Kimi Raikkonen İle Söyleşi

yazar:

kategori:

Soru: Neden F1?

Kimi Raikkonen: Formula 1, yarış kariyerimde çok özel ve her zaman en zor düzeyde yarışmak istersiniz. Bu yüzden Formula 1, bir seçim şansınız olduğunda yarışmak istediğiniz yerdir.

S. Lotus F1 Team ile ne kadar çabuk anlaşmaya vardınız?

KR: Her şey çok çabuk bir şekilde bir araya geldi. Ortak bir hedefi paylaşıyorduk ve herkes memnundu. Bunu başarmanın tek yolu buydu ve o noktadan sonra her şey fazlasıyla yolunda gitti.

S. İki günlük bir teste çıktın. Şimdi takım hakkında ne düşünüyorsun?

KR: Takımdan memnunum. Çok iyi insanlar; uyumlular. R30 ile iki günlük testte onlarla çalışmak güzeldi. Önümüzdeki sezondan çok fazla keyif alacağımızı düşünüyorum. Umarım iyi sonuçlar alacağız. İyi sonuçlar alma mücadelesi için güçlü bir araç istiyorum.

S. Ralliyi bırakıp Formula 1’e geri dönmeye ne zaman karar verdin?

KR: NASCAR yarışında, yarışmaktan keyif aldım ve daha fazla yarışmak istiyorum. Hâlâ ralli yapmak istiyorum ve elimden gelse ikisini de aynı zamanda yaparım ama bu mümkün değil. Elbette gelecekte yine ralli yapacağım. NASCAR’da diğer insanlara karşı yarışırken iyi zaman geçirdim ve yarışmak istiyorum. Bunu özlediğimi fark ettim. İşte o anda, eğer iyi bir şans ortaya çıkarsa geri dönmeye karar verdim.

S. Yeteri kadar zamanın olsaydı, Sebastien Loeb kadar iyi olur muydunuz?

KR: Bilmiyorum. Şu anda kimsenin onun kadar iyi olacağını sanmıyorum. Elbette gelişebilirdim ama ne kadar, bilmiyorum. Geçen sene, 2010’dakine kıyasla geliştim. Ralliye, ne kadar iyi işler yapabileceğimi görmek için gittim ve hâlâ denediğim en zor sporlardan birisi olduğunu düşünüyorum. Kolay değil. Öndeki adamlar çok hızlı ama tersine onları Formula 1’e koysanız, aynı benim rallideki hikâyem ortaya çıkar. Sanırım bir iki sene daha test dönemi geçirmem gerekiyordu. Rallide birçok farklı zemin var ve Formula 1’den tamamen farklı.

S. Son senenin ardından Formula 1’in ne kadar değiştiği hakkında ne düşünüyorsun?

KR: 2010’da gerçekten Formula 1’i takip etmedim. Ama geçen sene daha fazla yarış seyrettim. Gerçekten farklı görünmüyordu ama farklı yerlerde geçişler var ki arka kanadı açında hemen geçiş yapılabiliyordu. Öndeki pilotun kendini savunması için hiç şansı yoktu. Yani bu gerçekten bir geçiş mi? Bunun sayılacağını sanmıyorum. Ama elbette gösteri daha iyi.

Lastikler de farklı. Yeni ve aşınmış lastikler arasında büyük bir hız farkı var. Eski Formula 1’de, geçiş şansı yakalamak için önündekinden çok daha hızlı olman gerekiyordu ama şimdi lastikler ve DRS ile durum farklı.

S. Bu dönüşünde kanıtlayacak bir şeyin var mı?

KR: İnsanlar sanırım benden bir şeyler bekliyor. Ama %100’ümü verdiğimi ve sürüşümden memnun olduğumu bildiğim sürece mutlu olurum. Eğer bakış açıları doğru ama yeterli değilse, yeterli değildir.

S. Motivasyonun nasıl?

KR: Motivasyonum hakkında her zaman bir şeyler konuşuldu; beni tanımayan ve motivasyonumun ne kadar güçlü olduğu hakkında bir fikri olmayan insanlar bir şeyler yazdı. Motivasyonum olduğunu hissetmezsem, bırakırım. Bana göre muhtemelen en iyi yarışlarımdan bazılarını, Formula 1’deki son sezonumda ortaya koydum ve performansımdan çok memnundum. Motivasyon konusunda hiç sorunum olmadı

S. KERS ve DRS hakkındaki düşüncelerin nedir? R30 ile testinde bunlara sahip değildin.

KR: Daha önceden KERS kullanmıştım ve DRS sadece bir düğme. Birkaç defa denediğinizde otomatik hale gelecektir.

S. Takım arkadaşın Romain Grosjean’ı ne kadar iyi tanıyorsun?

KR: İyi bir ilişkimiz olacağını düşünüyorum. Noel öncesinde onunla tanıştım ve 2009’da ona karşı yarışmıştım. İyi ve normal birisine benziyor. Bu yüzden ortada bir sorun görmüyorum.

S. İki sene ralli yaptıktan sonra fiziksel durumunu Formula 1’in zorlukları için nasıl görüyorsun?

KR: Elbette G kuvveti farklı. Ama asfalttaki bazı rallilerde oldukça iyi G kuvvetine sahip oluyorsunuz. Direksiyon da ayrıca rallide biraz daha sert. Farklı konumda oturuyorsunuz ve farklı kaslarınızı kullanıyorsunuz. Genel olarak ralli, muhtemelen Formula 1’deki gibi kısa hızlanmalarda zorlayıcı değil. Ama bütün hafta günde 12 saat otomobil kullandığın için zihinsel olarak oldukça zor. Bu yönden ralli, Formula 1’den çok daha yorucu. Sürüş açısından ise Formula 1 daha fiziksel ama uyumayı daha fazla dört göle bekliyorum

S. Lotus F1 Team, önlere geri dönmek için mücadele ediyor. Bu mücadelede ne kadar yardımcı olabilirsin?

KR: Ferrari’deki son senemde her zaman önlerde değildik. Ama iyi bir yarışçıyımdır. Öne çıkmak isterim. Lotus geçen sene iyi başlamıştı ve yeni aracın güçlü olacağını umuyoruz.


Yorumlar

  1. Motivasyon konusunda hiç sorunum olmadı.

    İşte bu beni düşündürüyor.

  2. "Bana göre muhtemelen en iyi yarışlarımdan bazılarını, Formula 1'deki son sezonumda ortaya koydum ve performansımdan çok memnundum. Motivasyon konusunda hiç sorunum olmadı."

  3. "Ama iyi bir yarışçıyımdır."
    Helal sana adamim. Hem de gelmis gecmis en iyi yariscilardan birisin,

  4. Şu adama kazanan bir Lotus olmasa da en azından kötü olmayan bir araba verin be…o gerekeni yapacaktır…2009'un ikinci yarısında gerçekten iyiydi…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir