Mercedes, Turbo Motorunu Test Etmeye Hazırlanıyor

yazar:

kategori:

2014’te kullanılacak olan turbo V6’lar için motor üreticileri çalışmalara başladılar. Turbo motorların normal motorlara göre sesinin harika olmayacağı düşünülüyor ancak bu üreticiler için öncelik değil.

Mercedes Benz kaynaklarına göre 2014 motorlarının ilk versiyonu kısa süre içerisinde test edilecek. Ancak bu konuda tam tarih verilmiyor.

Daha önce Bernie Ecclestone bu motorların iyi olmayacağı konusunda endişelerini dile getirmişti. Aynı şekilde bazı yarış organizatörleri de V8’lere göre daha az ses çıkaracak olan bu motorları eleştirmişlerdi. Ancak Mercedes’in turbo motorunun tasarımının başında yer alan Andy Cowell bu görüşlere katılmıyor.

Cowell “Motorlar yüksek devirli.  10.500 devire çıkmadan maksimum yakıt akışı olmuyor ve maksimum devirler 15.000 rpm seviyesinde. Bunun yanında turbo beslemesine 6 boru girecek ve 15.000 devirde 6 silindirden tek bir egzoz çıkacak. Bu yüzden çok hoş bir ses olacağını düşünüyorum.” dedi.

 


Yorumlar

  1. Şu anki kural saatte 100lt'den fazla akış yapılamaz diyor. İstersen daha azını da kullanabiliyorsun tabi. Yeni motorlarla da bu kural aynen kalacakmış. Turbo motorlar teknik olarak mevcut motorlardan daha çok yakıt tüketebilecek yapıya sahip. Ancak bu sınırlama sayesinde tüketim belli oranda kalacak. Mevcut sistemlerden çok daha zorlanacak üreticiler. En ufak yakıt azaltılması atmosferik motordan daha fazla etkili oluyor güç düşüşünde.

    Biraz daha açmak istedim, belki yanlış anlamış olabilirsin diye.

  2. eğer bu yakıt olayı anlattığın gibi olursa çok çok saçma olacak. yakıt akış oranı sabit olacaksa herkes neden kendi motorunu geliştiriyor ki. sadece güç değil yakıt tüketimi de düşünülüyor sonuçta motor geliştirilirken. saçmalık başka birşey değil.

    bu drs, geçiş olayıyla soğutuyorlar zaten insanları spordan. ne olacak bu işin sonu merak ediyorum açıkçası.

  3. geçiş kurallarını daha da sertleştiriyorlar. yakında arkadaki pilot drs açınca öndekinin arka kanadının daha açılı olup daha da yavaşlamasını getirirlerse şaşırmam. drs gibi bir haksızlığa izin veren bunu da yapar.

    yakıt tüketimi aynı kalabilir diyordu mühendisler. normalde turbo araçlar yükte çok daha fazla yakıt tüketebiliyorlar atmosferik olanlara göre. FIA yakıt akış oranını sabit tutacakmış şimdikilere göre.

  4. hızlanmaları çok farklı olacak araçların. birden hızlanacak araçlar. şimdikine göre farklı bir F1 göreceğiz. V8, V10'ların sesiyle alakası olmayacak ama yine de kendine has hoş bir ses duyacağımızı düşünüyorum.

    bu arada 2014'te ön kanatların daraltılması gibi bir plan var diye biliyorum. daha hoş görünümlü araçlar da görebiliriz.

    yakıt tüketimi düşeceğinden araçlar daha az yakıt taşıyacak doğal olarak, pitstop stratejileri de değişebilir.

    hafiflik sebebiyle F1 hızından çok fazla birşey kaybetmeyecektir, 8 vites olacak olması, kers'in güçlenecek olması da iyi bir etken. belki maksimum süratler şimdikinden bile iyi olabilir, aerodinamik etkinliği de sürekli düşürüyorlar.

    F1 araçları şimdikinden daha teknolojik olacak.

    bir de drs kalksa ve pilotları ikili mücadelelerde çok kısıtlayan kurallar yumuşatılsa tam istediğim gibi olacak 2014'te.

    tabi V10'lar eski araçlar olsun isteriz ama o zamana göre dünyanın değiştiği de bir gerçek 🙂

  5. neden 2012 değilde sonrasına odaklandıkları belli oldu

  6. Aaaah aah! Şu güzelim V10'ları hangi akla hizmet kaldırdılar ki sanki..Onların sesi hiç bir şeyde yoktu.Pist inliyordu zaten.Bazen yarış sonunda sevinç gösterisi yapıyorlardı o an mest oluyordunuz.Brezilyada Massa yaptı bir tane kulaklarımı zor kapadım…V10 Geri gelsin çok isterim…

    http://www.youtube.com/watch?v=UbtYPUkmx5E Motor sesi 0:30 da başlıyor.

  7. Talha Yıldız avatarı
    Talha Yıldız

    o ferrarinin bir türlü çalıştıramadığı egzos beslemeli difüzörün sesi

  8. schumacher_brothers avatarı
    schumacher_brothers

    sana katiliyorum nerde o eski f1 motorlari V10

  9. Burda ne söylesek boş.En azından f1"in kendine has motor sesini kaybetmesinlerde…

  10. MERCEDES GP avatarı

    keşke 2005-2006 daki motorları kullansak.ya o motorların sesi ta helikopterden geliyordu.shellin reklamı vardı.orda tunelden çıkışta muazzam bir ses vardı

  11. Fermando alonso çıkarıyor onu 🙂

  12. Fermando alonso çıkarıyor onu 🙂

  13. FOTA nın dağılması durumunda ki sanki dağılacaklar gibi, acaba bu V6 1.6 turbo motorlardan vazgeçerlermi dersiniz?
    Berni bu motorları istemiyor, FOTA nın dağılması onun elini güçlendirebilir.
    Açıkcası ben şimdiki motorlardan daha küçük motor istemiyorum.
    Bu ses ve bu hız bu spor için zaten en efektif halinde şuanda.

  14. benim bu sene en merak ettiğim olaylardan birisi ferrarinin frenleme sonrasındaki bazı yavaş virajlarda(çoğu u virajı) ıslık sesi çıkarması oldu. bunu bir tek ben mi farkettim bilmiyorum http://bit.ly/tlPUXv bu videonun 7-9 saniye arasına bakarsanız sevinirim ıslık sesi gibi bir şey

  15. Turbodan sonra max iki çıkış olabilirmiş, intercooler olacak büyük ihtimalle. bir de wastegate olmayacağından turbo ıslığı duymayacağız başka bir şey bulmazlarsa 🙂

  16. bence turbo motorların çok ayrı bir sesi var.. uçak sesine benzer uğultu çıkarırlar ama hızlanma ve devir konularında çok farklı seyirler görebiliriz. ben merak ediyorum açıkçası..

  17. Schumacher- avatarı

    Vites geçişleri çok hızlı olduğu için tıs sesini çok fazla duyamayabiliriz gibi geliyor ben sesin iyi olacağını düşünüyorum ama V10 motorların sesini hiçbir zaman unutmayacağım

  18. Mehmet Kocaman avatarı
    Mehmet Kocaman

    Turbodan sonra tek çıkış olacağı için ses tatmin edici olacaktır.Yani 6-1 headers gibi düşünün.

  19. Turbo ıslığı duymak ilginç olacak…ara soğutuculu mu olacak acaba yoksa sıcak gaz direk mi gidecek pallere?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir