🙂 neyse daha fazla muhattap olamayacağım kusura bakma, kend ruh dünyanda mutluluklar dilerim.

  13. Yusuf  Hitay avatarı

    nasıl sinir oluyorsun değil mi şimdi 🙂 üzülüyorum aslında ama içimdeki sinsi şeytana mani olamıyorum. ama sen dert etme bu kadar bu olayı, çık biraz hava al gez toz biraz alışveriş yap strese iyi geldiğini söyleyen kadın bilimadamları var 🙂 neyse daha fazla muhattap olamayacağım kusura bakma, kend ruh dünyanda mutluluklar dilerim

  14. rocco junior avatarı

    he he ondan :)) hadi git dilen biraz daha:))

  15. Yusuf  Hitay avatarı

    he canım he.

  16. rocco junior avatarı

    Ayrıca yaş olarak ben senden büyük olmalıyım halen büyüklerine hitap etmeyi öğrenenemişsin koçummuş falan:)) dediğin gibi sinsi gülücük var senin suratında çünkü karakterin sinsi işte kendi ağızınla ele verdin.ayrıca yorumuma sazan gibi atlayan ve kişiselleştiren sendin biraz daha düzgün girsen olaya daha güzel olurdu.neyse yusuf yusuf yusuf mu diyorlar sana :)) ahahah :=)

  17. rocco junior avatarı

    He canım he ondan hadi git başka kapıya Allah versin.Hadi az daha dilen:)) ahah eğlence çıktı bize :))

  18. Yusuf  Hitay avatarı

    dalga geçirtmeyeceksin efendi. sen olayı kişiselleştirirsen tokat gibi çarpar yediğin nanaler tabi suratına. acayip laf yiyorum her seferinde vallahi, biraz daha laf etsen ağlayacaktım 🙂 ama senin sinirden yine klavyeyi tekmelediğini tahmin edebiliyorum, o yüzden bende sinsi bir sırıtış olmuyor değil. normalde senin gibi biriyle muhattap olmam bilirsin,.bir konuda haklısın; dediğin gibi yukardan bakarım ancak, karakterin yok çünkü böyle olmak senin tercihin. ama baktım ki çok saçmalıyorsun pes dedim yahu. gerçekten pembe bir dünyada yaşıyorsun, sana kendi ruh dünyanda mutluluklar dilerim. bak bunlar boş şeyler, kafayı takma koçum çık gez biraz, öyle oturtuğun yerde delirmene gerek yok, sakin ol keyfine bak.

  19. rocco junior avatarı

    bak şu yorumun bile alaycı kendini beğenmiş bir havada.sana öyle gelmesi önemli değil insanların üzerinde bıraktığın izlenim önemli ve bana göre bu kaba ve usturupsuzdur.başka ortamları geç kardeşim senle yaşadığımız tartışma senle beni ilgilendirir.öyle imalı imalı ruh hastası lafı da etme bir keresinde burda benim hastalığımla aramızda ruh hastası var diye dalga geçende sensin.o yüzden senin nasıl karakterde bir adam olduğunu biliyorum.neyse lafını yedin otur şimdi aşağı hadi aslanım

  20. Yusuf  Hitay avatarı

    usturuplu olmadığım bir nokta gösterir misin ? kimseden de oy da dilenmedim, o kadar ruh hastası olmadım henüz 🙂 konuşurken genelde söylenenleri atladığını fark ettin mi hiç ? cevap veremediğin noktaların olduğunu, hani şu bilip de bilmemezlikten gelinen şeyler. bak hala ferrari ve sauber galibiyete gölge düşürülmesini engelledi diyorsun. halbuki biliyorsun zaten o galibiyetin şaibeli olduğunu. ben usturuplu konuşurum, herkesi kendin gibi sanma, farklı ortamlarda nasıl konuşabildiğini gayet iyi gördük 🙂 dert etme yani bu olayları bu kadar, hayat fani.

  21. rocco junior avatarı

    Eyvallah birader ya cidden alkışladım seni samimisöylüyorum

  22. rocco junior avatarı

    hem madem öyle söylediklerin çelişmiyor mu yok hakem kurulu yok sporun içinde kırmızı varmış.bir kere burası absürt arkadaşım.madem öyle biz neden 79dan 99a kadar şampiyonluk bekledik.O zaman her yıl bizim kazanmamız gerekmez mi senin mantığına göre.herkesin bir gücü bir lobisi var dünyanın neresine gidersen git böyle.dünya menfaatle dönüyor ama sen bu dünyada yaşamıyorsan orası ayrı.bu spor ingiliz sporu olarak bilinir.bırak demogoji yapmayı

  23. mclarenci mp4  avatarı
    mclarenci mp4

    tüm takımların onay vermsi gerektiği için bu değşikliğin olması imkansız. Bu nedenle mclaren bu sistemi düşünmeden adam gibi araç yapsın çünkü silverstone'da yerlerde süründük yoksa ekstra 1 saniye kazanmamız lazım. Ferrari niye kabul etsin tmamaen saçmalık çoğu takım bu kurallara gore tasarım yaptı Ferrari dahil , kural değişirse herşey alaşağı olur bence hayatta değiştiremezler protestolar başlar. Ferrari sezon içinde kavga olmasın diye kabul etti ama bence bunu hayatta onaylamazlar seneye mutlaka iyi olmak zorundalar neden kendilerini ateşe atsınlar hem bunu düşünmeden araç tasarlamışlar sadece kavgadan ibaret olur. Bence bizim mclaren bunları düşünmeden silverstone'da kaybettiği 1 saniyeden fazla zamanı başka yerden çıkarmaya baksın işimizi buna bağlarsak sürünürüz seneye.

  24. rocco junior avatarı

    Biz cici takımız diyen oldu mu?Önce bir usturuplu ol efendi ol yoruma girerken.Ben fikrimi söyledim katılırsın katılmazsın o seni ilgilendirir.Burada milletten oy dilenirken pek bir şirinsin.Evet o gün Ferrari ve Sauber oyunu geri çekmese kazanılan zaferlere gölge düşecekti spor kaybedecekti nitekim anlaşma oldu ve olay kapandı.Sen bırak arkadaşım asıl konuşacaksanız adam gibi konuşun yoksa saldırmasın kimse kimseye sonra ortam geriliyor.Sen bilmiyorsan git öğren arkadaşım ben yeteri kadar araştırıp öğreniyorum.F1de siyaset ve lobi hep oldu ve devam ediyor bunun adı da lobidir ama sen bilmiyorsan diyecek lafım yok

  25. Yusuf  Hitay avatarı

    Ferrari ne cici takımmış öyle kaosa sürüklenmemesi için elinden geleni falan yapıyormuş. formula 1 e aykırı şekilde sırf gerideki takımlar redbull'a yetişsin diye ingiltere de kurallar değiştiriliyor, uzun yıllar sonra ferrari'nin galibiyetsiz bir sezon geçirmesi önleniyor, ondan sonra kurallar olması gerektiği gibi kısmende olsa sezon başındaki haline getiriliyor ve ferrari ağır abi oluyor. bırakın bu işleri ya, ingilizlermiş de lobi faliyetiymiş de. lobi faliyeti olsa 98 den bu yana ingiliz takımları şampiyonluk alırdı. unutmayın ki kuralların belirlendiği en üst hakem kurulunda sporun içinden sadece ferrari takımı yetkilileri vardır. bu sporun bir rengi varsa sizin iddia ettiğiniz gibi o renk kırmızıdır, kendinizi kandırmayın. bilmiyorsanız öğrenin en azından, tek taraflı bakmak kötü bir şeydir.

    bu konuyla ilgili ise söyleyeceğim şudur; 2012 için kuralların belirleneceği neredeyse yarım yıldır belli. herkes şu egzoz meretini bir kenara bırakıp araç tasarımını o yönde ilerletmeli. zaten egzoz borularından çıkan kıvılcımları özledi f1severler.

  26. rocco junior avatarı

    Bu 2 takım sahip oldukları downforceun çoğunu bu gazlardan alıyorlar.Belli ki bir çıkış kapısı bulamadılar yada yeni araçları bu olmadan iyi dizayn edemediler.Hatta son günlerde bu yasak olmadan en etkili egzoz çözümünün Ferrari'de olduğu ve Newey'in bu konuda endişelerinin bulunduğu söyleniyordu.Daha ilginç olanı;bizim çözümlerimizi denediği söyleniyordu.Ferrari gaz akışının kesilmesinden kaybedilen downforcenin %20sini kazanmayı başarmış öyle ki iyi gidiyor araç ancak Red Bull ve Mclaren Maceristan'dan beri sistemi çok ilerletti.Yasak olacağını nildikleri halde herhalde kapalı kapılar ardında anlaşıp bu kuralı kaldırırız diye düşünmüş olabilirler.Yani diğer bütün takımlar tasarımlarını bu olmadan yaptı ve sistemin gelişimini durdurdu.Sırf Sauber boşa masraf diye ebdden elini çekti ve dünya puandan milyon dolarlardan oldu yerini Toro Rossoya kaptırdı.Red Bull ve Mclaren şu an itibariyle ebd olmadan cidden zararlı durumda ve yasak tekrar kalkıp bu kurallar ile seneye başlanırsa Mclaren ve Redbull dışında kimse kazanamaz o kadar net söylüyorum

  27. Auto Motor und Sport'un haberine göre Red Bull ve Mclaren, FIA'nın bu sistemi yasakladığı dönemde 2012 araçlarının temelinin önemli seviyede oluşturulduğu gerekçesiyle yasağın iptali için zorluyorlar.

    Öyle ise bu gerekçeyi anlayamıyorum.

  28. Ferrari (FAster) avatarı
    Ferrari (FAster)

    Hiçbir Şey Yapmadan Ön Gruba 1 Saniye Yaklaşacaklar. =) Tur Başına 5 Değil 4 Saniye Fark Yiyecekler =)

  29. rocco junior avatarı

    Duyuruldu tabi ancak yazılı anlaşma yaptılar mı bilemiyorum.Bazen bu tür durumlarda centilmenlik anlaşması yapılıyor ve taraflar birbirine söz vermişti.O zaman neden Ferrari buna müsade edip yasağı kaldırdı?Sezon sonuna kadar aynı kurallar ile devam edilip 2012 için yasaklanması için anlaştılar.Şu an gördüğümüz ise başta Red Bull ve Mclaren hatta sadece ikisi yasakları kaldırmak için var gücüyle savaşıyor.İşin ilginç tarafı Silverstone da Horner ve Martin kavga ediyorlar ve Ferrari ile Mclaren protesto edip antremana yasal olmayan şekilde çıkıyor ve para cezası alıyor ancak bir anda 180 derecelik bir dönüşle şimdi el ele vermişler.Ferrari yapsa kıyamet kopmuştu eminim.Fia bu işi ele alıp masaya yumruğunu vurmalı arkadaş.Öyle yada böyle kuralı uygulasınlar.

  30. Yanlışsam düzeltin ama Egzoz Beslemeli Difüzörlerin 2012'de yasaklanacağı çok önceden duyurulmamış mıydı zaten?

  31. Yorgan gitsin kavga bitsin artık. İyice uzadı bu iş. Yeterince kepazeliğe dönüşmüştü zaten Silverstone'da.

  32. rocco junior avatarı

    Dün söylediğim gibi ilginç bir şekilde takımlar alttan alttan lobi faaliyeti sürdüyor.İngilizler işin içindeyse zaten kıllanmamak elde değil.Kaldı ki kendi evleri Silverstone'da olanları unutmadık.Rüzgarı hemen tersine çevirebiliyorlar.Eğer Fia bir kural koyduysa takımlara bu işi bırakmadan halletmeli madem sporun sportif ve teknik yönetimi onlarda o zaman kurallarda istikrar lazım.Bu 2 takım sürekli yasak olacak bu sistemi aşırı derecede geliştirerek çok agresif hale getirdi.Halbuki Ferrari ve diğerleri sporun kaosa sürüklenmemesi adına verdikleri oyu geri alarak takımlarla anlaştı ve yasaklanmasına 2012 için karar verildi.Şimdi iki akıllı kuyuya taş attı kendi menfaatleri için ortalığı tekrar karıştı.Fota artık işlevini yitirmiştir bence.Artık Fia ve Bay E karşısında direnmenin anlamı yoktur.Herkes kendi göbeğini kesmelidir.Zaten yok bütçeydi,yasaldı değildi derken bu kurumun huzurunun korunmasına imkan yok.Pek çok farklı düşünce var ve bugün olmasa yarın bozulacak bu yapı.Kaldı ki birlik dedikleri zaman bile ne skandallar ve lobi faaliyetleri oluyor.Ben bir yasak veya serbestlik varsa sürekli olmasından yanayım.Böyle çocuk oyuncağı gibi bir yasak bir kaldır olmaz.Mercedes ve Ferrari ile Sauber ve bir kaç ufak takım aynı cephede diğer cephede ise genel olarak Renault motorlu takımlar ile Mclaren var.Ben bıktım artık bu politikadan umarım adaletsizlik olmaz

  33. EBD WARS Sinemelarda.Sakın kaçırmayın aksiyon,entrika,heyacan,dram hepsi bu filmde…Başrollerde RBR,Mclaren ve Ferrari.Coming soon

  34. hrt protesto etse ne olur etmese ne olur sadece pistte kalabalık yapıyorlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir