Formula 1, Bir "Motor" Sporudur !

İçinde hem yol hem de havacılık teknolojisi ile ilgili parçalar var. Ama sonuçta bunun adı “motor sporu” ve şu anda Formula 1’de motorların performanslarında gelişim yasak. Sadece dayanıklılıkla ilgili sorunların giderilmesi sırasında takımlar, bazı “kurnazlıklarla” performans gelişimi sağlayabildiler.

Bir F1 aracında mekanik unsurların yanında elbette aerodinami de önemlidir ama oranların dağlar kadar farka ulaşması da kabul edilemez. Zaten elektroniklerin spora çok fazla girmesinden yakınırken motorların dondurulması sınırları aşıyordu.

Eski zamanlardaki yarışları izliyoruz; şu, viteslerin rallideki gibi yandaki kol ile manuel değiştirildiği zamanlar. O zamanlarda sadece aerodinamik olarak güçlü olan takımlar öne çıkmıyordu. Bu konuda eksiklik yaşayanlar motorlarıyla durumu telafi edebilme şansına sahipti. Peki ya şimdi? Şimdi neredeyse rüzgâr tünelleri yarışıyor. Ferrari rüzgâr tünelinde sorun yaşadığında geri dönüşü çok zor durumlara düşüyor.

Lastikler aynı, motorlar dondurulmuş… Geriye mekanik olmayan KERS ve aerodinami kalıyor. Yenilik veya buluşlar, her zaman aerodinami alanında ortaya çıkmak zorunda kalıyor. E bu durumda nerede bizim “motor sporu”muz.

Seneler boyunca geçişlerin azlığından yakındık. Şimdi yine aerodinamik bir çözüm DRS ile geçişler arttırıldı ki ben bu sistemin faydalarını görmeme rağmen karşısındayım. Yapay bir geçişin neresinden keyif alabiliriz. Zaten bana göre taraftarların asıl istediği geçiş görmek değil; pilotların yan yana, tekerlek tekerleğe mücadele etmelerini izlemektir. Geçiş az olmuş, varsın olsun; şahsen ben mücadele görmek istiyorum. Arkadaki pilot öndekini sıkıştırsın, yakınında bir köpek balığı gibi dolaşsın istiyorum. Bunu yapabilmeniz için de DRS’ye gerek yok. Mekanik tutunma üzerine yoğunlaşıldığında istenilen seviye yakalanacaktır. Nasıl mı?

Formula 1 araçlarının olmazsa olmazı yere basma kuvveti; yani İngilizce downforce. Biz bu araçları o kadar “yere basıyoruz” ki, bir virajda öndeki aracın hava koridoruna giremiyor, girerse de kendisini yolun dışında buluyor. Çünkü hava koridoruna girdiğinde aracın aerodinamisini besleyecek havayı kaybediyor. Bunun yerine mekanik yol tutunmasına önem verilirse -ki bunun için lastikler, süspansiyonlar vs. öne çıkıyor-, aerodan tavizler alınırsa ileri yönde bir adım atılmış olur. Böyle durumlarda geçişler için sadece ana düzlüğü beklememize de gerek kalmayacak. Burada bir parantez açmam gerekiyor: Pirelli lastikleriyle bu sene neler yaşanabileceğini de görmüş olduk. Sonuçta buyurun size daha az aerodinami olması için bir neden daha. Unutmadan; kesinlikle ben aerodinami olmasın demiyorum. Formula 1’de bunu denemez zaten. Sadece her alanda makul seviyelere gelinsin diyorum.

Ekonomik krizden bahsedildi; maliyetler düşürülsün diye sporu geliştirecek ucuz yollar arandı ki DRS oldukça ucuz. Bunu kabul ediyorum. Testler de kalktı ki maliyetler düşsün diye ama artık herkes simülatörlere yatırım yapmaya başladı. Hali hazırda iyi sistemleri olanlara ise gün doğru. Yani para test alanlarına değil, simülasyon cihazlarına kaydı. Ne kazandık??? Attığımız taş ürküttüğümüz kurbağaya değmiyor; o kadar değerli değil. Ne mi yapalım?

Zamanında yanlış hatırlamıyorsam ilk Max Mosley bu fikri öne atmıştı: Bütçe sınırı .Genel hatlarıyla pekâla uygulanabilecek bir şeydi. Her takımın belli bir bütçesi olacak ve bunu istediği alana harcayabilecek. Ben motor alanında iyiysem orada daha farklı şeyler bulacağım; aerodinami, elektronik vs. ise o alanda. Elbette belli başlı kurallar olacak ama motor sporlarının özgürlüğünü de kısıtlamayacak. Büyük takımlar buna olmaz dedi. Ecclestone da bana göre bunu pek desteklemedi. Çünkü büyük takımların şampiyonluk mücadelesinde olmaması, taraftarların ilgisini azaltacaktı. İnanıyorum ki takımların içinde bütçe sınırını çok mantıklı görenler vardı veya hâlâ var ve şimdi Kaynak Kısıtlama Anlaşması adı altında belki de bu yola doğru gidiliyor-“du”. FIA’nın denetiminde takımlar, “beyin” olarak daha özgür “para” olarak daha kısıtlı kalacaklardı. Formula 1’de araçların yanında beyinlerin de yarışmasını istemiyor muyuz? Adrian Newey neden seviliyor sizce? Peki neden mesela motor alanında birisine de dahi gözüyle bakılmıyor?

Saf mücadelelerin yaşanabilmesinde teknolojik alanlar arasında dengenin yakalanabilmesi şart. Kantarın topuzu sadece bir alana ağır basmamalı. Ekonomik kriz, tasarruf diye diye bazı işlere girişildi ama Formula 1’i Formula 1 yapan unsurların önüne geçildi. Kriz döneminden farklı şekilde teknik ve sportif çözümlerle geçilebilirdi. Uçak yapmıyoruz sonuçta; asfalt pistte yarışlar otomobiller üretiyoruz.

Gökhan Kamil


Yorumlar

  1. bekliyip görecez kardeş

  2. Yazı için teşekkürler, düşünceleri aktarmak önemlidir.
    🙂

  3. F1 motorsporlarından biri mi, sportif mücadele dışında ki herşeyi çıkardığında evet.
    F1 motorları günümüzde en ilerisi mi, evet
    F1 motorları geçmişinin ötesinde mi, hayır
    Peki bu yola niçin girildi. Bütçeler mi, hayır değil sebep güvenlikti. Bu yola girilmese ne olurdu, geçmiş group b, can am, indy car, lemans vb. ölümler hızla artmaya devam ederdi. Mekaniğin sınırlarında mı dolanıyorlar, hem evet hem hayır. Fakat insanın sınırlarının içerisinde kalıyorlar. Herşeyi zorladığında ne oluyor. Geri dönülemez hatalara neden oluyor. Gerekli mi evet. Fakat biz bunu abarttık mı ona da evet. Sportif yönü zayıfladı mı ona da evet. Çılgın insanlara ket vurursan olumsuz çılgınlıklarının yanında, olumlu çıkışlarını da askıya almış olursun.

    "Formula 1'de motorların performanslarında gelişim yasak. Sadece dayanıklılıkla ilgili sorunların giderilmesi sırasında takımlar, bazı "kurnazlıklarla" performans gelişimi sağlayabildiler."
    Gelişim yasak mı evet, peki gelişim isteyen var mı hakikatte? Otomotiv sektörü hızlanmak mı istiyor, performans mı istiyor yoksa yavaşlamak, sadece daha az tüketmek mi.
    Performans gelişimi tüm dünya için yasak. Büyük hacimlerin artık üretilmemesi için kanunlar üretiliyor. SS kavramı gereksizliğe dönüştürülüyor. F1 küçülmeli mi evet, peki daha az yakmalı mı belki. Niçin belki…. on binlerce savaş jeti, airbus boing boing uçmaya devam ettiği için. Kimi kandırıyorlar… Değil 20, 1000 adet makine mi kurtaracak dünyayı.
    F1 referans olacak mış.:) Bugün 10 yıl önceki F1 motor komponent teknolojisini kullanan kaç yol aracı sayabilirsiniz? F1 şanzımanın günlük otomobillerine uyarlanması kaç yıl aldı diye sorayım yada. DSG türevleri gibi şeyler yada diferansiyel vb. gelişimlerin yol otomobillerine geçişi F1'den midir yoksa GT alt serileri midir cevaplayabilir misiniz?

    Bütçe sınırlandırmaya gidilmese bugün F1 olmayabilir miydi belki. Ferrari'den başka sınırsızlığı kaldırabilecek biri var mı hayır. Harcamak kazanmak olmadığına göre bir kaç yıllık başarısızlığın sonunda Ferrari'yi kim kurtaracak. Global kriz de mutlak şart. Önümüzde ki yıllarda bir çok yarış serisi iptal edilecek. F1 daha da küçülmeye gidecek. Fakat her yapılan mantıklı görünmüyor.
    Bir hattı sınırlayıp başka bir hatta yüklenmek neyi değiştiriyor.
    Aerodinami, madem teziniz malum şeydi ne faydası var gündelik otomobillerinize bu aero çılgınlığının. Eski diğerlerin de ki gibi F1'den aero ilimi aktaran tek bir örnek görünüyor Ferrari. Peki dünyada kaç kişi Ferrari alabilir durumda.
    Bak ama mekanik tutuşa aktarsan zihniyetini bundan daha fazla birikim elde edebilirsin.

    Yıllardır söylediğim şey de budur. Aerodinami zihniyeti değişmeli, değişmediği sürece ki hiç bir takım bunu istemiyor ancak kendinizi kandırmaya devam edersiniz zevksizlik, bütçeler üzerine. Bizi değil…
    Hiç bir motorsporu salt motor mücadelesi değildir. Biz devasa hacimler istemeyebiliriz ancak işi doğru yönettiğinizde…

  4. http://www.youtube.com/watch?v=HGP76teZLOU

    bu sesi veremeyecekse lanet olsun onların v6 sı.
    haa illede silindir düşüreceklerse bizim fiat bisin 2 silindiri var sesini yanyana duran tribünden bile duyamazsın.

  5. geçişler çok suni deniyor ama bu sezon çok iyi geçişler de gördük. drs olmasa bu pistlerde geçiş olmaz, tıpkı 2010 sezonu gibi tren vagonlarına benzer yarışlar izleriz.

  6. 1000 litre 4000 litre derken birim yanlisligi olmasin, 4000cc veya 4 litre yazmam gerekirdi kusura bakmayin 🙂

  7. F1 sadece motor sporu değildir. içinde birçok mücadeleyi barındırır. bu mücadeleyi sadece motora indirgemek yanlıştır.. çerçeve oldukça geniş, bakabilene.

  8. Degismeyen tek sey degisimdir, hersey bu kadar hizli ilerlerken F1`in hala v12 4000 litre motorlarla yarismaya devam etmesi dusunulemez, o tarihte ki v12 4000 litre motorla mevcut v8 2400 litre motor arasinda ne fark var? ya da daha ileri gideyim, turbo v6 1,6 litre motorla ne farki olacak? sadece ses! mevcut teknoloji ile v12 4000 litre motoru 500km hiza ciktiginda virajda neyle durduracaksiniz ayiptir sormasi? parasutle mi? 🙂 Bu guvenlik acisindan da onemlidir..

    Herzaman ne diyoruz? F1 teknolojinin zirvesi ve orda ki gelisimler yol araclarina aktarilmali, gunumuzde normal otomobiller 1000 litreye gerilerken 4000 litrelik motoru hangi otomobilde kullanacaksiniz? yilda sadece 1000 tane uretilen ultra spor araclarda kullanilacak 4000 litre motorun kime ne faydasi olacak..

    Ha evet F1 tek bir yonde gelismemeli, sadece mekanik veya sadece aerodinami olmamali, hepsi dengeli bir sekilde gelistirilmeli, Ferrari motoru ile one cikarken Williams mekanigi ile, Redbull aerodinamisi ile rekabetin icinde olmalidir, yoksa zaten 3 motor kalmis gridde, en iyi motoru ureten buyuk 3 buyuk fabrikadan biri sampiyon olur, Yani sezon baslamadan ya Mercedes ya Ferrari ya Renault sampiyon olacak demektir, Mclaren`in bile sansi yok!

    Son olarak dilimize dolandi surekli “efendim bunun adi bile motor sporu, ama motorlar yaristirilmiyor“ deniyor, evet motor sporu ama bu gecmisten gelen bir isim, normalde hayatta da araclara motorlu tasit demiyormuyuz? Oldu o zaman sadece motorlari baglasinlar sabit bir sasiye orda yuke bindirip bassinlar gaza hangisi sonuna kadar hizli ve dayanikli olursa o kazansin, motor sporu ya 🙂 Bir adim ileri gidersek F1`de amac takimdan cok pilotun sampiyon olmasi degil mi? kimse kotu bir pilotun iyi aracla sampiyon olmasindan zevk almaz, rekorlari catir catir kiran Vettel`in hala kendini kanitlamasini bekliyoruz, neden? cunku araci cok iyi diyoruz, kotu aracla gormek istiyoruz, bu yuzden ben sahsen tek lastik tedarikcisi kuralini ve bu mali krizde motorlarin dondurulmasini destekliyorum ve baska turlu cok zor durumda kalacakti F1..

  9. F1 altın çağlarını yaşadı. Kimse krizde değilken 2007'den 2011'e harcadıkları toplam parayı tek bir sezonda harcıyorlardı. Aerodinami ve özellikle motor alanında çok gelişme kaydettiler. Motorlar dondurulunca aerodinami'ye öyle bir önem verildi ki, 2008 yılındaki gibi kanatçık manyağı araçlar ortaya çıktı. Görsel olarak bence harikaydılar. 2009'da değişen kurallar araçları kola şişesine döndürdü.

    Kaynakların kısıtlanması serbest testlerin yasaklanması, üçüncü araç ve motor kurallarıyla başladı aslında. Zamanında çok karşı çıkıldı ama zamanında buna karşı olan Honda (şimdiki MGP) takımının mühendisleri bu kısıtlamanın ne kadar gerekli ve yararlı olduğunu şimdi şimdi anladıklarını açıkladılar. Yoksa şimdi F1'de ne Mclaren kalmıştı, ne Williams.

    Maalesef bu krizden tam olarak çıkılmış değil. Rahatlama var ama hala eskisi gibi olmaktan çok uzak. Bu şartlar altında eskisi gibi harcama yapılması beklenemez ama mevcut kurallar da neredeyse aynı araçlarla yarışılmasını şart koşuyor.

    F1 çok özel bir seri ve bununla birlikte aerodinamisinin diğer açık lastik serilerinden çok daha önde olması gerekir ve ufak da olsa motor gelişimi yapılmasına izin verilmeli. Ancak takımları batıracak miktarlarda değil tabi.

    Yazın için teşekkürler, ellerine sağlık.

  10. Ferrari'nin V12 motorlarından V6 motorlarına "terfi etmemizi" sağlayan FIA!'ya teşekkürler !

    Alesi Suzuka 1995 Qlf.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir