Pirelli: "Mercedes Lastiklerin Potansiyelini Çıkarmayı Öğrendi"

yazar:

kategori:

Takım, bu sezon şimdiye kadar sıralamalarda güçlü oldu ama lastik sorunları nedeniyle yarışta pek varlık gösteremedi; ta ki Rosberg’in Şangay’daki zaferine kadar.

Çin’de Rosberg, 3 pitstop yapan ciddi rakiplerinin aksine 2 pit ile yarışı kazanma başarısı gösterdi.

Hembery: “Yarış öncesinde 3 pitstopun en muhtemel olduğunu; iki pitstopun da mümkün olabileceğini ama sınırda kalacağını düşünmüştük. Belki de Mercedes’in bile o anda 3. piti yapıp yapmamayı düşündüğünü görebilirsiniz.”

“Yarış öncesinde herkes Mercedes’in lastik idaresi sorunu hakkında konuşuyordu. Bu yüzden Ross’un (Brawn), (lastikler hakkında) çok şey öğrendiklerini bana söylediğini ifade ettim. Öyle de yaptıkları açıkça ortada. Başından sonuna kadar süperdiler”

Hembery ayrıca iyi bir kalkışın ve sonrasında önü açık bir sürüşün, Rosberg’in lastiklerini kontrol etmesine yardımcı olduğunu ifade etti.

Nico Rosberg’in ilk bölümü uzun tutup Button’ın kendisine yaklaşmasına izin vermesi sorulduğunda Hembery: “Hayır (uzun kaldığını düşünmüyorum). Aynı zamanda lastiklerdeki aşınma seviyesini de gözlemlemeye çalışıyorlardı. Bu yüzden neredeyse anlık olarak stratejileri değiştiriyorlardı”

“Birçok takımın, ilk bölüm sırasında stratejileri değiştirdiklerinden eminiz ki sezon boyunca orta konu bu. Gördüğünüz gibi bu şekilde yarışlar alabiliyorsunuz; McLaren da üç pitstop ile neredeyse yeteri kadar iyiydi.”

“İkinci ve üçüncü oldular. İki veya üç pitstopun uygun olacağını söylemiştik. Sonuçta iki yeterliydi; çünkü Mercedes, önde olmanın avantajına sahipti.”

“Ve F1’de önünüz açıkken gitmenin ne kadar avantaj sağladığını biliyoruz. Onlar da bu avantajı çok iyi kullandılar.”


Yorumlar

  1. Böyle lastiklerin olması takımların isteği. Evet aynen böyle. Geçişleri geliştirme, sporu teknik zeminde ilerletme için kurulan kurulun planıyla oluyor bunlar. Bu kurulları da takım üyeleri oluşturuyor. Yani takımlar istediği için oldu bunlar FIA zoruyla değil sezon başı vaz geçsinler üretici de dayanıklı lastikler üretir. Fakat yine aykırı sesler çıkmaya devam eder. 🙂

  2. sercan durgut AMG avatarı
    sercan durgut AMG

    aga şimdi horner çıkıp demesin pirelli mercedes için farklı lastik üretiyor diye ;))))

  3. Belki bir nebze süspansiyon aarları sayesinde lastiklere daha iyi davranmış olabilirler ana bence haberdeki gibi değil kazın ayağı.
    Havanın serin olması, Rosbergin agresif bir sürüş sergilemek zorunda kalmaması ve aracın sürekli stabil kullanılması lastiklerin aşınmasını yavaşlattı.
    Eğer son 10 turdaki gibi raikonen olduğu grubun içinde kalsaydı o şekildeki bir mücadeleden bu şekilde çıkamazdı.
    Aekasında en yakın adam 25 saniye geride olunca gayet rahat sürersin ve aracın hiçbiryerine zeval gelmez:)

    Bahreynde durum malezyadaki gibi kaldığı yerden devam edecek. bakalım ozamanda sırıtarak açıklama yapabilecekmisin.

  4. rocco junior avatarı

    takımların bu kadar dayanıksız 10turu bile görmeden biten lastik istedi diye bir talebini ben hatırlamıyorum evet heyecanlı yarış olsun istemişlerdir ama bazıları sadece sporun iyiliği için ortak karar almış tamam demiştir.f1e gireli yani tekrar gireli şurda 2 sene olmuş bir üretici hemen eski tedarikçi seviyesinde başaramaz.yani öyle istedim oldu aha sana dayanıklı lastık değil diye düşünüyorum.ancak bu kadar da kötü olmamalı.kimse lastikleri çözmek için 2 yıl 3 yıl uğraşmak istemez.
    mesela talebe göre gidersek herkes süspansiyon ayarlarını neyi seçeceğinide bilmeli ama hata yapanlar oldu sıkça.burada asıl anlaşılamayan konu takımların tamamen böyle lastik talep ettiğidir.yani dediğim gibi ben kimsenin bu durumdan memnun olduğunu sanmıyorum

  5. Burada bir kaç kişi bahsetmişti ama hala bi yanlış anlaşılma var galiba.Bu durumda suçlu Pirelli değil ki pirelli'den öyle lastik talep eden fia ya da her kim talep ediyorsa artık Bernie mi fom mu bilmiyorum.Yani dünya çapındaki bi lastik firması dayanıklı lastik yapmayı bilemeyecek mi az mantık lütfen.

    2lastik üreticisi olması hakkında ise olumlu düşünmüyorum.Bridgstone ve michelin'in kapıştığı dönemleri hiç sevmezdim ben.Her zaman tek lastik markasının olmasından yanayım.Beni lastiklerin kapışması hiç ilgilendirmedi.Takımlar ve pilotlar kapışsın yeter.

  6. Hembery ayrıca iyi bir kalkışın ve sonrasında önü açık bir sürüşün, Rosberg'in lastiklerini kontrol etmesine yardımcı olduğunu ifade etti.

    Bence anahtar cümleyi hembrey söylemiş rosbergin lastikleri iyi korumasının sebebi mücadeleden uzak sakin bir yarış çıkarması karmaşanın ortasında olsaydı muhtemelen mercedes de 3 pit stop yapardı ayrıca pirelliye kimse laf söz etmesin 2010 kanada dan sonra herkes yarışların daha zevkli olması için çabuk biten lastikler istedi hatta fia'nın pirelliye bizzat talimatı bile var bu konuda yoksa pirelli de gayet rahat yapabilir 1 yarış mesafesi gidecek lastikleri bence sorunu halletmek için eski benzin ikmali yapılan sisteme dönülmeli aksi halde sağlam lastik olsa bu sefer de geçiş olmuyor diye sızlanır millet hızlı olan alır başını gider

  7. Cal-Crutchlow avatarı
    Cal-Crutchlow

    Anladım.Teşekkürler.Pirelli tek olmak istemişti heralde yeni olduğu için falan.Öyle birşeyler hatırlar gibiyim ama çokta net değil.

  8. McLarenForever  avatarı
    McLarenForever

    Bridgestone'u hiç sevmezdim ama Pirellinin yanında Bridgestone'u öpüp başıma koyarım o derece. benim görüşüme göre berbat ötesi lastik. daha öncede belirtmiştim yarış hamuru katmanı sadece 2,5mm, pilotunuz o katmanı bitirmişse ki bitirmek sıkı bir zorlamayla 4-5 tur bile sürmez. peki nasıl bir çare olabilir. bence hamurların sertliği aynı kalsın ama katmanın kalınlığı artsın. böyle olursa lastikler sertleştirilmeyeceği için sert lastiği çalıştıramayan bazı takımlar zarar görmez, diğer taraftanda agresif tarza sahip pilotların yeteneklerini kısıtlamamış olurlar yada agresif setup tercih eden takımlara çok zarar vermemiş olurlar.

  9. Lewis -Hamilton avatarı
    Lewis -Hamilton

    arkadaşlar torrent link verebilirmisinz

  10. Raikkonen06  avatarı

    Bridgestone neden girmedi bir bilgin var mı?

  11. Raikkonen06  avatarı

    Bridgestone neden girmedi bir bilgin var mı?

  12. Raikkonen06  avatarı

    Ya gidin bide salak salak sırıtıyo.Ah nerde o Michelin vs Bridgestone kapışmaları adamlar o zaman lastiği çözmeyle uğraşmıyodu aracın performansına bakıyorlardı şimdiyse yok efendm lastiklerimi çözsünler yoksa performanslamı ilgilensinler böyle şey olmaz bu kadar kötü bi lastik olabilir mi Rai 10.turda pite girdi nasıl iştir anlamadım gerçi Rai sıralama turlarından kalanı kullandı ama en azından bi 16-17 tur gitmeliydi lastikler tamam araç biraz kötüydü ama Kimi yapsın lastikler tükendi bitti.Valla ben Rai o 4 şampiyonu arkasında tuttuğu son 10 turda 2.olacak diye çok mutluydum ama sonra adam yavaşladı gelen geçti giden geçti çok yazık oldu.Kimse lastikleri koruyamadı diye laf atmasın bu yarışta Rosberg dışında hiç kimse lastikleri koruyamazdı herkes birbiriyle savaş halindeydi yani o arada lastikle mi uğraşsın adamı geçmeye mi sırasını korumayamı baksın.

  13. michelin tek olarak girmek istemedi f1 e rakip istediler kendilerine ama karsılık bulmadı ve teklifleri yüksekti…

  14. Cal-Crutchlow avatarı
    Cal-Crutchlow

    Michelin neden geri dönmemişti F1 e? Hatırlayamadım da bir an.Neden Pirelli oldu?Rakipleri kimdi?

  15. ben hala cozduklerini zannetmiyorum .. mclarenler kadar zorlasalardı raikonnen gibi ancak 10. olurlardı..

    mclarenlerin ne kadar agresif olduklarını gördük aynı sekilde mercedes gitseydi görürdüm o zaman…

  16. O fotoğraftaki lanet sırıtışlı dişlerini ağzını burnunu kırarak dökmek geliyor içimden Paul Hembery. Beceriksiz bir lastik firmasından daha öteye gidemezsiniz ömrü billah ben ve benim gibi insanların gözünde.

  17. 5. tur bitti lastikler parçalanmaya başladı Pirelli'nin umarım 2013'den sonra defolup giderler.

  18. Michelin'le kapışsaydınız da böyle rahat ahkam kesebilecek mi idiniz görebilseydik; aahhh ulan! Neymiş Mercedes, şu takım, bu takım lastiklerin potansiyelini ortaya çıkarmışmış, neymiş amaç seyir zevkini arttırmakmış; ulan lastiklerinizin %70'i asfalta saçılıyor be, dokuz-on turda lastik mi bitermiş, aynı lastiğin ilk turu ile son turu arasında 1 sn fark olur muymuş?! Resmen lastik korurken otomatikman yakıt tasarrufu yaptıkları için takımlar daha az yakıtla yarışlara çıkıyorlar, yani kasmaktan fıtık oluyorlar.. Sıralamalarda lastik heba olmasın diye Q3'te tur atmayanlar var be, hatta sınırlı sürede Q1, Q2'de temiz tek tur atmaya çalışıp elenenler var be! Utanın!!!.. Tamam şartlar herkes için eşit ama amaç kesinlikle lastikten kısmak olmamalı.. Ben zaten Pirelli'yi hiç bir zaman sevemedim, bikaç senedir de acaip sinir oluyorum.. Lastik savaşları geri gelsin, millet neyin ne olduğunu görsün; Michelin 10 turda bitecek lastik yapsın her 10 tur aynı dereceyi yapar ve her şartta Pirelli'den 1,5 sn de hızlı olur ve zaten millet bi 10 tur daha gider o güya bitmiş lastikle; kimse de Pirelli istese şöyle yapar böyle yapar demesin, yapabilseydi Michelin'in spora girme şartı olan en az iki lastik tedarikçisinden bir olurdu; yemez tabii, şimdi rahat rahat atıp tutuyorlar bi halt becermişler gibi..

  19. rocco junior avatarı

    Aynen öyle bende ayar oluyorum bu pişmiş kelle gibi sırıtışına.Ben böyle şey görmedim.Lastik dediğin ortalama herkes için 1-2turluk bir bir oynama payına sahiptir.Pistin üzerinde araçların performansından ziyade lastikleri nasıl kullandıklarını tahmin etmeye çalışıyoruz.Şuraya bak mesela Mercedes te açıkça çok iyi bir araç var ama lastikleri harcıyor diye ilk 2 yarış patladı.Ne yapıcak bu adam yani senin saçma lastiklerini kaç sene çözmeye uğraşacak.Araca downforce koysa dert koymasa dert,süspansiyon değiştirsen dert değiştirmesen dert.Çok ufak setup penceresi olduğu belirtiliyor lastiklerin.Vettel de sonlarda döküldü halbuki daha uzun süre götürmeli lastik.7.8.turda pite giriyorlar ya komedi sonra 2 pit yapıcam diye 8 kişiye geçiliyor Raikkonen.

  20. Cal-Crutchlow avatarı
    Cal-Crutchlow

    Bridgestone da rezaletti 2008 den sonra,Pirelli de çok iyi değil.Ama madem kurallar bunlar,üretici bu tüm pilotların ve takımlarında buna uyması lazım.Ancak Pirelli agresif olacam derken herşeyi birbirine karıştıryor.Öte yandan JB bu başarılara sadece lastikler sayesinde ulaşmıyor.2009 ve 2010 senelerindede o lastiklerle aynı sürüşle fayda sağlıyordu.Dolaysıyla pilot bazında lastiklerin çok büyük getirisi yada götürüsü yok.Ama araç bazında yada yarışın gidişatında çok önemli rol oynuyor.Yinede Pirelli yi,kamyon lastikleri yapan Bridgestone a tercih ederim.

  21. Lewis -Hamilton avatarı
    Lewis -Hamilton

    arkadaşalar yarışı izleyemedim torrent link verirseniz sevinirm.

  22. Mercedes GP avatarı

    sana katılıyorum.bunun en büyük örneğini bugün yaşadık Raikkonen nasıl geri düştü aracı mı kötüydü biraz ama 14.lük kadar kötü değildi en kötü ilk 8 de olması gerekirdi.Bu çok saçma bir şey olmaya başladı ve hiçte seyir zevkini iyi yönde etkilemiyor.aptalca şeyler izlememize neden oluyor.Bide Şu Paul Hembery'nin sürekli gülerkenki fotolarınıda koyunca iyice deli oluyorum

  23. rocco junior avatarı

    F1 lastik serisi haline geldi.Lanet olsun sizin yapacağınız lastiğe.Mercedesin çalıştırmasına sevindim o ayrı.Hep inandım başaracaklarına ve yarış kazanacaklarına dediklerim çıktı.Darısı bizim bşaımıza.Ancak böyle herkesin kafasını karıştıran,lastikle mücadele yüzündne insanların patır patır döküldüğü yarışlar çok komik olmaya başladı.Bir de çıkıp potansiyeli çıkarmayı başardı diyor.Adam aracını mı anlasın,senin lastiğini mi?Hangi ara pit olacak,nasıl aracı gelişecek,aracı nasıl dizayn edecek senin saçma lastiklerinle senelerini harcasın.

  24. Mercedes GP avatarı

    Bence tam emin olmak için onumuzdeki hafta olan bahreyni beklememiz gerek

  25. Michael Schumacher avatarı
    Michael Schumacher

    Mercedes lastik sorununu çözmüş, Yakında kıyamet kopabilir..3 senedir uğraştılar 3 haftada çözdüler ilginç.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir