2012 Monako GP'de Görülen Teknik Yenilikler

yazar:

kategori:

 

Red Bull RB8 – Tabanın Arka Tarafındaki Yarık

Monako’da Red Bull’un tabanının kurallara uygunluğu tartışma konusuydu ki rakiplerinin yarıştan sonra bir protesto girişiminde bulunacağından şüphe ediliyordu. Ama bu gerçekleşmedi ve Webber’in galibiyeti tescillendi. Gerçi Red Bull, bu tasarımı Bahreyn’den beri kullanıyordu ve FIA’dan onay almıştı. Tartışmalar, RB8’in arka tekerleklerinin önünde, zemin üzerindeki yarıştan kaynaklanıyordu (Resmin solundaki çizimde görüldüğü üzere). Teknik Yönetmelik’in 3.12.5 maddesi der ki “Referans ve taban düzlemi üzerindeki bütün parçalar -buna ilaveten iki düzlem arasındaki geçiş bölümü de-  tekdüze, sağlam, sert, devamlı, dayanıklı (gövde-şasi ünitesinden herhangi bir şekilde bağımsız olmayacak) olacak ve hiçbir koşuldan etkilenmeyecek, hava-su geçirmeyecektir. Tartışmaların odak noktasında ise Red Bull’un tabanındaki yarığın, kuralın son bölümündeki geçirmezlik tabirine uyup uymadığı. Buna benzer bir delik, Sauber’de de yer alıyor (resmin sağındaki çizimde kırmızı ok). Öte yandan Ferrari’de de tabanın kenarında bir açıklık yer alıyor.

 

Mercedes F1 W03 – Yeni Arka Süspansiyon/Fren Ayarı

Mercedes, Monako’ya neredeyse aracının bir B uyarlamasını getirdi. Bu yeni düzende İspanya’d görülen yeni burun bulunuyor; aynı zamanda yeni sidepodlar ve yeni arka süspansiyon/fren ayarı. Sol taraftaki resimde görüldüğü üzere fren kaliperlerinin eski uyarlaması, arka dingil önünde dikey olarak yerleştirilmişti. Sağ taraftaki çizimde ise yeni çözüm bulunuyor ve kaliperler yatay olarak dingilin altına yerleştiriliyor; bu şekilde arka süspansiyonun ağırlık merkezi aşağı çekiliyor. Aracın daha hafif karbon vites kutusu ile birlikte bu yeni ayar, pilotların arka lastiklerini daha iyi kontrol etmesini sağlıyor.

 

Ferrari F2012 – Düzenlenmiş Arka Difüzör

Monako’da Ferrari, ilk olarak İspanya’da kullandığı difüzöre bağlı kaldı. Bu difüzörde dikey orta plaka ile difüzörün devam eden kenarı arasında kavisli bağlantılar (1) yer alıyordu. Dikey parçanın alt bölümü de (2) yuvarlatılmış; bu şekilde sürtünme etkisinin azaltılması amaçlandı. Bu arada difüzörün devam eden parçasındaki küçük flaplar (3), yere basma kuvveti üretmesi adına daha açılı bir difüzör gibi çalışıyor. Arka kanattaki yeni uç plakalar (4), aşağı doğru uzanıyor ve burada, yine sürtünmeyi azaltmak için 4 dikey parça bulunuyor.

 

Williams FW34 – Düzenlenmiş Arka Kanat

Williams aracı FW34, birçok yeniliğe sahipti; özellikle de arka tarafta. Bunların içinde dikkat çekeni, çarpışma yapısı üzerindeki küçük kanat için yer alan destek (sol ok) ve arka kanattaki uç plakanın kenarındaki dikey yarıklar (sağ ok)

 


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir