Pirelli: "Lastiklerimizde Esrarengiz Bir Şey Yok"

yazar:

kategori:

Hembery, bu sezon şimdiye kadar inişli çıkışlı performansları, takımların araçlarının bu lastiklerle nasıl çalıştırılacağını tam olarak bilememelerine bağladı.

Hembery: “Lastikler konusunda neler olduğunu tam olarak biliyorlar. Dışarıda, sıkıntı yaşayan takımlardaki bazı lastik uzmanlarıyla konuşuyorsunuz ve bu adamlar size neler olup bittiğini tam olarak anlatıyor.”

“Mesele lastik değil; performansı azamiye çıkarma adına lastikleri (çalışma) aralığında tutmak için yapılacak ayarlamalar. Sorumluluğu üzerimizden atmaya çalışmıyorum ama durum bu”

“Takımların bu sene karşılaştığı en büyük mesele, lastikleri doğru çalışma aralığına getirmek. Yani bozulacak ve aşırı ısınacak kadar sıcak olmayacak, gerekli tutunmayı sağlamasına engel olacak kadar da soğumayacak.”

Bu çalışma aralığı geçen senekinden daha dar olmasa da 2012 lastikleri, daha yüksek sıcaklıklarda çalışıyor. Egzoz beslemeli dizüförlerin kalkmasının da etkisi ile araçlar artık lastiklere daha az yükleniyor ve bu yüzden takımlar dengeyi bulmakta zorlanıyor.

Sıcaklık aralığı için Hembery: “Yer değiştirdi. Çok daha yüksek değil ama yükseldi. Değişkenlik de gösteriyor. Hangi lastik hakkında konuştuğumuza bağlı”

“Ayrıca bu sene araçların çok daha fazla arkadan kayma yaşadığını görüyoruz. Ve eğer arkadan kayma yaşıyorsanız, lastikleri fazla ısıtabilirsiniz. Bu geçen sene belirgin değildi. Çünkü birçok araç yere iyi yapışıyordu ve arka taraftaki hareket çok azdı”


Yorumlar

  1. bazıları bilip bilmeden konuşuyor bu adamda öyle..
    yahu f1 lastiklerin çalışma aralıgı mı olur
    arabalar 320km hıza çıkıyor
    virajı 120km ile dönüyor
    sen hangi çalışma aralıgından bahsediyorsun.
    hangi mühendis çözecek bunu bunca senelik şöförüm böyle aptalca savunma görmedim.
    dandik hrt de bile işe yaramaz bu çözüm.
    sen diyorsun ki resmen
    viraja hızlı girme virajdan sonra hızlı toparlanma yapma
    önündeki aracı geçmek için zorlama bak lastik nasıl dayanıyor diyorsun..
    oldu canım resmen içine ettiniz formula nın
    ne etliye ne sütlüye karışma 1 pitstopla yarış biter mi demek istiyorsun..
    başka lastikler olsa dedigin olur
    ama bu prelli ile olmaaaz olmaaaaz..
    sünger gibi bişey bu lastigin hammaddesi..

  2. Ferrari%100 avatarı

    Lastikler yakıt gibi tükeniyor
    Yakıttan fazla lastikler daha önemli
    Yakıt yoksada gidemeyorsun lastik yoksada

  3. Bir lastiğe göre ayar yapacaksın ve o lastikten daha fazla kullanacaksın. Mesela 3 pit yapacaksan ve yumuşak lastiğe göre ayar yapıyorsan 3 stint yumuşak + 1 stint sert kullanman lazım.

    Tabi takımlar optimum çalışma aralıklarını henüz tam keşvedemedikleri için bu planı yapacak noktaya gelemediler.

  4. Gökhan EROĞLU avatarı
    Gökhan EROĞLU

    Pilot araç değiştirecek 🙂

  5. DreamOfWinD  avatarı

    F1, lastiklerin doğru çalışma aralığını yakalamak için yapılan bir spor değil. Sen izlerken keyif alabiliyor musun şahsen ben alamıyorum durum böyle olunca. Eskiden q3 e girerken pit çıkışında kırmızı ışıkta bir kuyruk oluşurdu. Şimdi kimse pitten çıkmıyor lastik bitmesin diye.

  6. Ferrari (FAster) avatarı
    Ferrari (FAster)

    Zaten Neredeyse Lastikte Yok =)

  7. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Cal Crutchlow arkadaşım aslında Bahreynden itibaren incelediğimizde lastikler hakkında en fazla konuşanın Mercedes takımı olduğunu görebilirsin.Şumi , Brawn , Fry , Haug..İşin garip tarafı Pirelli hakkında konuşurlarken birbirlerine de fikirsel olarak ters düşüyorlar.Biri eleştiriyor , diğeri böyle iyi diyor ,bir diğeri kilit nokta lastik diyor , öteki şikayet etme çalış diyor vesaire vesaire.

  8. lastiklerimizde esrarengiz bi şey yok diyonuzda o zaman nasıl oldu da 5 yarışı 5 farklı pilot kazandı….Şalu

  9. Hay senin lastiğini de seni de en önemsiz olması gereken parça yarışların kilit faktörü oldu Atari oyununa çevirdiniz F1'i tebrikler

  10. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Pirelli konusu sürekli gündemde iken Hembery'nin demeçleri de aynı oranda devam edecek.Pirellide konuşan tek isim var ama Padokta pirelliyi konuşan onlarca kişi var.Sadece takımları ele aldığımızda bile bu rakam yaklaşık 50 civarı eder.Şöyle ki bir takımda ham patron hem sahibi hem de 2 pilotu yeri geldiğinde Pirelli hakkında konuşuyor veya soruları cevaplıyor.12 takım ve karşılarında tek başına Hembery.
    Bugün pirelliyi konuşma sırası Brawnda idi.Yarın martinde ertesi gün horner veya Domenicalli …………. devam edip gider..

  11. Yer değiştirdi. Çok daha yüksek değil ama yükseldi. Değişkenlik de gösteriyor. Hangi lastik hakkında konuştuğumuza bağlı

    Bu ne demek şimdi? Hembery kardeş bir yarışta iki farklı hamur kullanılması gerektiğinden habersiz galiba. Yarış içi kullanılan iki hamur arasında optimum sıcaklık farkı varsa takımlar neye göre ayar yapacaklar? Bir lastikte iyi giderken diğerine geçince afallayacaklar mı?

  12. Ateş olmayan yerden duman çıkmaz.
    Button gibi bir pilot bile lastiklerini bitirirken Lewis 32 tur gidiyorsa gayet esrarengiz bir durumdan bahsediyoruzdur..

  13. muratc MP4-27 avatarı
    muratc MP4-27

    Daha önce baska bir haber de de yazmistim.
    -Bazilari Pirelli ye cok yükleniyor adeta ates püskürüyor burada
    -Ancak tersine ben Pirelli yi destekliyorum
    -Sebebi de tüm takimlara& araclara & sürücülere & spora yeni bir challange (zorluk) getirmesi

    -Zorlugun adi "Takımların bu sene karşılaştığı en büyük mesele, lastikleri doğru çalışma aralığına getirmek. Yani bozulacak ve aşırı ısınacak kadar sıcak olmayacak, gerekli tutunmayı sağlamasına engel olacak kadar da soğumayacak."

    -Yani hem mühendis, hem sürücü hem de takim patronu bu yeni zorluga karsi calismali kendini gelistirmeli basarili olmak icin bu da spor un dogasinda olan olmasi gereken birsey
    -Bir de güzel yani bu zorluk sadece 2-3 büyük takim icin degil grid in tümü icin gecerli
    -yani herkese esit sekilde davranilmis ve bu zorlugun asilmasi sadece 2-3 büyük takima degil tüm takimlara avantaj sagliyor
    -Olayin sadece böyle olmasi bile bircok haksizligin ve adeletsizligin kol gezdigi F1 dünyasinda saygi duyulmasi gereken birsey bence

  14. Cal-Crutchlow avatarı
    Cal-Crutchlow

    Daha kaç milyon tane daha demeç verecek bu adam çok merak ediyorum.Takım patronları bu kadar demeç vermezken,Pirelli her yarış hafta sonu sürekli olarak birşeylerden bahsediyor ama hiç bir şey yapmıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir