Whiting: "Hamilton Bahreyn'de Ceza Almadığı İçin Şanslıydı"

yazar:

kategori:

Sakhir’deki yarışın ardından daha çok Rosberg’in sert bir savunma yaptığı ve Hamilton’ı pist dışına zorladığı öne çıkarılmıştı ama görünen o ki karar mekanizmasında değerlendirme hiç de bu yönde değildi.

Bahreyn’deki o geçiş, pilotların Cuma günleri yaptığı toplantıda da gündeme geldi; hatta Cumartesi sabahı tekrar görüşülüp bazı konular hakkında yeni kuralların oluşması da sağlanabilir.

Alman Auto Motor und Sport, Cuma günkü toplantıda konunun 50 dakikayı geçkin bir süre ile görüşüldüğünü yazdı.

Haber: “Sonunda Rosberg’in yanlış bir şey yapmadığına karar verildi ve Lewis Hamilton (gayrı-resmi olarak) kınandı”

“Charlie Whiting, McLaren pilotuna ceza almadığı için şanslı olduğunu söyledi.”

Habere göre Whiting, benzer bir olayda, yani tekerleklerin dördünün de pist dışında iken geçiş yapılmasına ceza verileceğini belirtti ve pilotları uyardı.


Yorumlar

  1. Hamilton geçiş için sağa girmeden önce Rosberg direksiyonunu sağa kırmıştı zaten. Üzerine sürme diye bir şey söz konusu değil. Hakemler telemetri verilerine bakınca bunu gördüler ve açıklama yaptılar bu yüzden ceza vermedik diye.

    Daha önce dediğim gibi, yarış sırasında bana da öyleymiş gibi gelmişti ama durum ilk başta göründüğü gibi değil.

  2. Hamilton geçiş için sağa girmeden önce Rosberg direksiyonunu sağa kırmıştı zaten. Üzerine sürme diye bir şey söz konusu değil. Hakemler telemetri verilerine bakınca bunu gördüler ve açıklama yaptılar bu yüzden ceza vermedik diye. Durumdan bihabersin anlaşılan.

    Daha önce dediğim gibi, yarış sırasında bana da öyleymiş gibi gelmişti ama durum ilk başta göründüğü gibi değil.

  3. Lewis burnunu sokmuş bu çok net hatta burun sokmaktan daha fazlası! videoyu çok yavaş çekimde izle oda olmadı, play/pause/play/pause yahu inat etme adamın üstüne kırmış bunu nasıl göremiyorsun!!!

  4. 2011 malezyada Lewis in arka kamerasından bir izle bakalım olay nasıl olmuş. bahrein ile alakası bile yok. arkadan alonso yaklaşıyor, birden sağa kırmaya karar veriyor ve o esnada mesafeyi ayarlayamıyor kanadını lewisin arka tekerine dokunduruyor ve kanat kırılıyor. o esnada lewis solda. yani alonsonun gitmek istediği yön zaten bomboş…… ha bu malezya mevzusu konuylada bir benzerlik içermemekte.
    diğer bir noktaya gelelim sayın arkadaşım, demişsin ki "burnunu hafifçe içeriye soktu diye yol vermesini bekleme" yahu adam üzerine kırıyor sen videoyu izlemiyormusun!!! bu nasıl bir mantıktır. alonsonun durumu dahada vahim.burnunu sokmuş olan pilotun yön değiştirebilmesi için önündeki araca göre hızını azda olsa azaltması lazım ki ters tarafa yön değiştirebilsin, eğer bunu yaparsada ivme kaybeder ve geçiş imkansız olur. o yüzden pilotlar kendi aralarında bunu herzaman dile getirmişlerdir araç genişliğinde yer bırakılacak diye ama bunada bahane hazır aynada görmedim!!! yalan!! aynada görmediysen asfaltın son noktasına kadar sıkıştırman gerektiğini nerden biliyorsun. görüyorsun ki o noktadan atak geliyor. yalan pilav! Tahsin belirtmiş zaten, sezon başında söylenmiş bu kural, dahası bu kural yokken bile shumi ceza almadı mı? neyin tartışması bu! çifte standarttır, haksızlıktır başka birşey değil!
    eğer herkes senin mantıkla düşünürse bütün pilotlar birbirine girer, öndekini geçmekte nerdeyse imkansız olur.
    "arkadaki burnunu sokmuş ben hala onun burnunu soktuğu tarafa direksyon kırıyorum" sen buna mantıklı diyorsan söylenecek başka birşey kalmıyor. çünkü o noktada azda olsa ivme kaybetmeden, arkadaki için yön değiştirmenin başka yolu yoktur.
    sana tavsiyem, inat iyi birşey değil. inat etme kabul et. burda Lewis ve Fernando haklıdır. olay tamamen çifte standarttır. ayrıca spa da Lewisin olayına ok verip sonra ceza kesen bir sahtekara inanmak zorunda da değilim. göz var nizam var o kadar.

  5. Dediğim hiçbir şeyi anlamamışsın belli ki. Ben orada burnu içeriye sokmak bakımından kıyaslama yaptım, kazayı diğer bakımlardan incelediğimizde başka bir benzerlik yok elbette.

    Benim Hamilton'a zerre kadar düşmanlığım yok. Benim bu sitede ben onlarca pozisyonda Hamilton'un haklı olduğunu savunmuşluğum var. İnanmıyorsan teker teker bulur gözünün içine sokarım o mesajları. Ben herhangi bir olayda Hamilton'un haklı olduğunu düşünüyorsam da söylüyorum haksız olduğunu düşünüyorsam da. Sen tabi bir Hamilton taraftarı olduğun için haksız olduğunu söylediklerim dikkatini daha fazla çekiyor olabilir. Ya da beni Hamilton düşmanı ilan etmek seni haklı çıkaracak zannediyorsun. Hangisi doğru bilemeyeceğim.

    2010 Macaristan ile buradaki olay arasında şu fark var: Schumacher sağ tarafa doğru yöneliyorken Barrichello yanındaydı. Bu yüzden boşluk bırakmak zorunda. Ama Rosberg bunu yaparken diğer pilot arkasında. Ben söylemesem 2010 Macaristan senin aklına bile gelmeyecekti zaten.

    Burada Rosberg'e ceza verip vermemenin Mercedes'in F1'de kalma kararı üzerinde en ufak bir etkisinin olduğunu düşünüyorsan bu işlerin nasıl yürüdüğünü anlamamışsın demektir.

  6. Ya gözlerde ciddi bir problem var yada anlamak ve idrak etme ile ilgili ciddi bir sorunun. Malezya ile Bahreyn'deki olayla nasıl bir kurduysan artık. Oysa daha 1 önceki yorumunda Monza 2011 ile alakası yok demiştin. Orada Hamilton savunma durumu bile gösterememiş Alonso arkasına çok yaklaşınca vurmuştu Hamilton'a Burada adam pist dışına kadar itiyor Hamilton'ı ve Alonso'yu. Hadi Hamilton'ı bırak sevmemeyi düşman olan senin Alonso'ya da bunun yapılmasını hala savunman ilginç. Sezon başında Serhan Acar artık geçişlerde savunma yapan sürücünün 1 araç boyu yer bırakmak mecburi sözlerini duymadın mı? Hadi diyelim Smart Spor'dan izlemiyorsun? 2010'da o kural yokken bile Macaristan'da Baricchello'yu pist duvarına kadar sıkıştıran Schumacher'e neden grid cezası geldi. Oda aynen böyle olmadı mı dışarıya kadar sürdü belkide santimler kalmıştı duvara sürtüp kaza olmasına. Whiting istediği kadar konuşsun orada ceza gerekliydi ama yine yeniden veremedi dediğim gibi Mercedes'in sporla ilgili tutumu göz önünde bulunduruldu bu kararda sen istediğin kadar reddetsende.

  7. Aynı mantıkla 2011 Malezya'daki Hamilton-Alonso kazasında da suçlu Hamilton o zaman.

    Sen burnunu hafifçe içeriye soktun diye önündeki adamın yol vermesini bekleyemezsin. Adam aynadan bakarak sen arkada mısın yoksa burnun hafiften içeride mi nasıl ayırt etsin? Bu tamamen mantık dışı.

    Kurallarda burnunu sokan kişiye ver bırakmak zorundasın diye bir şey yok. Bunun için aracın aracın düpedüz yanında olması lazım. Lütfen kendimizi haklı çıkarmak için yoktan kural uydurmayalım.

    Eğer ki öyle bir kural var diye iddia ediyorsanız, FIA tüm kuralları internetten yayınlıyor. Bulun, gösterin bana, derhal özür dileyeyim.

  8. açın vidoyu çok yavaşlatılmış olarak izleyin. hamilton çok net burnunu sokmuş ve kurallar gereği öndeki artık bu noktaya aracını süremez. beyza siyah maviye kırmızı demenin bir anlamı yok herşey ortada.

  9. isteyen istediğini düşünsün. hamilton zaten bu şeylere alışıktır. bir olay yaşanır yeni kural çıkar geriye dönük işletilir hamiltona ceza bile verilir. geçmişte spa'da yaşadık bunu. orda CW denen adamın McLaren i nası katakülliye getirdiğinide hatılıyoruz. rosberge olan atağında hamilton 2 parmak bile olsa burnunu sokmuşsa tekrar sola kıramaz. bunuda siz videodan göremezsiniz. tekrar seyrettim laflarını geçiniz. hiçbirşey seyretmemişsiniz. ha ozaman seyredin gözünüz varsa..
    alın size fotosu, Lewis burnunu açıkça sokmuş mu sokmamış mı!!!?
    http://img221.imageshack.us/img221/9939/80358711mwb.jpg

  10. Rosberg'in mücadele pilotu pist dışına attığını söyleyen arkadaşları anlayabiliyorum zira pozisyonu ilk gördüğümde bana da öyle gelmişti. Ancak tekrarları izleyince fark edebildim bunun doğru olmadığını.

    Ama "şike yapılıyor", "Hamilton olduğu için böyle yapıyorlar", "Charlie manipule ediyor", "Mercedes spordan çekilmesin diye" vs. diyenleri anlamak mümkün değil.

  11. Buradaki olayın 2011 Monza ile hiçbir alakası yok. Kıyaslama yapmak istiyorsan 2010 Macaristan ile kıyaslayabilirsin.

    Nitekim sen bu mesajı daha atmadan önce söylediğin açıklamasını aşağıya yazmıştım. Belli ki okumamışsın o yüzden tekrarlayayım:

    Bir araçlık boşluk bırakma kuralı yanındaki araçlar için geçerli. Kimse arkasındaki araç için boşluk bırakmak zorunda değil.

  12. Tek kelime ile saçma bir yorum. Whiting Rosberg'in yaptığını makul göstermiş. Hadi tek sefer olsa neyse Alonso'ya da aynı şekilde aşırı sert bir savunma yaptı ama Whiting bunun olağan olduğunu belirtmiş. Peki neden 2011 Monza'da Schumacher'e Mercedes uyarı verdi boşluk bırak diye. Olayın tek nedeni Mercedes spordan ayrılmasın diye aleyhine bir ceza vermemek. Kimse fanatikçe bir düşünce içerisinde değil merak etme. Kurallar açık ''boşluk bırak'' İlla temasmı olması gerekiyor ceza gelmesi için.

  13. Buna ek olarak şunu söyleyeyim:

    Bir araçlık boşluk bırakma kuralı yanındaki araçlar için geçerli. Kimse arkasındaki araç için boşluk bırakmak zorunda değil.

    Hamilton pist dışından geçiş yapana kadar Rosberg'in yanına gelememişti. Bu nedenle Rosberg boşluk bırakmak zorunda değil.

  14. Millet fanatikçe yorumlarla doldurmuş başlığı. Sanki Charlie Whiting Hamilton düşmanı da onu F1'den düşürmeye çalışıyormuş gibi. Hamilton'un hiçbir ceza almadığı bir olaydan sonra bunları söylemek ne kadar da mantıklı?

  15. Yeni kuralda "Pozisyon korumak için birden fazla yön değiştirme manevrasına izin verilmeyecek. Daha önce yerini çizgi dışında korumaya çalışan ancak yarış çizgisine dönen sürücü viraja girerken kendi aracı ile yolun sınırı arasında en az 1 araçlık yer bırakmak zorunda olacak."

    yani viraja girerken 1 araçlık yer bırakmak gerekiyor.savunma anında (o pozisyonda düzlükte yer bırakması gerekmiyor düzlükten sonraki virajda yer bırakması gerekiyor) kuraldan anlaşılan bu
    burda savunmanın sertliği tartışma konusu fakat demekki fia bu tür savunmalarada müsade ediyor

  16. Yuh be arkadaş cidden Lewisi duvara yapıştırıyor rosberg adamı kumlu alana atıyor bide çıkıp böyle açıklamalar yapıyorlar FIA nın bi derdi olduğu kesin bu çocukla

  17. Charlie'nin manipülasyon kokan hareketleri..

    2010 'da da görmüştük benzerini..Hatta Bernie'nin paramı Vettel'e yatırırıdım tarzı magazinel bir açıklaması olmuştu..

    Kural tek yön değişimi ve yetmez tabii ardından bir araç mesafesi kadar da boşluk..bu kadar açık..Rosberg ceza almalıydı ama şaşırmadım açıkçası..çünkü arkadaş aşağıda belirtmiş nedenini ve haklı da..

    Şampiyonada olabildiğince çok pilotun potada olmasını istiyor olabilirler..bir nevi pozitif ayrımcılık..

  18. mustafa can dinç avatarı
    mustafa can dinç

    Zorunuza gidiyosa alın adamın elinden süper lisansını. Lewis Hamilton yağmur çamur toz toprak dinlemez geçer gardaşş 😉 Lastik mi pilot mu yarıştırmak istediğinize karar verinde bilelim artık. Rosbergin savunmasındada sorun yok bence gayet güzel heyecanlı anlardı schuminin italyadaki savunmasıda güzeldi lewisin bahreyndeki geçişide öyle pilot mücadelesi istiyoruz lastik hamuru mücadelesi değil …

  19. Schumacher- avatarı

    Bunlar kesinlikle bunamış eski takımı yollamak lazım artık bunlar bile şike yapıyor.

    http://www.youtube.com/watch?v=iWhombBltrI

    http://www.youtube.com/watch?v=1b2ni2xxrcA&feature=related

  20. Abdurrahman Turan avatarı
    Abdurrahman Turan

    O savunmayı yapan hamilton olsaydı cezayı alırdı.Bence bazen pilotların sicili veya motivasyonu da gözönüne alınarak karar veriliyor.Rozberk daha önceleri bu tür hadiselere hamilton gibi konu olmadı.Birhafta önce ilk yarışını kazanmış olan pilotun yarışma hevesini kırmamayı düşünmüşlerdir ki bunun etkisini rozberkin övünmeli konuşmalarında gördük.Hamiltonla alonso nasılsa darbelere alışkındır.onlara bişey olmaz.Düşseler de yeniden ayağa kalkarlar.Ama rozberk?

  21. Tühh ayıp etmişsiniz keşke verseymişsiniz ceza

  22. hamilton taraftarı değilim ama insaf be kardeşim insaf izlenmez hale getirdiniz artık o yasak bu yasak o öyle bu böyle hadi hamilton olayında hamilton suçluydu dışardan geçti diye onada eyvallah tamam sizin dediğiniz olsun peki alonso olayında ? utanmasalar alonsoya ceza verecekler yeter artık oldu olacak kaldırın pilotlarıda takımlarıda pistlerinizde kumandalı araba yarıştırın… eski yarışları mumla arar olduk…..

  23. Cal-Crutchlow avatarı
    Cal-Crutchlow

    Tekrarlama ihtiyacı hissediyorum.Rosberg'e,Hamilton'a yaptığı savunma sonrasında pitten geçme,Alonsoya yaptığı savunma sonrasında (tekrardan dolayı) siyah bayrak gösterilmeliydi.Bu savunmaları daha klasik pistlerde yaparsa yada cadde pistlerinde,sonuçlarını kestirmek bile istemiyorum.Her ne kadar bir kere yön değiştirdiği söylensede,bu mantıkla pilot 30 metre genişliği olan bir pistte çaprazlamasına bu kadar sert şekilde yön değiştirilebilir'e çıkıyor.Öte yandan bire yaptığından gurur duyan ve kendisinin konuşulmasından mutluluk duyduğunu belirten açıklamalarda cabası.Yarış kazanmak bu çocuğa yaramadı sanki.

  24. Yusuf  Hitay avatarı

    kafayı yemiş bunlar.

    rosberg'in hayvani savunması normal, düz yolda kirli yüzeyden geçiş yapmak yanlış.

    yahu bir gidin çay koyun.

  25. Doğuştan Mclarenci MustiCan avatarı
    Doğuştan Mclarenci MustiCan

    bi git.. adam efsane bi geçiş yaptı. zorunuza gidiyosa alın süper lisansını elinden bizde bilelim lastikmi yarıştırıyorsunuz pilotmu..!! Toz kum engel olmuyor adama geçiyor işte kabullenceniz 😉

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir