Stuck'tan Vettel'e Uyarı

yazar:

kategori:

Sebastian Vettel, Avrupa GP’de yarış dışı kalmadan önce yönetimin güvenlik aracını piste gönderme kararını sorgulamış, Red Bull’un danışmanı Helmut Marko da güvenlik aracının yarışı canlandırmak adına kasti olarak piste sokulduğunu belirtmişti.

Ancak eski yarışçılardan olan ve şu anda Almanya Motor Sporları Federasyonu’da yer alan Stuck, Bay Vettel’i (“Herr Vettel”) sportmenlik dışı bu suçlamaları yapmadan önce etraflıca düşünmesi ve FIA ile arasını açmaması gerektiği konusunda uyarıyor.

Stuck, “Sebastian Vettel iyi bir kaybeden olmayı öğrenmeli. Pist üzerinde kalıntılar olduğu apaçık ortadaydı ve diğer araçların lastiklerine zarar verme tehlikesi vardı. Bu nedenle güvenlik aracı piste alındı.” diyor.

Stuck, Vettel’in yaşadığı alternatör arızasına da güvenlik aracı periyodunun neden olduğunu düşünmüyor.

“Aracı yavaş tempoyla takip etmenin o soruna neden olacağını sanmıyorum. Aksi takdirde, diğer pilotlar da aynı sorunu yaşardı. Eğer Red Bull aracı güvenlik aracı nedeniyle fazla ısındıysa, yanlış tasarlanmıştır”

 


Yorumlar

  1. Henry Crazy avatarı

    Hatırladığım kadarıyla 2006 Monza'dan sonra Alonso Schumi ile ilgili sportmenliğe çokta dayanmayan açıklamalarda bulunmuştu.Yani 25 yaşındayken.Şimdiki Vettel'in yaşı.Şu anki Vettel'den
    haz etmiyorum.Ama itiraf etmek gerekirse 2006'da Alonso'dan çok haz etmiyordum.Burada söylemek istediğim şey Vettel olgunlaşacak ve belki de zamanının en iyi pilotu olacak.Zaman herşeyin ilacı.Şimdi Alonso'ya bakın bambaşka bir adam oldu.Gençliğinde en basitinden 2007 Japonya'dan sonra olay çıkartmıştı.Vettel'de olgunlaşacaktır.Bu denli üzerine gitmek pek doğru değil.

  2. parmak çocukta kaybetmeyi öğrenecek tıpkı ona herkesin yol vermeyeceği gibi.

    en azından pert etmeden adam geçmeyi öğrenmesi lazım

    narain..))

  3. Sebastian Vettel iyi bir kaybeden olmayı öğrenmeli.

    Hakkinen'in bir lafı var. Bilen bilir.

  4. EFSANE_SUMI_AYRTON ... avatarı
    EFSANE_SUMI_AYRTON …

    SC girdikden sonra,sc'nin arkasında atılan yavaş turlardan sonra 2 renault motorununda arıza vermesi bana ilginç geldi açıkcası,bakalım sonra ki yarışlarda da aynı sorun yaşanırsa cidddi sıkıntı var demekdir…

  5. Yukarıdaki mesajı okuduğunda bir şeyin yokluğunun ispatlanmasını istemenin ne kadar saçma olduğunu anlamış olman gerekiyordu.

  6. Sadece komiksin 🙂
    Yok diyen sensin buyur ispat et. Ben var diyorum sen ispat edemezsen ben ispat edeceğim. Hele bir izle bakalım geçmişi. Göreceksin ben biliyorum, sen de öğrenmiş olacaksın. 🙂

  7. Yahu Stuck, Alonso ve Renault 2006 da koskoca FIA icin Ferrari International Asistant yazdi da noldu? gec bu isleri, adamin cani yanmis, tabi ki serzeniste bulunacak, bencede SC ye gerek yoktu mesela..

  8. o kazada pistte kovalainen ve webberin aracından kopan parçalar ve webberin uçup yere indirdiği DHL reklam tabelası vardı. bir de bu tür büyük kazalarda ne olur ne olmaz diye SC giriyorlar.

  9. Gökhan EROĞLU avatarı
    Gökhan EROĞLU

    Güzel kardeşim haklısın elbette ama Vettel'in arabasını ittiren görevlilerin hiç mi değeri yok? İnsan onlar. Ve orası hızlı dönülen viraj. Tamam sarı bayraklar sallanıyor ama o noktada bir spin ya da arkadan kayma ile yoldan çıkan bir araç, üç-dört kişinin hayatına sebep olabilirdi. Cadde pisti burası. Geçenlerde bir arkadaş Maldonado'nun kırmızı bayrak sallanırken spin atıp iki aracı biçtiği bir videoyu paylaşmıştı. Alt serilerde yarıştığı dönemdi sanırım.

  10. Ben de iddia ediyorum ki uçarak giden Formula 1 aracı yapılmıştı. Yok öyle bir şey diyen genç varsa buyursun tüm yarışları baştan izlesin herşeyi örnekleyecek değiliz.

  11. yahu gökhan ufak parçalarla koskoca aracın görünebilirliğini dikte etmeye çalıştım bunun neresinden mantıksızlık çıkardın anlamıyorum.şimdi sana bir örnek sual sorayım.trafikte seyir halinde küçük kasislerden veya çukurlardan elbette geçmişsindir değilmi.muhtemelen evet çünkü onları görmediğin içi.pekala koca bir kayay hiç çarptınmı.oda muhtemelen hayır.işte buda böyle bir şey.

  12. FIA'nın açıklayacağı birşey yok zira olayı yöneten, aracı daha güvenli bir bölgeye götürülmesini takip eden yine yarış yönetimi. Charlie kendisini şüpheye atacak birşey yapmaz. Kimsenin ölüm riskini almazlar bu olabilir miydi her zaman ki gibi evet. Zor kararlar vermeye onlar alışık biz sadece izleyiciyiz.
    Dikkat edilirse pist üzerinde sadece lastik parçaları yok mekanik çöpler de var zaten ufak lastik parçaları olsa sadece bu kararı alamazlar ipe götürürler adamı büyük ihtimalle de SC kararını araçların pite ulaşıp ulaşamayacağına emin olamadıklarından erken verdiler (yönetim kararları bize hemen yansımıyor).
    Diğer olay ise dikkat edilirse Vettel yarışın durmaması için elinden gelen gayreti sarfedip boşluğa aracını yerleştirmeye çalıştı. Duvar kenarına da bırakabilirdi o sinirle umursamayabilirdi ama düşünceli davrandı. Bunu yaparken de görevlilerden yardım istedi fakat ilk anda görevlilerin koşturduğunu görmediniz. Duvar görevlilerinin telsiz bağlantısı mevcut herhangi bir onay almadan böyle durumlarda müdahale edemiyorlar. Zaten görüntü değiştiğinden o arada nelerin olduğunu kimse göremedi ancak ahkam kesilmeye devam ediliyor daha sonra ise aracın itildiğini gördünüz. Demek ki yönetim o bölümü uygun olarak değerlendirmedi başka bir noktadan dışarı çıkarmak istedi. Daha sonrada aracı nereye çektiler veya vinçle mi dışarı aldılar ben göremedim. Zaten o noktada sarı bayraklar sallanıyor. Pilotların yavaş ve dikkatli olması için bu yeterli bir ölçüdür. Zaten SC arkasında da problemli noktayı yine sarı bayraklar ile gösterirler. Pilotlar da telsizden genellikle niçin sarı bayrak sallandığını ve o noktanın neresi olduğunu mühendisinden öğrenir. Zaten çapma ile ölüm olması için SC arkasında ki araçların hızı yeterli. Yavaşlamayı SC sağlamıyor zaten sarı bayraklar sağlıyor zaten SC de hemen konvoyu oluşturamadığından bir işe yaramadı burada Vettel ve lider takımların etkisi büyük. Sonucuyla SC girmiş oldu ancak gereksiz gibi oldu. Kaldı ki o arada pist üzerinde nasıl bir temizlik yapıldı kimse bilmiyor.
    Yarış halinde araçların kenardan çekilmesi ilk değil öyle lanse etmeye çalışan arkadaşlar var daha önce dikkat etmedikleri üzere sanırım. F1'de çok defa oldu bu cadde pistlerinde özellikle yapabilecekleri pek birşey olmuyor millet vızır vızır geçerken kenarda araç iten adamları görüyorsunuz veya start finish düzlüğünde bariyerleri açıp pit alanına aracı itip sokmaya çalışan adamları. Yok öyle değil diyen genç varsa buyursun tüm cadde yarışlarını baştan izlesin herşeyi örnekleyecek değiliz.

  13. parmak kadar yay dediğin en az 2-3 kiloluk demir süspansiyon parçası arkadaşım. lastik parçaları ise 200-300 gramlık yumuşak parçalar. diğer konu lastik parçaları o demir gibi fırlamaz lastiğe yapışır. fırlasa da kaskı kesinlikle delemez ve pilota en ufak bir zarar veremez. tehlikeyle alakası yok her yarış lastik parçaları olur. bu işte bir iş olduğu basbaya ortada. keşke olmasaydı. vettel zaten yarış dışı kaldı.

  14. Gökhan EROĞLU avatarı
    Gökhan EROĞLU

    Mantıklı düşünün derken mantıksız düşünmeyi başarabildin dostum. Alkışlıyorum seni.

  15. Adama sorarlar… gerçekden güçlü aracın varda yarış dışı kaldığında sinirlenip nasıl eldivenlerini fırlatıyorsun.Geçen sene sezon baş-orta kısmında böyle bir hadise yaşasaydın eldivenlerini fırlatacak kadar stresli olurmuydun.Yoksa sanıldığı kadar hızlı olmadıklarınımı sanıyorlar.Geçtiğimiz sezon yarışa SC dahil olup aradaki farkların erimesinden sonra SC sonrasında yine kocaman mesafeler koyuyorlardı ve kimsenin itirazı yokdu.Belkide korktukları olan Ferrari başlarına gelince zorlarına gitti. Yarışdan evvel hatta sıralama sonrasında Hamilton Ferrari çok hızlı diye açıklama yapmadımı? Mesafeler eriyince RBR nin yarışlarada itiraz edeceği olur mu olurrr.Güçlü isen itiraz etmezsin, sağlamsan endişelenmezsin yada bir hilen varda elinde patlamışsa herkese veryansın edersin.Daha önceden yazdım ve merak ediyorum… RBR belli bir hıza göre hesaplanmış sıcak çalışan bir araçmıdır.Örneğin… Macaristan da bir SC girdiğinde benzer bir hadise yaşanırmı (yine en hızlı araç iken) ?SC, bu spor da canların ehemmiyeti için gerekli birşeydir ve uygun görülmüşse girmişdir. Yakın mücadelenin olduğu bu pistde kırık karbon parçaların birer bıçak tehdidiyle lastiklerin düşmanı olduğunu herkes bilir.Mücadele içindeki 4 araçdan önde olanın o hızda lastiğinin patlaması 4 aracın birden birbirine girmesi demekdir.Bu olması yüksek bir ihtimalken SC yi ortama dahil etmek zorunludur.Sarı bayrakların sallandığı ve yarış çizgisinin dışındaki ortam kısmen daha güvenlidir. Olacak diye tutturanlara o kadar ihtimal varki… Brawn ın yayı yerinden kopar oradan ormana girip ormanı turlar ondan sonrada piste dahil olup Massa nın aracının herhangi bir yerine değilde tam kaskının üzerine gelir. O yay ın konunduğu yer aracın tüm yüzeyinde kaçta kaç yer tutar.Olacak olur…
    SC içeri girdiğinde Horner in stresden bacaklarını neden salladığının açıklamasını yaparlarsa bizde işin gerçeğini öğrenmiş olabiliriz. Belkide aracın hava ile soğutulması az tutulup hava dirençleri azaltılmış ve aracın bir miktar sıcak çalışmasıyla birlikte performansı arttırılmış olabilir.Şayet bu durum söz konusuysa RBR nin ağlamasına herkes itiraz etmeli çünkü bu araçlare yarış şartkarı için tasarlanmış olamalıdır.
    F1 in meşhur kaidesi… öyle bir sınırda araç yapacaksın ki; damalıyı gördikden sonra dağılmalıdır.Damalı dan önce dağılırsan o da senin bileceğindir.McLaren yıllarında Newey in damalı bayrakdan evvel kütürdeyen araçlarıyla saçımızı başımızı az yolmadık. Hakinen dahi bu araçlardan bıkınca F1 i bıraktı. Bakın ki MSC ondan kaç sene sonra spor u bıraktı.
    Nevey in hataları için kendinizi yorup ve muhabbet ettiğiniz insanları kırmayınız… Ferrari , iç hava geçişlerini azaltıp direnlerden kurtulma adına yeni bir şasi yaratmak zorunda kalacak kadar bu konuya dikkat etmişdir. RBR biraz ileri gitmişse burda başka takımların yada FIA nın SC sinin suçu yokdur.Renault RS28 motoru az benzin ahracyıp az güç üretiyor ama ona oranla az ısınıyor ve az soğutulması arzı duyuyor. Soğutma havasını az kullanan takımda daha fazla hız elde edebiliyor.

  16. the huntsman  avatarı

    2010 nun diyetini ödedi diyerek konuyu kapatıyorum.Adam söylenecekleri zaten söylemiş.2010 da Mark Webber 'in aracı pistin 500 metre uzağındaydı ve Webber dede bir sorun yoktu.

  17. Fantastic Seb avatarı
    Fantastic Seb

    http://www.youtube.com/watch?v=oLw4SF_W3IY&feature=related

    ozaman bu videoyu izle sen SC lik birşey görüyormusun

  18. Bana mantıklı yorum yapsana dedikten sonra kendi yaptığın yoruma bak. Yolun bir yanında araçlar yarışırken öbür yanında ise görevliler aracı itekleyerek götürmeye çalışıyor. Sen daha önce hiç böyle bir şey gördün mü? Göremezsin çünkü başka bir örneği yok. Allah korusun yandaki araçlardan biri o süratte understeer olsa ne olacak?

    Hadi diyelim ki mantığın bunu düşünemiyor, gözün de mi görmüyor kardeşim? Videoyu izleyen herkesin bunun tehlikeli olduğunu içgüdüsel olarak hissedebilmesi lazım.

    http://gorillavid.in/l5zisuozhofa

  19. Fantastic Seb avatarı
    Fantastic Seb

    Ozaman samanı ayır iki lastik parçası için 3-4 tur SC gerekmez sarı bayraklar yeterli olabilirdi.

  20. vettel daha çaylak öğrenmesi gereken çok şey var öncelikle kaybettiği zaman nasıl tepki vermesini ve kaybettikten sonra nasıl konuşacağını öğrenmesi lazım zaten bunları öğrenmeden de ferrari ye geçemez

  21. Gördük ne kadar kolayca çektiklerini. Görevliler yanlarından vızır vızır araç geçiyorken iteklemeye çalışıyorlardı. Bunu yaparken aynı zamanda sürekli endişe ile arkalarına bakıyordu hepsi.

  22. Kaybetmeye dayanamıyor ondndır…

  23. kardeşim biraz mantıklı yorum yapsanıza yahu.biri yarış çizgisinde küçük ama aracın lastiğine zarar verebilecek parçalar ki pilotlar 300 km süratte belki farkedemeyip üzerinden geçecek,hadi farketti ani bir refleksle yön değişimi yaparak daha büyük kazaya sebebiyet verecek.diğeri ise koskoca araç ki yarış çizgisinin dışına konumlandırılmış şekilde.yani adam gidipte bile bile aracın tepesine çıkcak deği herhalde.dahası sarı bayraklar sallanıp dururken orada bir atakta söz konusu değil.sapla samanı ayıralım lütfen.

  24. alperdunga (Spanish GP-1996) avatarı
    alperdunga (Spanish GP-1996)

    200 km hızla giden bir araçtaki pilotun kaskına parmak kadar yay çarptı ve adam ölümden döndü. O lastik ve debris ne yapar düşünebiliyor musun? ama kenardan araç çekilir kolayca

  25. Fantastic Seb avatarı
    Fantastic Seb

    Kesinlikle sorulması gereken budur iki kauçuk parçası için SC giriyorsa yolun ortasında kalan araç için neden girmedi ?

  26. sc nin girmesi doğruydu ama vettel pistte kaldığında neden girmedi bunu fia nın açıklaması lazım

  27. emiko emiko avatarı

    Katılıyorum vettele hiç kimsenin tahmin etmediği bir anda güvenlik aracı içeri girdi.Güvenlik bahane edildi.

  28. Tifosi6178_  avatarı

    “Sebastian Vettel iyi bir kaybeden olmayı öğrenmeli." bunu beceremiyor Vettel işte.

  29. Gökhan EROĞLU avatarı
    Gökhan EROĞLU

    Katılıyorum.

  30. Stuck Vettel yolda kaldığı zaman neden güvenlik aracının girmediğini de açıklasın madem öyle. Pistteki lastik kalıntıları mı daha tehlikeli yoksa yolda duran araç mı?

    Videoda tehlike net bir biçimde görülüyor:
    http://www.dailymotion.com/video/xrsqlr_sc

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir