Takımlar Egzoz Kurallarında Sınırları Zorlamaya Devam Ediyor

yazar:

kategori:

FIA, egzoz gazı sayesinde aerodinamik kazanım sağlanmasını istemese de bazı takımlar, neye izin verilip neye verilmediğini görme adına sınırları zorluyor.

Yeni egzoz çıkışlarının konumu ve açısı, 2012 kuralları çerçevesinde belirtildi ama inanılan o ki takımlar, gaz akışının aracın diğer parçalarına yönlendirmeye çalışıyor: Mesela akış, özel olarak tasarlanmış hava kanallarına yöneltiliyor ve oradan da aerodinamik parçaların üzerine gönderiliyor.

FIA, aerodinamik performansa yardımcı olacak bu tip donanımlara izin vermeyeceğini belirtmişti.

FIA’nın bu tutumuna rağmen bazı teknik patronlara göre bu konu, sezon başlamadan önce net bir şekilde çözülmeyebilir.

FIA Teknik Delegesi Charlie Whiting, 2012 araçlarının tasarımlarına göz atmak için Salı günü Jerez’e geçti. Burada Whiting’in, egzoz konusunda ne yapıp ne yapılamayacağı konusunda takımları uyarması bekleniyor.

Red Bull’dan Adrian Newey: “FIA, egzoz konusunda neye izin verilip neye verilmediği üzerine makul seviyede açık.”

“Egzoz akışını, tamamen kapalı bir kanala alıp oradan da aracın bir yerlerine yönlendirilmesini istemiyorlar. Artı, karoser bulunduramayacağınız çeşitli alanlar da var”

“Bu konularda umarım çok fazla tartışma olmayacak. Ama birilerinin tam sınırlarda bir şeyle ortaya çıkma şansı da var”

Lotus Teknik Patronu James Allison ise, geçen ay yayımlanan bir Teknik Direktif sayesinde takımlarla FIA arasında bir ara yol bulma adına çalışması olduğunu açıkladı.

Allison: “Bence Teknik Direktif’e göre, limitlerin dışında egzoz gazı akışının aerodinamik nedenler için emilmesi veya yönlendirilmesini sağlayan donanımlara izin yok”

“Kurallar zaten egzozun ne kadar büyük olması gerektiğini; nereye bağlanacağını; ne açıda bağlanacağını söylüyor. Ama ardından direktif diyor ki; ‘Kurallara uygun hareket edebilirsiniz ama yine de prensipte yere basma kuvveti yaratıyorsanız buna bir bakmamız gerekecek’. Sanırım kabul edilebilen geometrilerin sınırları konusunda bir limit olacak.”

Diğer takım yetkilileri ise sınırların nerede olduğunu bildikleri konusunda kendilerine güveniyor.

Ferrari Şef Tasarımcı Nicolas Tombazis: “(FIA ile) zaten birçok yazışma yaptık ve izin verilen konuların gayet açık olduğunu düşünüyorum. Bizim yaptığımızın, kurallara tamamen uygun olduğuna inanıyorum”

Scuderia Toro Rosso Teknik Patronu Giorgio Ascanelli: “Charlie (Whiting), egzoz gazının etkisi olan herhangi bir aerodinamik parça istemiyor. FIA bunu kabul etmez. Kanalize edebileceğiniz enerjinin miktarını sınırlayan bir Teknik Direktif var ve bunun doğru olduğunu düşünüyorum”


Yorumlar

  1. Bunu mercedes gp yı kastederek soluyor bana kalırsa… bıraz endıse sezıyorum bazı takımlar da ıyı bır seyle cıkacak ta kurallara uygun kabul edılıcek dıye… =)

  2. kopyalama 🙂

  3. haydi hayırlısı

  4. MGP den kimse yorum falan yapmıyor, acaba ne üzerine açlışıyorlar???

  5. Ama birilerinin tam sınırlarda bir şeyle ortaya çıkma şansı da var

    Belirtilen sınırlardan uzak kalıyorsan limitte değilsin demektir. O zaman ne işin var F1'de?

  6. Ona izin yok buna izin yok ben anlamadım bu işi getirin GP'2 araçlarını yarışsınlar o halde

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir