Monaco GP'nin Tarihi ve Gerçekleri

yazar:

kategori:

Formula 1 2008 sezonunun 6. yarışı dünyanın en prestijli yarışı Monaco GP bu hafta sonu Monte Carlo’da gerçekleştirilecek. Takımlar ve pilotlar için Krallığın dar caddelerinde ve liman kıyısında yapılan bu yarış tamamen özel bir yere sahip.

Her pilotun kazanmayı hayal ettiği Monaco GP’nin geçmişine bir göz atalım.

– Monaco GP sadece dünyanın ve Formula 1’in en gösterişli yarışlarından birisine sahne olmuyor. Burası ayrıca en uzun geçmişe sahip yerlerden birisi. Burada ilk yarış 1929 yılında gerçekleştirildi ve ilk yarışı Bugatti ile W Williams kazandı.

– 1950’den bu yana 54 kez Monaco’da yarış gerçekleştirildi ancak takımlar 2004’ten bu yana garajlara sahipler pit alanında. Daha öncesinde takımlar araçları padok alanındaki garajlardan iterek getiriyorlardı ya da antrenmanlar, sıralamalar ve yarış için yer altında garajlar bulunuyordu.

– "Monaco’nun Kralı" olarak adlandırılan Graham Hill burada 5 yarış kazanan isim oldu. Hill 1963 ve 1965 yılları arasında BRM ile üst üste kazanırken daha sonra 1968 ve 69’da Lotus ile podyumun zirvesine çıktı.

– Michael Schumacher ve Alain Prost da burada 5’er kez yarış kazanmayı başardılar. Stirling Moss ve Jackie Stewart’ın burada 3’er galibiyeti bulunuyor ancak Monaco’da rekor Formula 1’in efsanelerinden Ayrtson Senna’ya ait. Senna, Krallıkta toplam 6 kez kazanarak büyük bir başarıya imza attı.

– Şu an yarışan pilotlar içerisinde ise rekor Red Bull pilotu David Coulthard ve Renault pilotu Fernando Alonso’da. Her iki pilot burada 2şer kez kazandı.

– Monaco GP’sinde 1 tur toplam 3.340 km tutuyor ve 260.520’lık yarış mesafesi Formula 1’de en kısa olanı. Aynı zamanda başka hiç bir yerde 78 tur atılmıyor 1 yarış içerisinde.

– Monaco, Vatikan’ın ardından Dünyanın en küçük 2. ülkesi. 33.300 nüfusa sahip Monaco dünyada nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu ülke.

– Burada 14 galibiyet ile en fazla kazanan takım Mclaren. İngiliz takım geçen sene Fernando Alonso’nun buradaki galibiyeti ile 150. kez yarış kazanan takım oldu. En fazla kazanan 2. takım 8 galibiyet ile Ferrari olurken onu 7 galibiyet ile Lotus takip ediyor.

– Monaco genel olarak sürpriz sonuçları ile hatırlanıyor. Jean-Pierre Beltoise, 1972’de yağmurda aldığı galibiyet ile herkesi şaşırttı ve bu onun kariyerindeki tek galibiyet oldu. 1996’da ise Fransız Olivier Panis kendisinin ilk, Ligier’in son galibiyetini burada kazanmıştı.

– Beltoise ve Panis’in yanında Juan Manuel Fangio (1950), Maurice Trintignant (1955), Jack Brabham (1959), Denny Hulme, Patrick Depailler (1978), Riccardo Patrese (1982) ve Jarno Trulli (2004) gibi isimler burada ilk galibiyetlerini kazandılar.

– Formula 1’in en görsel yarışı olan Monaco’ya ayrıca her sene bir çok ünlü isim izleyici olarak katılıyor ve padokta görüntüleniyor.

– Pilotlar Monaco’da 1 turda 54 kez vites değiştiriyor ve bu normal bir tur için oldukça inanılmaz bir rakam. Yarış içerisinde ise bu rakam 4,200’ü aşıyor. Burada bir turun yaklaşık % 42’si tam gaz geçiliyor ve en uzun gaza basılan süre sadece 8 sn.

– Monaco’da pist dar ve hareket zor olduğu için diğer pistlerde cuma günü yapılan serbest antrenmanlar burada perşembe günü yapılıyor.


Yorumlar

  1. mehmet ceviz avatarı

    senna monaco nun değil yarış aleminin imparatorudur

  2. o zaman Senna onun elinden almış oldu öyle mi apocanım 😀

  3. arkadaşlar zatern yukarıda monaco'da rekorun kime ait olduğu yazılıyor ancak "Monaco'nun Kralı" benzetmesi Graham Hill'e aittir siz öyle görmek istemesenizde. ki bu lakap ona verildiğinde senna yoktu.

  4. sadece monaconunmu f1 in kralıdır senna

  5. ''The Rain Master'' Ayrton SENNA 1987-1989-1990-1991-1992-1993 TOPLAMDA 6 KEZ, ÜSTÜSTE 5 KEZ.

  6. Monaconun kralı Ayrton Sennadır 6 kez kzanmıştır..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir