Formula 1 Aracının Birleştirilmesi

yazar:

kategori:

image

Formula1 araçları rutin bir şekilde piste parça olarak getirildikten sonra hızlı bir şekilde birleştirilirler.Bu işlem genelde şasinin havayolu ile piste ulaştırılmasından sonra gerçekleşir.Ancak bazen istenmedik kazalar yaşanır antrenman seanslarında ve mekanikerler aracı yarış anına yetiştirmek için sıkı bir yarışa girerler.Şimdi size araçın birleştirilmesi evrelerini anlatmaya çalışacağız.

1. Aşama – Çıplak Şasi Provası

İlk olarak şasi boyanmış halde gelir ancak sponsor logoları olmaz bu parçaların üzerinde.Ardından kablolar yerleştirilir.Aracın oluşturulmaya başlanmasında birleştirilen kablolar ve elektronik parçalar büyük önem arz ediyor.Bu birleştirmenin ilk evresinde en az 70 farklı parça ve yüzlerce kablo şasinin içine monte ediliyor.

Kokpit koyulup yerleştirilmeden önce pedallar fren hidroliğine bağlanır.Ardından yakıt tankı ve bazı güvenlik sistemleri yerleştirilir.

Önemli olan nokta ise her yerleştirilen parçanın dikkatlice kontrol edilmesi.Kabloların uygun olmayan şekilde yerleştirilmemesi halinde kablolar kolayca zedelenebilir ve ısınma ile oluşacak problemlerin ardından pilot yarış dışı kalır.

Burada esas olan; yuvada hiçbir şeyin hareket etmemesi. Benzin deposu doldurucusunda herhangi bir düzensiz hareket, sızıntıya veya daha kötüsü yakıt ikmali yaparken sürtünmeye neden olabilir ve bunun sonucunda kıvılcım ile yangına sebebiyet verebilirken, küçük bir civata veya serbest, başıboş bir kablo fren pedalının altına sıkışabilir ve ciddi güvenlik risklerine meydan verebilir.

Bu anlatılan birleştirme işlemleri yaklaşık 2 ya 2 buçuk saat sürer.

2. Aşama – Ön Süspansiyonlar ve Frenler

Birleştirme çalışmasının ikinci evresinde  aracın şasisine ön süspansiyonlar yerleştirilir.Şasi içerisindeki kıvrılma çubukları, amortisör gibi parçalar, direksiyon kolonunun yerleştirilmesinden önce yerleştirilirler.

 

Ardından fren pompaları şasinin önüne monte edilir ve hidrolik kabloları yerleştirilir.Bu işlemi ise süspansiyon kasnaklarının birleştirilmesi takip eder.İlk olarak alttaki süspansiyon omurgaya birleştirilir.Onun ardından üst süspansiyon yönlendirme bağlarıyla birlikte birleştirilir.

Bu işlemler yapıldıktan sonra frenler için hidrolik kabloları yerleştirilir .Yapılan birleştirme işlemlerini kontrol etmeden önce son olarak fren diskleri,  balatalar ve göbekler bağlanır.

Bu bölümde anlattıklarımız yaklaşık olarak  1 ya da  1 buçuk saat sürer.

3. Aşama – Motor, Arka Süspansiyon ve Arka Kanatın  Birleştirilmesi

Aracın motoru, vites kutusu, arka süspansiyon ve kanatının birleştirilmesinde en az 4 evre söz konusudur.İlk olarak tüm yardımcı parçalar motora eklenir.Bu yardımcı parçalar arasında en önemlisi yağ ve motor radyatörleridir.Daha sonra vites sistemi eklenir ve vites geçişleri için hidrolikler eklenir.Sonrasında vites kutusu yağlanır.

 

Yine bu evrede arka süspansiyon parçaları birleştirilir.Ön süspansiyonda olduğu gibi süspansiyon kemikleri, çubukları ve frenler birleştirilir.Süspansiyon ile ilgili birleştirmelerin ardından hidrolik ve elektrik kabloları takılır ve kontrol edilir.Bu işlemi ise arka kanatın takılması takip eder.Tüm bu işlemlerin ardından yapılanlar bir kez daha kontrol edilir.

Bu bölümde anlattığımız birleştirme işlemleri yaklaşık 2 saat sürer.Ancak bu işlemlerin yanında motor ve vites siteminin şasiye yerleştirilmesi gibi işlemlerde yaklaşık 45 dakika zaman alır.

4. aşama Ön Burun, Alt Bölüm ve Karoser

Son bölüm belki en kolayı gibi görünüyor ancak gerçekte öyle değil.Aracın alt bölümü yerleştirilmeden önce  tüm sistemler dikkatlice kontrol edilir.

Öncelikle fren sisteminin basıncı ve içinde hava olup olmadığı kontrol edilir. Ardından ise bütün kabloların bağlı olduğunu ve bütün fonksiyonların düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol edilir. Bu testler, motor çalışırken yapılmalı ve aynı zamanda vites değişim düzeni kontrol edilmelidir.

 

Aracın alt gövdesi monte edilmeden önce sıvı sızıntısına karşı her şey kontrol edilir. İstenirse ağırlık eklenir.Bu alttan şasiye eklenir ve sertliği sağlayan ufak bağlantılarla birleştirilir.Daha sonra alt bölüme tahtadan yada karbon fiberden uzunlamasına parça yerleştirilir.Bu işlemin ardından ise hem sidepodların önüne hem de şasinin ön bölümünün altına barge boardlar yerleştirilir.

Bir sonraki adım aracın tekerlek ve lastikleridir. Lastik basınçları kontrol edilir. Burun daha sonra eklenir ve ön kanat profil açısı test edilir, arka kanat ayarı ile dengelenir. Mekanik kontrolden önce motor değişik sıcaklık seviyelerinde çalıştırılır. Araç şimdi piste çıkmaya hazırdır.

Son bölüm ise  yaklaşık 1 saatte tamamlanır.

Bir Formula 1 aracı mekanikerler tarafından yaklaşık 8 saatte toplanır.Ne kadar süre alırsa alsın görünen o ki bir Formula1 aracının toplanması sizin aracınızın serviste toplanmasından daha az zaman alıyor tüm karmaşıklığına rağmen.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir