Raikkonen: "Asıl Etken Lastikler Değil, Yakıt İkmali Yasağıdır"

yazar:

kategori:

Formula 1’de bu seneki performansların daha çok Pirelli’nin lastikleriyle ilgili olduğu söyleniyor ve İtalyan üretici bu nedenle bazen eleştirilerin hedefi de oluyor.

Ama Raikkonen, etki eden unsurun lastikler değil aslında yakıt ikmali yasağı olduğunu düşünüyor.

Turun Sanomat’a konuşan Raikkonen: “(F1’in) doğasının bu (lastikler) nedeniyle farklı olduğunu düşünmüyorum; nedeni yakıt yüküdür.”

“Başlangıçta 50-60 kg. ile yarışa girsek bu lastiklerle çok sorun yaşayacağımızı sanmıyorum.”

“Önceden pitstoplar genellikle 20 turda bir yapılırdı; o zamanlar daha az yakıt yüküne sahiptik. Şimdiki kadar ağır yakıt yüklerine sahipken Michelin ve Bridgestone da olsa aynı şeyleri yaşardık diye düşünüyorum.”

“Bu lastikler sıralama için iyi. İyi tutunmaya sahipler ve her şeyi hesaba katarsak, iyi lastikler.”

Yakıt ikmali, 2010 sezonu başından itibaren yasak ve o senenin ilk 5 yarışında da 4 farklı galip görmüştük.


Yorumlar

  1. iyi de şuan zaten pol mücadelesi verebilecek olanlar zaten pol mücadelesi veriyorlar. Pol ümidi olmayanlar zorlamıyorlar o kadar. Şu anki durum bile 60 dakikalık seanstan daha keyifli bana kalırsa.

    Benim önerdiğim şey hiç bir kısıtlama olmaması. Takımların ne yakıt derdi ne de lastik derdi olsun. Sadece iyi bir derece elde etmeye odaklansınlar isteim. Q3'te kalan 10 kişi kapışsın. En eğlenceli senaryo bu olur bence.

  2. seansın başında 15 dakika boş pisti izlemek sonunda izlemekten daha iyiydi.

  3. Bence en önemli etken lastik rekabeti olmamasıdır. Şöyle düşünün, bütün motorlar Cosworth ve her takım bu motorları kullanmak zorunda.. Sizce her patlayan motorda üretici kendini nasıl savunur …
    "Motorları zorlayan ve randımanlı kullanmayan takım ,buna katlanmak zorundadır. Yoksa motorumuz bir sezon boyu dayanır. Motorları anlamak zorundasınız"

    Bu size tanıdık geliyor mu ??

  4. bence de yakıt ikmalinin çok büyük etkisi var tabiki ama, öncedende dolu depoya yakın yada tek pit le yarış yapan takımlar oluyordu ve hiçbirindede lastikler misket büyüklüğünde parçalanıp pistin kenarını kum havuzuna çevirmiyordu, şuanda hiçbir pilot yarış çizgisini kaçırmayı göze almıyo farkındaysanız, en ufak bi didişmede kesin pist dışına taşıyorlar ve kaçış alanı varsa mutlaka kullanıyorlar, e hal böyleyken evet yakıt ikmali bi nevi lastik aşınmasını azaltabilir ama hafif araçla pilotlar daha fazla zorlıyacak ve yıpranma yine eşit şekilde devam edecek , oysaki lastiklerin madem aşınmasını istiyorsunuz , daha dengeli bi aşınma sağlayacak hamur bulun , lastikler ufalanıp pisti rezil etmesin yada kopan lastik parçaları pilotların kaskına taş çarpar gibi çarpmasın ,

    bence güvenlik açısından benzin ikmali olmaması daha iyi , ama heyecan derseniz evet benzin ikmali olmalı, herzaman pilotların sağlığı veya ordaki mekanikerlerin sağlıgı daha önemli olduguna göre ,hali hazırdaki kural iyidir bence….

  5. Dostum eğer öyle olursa yarış içerisinde sıralama formatında 20 tur atma becerisini gösterebilen pilotlar ön plana çıkacak.
    Bunu yapan tek isim Michael Schumacher olduğunu için onun domine etmesinden korkarlar.
    Zaten onu tahtından etmek için çıkarılmaya başlanmadımı birçok saçmalık?

  6. Evet Q3 de tur atmayanların yarışta ne yapacağını kestirmek mümkün oldu değilmi!!!
    Motorsporları değil lastik koruma sporu oldu.

  7. Burdan hareketle,ferrarinin sırası gelmemiş oluyır dimi?
    nede olsa onlar yarışı yağmurlu bir havada kazanmışlardı.

  8. araç yarışın başlarında ağır ama sonlara doğru hafifliyor. 30 turdan sonra pek de fark kalmıyor. sorun gerçekten benzin olsaydı çin'de raikkonen'in son 2 turda 2.likten 14.lüğe düşmemesi gerekirdi. lastikler 30 tur gitmedi yani. 2008'deki lastikler çok rahat giderdi.

    benzin araçta çok olduğunda pilot ona göre örnek olarak bir virajı 150kmde dönüyor, frenlemeyi erken yapıyor. benzin az olduğunda ise 170 km ile dönüp ve frenlemeyi geç yapıp lastiklere aynı basıncı yine veriyor.

    kimi'nin demek istediği, o zamanlar 20 turda bir pit yapardık, şimdi ise lastikler bitince pit yapıyoruz, o yüzden lastikler 'bitmiş' oluyor diyor ki bana göre bu doğru değil. 2008 sezonunda mesela farklı lastik kullanma zorunluluğu olduğu için pilotlar benzin ikmali yaparken lastik de değiştiriyordu. kimse lastikleri sonuna kadar kullanmıyordu.

    pirelli 2 senedir lastiklerin dayanıklılığını derece derece azaltıyor. 2008 2009a göre çok daha farklı ve dayanıksız lastikler bence aynı olması imkansız

  9. teşekkür ederim. lastiklerin her birine 62 kg % +- daha fazla gük bindiğini belirtir.az bir oranmı

  10. Ersin GÜLTEKİN 16.05.2012 17:04:48
    bu lastikler heyecan değil saçmalık getirdi bence f1 e.heyecanın gerimi gelmesini istiyorsunuz, yaparsın adam gibi lastik koyarsın yarış içi yakıt ikmalini serbest kılan kuralı geri görürsünüz heyecan nasıl geri geliyor.herşey takımların yarış içi belirleyecekleri radikal stratejilere ve pilotun bu stratejiyle göstereceği performansa bağlı olur ve çok daha heyecanlı yarışlar izleriz bu kadar basit.bu şekilde lastik korumak adına pist üstünde gezen ''sözde'' yer uçaklarından başka bişey izleyemeyiz.
    http://www.trf1.net/formula1_haberler/25987-mateschitz-formula-1-de-lastik-piyangosu-istemiyor.html

  11. bu senekı yarıslarda bı bıt yenıgı var anlam veremedıgımız ama şuna kanaat getırdım bence yapılan yarıslarda farklı takımlara dah ıyı lastık verıyolar o kazansın dıye wıllıams uc hafta once tur yedı sımdı yarıs kazandı aynı mclaren sezona harıka gırdı sonra ortada yoklar mgp de bı gorunde sonra yarım sanıye gerıde. ıkı yarıs arasında takımlar arasındafark bu kadar degısmıs olamaz deıdıgım gıbı hafta sonları kazanması ıstedıklerıtakımlara daha ıı lastıkverıyolar gıbıı..

  12. yaklaşık 250 litre.

  13. 60 dakikalık sıralamalar Q1,Q2,Q3 sisteminden kesinlikle daha iyi değil. 40-45 dakika kalana kadar zaten kimse çıkmazdı ya da sadece Minardi çıkardı. Kaç saat bekliyoduk biri tur atsın diye. Ancak yagmur yağarsa seans başından itibaren herkes pistte oluyordu. Şimdi her seansta kim elenecek diye bir heyecan oluyor en azından. Eğer Q3'te herşey serbest olsa lastik,yakıt falan önemsenmese geriye kalan 10 kişinin polü alabilmek için tur atması çok keyifli bir sıralama formatı olurdu.

  14. Geçmiş geçmişte kaldı artık o serbestlik bolluk dönemlerinin dönmesi imkansız.Yarışma felsefesi tamamen tasarrufa dayalı.Motor artık her şey değil desek yeridir.Aerodinami gelişim için tek sığınak durumunda.Mekanik yol tutuşu için bir tek lastikler şu anda en önemli konumda ki her zaman öyle olmuştur.Pirellinin şu anki lastiklerinin en büyük dezavantajı momentumu birden çok çabuk şekilde kaybetmesi.Aşınma çok çabuk bir şekilde oluşuyor.Özellikle dolu depo ile birleştiğinde Kimi nin düşünceleri her şeyi doğruluyor.
    Yakıt ikmali yasağı uzun bir dönem devam eder.Ben böyle bir kısıtlama döneminde sadece farklı iki lastik firmasının spora geri gelmesini gerçekçiliğe daha yakın buluyordum ki o da olmadı.Michelin rekabet istediğini söylemişti Pirelli ise sadece tek başına olmak isitiyordu.Herkesin menfaati Pirelliden yanaydı ve istedikleri oldu.Bu da gerçekleşmedi .
    Aero olarak gelinen nokta ise mekanikten çok daha fazla.Karoserde yapılacak ufak değişiklikler hayai önem arz ediyor.Bu aero kıstlamlarında en büyük etkiyi şüphesiz Rbr yarattı.Malum ebd si muazzam bir avantaj yakalattı.Diğerleri de faydalandılar ama Renault ile beraber çok iyi çalıştırdılar sistemi.Şimdi o da yasak.Aero anlamına araçlar birbirine çok yakın durumdalar.
    Seneye de durum değişmez.Ondan sonraki sene cümbüş olur .1.8 lt lik v6 ların .Kers in daha genel adlandırılmışı Ers filan.Hiç heyecan vermiyor ama yapacak bir şey yok eldekinden zevk almaya çalışacağız.
    Netice olarak pirelli tek başına sorun değil sorun her şey ,herkes.Fota da fia da böyle olmasını istedi geçmişteki o illegal muhabbetlerin getirdiği gürültüler 10 hp güç için harcanan milyon dolarlar vs. Hepsi daha az parayla daha çok para kazanma derdinde.Hepsinin kafası rahat bir tek taraftarlar mutsuz.

  15. Lovely_F2008  avatarı

    Geç bunu . 2010'da daha çok geçiş olsun diye Bridgestone'a kaşar peyniri kıvamında lastk yaptırmadılar .

  16. sadece yakıt ikmali serbest kalırsa mevcut lastiklerle tam bir cümbüş olur,
    ve o zaman f1in tadına doyum olmaz,hrtler bile iyi bir strateji ile yarış kazanabilir.

  17. 1-yakıt ikmali serbest olmalı
    2-süper yumuşak-yumuşak-sert-en sert tamamen serbest olmalı isteyen istediği lastiği kullanabilmeli
    3-antrenman-sıralama-yarış öncesi herkesin kullandığı lastikler elinden alınmalı,yarış öncesi herkeste yeni lastikler olmalı
    4-drs denen sirk uyarlaması bitmeli

  18. Yakıt ikmaline gerek yok ki. Tek tip lastik olsun, sıralama turları 60 min. 12 lap free'ye geri dönsün. O zaman hem sıralamada hem yarışta kim hızlıymış herkes görsün. Hem pilot hem araç limitte gitsin..
    Gerçek adalet budur. Gerçek Formula 1 budur.

    The best of, the 80's….

  19. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Bir kere bu sıralama turları formatının değişmesi lazım. Yakıt ikmali geri gelmeli ama yarış başında herkes istediği yakıt yüküyle başlamalı.

  20. Sadece tehlikeli diye yakıt ikmalinin yasaklanmasını desteklemek bana göre mantıklı değil. Dünyanın en hızlı araçlarıyla kıyasıya kapışmak bence çok daha tehlikeli. Yakıt ikmali tamamen taktiğe dönük bir şeydi ve pit duvarı yarışta bugün olduğundan daha etkindi. Mesela daha hızlı olan aracı farklı yakıt stratejisi ile geçmek bile bazen mümkündü. Fazla yakıtın tur başına ne kadar kaybettirdiği pit yolunda kaybedilen süre trafik hesaplanıp stratejiye uygulanıyordu ve tadından da yenmiyordu. Eski de değil birkaç yıl önce hepimiz görüyorduk

  21. yanlış yere yazmışım.

  22. şuan takım sıralaması ve pilot sıralaması çok rahat yapabiliyoruz. bir pilot takım arkadaşına geçildiğinde bahanesi benzin yükü olmuyor + takımların pit stoplarda da hızlı olması gerekiyor. pol en hızlı araç + pilot kombinasyonuna yani hakedene veriliyor.

  23. Turun Sanomat'a konuşan Raikkonen: "(F1'in) doğasının bu (lastikler) nedeniyle farklı olduğunu düşünmüyorum; nedeni yakıt yüküdü
    "Bu lastikler sıralama için iyi. İyi tutunmaya sahipler ve her şeyi hesaba katarsak, iyi lastikler."

    kimide benim gibi düşünüyor lastikler çok iyi sadece sorun araç çok ağır.
    arkadaşlar Bridgestone de araçlar kaç kg
    prellide araçlar kaç kg yarışyordu.
    bunu bilen arkadaşlar varsa lütfen yazsın

  24. sercan durgut AMG avatarı
    sercan durgut AMG

    zaten 'ıceman' olması o olayda kurtulmasının tek sebebi , soğukluğu sayesinde yırttı :)))

  25. Gökhan EROĞLU avatarı
    Gökhan EROĞLU

    Katılıyorum. Yakıt ikmali geri gelmeli. Strateji kurmak bu sporun en önemli faktörü.

    Raikkonen Mclaren yıllarında stratejiyi en iyi kullanan pilotlardan biriydi. Tabi Ron Dennis'i de es geçmemek lazım bu konuda.

  26. Stratejiler her sporda fark yaratır ve yaratmalıdır. İçinde strateji bulunmayan spor, spor değildir.

  27. Yakıt ikmali yasağının devam etmesi taraftarıyım. Güvenlik tarafı bir yandan, rekabet tarafı bir yandan.

    Yakıt ikmali varken sıralamada kimin ne olduğu belli olmuyordu. Stratejiler fark yaratıyordu. Ben bunun böyle olmasını istemiyorum. şimdi sıralamada herkes düşük yakıtla limitte sürüyorlar ve araçlar ve pilotlar arasındaki farkı net olarak anlayabiliyoruz.

    Yakıt azaldıkça araç hafifleyip hızlanıyor ama bununla birlikte lastikler de aşınmaya başlıyor. Pirelli yakıt azalmasına bağlı hızlanmayı hesaplayıp lastikleri daha fazla aşınacak şekilde yaptı ki, araç hafiflemesine rağmen yine de turladıkça yavaşlamaları sağlanıyor. Kötü olan bu.

  28. Abdurrahman Turan avatarı
    Abdurrahman Turan

    vetelden başka şumayere lastik konusunda destek veren çıkmadı.

    Raikonen az daha kömür olacaktı.iyi ki yasaklanmış benzin ikmali

    işte o dehşet anları

  29. Geç onu;
    2010 da Yumuşak lastiklerle tüm yarışı bitiren oluyordu…

  30. iyide yakıt ikmali ne zaman yasaklandı? 2010.. bridgestone bu kurala göre lastik tasarlamamıştı. bridgestonun son deminde bu kuralı çıkardılar. yerine gelecek olan pirelli bu kuralla yarışacağını çok iyi biliyordu, damdan düşmedi. ona göre dizaynlarını yapabilirlerdi. aksine pirelli ağır yakıt yüküyle lastiklerin çok çabuk biteceği gerçeğini bilirken, bu şartlarda dahi 2012 için lastikleri dahada dayanıksız hale getirdi. bu durumda michelin veya bridgestone olsa aynısı olurdu demek doğru olmaz, çünkü bu firmaların dizaynları o anki mevcut yapıya göreydi. pirelliye böyle lastik yapın demişler falan filan…ne derlerse desinler, misal: şu anda F1 de 4 lastik sağlayıcı olsa, michelin,bridgestone,goodyear,pirelli adım gibi eminim en kötü lastiği pirelli yapacaktır.

  31. Hay ağzını öpeyim senin. Bir insan bundan daha doğru konuşamazdı.

  32. Kimi geçmişte olduğu gibi yine farklı bir konuya değindi biz bu kadar eleştiriyoruz ama bir yarış pilotu en önemli etkeni dile getirmiş. Ağır yakıt yükü kesinlikle uyguladığı kuvvet ile arabanın arkasının daha çok çalışması demek tabi burada lastiklere çok iş düşüyor ve belli turlar sonra F1 lastiği kendi görevini yerine getiremez oluyor.

    Kimi kendi elindeki pakete göre yorum yapmış Lotus Renault yapılan beş farklı pistteki yarışlarda lastikleri çalıştırabilen tek takım yarış içerisinde.

    McLaren, Ayarlanabilir Fren Kanallarını geliştiriyor lastikler için Renault Motor haritası ile müdahale ediyor bunlar güzel mücadeleler ama iş Lastikler olunca çekici gelmiyor.

  33. Yusuf  Hitay avatarı

    evet, 2010'da bile bazı yarışlarda bridgestone'un traktör lastikleri çabuk aşınmıştı. ne güzel az yakıt koyup pole alan oluyordu o zamanlar. şimdi sıralamanın pek bir havası yok, hızlı olan zaten önde.

  34. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Ben zaten her şey serbest olsun diyorum, gelişimler, motorlar, testler, bütçeler, lastikler, yakıt ikmalleri, hatta sıralama turu motorları gelsin, yetti mi, yetmedi. Takımlar belli standart üretici ürünleri almasınlar, hepsi kendi bu bağlantıları kursunlar, kim hangi lastik firmasıyla anlaşırsa onu alsın, istediği ECU ünitesini kullansın, nasıl ki yakıt konusunda her takımın bir ortağı varsa, lastikte de olur, her şeyde olur, bak bakalım heyecan nasıl oluyor, rekabet nasıl oluyor.

    Ayrıca maliyetler konusu var ki, rekabeti bu şekilde her alana yaymak -yani yakıt üreticileri arasındaki gibi, lastik firmaları arasında rekabet, diğer üreticiler arasındaki rekabet- bunlar maliyetleri arttırır. Ama rekabet olmadan geçen yarışların da keyfi yok, doğal olarak gelirler düşüyor, e ne anladım bu işten o zaman, hem de kaybolan marka değeri cabası. Borsaya açılsınlar, rekabeti getirsinler, bir şekilde o para bulunur, artan marka değeri o gideri karşılayacak yatırımcı bulur

  35. Ben de aynı görüşteyim.

  36. Lovely_F2008  avatarı

    Rai , farklı ve bi o kadar mantıklı açıdan yaklaşmış olaya .

  37. umarım yakıt ikmali gelmez. böyle çok daha iyi. her sıralama turundan sonra acaba bu mu yoksa diğeri mi hızlı demekten bıkmıştım. biri polü alıyordu ama değeri yok gibiydi. benzin yükleri falan filan saçmaydı.

    yakıt ikmali olmadığında pit stoplar da çok rekabetçi oluyor. lastikçilerin 15 saniyesi olmuyor işlerini yapmaları için.

  38. Çok doğru aslında. Yakıt ikmalinin geri dönmesi lazım bencede. Ama bunu kers varken yapmazlar güvenlik açısında.

    Şuda varki Prelli çok dayanıksız. Çok çabuk bozuluyor. Diğer lastikler bu kadar olmazdı. Ama bunu bilerek yaptık diyorlar bizden istenen bu. Yani onlarada kızamayız.

    Kurallar yine değişmesi lazım bence baştan aşağıya. 2009 da olduğu gibi olmalı. Bence öyle olduğunda daha güzel bir F1 izleriz.

  39. Bende hep yakıt iklaminin serbest bırakılmasından yanayım seyir zevki için.
    Yada lastik kısıtlamasınında kalkmasından yanayım.
    Mesela her hafta sonu 3 lastik çeşidini pirelli getirsin, takımlar istedikleri hamuru seçmekte serbest olsun. Lastik sayısında da sınırlama kalksın. yani isteyen 4 piststop yapıp süper soft kullanabilsin.

  40. sercan durgut AMG avatarı
    sercan durgut AMG

    herşey kovalainen yüzünden

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir