Rosberg, Häkkinen ile Buluşuyor

Aslında Mika,Nico’yu oldukça iyi biliyor.Yaz tatillerinde Rosberg’lerin Ibiza’daki evlerinde onlarla birlikte vakit geçirdi ve bir keresinde Nico’ya karting yarışlarında ilk sponsorlarından birisi oldu.Bu sırada Nico,Mika’nın Schumacher’i geçtiği yarışları izleyerek büyüyor,onun agresif stilini seviyor ve örnek alıyordu.Hatta Schumacher ile Häkkinen ‘in kafa kafaya gittiği yarışlardan birinde Häkkinen onu geçecek ve Schumacher bu olayın sonrasında ‘Hayatımın en zorlu yarışıydı’ diyecekti.10 yıl sonra Nico kendisini Mercedes GP Takımında kendisini Schumacher ile takım arkadaşı olarak buldu.Ne kader döngüsü ama!

Nico ve Mika, yoğun takvimleri sebebiyle çok az Häkkinen konuşma fırsatı bulabiliyorlar.Ama özel bir buluşma bunu değiştirebilir.Evet,Car dergisi onları birer kahve içmek üzere çok özel bir röportaj için bir araya getirdi.

Nico Rosberg:İlk ne zaman karşılaştığımızı hatırlıyor musun?
Mika Häkkinen :1987 yılının sonlarında babanla(Keke Rosberg) çalışmaya başlamıştık ve o zaman sen 2 yaşındaydın.İnanılmaz!İlk olarak ne zaman karşılaştığımızı tam net hatırlamıyorum ama o zamanlardı.

NR:Sen Kartingdeki ilk sponsorlarımdan biriydin.Odamda ’97 yılında bana sponsor olan herkesin adının yazılı olduğu bir poster var ve Mika Häkkinen de bu listede! O yıl 11 yaşındaydım ve Fransa Go-Kart şampiyonasını kazanmıştım.
MH:Oğlum Hugo,11 yaşında yani artık rolleri değişmenin zamanı geldi!İzninle söylemem gerekirse Kartingde işler artık değişik.Hatırlıyorum da,Keke bana ‘Yardımcı olur musun?’ diye sorduğunda ben ‘Tabiki’ cevabını vermiştim.Kart’ın üstünde adımın yazmasını istememiştim çünkü Keke de kartingden gelmeydi ve karting pahalı bir iş.

NR:Güzel bir jest.Hugo yarışmaya başladı mı?
MH:Evet,İtalya’da yarışıyor.Bu işi birkaç yıldır yapıyor ve seviyor.
NR:Peki hızlı mı?
MH:Tabi ki!Sana onun hızlı olduğunu söylemeye hazırlanıyordum.Ancak karting bir okul gibi;Sürekli lastikler ve takımla nasıl çalışacağın hakkında yeni şeyler öğreniyorsun.Açıkçası bu aşamada olay ız değil;Olay hatalarından ders çıkarıp bir şeyler öğrenmek.Onlardan sadece birkaçı zirveye çıkacak.Başarı sıkı çalışmanın bir eseri,pek tabi yeteneğinde önemi büyük,fakat başarının 590’ı sıkı çalışmayla ilgili.

NR:Hugo’yu izlemeye sık gidiyor musun?
MH:Hepsine gidiyorum.Belki arada iki yada üç yarışını kaçırmışımdır.Elimden geldiğince hepsine gitmeye çalışıyorum.

NR:Desteklemek konusunun üstüne konuşuyorken;Küçükkken senin en büyük fanlarından biri olduğumu biliyor muydun?Bunu şu an senin yanında oturduğum için söylemiyorum!Belki de babamla birlikte çalışmanızdan dolayı senin başarın babamın başarısı olduğu için etkilenmiş olabilirim ama Michael’ı (Schumacher’i) ne zaman geçsen mutlu oluyordum!

MH:Son cümlene katılıyorum.
Mika’nın 90’lı yılların sonunda Schumacher ile tekerlek tekerleğe yarışmış olmasından (ayrıca onu’98 ve ’99 yıllarında iki kez yenerek şampiyon olmasında) ve Nico’nun Mercedes GP’de Schumacher ile takım arkadaşı olmasından dolayı onun 7 kez dünya şampiyonu olması hakkında konuşacakları fikrine kapılabilirsiniz.
Fakat onlar 2000 yılındaki Belçika Grand Prix’inde Mika’nın Michael’i tur bindirdikleri sürüşüyle birlikte, tersten yaptığı hamleyle geçmesini ve liderliği almasını konuşuyorlar.Bu uçan Finlinin cesur ve agresif hamlelerinin tipik bir örneğiydi.

NR:Mchael’i Belçika Grand Prix’inde geçtiğin anı hiç unutamayacağım.Çiftlik evimizde yarışı izliyordum ve inanılmaz heyecanlanmıştım.Geçiş hamlesini yaptığında evin dışına çıkıp çığlıklar attım.

MK:Bu çok keyifli bir andı fakat bunun farkına hemen varamadım.Herkes yarış sonrası bu hamla hakkında konuşuyordu ancak benim için sadece bir geçiş hamlesiydi.Benim yarış sonrası genel hissim kızgınlıktı çünkü yarış başında spin atmış ve çok zaman kaybetmiştim.Bu hatamdan dolayı yarışı kazanamak için çok sıkı yarışmalıydım belki de Michael ile bu kadar sert yarışmamın sebebi de buydu.
NR:O seni çimlere çıkardı!
MK:Ancak videodan izledikten sonra anladım bu inanılmaz bir geçişmiş.Böyle geçişlere sık rastlamıyorsunuz.

NR:Ve yarış sonrası Michael’e dikkatli kullanmasını söyledin,değil mi?
MH:Michael ve ben çok fazla konuşmuyoruz[gülüyor].

NR:Çok iyi arkadaş değil miydiniz?
MH:Gülmemi yanlış anlama,bu daha çok Michael’in İsviçre’de benim Monaco’da yaşamamla ilgili ve motorsporları yarışlarında 13 yaşından beri birbirimizle mücadele ediyoruz.

NR:Neden 13?
MH:Kartingden dolayı.Sizin Lewis (Hamilton) ile go-kart ile yarışmanız gibi bizde o yaşlarda Michael ile yarışıyorduk.Biz hep rakiptik ve bu arkadaşlık açısından pek iyi olmadı.Michael’e herhangi bir sürücü gibi davrandım ve bu yüzden,onun iyi noktalarını görmem zor oldu.

NR:Peki iyi bir yön görebildin mi?

MH:Onun motorsporlarına olan bağlılığı inanılmaz.Hiç pes etmiyor.Michael Benetton’dan Ferrari’ye geçtiği zamanlarda çok zor bir kaç yıl geçirdi ancak hiç pes etmedi.Çok arkalardan start alsa bile onu görmezden gelemezdin çünkü düzlükte arkana yapışmış olabilirdi.Bu çok etkileyiciydi.

NR:Şu anda da durum aynı.Arkadan start alsa bile,gözlerini ondan ayırmaman gerekiyor bir anda arkandan seni zorluyor oluyor.
MH:Onu nasıl buldun?

NR:Sezon başlangıcında ona aşırı saygı duyuyor ve imreniyordum fakat şimdilerde işler normale döndü.İkimizde aynı oyun sahası içinde yiz ve daha ılımlı bir ilişkimiz var.Onun bu spora bağlılığına ve yaklaşımına saygı duyuyorum.Bu günleri görmek ilginç.

MH:Sana 2011 yılında daha yakın gidebildi mi?
NR:2010 yılıyla kıyaslarsak 2011 yılında farkı kapattı.Fakat lastikler ve DRS ile geçişler daha kolaylaştı ayrıca 2011’de sıralama turlarınında pek bir önemi kalmadı.Bu tabi ki benim genel sebebim fakat Michael de performansını artırdı.

2011 yılında olan olaylar böyleydi.Nico her ne kadar Schumacher’in ’91 yılıyla kıyaslandığında çok başarılı gözükmese de,Schumacher’i yıl boyunca gerisinde tutmayı başardı. Ancak endişelenmiyor onunda zamanının geleceğini düşüüyor-Tıpkı Mika gibi.

MH:1991’den 1997’ye kadar yarış kazanamadan devam ettim.Bu beni çok büyük hayak kırıklığına uğratmıştı.Neredeyse vazgeçme noktasına kadar gelmiştim.Ayrıca büyük kazalarımda oldu(Adelaide,1995).O kadar ters olay oldu ki hiçbir zaman başaramayacağımı düşündüm.Şanslıyım ki arkamda iyi bir menajer vardı.Tabi ki takımda benimle ilgileniyordu fakat kötü günlerinde sadece menajerin seninle ilgileniyor.Benim şansım en iyi menajere sahip olmamdı!(Gülüyor) En iyi sürücü olduğuna inanmalısın,ancak bu şekilde yarış kazanabilir ve dünya şampiyonu olabilirsin.

NR:Belki senden daha sabırlıyım ve bu yüzden hayal kırıklığına uğramıyorum.İyi performans gösterdiğim yarışlardan(Abu Dahabi de 6. olduğum gibi yarışlardan)büyük zevk alıyorum.Kazanmayı sabırsızlıkla bekliyorum ve bunun inanılmaz bir deneyim olacağını biliyorum fakat şu an kazanamadığım için acı çekmiyorum.

MH:Bende acı çekmiyordum faat hayal kırıklığı yaşıyordum.Yüksek seviyede performans gösterebileceğimi biliyordum fakat bunu diğer insanlara anlatamıyordum.Sonuçlara baınca bu gözükmüyordu ve bu negatif durumu açıklamak oldukça zordu.Bir keresinde Ron Dennis bana:’Mika sen yarışlar ve dünya şampiyonluğu kazanacaksın.Sadece birlikte çok çalışmalıyız ve sonunda sonuç gelecek.’demişti ve sonuçta geldi.

NR:Ron’un sana söyledikleri ile Ross’un bana şimdi söyledikleri birbirine çok benziyor.Neredeyse aynı.Bende Ron’a inandığın gibi Ross’a inanıyorum eğer inanmasaydım bu sene için tekrar imza atmazdım.

Nico,Brawn ile ilişkilerini geliştirmek için çok çalışıyor.57 yaşındaki Brawn,Schumacher’in F1 deki başarısının eşanlamı sayılır.Alman pilotun hem Benetton hem Ferrari’deki dünya şampiyonluklarının teknik beyniydi.Şimdi ise aynı büyüyü Mercedes’te oluşturmaya çalışıyor.

MH:Ross ve Michael’in uzun ve başarılı bir birliktelikleri var…
NR:Evet öye.Birlikgte çok uzun zamandır çalışıyorlar ancak ben şanslı olduğumu düşünüyorum çünkü Ross çok dürüst bir insan.Biliyorum ki,Michael ile son iki yıldır aynı fırsatları paylaşıyorum ve ileride de böyle olacak.

MH:Eminim ki Ross Mercedes’tede başarılı olacaktır ancak tabağında çok fazla şeyin olmaması gerekiyor.Demek istediğim, eğer çok meşgulsen konsantrasyonunu kaybetmeye başlıyorsun ve yüksek performans gösteremiyorsun.Çalışmalarından gözleyebildiğim onun inanaılmaz şeyler yaratabildiği ve bundan çok büyük heyecan duyuyorum. Ross ve Willeams’tan Patrick Head’i(eski teknik menajer) karşılaştırırsan fikrin ne olur?
NR:Patrick ben Willeams’tayken olaylara çok fazla dahil değildi.Sam Michael teknik sorumluydu.Sam ve Ross’u karşılaştırırsam tamamen farklı yaklaşımlara sahipler.Ben Ross’un işine ve insanlara yaklaşımını seviyor ve takdir ediyorum.İnsan yönetmek konusunda başarılı ve güçlü.Her insanda yapabileceklerinin en iyisini alabiliyor ve bunu teknik yönden takip ediyor.İçinde önümüzdeki yıl yarışlar kazanacağımız yönünde çok kuvvetli hisler var ve burada yani Monaco’da kazanmak muhteşem olur.
MH:Monaco’da kazanmak kariyerimin en muhteşem olaylarından biriydi.Burada 20 yıldır yaşadığın sokaklarda kazanmak inanılmaz özel şey.
NR:Burası benşm de evim.Burada büyüdüm,tüm arkadaşlarım ve ailem buradalar.Ancak pist burada bizden daha fazlasını talep ediyor çünkü normal pistlerde bile inanılmaz konsantre olmamız gerekiyor.
MH:Bu doğru.Fakat Monaco’nun önemi yıllar içinde artıyor.Eğer kazanmaya yetecek bir otomobilin varsa ve pole avcılığına başladıysan zihniyetin değişiyor.Daha fazla güç istiyorsun

NR:Monaco’da yarışmak çok zevkli aynı zamanda çok yoğun bir haftasonu.Yapacak ve üstünde düşünülecek çok şey oluyor.
MH:Monaco için otomobilde birkaç özel değişiklik yapmıştım.Oturuş pozisyonu ve direksiyona ufak bir ayar.Maksimum hız pek önemli değil,yüksek oturuş pozisyonu ile Armco’yu görebiliyordum.

NR:Bende aynı değişiklikleri yaptım fakat pratikte aynı olduklarını düşünmüyorum.
Mika ayağa kalkıp ,oturuş pozisyonu üstünde yaptığı değişikliklerin görünüşü nasıl değiştirdiği anlatmaya başlıyor ve Nico’yu güldürüyor.Sonra cappucinosunun geri kalanını içmek için tekrar oturuyor,ardından tekrar ayağa kalkıp bir şeyler yapmak istediğini söylüyor.Ama tekrar oturum gülmeye başlıyor.Açıkça ikisi de bu arkadaşlıktan memnun olmuşa benziyor.Bıraksak,bütün gün oturup konuşabilirler.Ama bu partiyi bitirmemiz gerekiyor.

(Kaynak:Car Dergisi,Mart 2012)


Yorumlar

  1. Çok şanslısın, eğer konuşabilme imkanın olursa bizlerden selam ilet. Türkiye'de tahmin edebileceğinden çok daha fazla fanı var.

  2. Rosberg o tarihlerde daha Schumiye karşı bir takıntısı varmış :))))))

  3. Finlandiyada oturuyorum Mika häkkinen bizim eve yakin oturuyor. Iyi birisidir kisilik olarak.. Saygilar

  4. Bari Hakinen'den bir şey öğrense diyorum,en azından rakibine yada ustana saygı gibi değerler.

  5. Bence de:)).Isınamadık gitti bencilliğine

  6. 2012: A McLaren Odyssey (spa2000) avatarı
    2012: A McLaren Odyssey (spa2000)

    spa2000.

    İstatistiki verilere göre insanların yeryüzüne inmesi ortalama 10-12 dk. sürmüş.
    (tabii ben ortalamanın oldukça dışındaydım.)

  7. Gerçekten katılıyorum,mika rosberg ile oturup birşeyler paylaşacak seviyede bir pilot değil,üst sınıf bir şampiyon daha yarış kazanmaya yaklaşamamış bir pilot ile ne paylaşacak,sadece komşuluk ilişkileri var o kadar,bir de rosberg ve babası keke aslen finli,ama alman vatandaşı,onunda etkisi olabilir,bu arada mika gerçekten 2 şampiyonluktan çok daha fazlasını hakediyordu,beni tek hayal kırıklığına uğratan şey bu işi daha fazla götüremediğini ve hızını kaybedip artık doyuma ulaştığını düşünüp yarışmayı bırakması oldu….Bu schuminin 2006 da bırakmasından çok farklı,bırakmayabilirdi…

  8. Tear of angel avatarı
    Tear of angel

    Geçmişten güzel bir geçiş derlemesi. Hakkinen ve Schumacher geçişini 1 numara olarak sonda veriyorlar.
    suhttp://www.youtube.com/watch?v=Gbnn5z0x7Vw&feature=related

  9. Yakup ERCAN avatarı

    Mika:

    Burada bulunan arkadaşlar içinde F1 izleyicisi olarak çok eski olduğumu sanmıyorum çok eskileri var. Ama bu sporu izlemeye başladığımda Mika en güçlü dönemlerini geçiriyordu. Onunla sevdim sporu daha çok onunla heyecanlandım. Belkide Schumi gibi daha fazla başarıya imza atabilecek bir pilottu, ve var ki bir türlü şansızlıklar yada aksilikler peşini bırakmadı. O zaman Newey in tasarladığı araçlar oldukça kırılgan oluyordu en azından şimdi öyle değil. Evet 2000 yılları ve Spa unutulmaz bir an ve hatırladığım en fazla heyecanlandığım bir geçiş olarak bende unutulmazlığını koruyacak. Eminim ki Mika rosberg gibi zibidi ile bu konuşmayı yaptığı için pişman olmuştur.

  10. Yakup ERCAN avatarı

    Öncelikle Rosberg için:

    " Kıçı..ın kenarı rosberg ". Sidiğin daha monacodan denize ulaşmadı. Adam işi gücü bıraktı SCHUMIYE laf atıyor önceden severdim saygı duyardım ama artık herşey normal. Önce sen o konuştuğun adamın schumiden ne çektiğini bir sor o bilir gerçi schumi de ondan az çekmedi. Harbi malsın ben seni 2010-2011 ve 2012 nin malı ilan ediyorum. Hiç kusura bakmayın arkadaşlar yazı gerçekten bozuk oldu ama bu adamdan nefret etmeye başladım. Herkesten özür dilerim.

  11. EFSANE_SUMI_AYRTON ... avatarı
    EFSANE_SUMI_AYRTON …

    Michael Schumacher,Ayrton Senna'nın yarış galıbıyetı sayısını geçiyor ve muhabırın sorusuyla hungur hungur aglıyor….Şimdi rosberg sen KİMSİN BE ADAM,SEN KİMSİN DE Michael Schumacher'e laf atıp duruyorsun!!!!!!!!!Sen Michael Schumacher'in taktıgı kırmızı kask kadar deger görmeyen bir pilotsun ve hepde öyle kalıcaksın….

    http://www.youtube.com/watch?v=EOQjYCwgLdE

  12. haug coşmuş 🙂 Nico daha beter 🙂

  13. O spa 2000 yarişini hala hatırlıyorum.yaz aylarına denk geliyo olmalı çünkü pazar günü yollarda ayvalığa gidiyorduk.yarişin başlamasından az önce varmıştık.hemen izlemek için yer aramıştık.sonunda bi restorana girdik bişiler sipariş verdik.zaten öglen sıcağında herkes plaja akın etmiş.abim ve ben birde restauarant sahibi vardı.o zamanlar daha 10 yaşındaydım.sonra o kahrolası geçişe tanıklık ettim.Şimdi bakınca güzel bi anı gibi geliyor ama o zamanlar için berbattı 🙂

  14. Yaş küçüktü tabi Ayrton'a, Damon'a, Jacques'a hatta Fernando'ya uyuz olmuşluğum çoktu tabi de Mika'ya hiç uyuz olmuşluğum yoktur. Öyle de acayip bir adamdı, ilişkiydi.

    2000 küsürlerin bir çok mclarenci, ferrarici tartışmalarında Mika'ya giydirmeye çalışan kaç kişiye yeter! Michael'ın saygısından, değerinden kaybettiriyorsun diye çıkışmışlığım vardır. 🙂

    Nico'nun sevilmiyor, sevilemeyecek olmasının da böyle benzer sebepleri vardır işte.

    Birde yazarak, anlatarak kabul ettirmek mümkün değil yaş aldıkça anlaşılıyor ancak böyle şahsi tartışmaların, fanatizm'in gereksizliği…

  15. Bende o an accayip bi şekilde donduğumu (karşıdan kendimi görmek isterdim :D) bi 5 sn kadar sonra Hadddi beeehhhh dediğimi hatırlarım. 🙂

  16. Gelmiş geçmiş en büyük Mika hayranı olarak o geçişte ben de yerimden zıpladım zamanında.

    Aslında incelersek şuminin şanssızlığı yanlış zamanda yanlış yerde olmasındandır. Zonta pistin öyle bir yerindedir ki, dıştakinin viraja dalma şansı kalmaz. Eğer tur yerken Zonta daha erken yavaşlasaydı o viraja en avantajlı girecek kişi şumi olurdu. Unutmamak gerek ki, Zonta tur yiyen ve yol vermek zorunda olan bir pilot o an. Mika ve Şumi kendi aralarında kapışırken başka bir aracı da arada geçmiş değiller. Hoş, o hızla Mika eninde sonunda Şumi'yi geçecekti. Seyir açısından olabilecek en iyi durumda oldu.

    Bu tür geçişler genelde oluyor, bir nevi faydalanma durumu. Ancak yarış ortamında her şey yapılabiliyor. Centilmenliğe gerek yok 🙂

    Bu arada, sıkı Mika taraftarı olduğumu söyledikten ve ardından bu şekilde bir açıklama yaptıktan sonra benim tarafsız konuşabildiğimi umarım anlamıştır bazı kalın kafalı arkadaşlar 😉

  17. Şimdi anlaşıldııııı,
    rosbergin birden çok kuyruk acısı varmış, buna ilave babasının kuyruk acılarıda eklenince haliyle komplex tavan yapmış.
    Pazar günü rtl deki röportajında gözünü kameraman ve spiker arasında geçiştirirken ne kadar ryh hastası ve haset bir insan olduğunu anladım.
    Benim için ezik ve bitik birisi ve hep öyle kalacak.

  18. michael  schumacher avatarı
    michael schumacher

    bencede senin düşüncen..

  19. michael  schumacher avatarı
    michael schumacher

    bence çok daha güzel geçişler var.. mesela weberin geçen sene spada eau rouge de alonsoya yaptığı atağı çok beğendim

  20. adam olmadığı için.

  21. Elinize sağlık arkadaşlar.

    Bilenler vardır, Mika'nın kalbimdeki yeri başkadır. Bana Formula 1'i '98 senesinde Mika ile McLaren sevdirdi. Mika'yı anlatmaya başlarsam duramam 🙂

    Nico'ya ise bir türlü ısınamadım gitti. Nedenini de çözebilmiş değilim.

    Mika'nın içtiği kapuçino 😉

  22. kesinlikle hakinen şumi rekabeti harikaydı bu arada rosberge neden adam değilsin dedin

  23. Schumacher- avatarı

    Çok büyük Schumacher hayranıyım fakat tarihin en güzel geçişi Spa 2000'dir.
    Mika Schumacher çekişmesi en eşsiz çekişmelerin olduğu zamandı.
    Şimdi Alonso ile Hamilton yan yana gelmesi en dikkat çeken çekişmeler.

    Bu arada Rosberg adam değilsin.

  24. katılıyorum.en iyi sezonu 1998 di.

  25. 3 geçişten bir tanesi değil,en iyisi ve 1.cisi

  26. hakinenin belçika spa 2000 yarışında şumiyi geçişi tüm zamanların en iyi 3 geçişinden biridir

  27. EFSANE_SUMI_AYRTON ... avatarı
    EFSANE_SUMI_AYRTON …

    Rosberg,Sumi olmasa ıyıce surunup,kaybolup gıdıceksın,bırde kendını nimetten sayıyorsun SUMI ye laf atmaya calısıyorsun,ıns sansızlıklar sumının pesını bırakır artık,o zaman gorucem ben senı ve senın gıbılerı…

  28. Michael Schumacher avatarı
    Michael Schumacher

    Gözlerim yollarda kalmıştı.Rosberg gelsede Schumachere laf atsa diye..

  29. Rosberg yine Schumiye giydirmiş ne yapmaya çalışıyor bu çocuk anlayabilmiş değilim

  30. Yalnız Rosberg adamı Schumi hakkında kötü konuşturmak için elinden geleni yapmış.

  31. Yalnız Hakkinen neden 2001 senesini en başarılı sene olarak göstermiş onu anlamadım ?

  32. Görkem Yılmaz avatarı
    Görkem Yılmaz

    evet CAR dergisni takip ederim. Güzel röportajdı. Ayrıca bu ay ki sayı gitmeden McLarenciler alsın derim.http://issuu.com/sjharrison13/docs/february2012/1

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir