FIA Sürüş Yüksekliği Sistemini de Yasakladı !

yazar:

kategori:

Yönetim kurulu, Cuma akşamı yayımladığı bir teknik talimat ile; frenleme ve hızlanma anında süspansiyon ve hidroliklerle bağlantılı, fren torku üzerinden sürüş yüksekliğini düzenleyen bu tip sistemleri yasakladı.

İnanılan o ki FIA, sistemin, süspansiyon elemanlarının uzunluğundaki değişimle çalışıyor; buna, fren kaliperleri de dâhil ki Teknik Kurallara aykırı bir durum.

Daha önceleri kurallara uygun bulunsa da bu sistem şimdi şaşırtıcı bir şekilde yasaklandı. Williams Operasyonlar Şefi Mark Gillan da bunu doğruladı.

Gillan: “FIA, bu özel sistemi yasakladı. Üstün körü bakıldığında bu tip sistemi yasaklamak istiyorlar gibi görünüyor ama biraz daha ayrıntılara bakmam gerekiyor.”

Bu sistemle tur başına 0,3 saniye kazandığına inanılan Lotus’un, 20112 aracı için şimdi değişiklik yapması gerekebilecek.

Ferrari ve Mercedes de bu tip bir sistem üzerine çalışmalar yapmıştı ama gelişim öncesinde FIA’dan onay cevabı bekliyorlardı.


Yorumlar

  1. Abi kabız oldum bee…

  2. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Tahir, ne bileyim yani, şimdi ben mantıklı düşününce, biraz da bu konuları inceleyince böyle bir yorum ile ancak Red Bull yada McLaren takımlarının bu tür bir suçlamaya maruz kalabileceğini düşünüyorum. Sonuçta bu 2 takım bu sistemi kullanmayan ve dezavantajı olacak takımlardı. Baktım aşağıda biri RB'den bahsetmiş, onu kastediyor diye düşündüm, umarım onu kastetmiştir, çünkü bunun McLaren ile alakası olduğunu düşünmüyorum, McLaren bu konudan hiç bahsetmediğine göre çalışmaya başlamışlardır yavaştan onlar da. Horner gerek yok diye açıklama yapıyor, derim ki bu işin içinde gerçekten birinin parmağı varsa RB'dir, tabii varsa, bilemeyiz bunu da sonuçta.

    Ama eğer dediğin gibi bir laf sokma çabasıysa eğer, gönül isterdi ki, böyle önemli takımlar eleştrilirken mantıklı ve sağlam temellerle desteklenen bilgilerle bunlar yapılsın. Ben dersem ki RB bunu yasaklattı, ayıp ederim, elimde bu yönde bir kaynak yok. Üzücü bir durum, F1 taraftarı böyle olmamalı, başka takımların tarafarına sataşmak kimsenin tuttuğu takımı daha hızlı yapmaz, kalp kırarsınız, bir işe de yaramaz yaptıklarınız. Adam gibi spor karşılaşmalarını izlemekten yoksunuz, insan olmayı öğrenmeden taraftar olmaya çalışan da sonunda fanatik olup çıkıyor -lafım bu arkadaşa değil, genele-

  3. Sen FIA yada bilirkişisin ya RBR illegal araç diyorsun.Ya kardeşim FIA nın yaptığı saçmalıklar dizboyu,bu sistemi yasaklamalarıda bence öyle ama bırakın artık şu kuyruk acısını RBR laf atmaları ya.Tebrik edin biraz yada konuşmayın RBR aracı illegal diye…

  4. FIA'nın bu tavrından bıktım usandım valla. geçen sene rbr bütün sene illegal araçla yarıştı gidip te egsoz beslemesini yasaklamadılar,silverstone'da kısıtlama getirdiler sonra yemedi geri vites yaptılar. bütün sene esnek kanatla yarıştılar kimse çıkıp bişey demedi. şimdi lotus'un başta legal olan sistemini yasaklıyorlar. böyle saçmalık olmaz.

  5. air_canada54  avatarı

    tmm güzel demişsin sezon ortasında yasaklayacağına öncesinde yasaklasın diye de bu kadar zamanın beklenmesi düşündürücü testlere kaç gün kaldı şurda. Ya en başından beri yasaklansaydı takımlar zaman ve para harcamamış olacaktı başka alanlara daha çok yönelebileceklerdi. Birde ağızları salya sümüklü olarak Ferrari'ye sallayanlara itibar etmeyin bırakın seyilerinde kendi kendilerine eğlensinler hala Ferrari yaptırdı falan diyen tipler var ya :)))

  6. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Onur Ömer, bu yasağın içeriğini ve hangi takımların etkilenebileceği dahi bilmeden yapılmış bir yorumun ardındaki gerçeği görememişsin.Onlar için malum takım her zaman Ferraridir.Lastikleri bile patlasa malum takımın bu işte eli vardır derler.Ferrari bulsaydı onaylanırdı veya Ferrarinin işine gelmeyen yasaklanır tarzında ezberleri vardır.Bu ezber bozulamadı bozulamazda.Ferrari bugüne kadar hiçbir icat yapmamış ve kopyacılıkla geçinip gitmiştir.:)

    FİA da bu muhteşem teknoloji yarışında ne halt yiyeceğini şaşırdı.Gerçekten işleri çok zor.Herkesi memnun etmek çok zor.Buluşun icadın sonu yok.Bunlara en başından tedbir almanın mümkünü de yok.Sezon içinde yasaklanmasından , sezon başlamadan yasaklanması daha iyidir ve kolaydır.FİA geçmişten dersler çıkarmaya başlamıştır.Burada tartışılması gereken nokta yasağın sınırlarıdır.Akıllıca yöntemlere yaklaşım açısıdır.Bence bütün bu yasakların dayandığı nokta da bütçe ve çevre meseleleridir.Tabi dillerde dolaşan nesnenin adı haksız rekabet olunca işler zorlaşıyor.

  7. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Sanırım malum takım derken aşağıda tifo alo arkadaşın dediğini (Red Bull) kastetti, yanlış anlaşılma olmasın, cümle alem biliyor ki, bu sistemden en çok yararlanacak takım Ferrari'ydi. Renault sonuçta bu sistemle zirve mücadelesi verebilirdi belki ama Ferrari bu sistemle şampiyonluk için yarışacaktı.

  8. FIA napmaya çalışıyor çözemedim açıkçası. yenilikler yasak bildiğin. merak ediyorum nasıl fark yaratacak takımlar red bull sistemi haricinde?

  9. Guzel anlatmissin ustad 🙂

  10. Yusuf  Hitay avatarı

    yasaklamalar bizlerin canını sıkıyor genelde, işin arka planını pek bilmiyoruz. ama sanırım bir yasak getirilecekse bunun için en uygun zaman kış tatilidir, yarış sezonu sürerken kullanılan bir parçaya yasak getirmek, hele hele sezon sonuna doğru bunu yapmak bence hiç adil değildir. maksadı kötü olmasa bile yanlış anlaşılmalara sebep verir aynı zamanda.

  11. Aynen görünmeyen kısımdan bahsediyorum 🙂 sadece motorla kalsa yine iyi durduk yere süspansiyon kolu lastik falan fırlıyodu(2005), Newey'in tasarlayıp şampiyon yaptığı araçlar 1992 – Williams FW14B,1993 – Williams FW15C,1994 – Williams FW16,1996 – Williams FW18,1997 – Williams FW19,1998 – McLaren MP4/13,2010 – Red Bull RB6,2011 – Red Bull RB7

  12. Talha Yıldız avatarı
    Talha Yıldız

    ee bende marca gazetesinde okudum işte ferrarinin 2012 aracında olan başlıca yenilikleri yazıyordu Kendine özgü f-duck sistemi de yazıyordu bende italyan gazetesinin yalancısıyım ama inşallah doğrudur. işey yarar

  13. İlk başta frenlemede yapılan süspansiyon hareketinin ne gibi bir avantaj getireceğini anlayamamıştım. Şimdi olayı çözdüm gibi. Gayet başarılı bir buluş gibi görünüyor.

    Geçen sene hepimiz Red Bull'un kanadının yerleri süpürdüğünü gördük. Takımlar daha iyi ön kanat performansı için ön kanadı mümkün olduğunca yere yakın tutmaya çalışıyorlar. Ancak yere fazla yakın olduğunda ise frenleme anında süspansiyonlar yüke binip aracı öne eğiyor ve ön kanadın yere sürtüp kıvılcımlar çıkarmaya başlıyor. Bu da federasyonun istemediği bir şey.

    Lotus (veya her kim bulduysa!) ön kanadı yere yakın ayarlayıp, frenleme anında oluşan fren torku ile süspansiyonu yukarıda tutmaya yarayan bu sistemi geliştirmiş.

    Çok akıllıca bir sistem. Bir nevi F-kanal mantığı aslında. Orada da Mclaren daha yüksek arka kanat DF ayarı ile piste geliyor ve bu yüksek DF açısının düzlüklerde sağladığı dezavantajı F-kanal ile ortadan kaldırıyordu.

    Aslında yol araçlarında bile kullanılabilecek akıllıca bir yöntem.

  14. Fia ne yapmaya çalışıyor hala çözemedim.O zaman hiçbir takım sistem geliştirmesin araçlar aynı olsun motorlar aynı olsun ne anladım ben bu işten.

  15. talha yıldız kardeşim bu bahsettiğin sistemi mercedes bulup geliştirmişti en azından ben öyle biliyorum ferrarininde geliştirdiğinden eminmisin

  16. FIA'ya Ferrari International Assistance ve ya "FIA(t)" (spa2000'midir ne karın ağrısıysa) diye seslenenlerin gö"z"üne sokacaksın bu haberi…

  17. newey genelde iyi bir otomobil paketi tasarlar. Ihtisasini aerodinami uzerine yapti bu adam, rbr nin gorunurde olanlari zaten kopyalandi. Kopyalanmayan şasinin aerodinamisi… Nasil bir agirlik dagilimi kullandigini, hangi ruzgar gecislerine gore parcalari konumlandirdigini kimse bilmiyor. 1993, 1999, 2005, 2009 da mukemmel araclar yapmasi tesaduf degil 🙂 ah mclaren yillarinda kimi nin saglam bir mercedes motoru olsaydi eyiydi :))

  18. 2011'de Renault, mevcut pilotlarıyla 5.'likten daha yukarı çıkamayacaklarını anlayınca ve pozisyonu garantiledikten sonra geçen seneki çoğu yarışı bir anlamda test için kullandı diyebiliriz. Nitekim sıkıştıklarında Senna'yı bile ilk 10'a sokmakta zorlanmadılar. Ki tek güvendikleri sistem Abu Dhabi'deki son testte denenen parça değildir. Dolayısıyla bu kadar basit bir hata yapmalarını beklemiyorum; zaten açıklamaların devamında ban için 'kısmen' lafı kullanılıyor, çünkü yasallık izni istenen parça ile testteki parça aynı değil diye okudum.. Ban yüzünden tehlikeye düşecek takım Lotus değil başkası da olabilir. Yine de bu sistem dahil, ağırlık testleri ve diğer bütün testleri geçen karosere monte edilen – sabit kalması gereken ve ya izin verilen ölçüde esnemesine izin verilen parçaların tek başına ve ya kombine olarak pilotun müdahalesi dışında fiziki yapısının şartlara göre aerodinamik ve ya mekanik avantaj sağlayacak şekilde değişmesi gibi bütün sistemlerin halihazırdaki kurallara uygun olduğunu düşünüyorum. Yüksek rekabette sürekli kuralları sorgulayan, yorumlayan, anlamaya çalışan, açık arayan ve ya kimseyi uyandırmadan kuralları delmeye çalışan ve buna göre akıl zorlayıcı parçalar üreten takım mühendisleri FIA teknik kurulundan çook daha öndedirler. Tabii şu var ki FIA'yı uyaran ve yardım eden ispiyoncu takım mühedisleri olmazsa FIA maskara olur 🙂

  19. RBR'de birşey var ama kimse çözemedi veya resimleyemedi, buda Newey'in ne kadar çakal ve dahi olduğu anlamına gelir, adam 1990'dan beri bu işin içinde başarısıda sürpriz değil.

  20. RBR baskı yaptıysa ve FIA buna uyduysa yazıklar olsun ne diyelim çok üzüldüm ben lotus için güzel bir sistemmiş anladığıma göre şimdi arabayı tekrar gözden geçirecekler…

  21. yalnız rekatif (fren torku)üzerinden düzenlenen sitemden bahsediliyor rbr başka şekilde düzenliyorsa ki sürüş yüksekliğini o zaman rbr aynen devam ve newey in dahi olduğuda kesin olarak tescillenmiş olur.

  22. tam isabet rbr nin üstünlüğünün tamamen bittiği yasak (bu sistem vardı rbr de bence) şimdi şartlar herkes için eşitlendi.

  23. FerrariF1Alonso avatarı
    FerrariF1Alonso

    fenevli olan kim :p

  24. FIA bir şeyler yapmaya çalışıyor F1'in geleceği için. Resimde 2009 araçlarında uygulanması planlanmış bir arka kanat sistemi var mesela. Araçların birbirini takip edebilmesi amaçlanmış, nedense vazgeçilmiş. (Bence iyi de olmuş, laf ettiğimiz 2009 araçları bunun yanında yine iyi görünüyor)

    FIA'nın kural kitabını biraz daha açık hale getirmesi gerekiyor sanırım. Takımların neyin yasaklanıp neyin yasaklanmayacağını net olarak anlayabilmeleri gerek. Ayrıca FIA bir sistemi yasaklayacağı zaman bunu sezonun son yarışından hemen sonra açıklaması lazım.

    Şimdiki yaptıkları da iyi, en azından sene başında testlerden önce yasaklandı. Ayrıca testler sırasında bir araçta tehlikeli olup yasaklanması gerekecek bir şey bulurlarsa yine yasaklamalılar. Test öncesi kaza testi kararı uzun süredir FIA'nın yaptığı en iyi şeydi.

  25. Tabi ki bir sistem yasaklanacaksa bunun en bastan yasaklanmasi kesinlikle dogrudur ve desteklerim, Ancak simdi Lotus cikip “Ben zamaninda onayimi aldim ve aracimi buna gore insaa ettim“ derse Fia ne cevap verecek merak ediyorum..

    Fia isi en bastan SIKI tutmali..

  26. 360 derece dönünce aynı yere gelirsin 180 derece dönmüşler 🙂

  27. cidden lotus sistemi haberi ilk çıktığında benim de aklıma redbull un asansör hareketi geldi , vay be dedim adamlar kaç senedir bunu kullanıyomuş . fia ya bak ki şimdi yasaklıyolar ama redbull bunu kullanıyodu (!) . çok da saçma gelmiyo yani bana bu sistemi redbull un kullandığı . eğer gerçekten kullanmışsalar şimdi yasaklanan sistemi fia redbulla çok güzel kullandırmış demektir .

  28. takılmış bu arkadaşlar bir noktada rocco kardeş .

  29. fia yine kendine has saçmalığını yaptı ! hani çoğu kez gördük ya , bir takım bir yarışa yeni parçayla çıkardı ve fia önce etliye sütlüye karışmaz sonra yarış sonunda bu yeni parçanın kurallara aykırı olduğunu söyler takıma ceza verirdi ya , aynı şeyi yine yaptı ! çok saçma bu hareketleri ya , madem neden adamlar emek harcamadan önce engel olmuyosunuz , şimdi kolaysa aracı bu yasağa göre ayarlasın adamlar . tasarruf tasarruf diyolar sonra da hem paraları hem de emekleri boşa çıkarıyolar . kalmış şurda testlere 2 hafta ..

  30. bunakların f1 yönetiminden gitmesi lazım. artık eskisi kadar f1 izlemiyorum sebebi ise bu tarz uygulamalar !

  31. İSMAİL ÖRTLEK avatarı
    İSMAİL ÖRTLEK

    Fia saçmalıklarına bir yenisini daha ekledi.Septikal taban-egzoz beslemeli difüzörden kombinasyonu araçta tek başına %35 gibi büyük bir oranda Aerodinami üretiyordu Sistemin yasaklanmasından sonra bu kaybı telafi edecek boyutta bi sistem geliştirmek zor çünkü Coldblown-hotblown kombinasyonu vardı o sistemde (off-throttle durumunda dahi redbull ve bazı takımlar 4 silindirde birden ateşleme yaptılar )yani ebd sistemi üretilen güç yönündende önemliydi.Ancak bu sistemin yasaklanmasından sonra bu senede kullanılacak olan düfüzör sistemleri sadece aracın altındaki sıcak gazları verimli ve türbülans olmayacak bi şekilde araç altından atmaya yarayacak yani ebd kadar verim asla olmayacak.Peki sürüş sistemini ayarlayan bu ve bu gibi sistemlerin yasaklanmasından sonra aracı daha dengeli yapacak olan sistemleri nasıl üreteceğiz bunu fia'ya sormak lazım.Yasağın sebebinin boyutsal olduğu söyleniyor yani gövde stabil değil frenajda alçalıp frenden ayağını çektiğinde yükselen bi gövde var ortada yasağa bunun sebep olabileceği yazılmış bazı yerlerde.Peki redbulun kanadı bu sistemdeki gibi normalde stabilken hareket halinde asfalta yapışmıyor muydu?Neden o yasaklanmadı da bu yasaklandı?Çalışma sistemleri farklı da olsa tartışılan problem aynı (aracın hareket halindeyken sistemin yükselip alçalması).O dönemde redbulun önkanadına ateş püsküren mclaren fanları niye şimdi sustular acaba yoksa işlerini mi geliyor.Neyse nasılsa herhangi bi alonsoyu öven haber bulunca nasılsa oraya gelirsiniz orda tartışırız .

  32. fener yaptığı pisliği çeksin. hiç kimse acımasın. fenerin başındaki pislikler fenerli taraftarlara en büyük hıyaneti yapmışlardır. bazı sahte galibiyetlerle taraftarlarını kandırmışlardır. temizlenirse birdaha olmaz, temiz bir lig olur inşallah bundan sonra.

    fia ya gelince, sinirlerim uyuştu küfredemiyorum adamlara, sezai abi.mp3 vardı 12 yıl önceden onu açıyorum otomatik küfrediyor ekrandaki resime :))

  33. FAster Inside avatarı
    FAster Inside

    sen bjk laf atacağına şike yaptıgın maçların sayısını topla sonra 12 ile çarp, sezon sonu puanından çıkar ne kaldı on bak, ama merak etme bu sene 1 kerelik düşme yok, şike yapan fb değilde başkası olsaydı türk futbol tarihinin en ahlaksız takımı ilan edilip şimdiye kadar 1000 kere düşürüldü bir defa dönmemek üzere 🙂 sıkma canını affettik bi kerecik :))

  34. FerrariF1Alonso avatarı
    FerrariF1Alonso

    Yokda malum takım diye bahsetmeye gerek yok.kısasa kısas.
    Hem pendikspor demişken adamlara -115 diyorlar siz yine iyisiniz
    Adamlar neresinde hissetsin? 😀
    FIA nın yasakları benimde hoşuma gitmiyor ama sezon ortasında olmasından iyidir.
    Bu sene trf1 de kan çıkar. 10 pilot+5 takım.Bakalım kaç haber kapanacak yoruma.

  35. Schumacher- avatarı

    FIA= RedBull production

  36. beşiktaşı karıştırma 🙂
    22. sıradan kalkıp pendikspor geçirsin emi. hava kordorundan hiç çıkmasın, kıçınızda hissedin devamlı 🙂

  37. bu fia tam bir emek hırsızı ne diyeyim.
    yasakladıkları sistemleri toplasan uzay çağı araçlarını yarışırken görüyor olacaktık.. yenilik törpüsü FIA

  38. Tolga Soydan avatarı

    bu sisteme göre aracı ayarladılarsa lotus için hiç iyi olmaz.

  39. Tolga Soydan avatarı

    yazık oldu lotusa

  40. Bu FIA'ya ne dense az, Allah bunların…… bildiği gibi yapsın.

  41. rocco junior avatarı

    Ben mi yanlış biliyorum abuzer kardeş yoksa Ferrari geçenlerde dememiş miydi,Lotus tarzı sistem hazır Fia dan onay bekliyoruz diye?mclarenden acaba ses çıktı mı yaptık falan diye?Zaten Ferrari ve Lotus sunumuş onay almamış.Ne malum ardında Red Bull ve Mclaren olmadığı.

  42. rocco junior avatarı

    Saçmalama kardeşim hiç mi takip etmiyorsunuz?Ferrari zaten çoktan hazırladı sistemi,Fia dan onay bekliyordu.Artık şu yorumlardan vazgeçin.Sistemi uzun süredir bilen ve öncülük eden 2 takım Ferrari-Lotus ancak hazırlanması zaman alıyor ve kopyalaması zor.Dün Hornerin açıklamalarına bir bak hemen ardından yasak geldi.Kimin arkasında olduğunu göreceksin.Ferrari ve Red Bull 2010da benzer sistemleri zaten kullandılar ama bu biraz farklı ve araçla ilk başta olması gereken bir sistem sonradan copy paste bir işe yaramıyor.Bilip bilmeden konuşmayın.Red Bull ebd den ötürü çok vakit kaybetmemek adına bununla uğraşmamış.Newey akıllı adam ancak her yenilik ondan çıkmıyor.Diğer takımların elinde bir silah vardı şimdi araçların yapısını değiştirmeden ilerleyebilecekleri o da bu süspansiyon sertliğini ayarlayıp buna göre hareket etmekti.Şimdi Fia bunu ellerinden aldı.Ferrari-Mercedes ve Lotusta bu sistem vardı ancak Rb ve diğerlerinde yoktu 2010dakini bunla karıştırmayın.Bu sistem ayrıca lastik basıncını apexlerde azaltıyor.Takımlar aerodinamik gelişimler için pek çok parçayı değiştirmek zorunda şimdi.
    Her olay olduğunda Ferrari yapsa olurdu diyorsunuz.Böyle gözünüzü kapamışsınız gerçeklere.

  43. İyide zaten RB bunu kullanıyordu 2010 dan beri benim görüşüm. Melborne 2011 de Vettel in araç üstü pole turunda gözüme çarpmıştı süspansiyonun hareketi. Bunu daha önce dile getirmiştim zaten ben yanılmıyorsam.

    Birde McLaren, Bahrain 2010 da söylemişti bunu arka tarafı aracın yere vuruyordu Webber in sıralamada ama yarışta vurmuyordu. Hadi bu düzeltilebilir bir durumdur belki ayar değişimi yapılabilir kurallar çerçevesinde.

    Bence kanat değil RB bu güne kadar süspansiyon esnetti. Benim fikrim her zaman buydu. Bazen kısa süreli değişmiş olsa bile.

    Şİmdi başka bir takımın çok belirgin bir şekilde kurallara aykırı bir düzen bence, bulması ve geliştirmesi çok garip. Bir iki haftadır şaşkınlıkla izledim olan biteni. En sonunda yasaklandı. Garip gerçekten…

  44. MaYKiL Schumacher avatarı
    MaYKiL Schumacher

    işte ben bunu hiç ama hiç beklemiyordum,
    büyük bir süpriz oldu,
    son zamanlarda ne bir dedikodu ne'de bir söylenti çıkıyordu yasaklanacağına dair,
    benim esas merak ettiğim mevzu şu,
    kim şikayet ettide yasaklandı veya baskı yaptı yasaklattı,
    önce kurallara uygun diyeceksin sonra 360 derece dönüp yasaklayacaksın :/
    yakında kokusu çıkar umarım yani,
    zaten araçları son 3 sezondur bir garip hal aldı gidiyor,
    ama bütün bu olumsuzluklara rağmen özellikle bu sezonki araçların ön burun ve kanatları beğenilecektir,
    o alışılagelmiş en benimsenen duruma dönüyor ön burun ve kanat benim bildiğim o yönde (yanlış saptama olasılığım olabilir)

  45. Gelişim demeyelim de avantajlarını ellerinden aldılar demek ama neyse sağlık olsun Herkesin kendine has süspansiyon Geometrisi tasarımı vardır Elbet bir B palanları vardır. Ama onay alınmış uğraşılmış kaynak aktarılmış bir sistem testlere 16 gün kala yasak olması insanın zoruna gitmiyor değil. Bakalım Bu sistemi geliştiren takımlardan ne gibi tepki gelecek Fia yine hatanın en büyüğünü yaptığını düşünüyorum.

  46. FerrariF1Alonso avatarı
    FerrariF1Alonso

    F1= Ferrari dir.

    malum takım ise casus takım ve 2009 dan beri ortaya çıkan piyango takımlardır.Bu konu hakkında 1 tane daha fazla cümle kurmaya gerek yok.Ferrari de Lotus ta bu sistemden etkilenmez.Bu sistemi bulmuşlardır.FIA onaylasa kullanacaklardı.Şimdi kullanmayacaklar.Böyle birşey varsa bile RBR etkilenecektir.

    Ferrari bulsaydı diye komedi dans 3lüsü erken mesaiye başlamış.Ferrari'nin sistemi vardı siz canınızı sıkmayın.

    Burası o avatarınızda kullandığınız arabacı takımının şike yap yap kupa iade et ama Avrupaya gönder bizi demesine ise hiç ama hiç benzemez.

    Tamammı 8taşlı arkadaşım? Yeteri kadar açık olabildimmi F1 ve futboldaki MALUM takımların hakkında?

  47. FIA herhangi bir sistemi istediği an yasaklayabilecek yetkiye sahip. Yarın çıkıp arka kanatlar olmadan yarışacaksınız dese herkes uymak zorunda.

    En azından bu sefer sezon ortasında yasaklayıp ortalığı karıştırmadılar.

    Önceki haberde denilene göre Lotus FIA'dan sistemin yasal olduğunun onayını almış. Bu ne kadar doğrudur bilemeyiz tabi. Doğruysa yasaklama sebebini merak ediyorum doğrusu.

  48. Abuzer Kadayıf avatarı
    Abuzer Kadayıf

    yasaklanır dedik aynen öyle oldu. geçmişte örnekleri var, bunu kopyalamaya çalışıpta beceremeyenlerin son çare yasak ettirmeleri tecrübelerle sabittir. arkadaşın dediği gibi malum takım bunu bulsaydı diğerleri aynı seviyeye gelinceye kadar serbestti.

  49. bu buluşu ferrari yapıp piyasaya sürseydi, kesin kabul edilirdi ve ferrari, diğerleri bunu kopyalayana kadar da farkı açardı… fia da buna bişey demezdi….

  50. evet ama testlere birkaç hafta kala yasaklanması takımlar açısından daha kötü deyilmi…??

  51. böylelikle lotus renonun gelişimini engellemiş oldular , demek oluyorki ferrari ve redbul bir rakipten direkt olarak kurtulmuş oldu onların işine gelende bu….

  52. Çakma Teknolojinin zirvesini alkışlıyorum helal olsun. Madem kural dışıydı Bir ekibi bu zamana kadar uğraştırmanın ve onay vermenin anlamı neydi. Bu adamlar senden onay almış mı almış Testlere az bir zaman kala neden böyle döneklik yapılıyor anlamıyorum. Testler başlamadan yara almak demek bu Geçmiş olsun Lrgp-Ferrari-Mercedese yazık oldu.

  53. Talha Yıldız avatarı
    Talha Yıldız

    onu bunu bilmemde bu sistemi ferrarinin oldukça iyi kendine adapte edildiği söyleniyordu inşallah araba bu yasaktan etkilenmez. Bu arada bu haberle alakası yok ferraride ön kanat üzerinden F-kanal sistemini geliştirmiş inşallah faydalı olur

  54. Dun cikan horner haberini okursan kimin ne baski yaptigini anlayabilirsin

  55. Lotus Renault için kötü haber 0.3sn büyük bir hız.Bu işin içinde bir bit yeniği var gibi,çünkü lotus renault bu sistem için izin almıştı FİA dan şimdi ne olduda yasaklanıyor.

  56. bu yasaklamalarla formula 1 nereye gidiyor?

  57. Yusuf  Hitay avatarı

    en azından ağustos ayında saçma sapan şekilde yasaklanmadı. fia böyle ol canımı ye.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir