FOTA'da Red Bull ve Ferrari'nin Teklifleri Değerlendiriliyor

yazar:

kategori:

Formula 1 Takımlar Birliği (FOTA), normalde geçen hafta sonu Abu Dhabi’de toplanacaktı ama zamanlama konusunda yaşanan sıkıntı nedeniyle ertelenmişti.

Toplantının ertelenmesinin, ortada bir sorun olduğu yönünde şüpheleri gündeme getirse de organizasyon içinde yaşanan anlaşmazlıklara çözüm bulunacağı konusunda iyimserlik hakim.

Yakın zamanda Red Bull’dan Helmut Marko, anlaşmada birçok boşluk olduğunu ve imza atmayacaklarını ifade etmişti ki takım, Brezilya GP öncesinde diğerlerinin düşünmesi için son dakikada bir teklifte bulundu.

McLaren Takım Patronu ve FOTA Başkanı Martin Whitmarsh, sorunun sanıldığı kadar büyük olmadığını ve çözüm bulunacağını belirtti.

Whitmarsh: “Bunun bir son olduğunu ifade eden ufak sözlü tehditler oldu.”

“En başından başlayalım. Eğer gidip de herkese ‘F1’de maliyetlerin kontrol edilmesine gerektiğini düşünüyor musunuz?’ diye sorarsanız, her takımın size evet diyeceğini düşünüyorum. Şu anda belirlemeye çalıştığımız şeyler, doğru şeyler mi? İnsanların buna da evet diyeceğini düşünüyorum”

“Fikirler arasındaki farklılığın, bazı takımların kabul ettiği dışarıdan üçüncü bir denetçi tarafın etkinlik seviyesinde olduğunu düşünüyorum. McLaren’in konumu şöyle: Herkes gelip dolaplara bakıp istediği şeyi kontrol edebilir. Orta bir şirketi veya büyük bir grubun parçası olan diğer takımlar ise, haklı ve ticari nedenlerden dolayı, prensipleri gereği başkalarının, hesaplarına bakmasına izin vermediklerini söylerler.”

“Bu konularda biraz anlayışlı olmamız gerek. ‘A, demek ki hile yapıyorlar’ dememeliyiz”

Renault Takım Patronu Eric Boullier, Kaynak Kısıtlama Anlaşması’nın FOTA’nın geleceği için önemli olduğunu düşünüyor. Ayrıca FOTA içinde kontrolü yapılan bazı şeylerin, dışarıdan -mesela FIA- bir kuruluş tarafından devralınmasına sıcak bakıyor.

Boullier: “Halletmemiz gereken bir konu var: Kaynak Kısıtlama Anlaşması. Bunun ötesinde, FOTA’nın sorumluluklarının bazılarını nasıl ayırabileceğimizi de tekrar düşünmemiz gerek ki bazı kararlar (FOTA’yı) zor duruma düşürüyor.”

“Sanırım o noktaya geliyoruz. Çünkü en azından şimdi insanlar, bazı teklifler sunuyor ve tartışıyoruz”

“FOTA’nın statüsünü tekrar düşünmemiz gerek. Bazı hassas kararlar alıp FIA’nın, farklı bir kapsamda kural koruyucu olmasını sağlamalıyız. FOTA’nın bütün takımlar için yapıcı bir ekipman olarak kullanılmasını sağlamalıyız”

Ferrari Takım Patronu Stefano Domenicali, gelecek haftanın hayati önemde olduğunu; takım patronlarına, Red Bull’un öne sürdüğü teklifi Brezilya’ya kadar düşüneceğini belirtti.

Domenicali: “Bildiğiniz gibi biz de bir teklif sunduk. Ayrıca Red Bull’un sunduğu bir başka teklif var; buraya gelirken elime geçti.”

“Kaynak Kısıtlama Anlaşması, bu sporun geleceği için çok önemli bir. Bunun etkili olmasını sağlamamız gerek. Brezilya’daki toplantı için hazırlık haftası olacak.”


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir