Takımlar Vites Kutusu Kuralında Açık Buldular

yazar:

kategori:

Williams pilotu Pastor Maldonado, Çin’in ardından vites kutusu değiştiği için Bahreyn’de 5 sıra cezası almıştı. F1’e getirilen tasarruf önlemleri kapsamında bir vites kutusunun 5 yarış kullanılması gerekiyor.

Auto Motor und Sport’a göre vites kutusunun dayanıklılığından endişe eden takımlar, taktiksel olarak vites kutusu sorunu yaşıyorlar. Peki bu şekilde davranmanın amacı ne?

Williams, Bahreyn’de sorun yaşayan Bruno Senna’nın aracını pite çekmeyi tercih etti. Senna yarışın ardından “Fren pedalında bir titreme hissettim ve bu nedenle kaza riskini engellemek için pite girdim.” dedi.

Auto Motor und Sport ise Williams’ın Bahreyn’den önce her iki aracında vites kutusu sorununu bulduğunu ancak Senna’nın aracının İspanya’da da aynı vites kutusuyla yarışması gerektiği için böyle bir plan yaptığını söyledi.

Kurallara göre nedeni ne olursa olsun bir sürücü yarış dışı kalırsa bir sonraki yarış öncesinde vites kutusunu değiştirebiliyor.

Mclaren’den Jenson Button da pite dönerek yarışı erken bitirmişti. Button lastik sorunu yaşamasının ve pite girmesinin ardından en hızlı sektör zamanlarıyla geliyordu ancak daha sonra pite döndü. Takımdan yapılan açıklamada diferansiyel sorununun olduğu söylendi ancak AMuS bu kararında taktiksel olduğunu iddia ediyor.

Michael Schmidt’e göre ise Mclaren aracın arkasında değişiklikler planlıyor ve bu değişiklikler vites kutusunun şeklinin değişmesini gerektiriyor. Bu da Mclaren’in son yarışa taktiksel yaklaşmasına neden oldu.

Button yarış dışı kalmasaydı ancak Monaco’da yeni vites kutusunu kullanabilecekti.

Bunun yanında Michael Schumacher de Bahreyn’de vites kutusu değiştirdiği için 5 sıra cezası almıştı. Schumacher’in aracında yeni, daha hafif bir tasarıma sahip olan vites kutusunun olduğu ve bu yeni daha hafif tasarımın aracın Pirelli lastiklere karşı davranışında daha iyi olmasını sağladığı düşünülüyor.

 


Yorumlar

  1. trajikomik vites kutusunun lastiklere nasıl davrandıgını tartısır olduk.. ezikliğin dik alası… ee hani en hızlıydı f1 ne oldu lastiklere en iyi davranan yarıs kazanmaya basladı .. okkalı kufur edesim var bu sporu bu hale getirenlere

  2. Schuminin vites kutusunun mührü açıldığı için beş sıra ceza aldı; fakat bunu tamamen değiştirdiler mi yoksa kısmen onarma mı yaptılar bilemiyorum. Söylentilere göre Mercedes Barselonaya yeni tasarladığı, daha hafif ve lastiklere daha iyi davranan bir vites kutusu getircekmiş ve Schumi bunu kullanabilirmiş diye bir söylenti var.

  3. İyide bu yeni birşey değil benim bildiğim.

  4. Uzun süredir yapılan bir şey bu. Daha yeni mi fark etmişler 🙂

  5. Yusuf  Hitay avatarı

    puan alamayacağını anlayan büyük takımlar aracı garaja çekerek yepyeni bir vites kutusuna kavuşabilirler, malezyada vettel'i bu yüzden çağırmışlardı. geçen hafta button içinde aynısını söylemiştim, gerçi tam olarak ne oldu bilemeyiz.

  6. deniz aydın avatarı

    Schumacher'in Bahreyn'de yeni vites kutusu mu vardı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir