Mclaren MP4 27 Teknik İnceleme

yazar:

kategori:

Yeni otomobil beklenenlerin aksine görüntüde çok büyük yeniliklere sahip değil gibi ve hatta geçen senekine oldukça benzer görünüyor. Bu yazımızda size Mclaren MP4 27’deki teknik yeniliklerden bahsetmeye çalışacağız.

Geçen seneyi pilotlar ve markalar şampiyonasında 2. sırada tamamlayan Mclaren takımı MP4 27’yi tamamen elden geçirerek eksik gördüğü alanlarda gelişme sağlamaya çalıştı. Yeni araçta kurallar gereği egzoz beslemeli difüzör bulunmuyor ancak yine de takım bu araçtaki yeniliklerle daha fazla yere basma gücü üretmeyi hedefledi.

Aracı incelemeye önden başlayacak olursak ilk başta burundan bahsetmek gerekecek. Caterham’ın yükseklik farkı bulunan burunu tanıtmasından ve aynı şekilde burunun olacağını söyleyen takımlar olmasının ardından ilk olarak herkes Mclaren’in burnuna baktı. Kurallar gereği 2012’de araçların burnunun düşük olması gerekiyor. Mclaren kurallara farklı bir şekilde yaklaşmadı ancak kendi tasarımını kurallara uydurmayı başardı ve keskin yükseklik farkı olmayan bir burun ortaya çıkardı.

MP4 27’nin lansmandaki versiyonunda yeni bir ön kanat yok gibiydi. Ancak bu şaşırılacak bir durum değil çünkü takımlar bu tür yeniliklerini genelde testlerde görücüye çıkarıyorlar. Ancak aracın burnunun en ucuna dikkatlice bakıldığında yeni burunun geçen senekine göre biraz daha geniş olduğu görülüyor.

Aracın orta bölümüne gelindiğinde en çok dikkat çeken bölüm kuşkusuz sidepodlar. Takım geçen sene L şeklinde sidepodlar ile herkesi şaşırtmayı başarmıştı. Ancak MP4 27’de Mclaren daha geleneksel sidepodlara dönüş yaptı. Bunun tek bir nedeni var o da yeni egzoz geometrisi. L şeklindeki sidepodlarla yeni egzoz kurallarını uygulayamayan Mclaren geleneksel çözüme geri döndü. 

Orta bölümde göze çarpan diğer yenilikler aynalarda ve bargeboardlarda. Takım yana doğru açılan aynalar yerine kokpitin kenarından dik bir şekilde yükselen aynalar tercih etmiş. Bu tip ayna şekli Mclaren’in yıllardan beri pek tercih etmediği bir şekildi. Bunun yanında kokpitin önündeki küçük bargeboard kanadın da geçen seneye göre farklı olduğu görülüyor. Sidepodların geleneksel yapıya dönmesiyle hava girişleri de eskisi gibi olmuş. Ancak sidepodların içerisinde yer alan ufak ekstra hava girişlerinin ne amaçla kullanılacağı şu an için bilinmiyor. Sidepodların altı ise kesik ancak hava girişleri geniş ve dikdörtgen şeklinde.

Aracın görüntü olarak geçen seneye kıyasla en farklı yeri kuşkusuz arka bölümü. Yeni egzoz kuralları (aerodinamik etkinliği kısıtlamak amaçlandı) aracın arka bölümündeki tasarımı oldukça dar bir çerçevede tutuyor. Mclaren de egzoz çıkışı nedeniyle geçen seneye oranla oldukça dar bir arka bölüm kullanmış. Egzoz çıkışları bir kulak gibi açılan bölümde yer alıyor ve oldukça küçükler. Ancak egzozla ilgili kurallar nedeniyle değişen arka bölüm, tüm sistemin yeniden düzenlenmesini gerektirmiş. Motor kapağının üst bölümünde baktığımızda ise geçen seneki hava girişinin olmadığı ve düz bir motor kapağının olduğu görülüyor.

Ön kanatta olduğu gibi arka kanatta da pek bir değişiklik şu an için yok. Ancak yeni kurallara göre hazırlanmış difüzör dikkatlerden kaçmıyor. Yeni difüzör geçen senekine göre oldukça farklı bir görüntüe sahip. Lansmandaki araçta yer alan difüzörde hiç kanatlar bulunmazken arka bölümün oldukça iyi paketlendiği görülüyor.

Mclaren MP4 27’yi tasarlarken kuşkusuz yeni egzoz kurallarının yanında geçen sene eksik gördüğü alanlara da dikkat etti. Bunun yanında Pirelli lastiklerinden elde edilen veriler kullanılarak, lastik kullanımı konusunda araç optimize edildi.

Takım bu sene de Mercedes motoru ve KERS’i kullanacak.

Takım yeni otomobille sene başından itibaren hızlı olmayı amaçlıyor. Bunu başarıp başaramayacağını ilk yarıştan itibaren göreceğiz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

o
FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

 


Yorumlar

  1. Lansman olduğu için birçok parça kullanılmamış. Aracın üzerinde motor bile yok.

  2. Motor kapağı ve sidepod karoserinde bir çok vidalı kapak var. Daha önce hiç bu kadarı gözüme çarpmamıştı. Buralarda ciddi değişiklikler olacak gibi.

  3. o küçük hava girişi standart kers içindir yine. ama ayna değişikliği hoşuma gitmedi redbull tarzı olmuş bakmak için daha fazla kasacak pilotlar ve bu tarz değişiklikler alışkanlıklar açısından iyi değil.
    Benim asıl merak ettiğim direksiyon belki o da tamamen elden geçmiştir, bu konuda newey tarzı isterim doğrusu redbull'unki oyuncak gibi

  4. havada olduğu için esnemiyor sadece

  5. Bu resimde akslara dikkat. Ben mi uygulamayı çözemedim, yoksa lastikler oyuncak araba gibi birbirine mi bağlı?

  6. Aracta arkadasin dedigi gibi difuzor yok sidepod icindeki kucuk kanallarda ya difuzore ya da egzost yoluyla fren sogutma kanalina ordanda artik nereye Allah bilir 🙂

  7. Yeni bir araçtan ziyade geçen senekinin güncellenmiş haline benziyor. Ya geçen seneye fazla odaklandıkları için bu seneki araçta geri kaldılar ya da çok farklı bir araç üretmeyi gerekli görmediler.

  8. Güzel inceleme teşekkürler

  9. Lansmandaki araçta difüzör yok , difüzörü gizlemişler.

  10. bu tür inceleme yapmayalı bayağı olmuştu 🙂 dikkatlerden kaçan yerleri paylaşalım lütfen

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir