2012 Kamyon Yarışları, İstanbul’da Başlıyor

2012 senesinde ülkemizde ilk defa koşulacak olan şampiyonada, Türkiye, İtalya, İspanya (2 yarış), Fransa (2 yarış), İngiltere, Almanya, Rusya, Çek Cumhuriyeti, Belçika olmak üzere 9 ülkede toplam 11 yarış yer alıyor.

1984’te İngiltere’de başlayan kamyon yarışları, daha sonra Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) bünyesinde Avrupa Kupası olarak koşulmaya başlandı. 1990’lı yıllardan beri her geçen gün daha da çok ilgi çeken kamyon yarışları, 2005 sezonundan bu yana FIA Avrupa Kamyon Yarışları Şampiyonası adı altında düzenleniyor. Kamyon yarışlarında, ülkemizde ‘Tır çekicisi’ olarak adlandırılan araçlar yarışıyor. Ancak bu araçlar, karayollarında gördüğümüz çekicilerden biraz daha farklı. 5.5 tonluk ağırlığa, 12 litre ve 1100 beygir gücündeki bir motora sahip olan kamyonların, yarış sırasındaki azami süratleri 160 km/s ile sınırlandırılmış durumda. Şampiyonada, teknoloji açısından modern GT yarış otomobillerini aratmayan 20 civarında kamyon sürekli olarak yarışırken, bir yarışa en fazla 30 kamyon kabul ediliyor.

Avrupa’da Formula 1’den sonra en çok seyirci çeken yarış serisi olan kamyon yarışlarında, bir hafta sonunda Cumartesi ve Pazar günlerinde ikişer yarış olmak üzere, birbirinden bağımsız tam dört yarış yapılıyor. İstanbul Park’taki yarışlar 9’ar tur sürecek. Aksiyonu hiç kesilmeyen ve büyük bir çekişmeye sahne olan kamyon yarışlarının Türkiye’de de büyük bir ilgi çekmesi bekleniyor.

Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) tarafından İstanbul Park pistinde organize edilecek olan yarışlar, 2012 FIA Avrupa Kamyon Yarışları Şampiyonası’nın ilk ayağı olarak gerçekleştirilecek. Yarış hafta sonunda, ayrıca 2012 Türkiye Pist Şampiyonası’nın da ilk ayağı koşulacak.

TOSFED, daha önce Formula 1, Dünya Ralli Şampiyonası, Dünya Binek Otomobiller Şampiyonası ve Dünya Cross-Country Kupası olmak üzere FIA’ya ait olan tüm dünya şampiyonalarını ülkemizde düzenlemiş ve FIA Avrupa Ralli Şampiyonası, FIA GT Şampiyonası, Alman Binek Otomobiller Şampiyonası (DTM), Le Mans Dayanıklılık Serisi, Renault Dünya Serisi gibi yarışmalara ev sahipliği yapmıştı.

Yarışlarla ilgili fotoğraflara şampiyonanın promotorü olan Truck Race Organisation’un internet sitesi www.truckrace.org ‘dan, şampiyona ile ilgili videolara ise www.truckrace.tv adresinden ulaşılabilir. Türkiye’deki yarışmanın akışı ve seyirci biletleri ile ilgili bilgiler, Mart ayı içinde federasyonumuz tarafından açıklanacak.

2012 FIA Avrupa Kamyon Yarışları Şampiyonası Takvimi

13 / 05 İstanbul Park – Türkiye
20 / 05 Misano – İtalya
10 / 06 Albacete – İspanya
24 / 06 Nogaro – Fransa
01 / 07 Donington – İngiltere
15 / 07 Nürburgring – Almanya
29 / 07 Smolensk – Rusya
02 / 09 Most – Çek Cumhuriyeti
23 / 09 Zolder – Belçika
07 / 10 Jarama – İspanya
14 / 10 Le Mans – Fransa


Yorumlar

  1. Öyle böyle değil çok zevkli bu yarışlar. Baya zamandır izleyemiyorum, yerinden izleme imkanımız olur inşallah. Dostlarımıza bahsettik.

  2. Mclarenfangirl avatarı
    Mclarenfangirl

    Keşke başka bir motor sporu yerine F1'i geri almaya çalışsalar.Ama dinleyen kim.Neyse belki bu yarışlara da giderim hiç yoktan iyidir.

  3. Gelen bütün seriler kaybediliyor. Bende gitmeyi düşünüyorum ; F1 den daha fazla seyirci alır bu yarışlar. Çünkü Ecclstone denen paragöz biri yok bilet fiyatları oldukça malum olduğunu düşünüyorum.Bende istemiyorum tabi F1 aracı görmek varken kamyon?

  4. Ooww Flat Out 2 gibi olur bu

  5. iki tane tüplü faça şahinin yarışı bile valencia yarışından daha heyecanlıdır. Hayatımda ilk defa TV karşısında kanepede uyuyakaldım. Kedi üzerime atlamasa uyanmayacaktım 🙂

  6. gp2-gp3-moto2-supersport gibi hiç olmazsa 1.lig olmasada 2.lig organizasyonlarını yapabilirdik aslında bunlardamı f1 gibi çok pahalı.isterse bilet satılmasın hazine karşılasaydı Türkiye nin reklamı devam etseydi. istanbul parkta mutlaka uluslararası ve takipcileri olan bir organizasyon pekala paraya kıyılıp yapılabilirdi.Türkiye ve istanbul parkda gündemden düşmemiş olurdu.çok yazık oldu.

  7. Bu ülkenin sokağa atılacak 400.000.000 EURO'su varmıydı…Şimdi eğri oturup doğru konuşmalısınız… F1 Kuşkusuz bir güzellikti. Ancak plansız programsız yaparsan böyle olur.. Ülkede milli sporcu yetiştirmek adına gp2 aracının koltuğuna oğlunu yerleştirirsen, eleştiriler hiç de haksız olmaz… Sadece yedi yıllık bir anlaşma ve gerisi allah kerim deyip 400 milyon euro'nu sokağa atamazsın.. atarsanda ancak bu 3. dünya ülkesinde olur… şimdi karar verin siz 3. dünya ülkesimisiniz yoksa değilmisiniz.. eğer değilseniz bu rezaletin sorumlularından hesap sordunuz mu… o dönemde kamuoyunda (sınırlı da olsa) antalya ve ya hiç olmazsa izmir fikri ağır basmışken kimlerın (gayrımenkul istifçileri) kaprısı ile kurtköy seçildi.. İlk planlamada pist için 60 milyon dolar harcama düşünülürken bu harcama neden 180 milyon dolara çıktı… Dünyada en kral otoban/otoyol'un metrekare maliyeti belirli iken böylesine azametli şişmiş rakamlara kim neden sessiz kaldı… Kimler üç maymunu oynuyor…. Devletin resmi yayın organı f1 yarışlarını kaça aldı… giderlerinde kaç para gösterdi… FOM kayıtları ile yayın kuruluşunun kayıtları neden bir birini tutmuyor….ticari sırmıdır… buyurun burada yakın… (bu ülkenin sokağa atılacak beş kuruşu olmamalı ama… birileri bir şekilde götürüyor… bu memleket sahipsiz mi…)

  8. bu yarış pistin genel sağlığı için çok kötü olsa da eğlenceli bir seri gibi görünüyor yani valencia daki F1 yarışından daha heyecanlı olduğu kesin bana göre

  9. Motor sporlarına F1 odaklı bakan diğer organizasyonları küçümseyen zihniyetle, spora sadece futbol odaklı bakan ve diğer spor dallarını umursamayan zihniyet arasında hiçbir fark yok. Madem bunları yazabiliyorsunuz Türkiyedeki futbol kültüründen yakınmaya hakkınız yok. Ben aranızda üslüp farkı göremiyorum. Aynı alaycı aynı küçümseyen tavır.

  10. motor sporlarının ruhundan anlamayan insanlar ancak çamur atar zaten

    ben oldukça eğlenceli olacağını düşünüyorum, kardeşlerimi de yanıma alıp gideceğim

  11. bir ara yurosportta izliyordum, oldukca da eglenceli gelmisti. Yayinlanirsa izlerim. F1den baska yaris izlememis ve f1in sikici oldugunu dusunuyorsaniz wtcc izleyin, cekisme gorun derim.

  12. şu önyargılarınızı bence bir kenara bırakın tamam f1i kaybettik ama f1i kaybettik diye başka seri de mi gelmesin? kamyon yarışı dediğimiz de bmc fatihle yarışmıyor kimse açıp bi kaç video izleyin ha seversiniz sevmezsiniz orası ayrı ama peşin hükümde bulunmayın. ben gidip keyifle izliycem hem sevdiğim bir seri hem biletler ucuz olur arkadaşlarımı da toplar giderim. umarım benim gibi bir çok insan olur ve tribünleri -zannetmiyorum ya- doldururuz.

  13. scuderiaferrarimarlboro  avatarı
    scuderiaferrarimarlboro

    abi bırakın siz bu işi yha KAMYON YARIŞLARI NE YHA
    burdan organizatörlere sesleniyon (duymayacağını bile bile) F1 i çok geçikmeden geri alın yoksa bi daha asla düzenleyemiyeceğiz yarışları ma aasıl sorun popülarite . ülkemizde futboldan başka spor bilinmiyo.yakında kamyon yarışları da seyircisizlik yüzünden gider ben den söylemesi

  14.   F. A. Diaz Ferrari F2012 avatarı
    F. A. Diaz Ferrari F2012

    FIA Super Licence. Herkes Yarışamaz.

  15. Görkem Yılmaz avatarı
    Görkem Yılmaz

    haa birde millet kamyon yarışları için F1'de görülmediği gibi tribünleri doldururlarsa diyecek birşey olmaz.

  16. Görkem Yılmaz avatarı
    Görkem Yılmaz

    Ülke'de trafik kazaları nasıl artar görün ondan sonra. Bizim kamyon şöförleri gaza gelecek 😀

  17. hayırlu uğurlu olsunda piste gitmeye tenezzül etmem.tv den şifresiz yaınlanırsa belki oda belki ilk kez izlerim.son seçenek olarak.

  18. Ozan Ülkügil avatarı
    Ozan Ülkügil

    Tamam zevkli olabilir ama ben asla F1'den sonra en çok izlenen olduğunu düşünmüyorum

    WTCC'nin 2005 veyada 2006 senesinde biletleri ya ücretsizdi yada çok ucuzdu bir bilgim yok ama 1000 kişi bile gitmemişti

  19. Saçmalık.. bir f1 e sahip çıkamadınız.. Akıl tutulması yaşadınız.. Devletin resmi yayın organının kuyruğunda dolaştınız.. işte final..şimdi seyredersiniz kamyon yarışlarını ..bu bile çok… istanbulpark'ta artık çok güzel inek bakılır.. tabii bu ülkede spor konusunda söz sahibi olan kişiler kendilerine teslim edilecek 2 inekten 1 ini kaybetmezse

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir