Eric Boullier ile Soru-Cevap

yazar:

kategori:

Padoktaki genel kanıya göre 2012’de pistteki en hızlı araçlardan birine sahipler – ve halihazirda geçen sezon kazandıkları puanın 2 katından fazla puan kazandılar – takimin yaz arası yaklaşırken mutlu olmaları için birçok sebebi var. Takım patronu Eric Boullier ne durumda olduklarını bize anlatıyor, başarılarını bir zafer ile taçlandırmaları için ne yapmaları gerektiğini ve bu yılki başarılarının neden isteklerinden daha uzak olduğu açıklıyor…

Takımlar şampiyonasındaki 3.’lüğü kaybettiniz. Sezonun 2. yarısında tekrar kazanılabilir mi?
Eric Boullier: Kesinlikle 3.’lğüü kaybetmek hayal kırıklığı oldu, ama şampiyona çok, çok yakın ve 5. sıradaki takım ile iyi bir fark oluşturduk. Bununla birlikte, başarıya açız ve daha fazlasını istiyoruz. Eğer gelişmeye devam eder ve güncelleme getirebilirsek, ve tabi pistte araç üzerinde çalıştırabilirsek, sanırım olmamamız gereken pozisyonda olur ve bunu koruyabiliriz. Sezon bitiminde 3.’lük mu yoksa 4’lük mü olur emin değilim, her şey çok yakın, ama takımlar sıralamasında önlerde bir yerde almak için savaşabileceğimizden eminim.

Almanya performansınızı nasıl değerlendiriyorsunuz?
EB: Zorlu bir sıralama seansından sonra Kimi (Raikkonen)’den harika bir geri dönüş gördük ve durumu toparladı. Takimin da iyi bir stratejisiyle güçlü ve usta bir sürüş ortaya koydu.10. ve 19. pozisyonlarda başlamak, çalışmalarımızı gölgede bıraktı, ama Kimi’nin yine iyi puanlar aldığını, güçlü bir tempo gösterdiğini görmek iyi. İleriye yönelik olarak bakacak olursak, daha iyi sonuçlara ihtiyacımız olduğu açık. Formula 1’i izleyen herhangi biri bunu bize soyleyebilir. Sıralamalarda daha iyi işler çıkarmamız gerekiyor. Yarış kazanmak istiyorsak, sıralamalarda ilk 4-5’te olmamız gerektiği oldukça açık..

Romain Grosjean için zorlu geçen haftasonu zorlu yarışlardan biriydi – yarış performanslarına göre değerlendirirsek, onu ‘iyi’ mi yoksa ‘kötü’ mü diye değerlendirebiliriz?
EB: Onunla çok iyi yarışlar geçirdik, ancak bununla birlikte, Romain veya takımdaki herhangi birinin görmek istemeyeceği sonuçlar da aldık. Şartlar kötü olduğunda bile (geriden başlamak gibi) iyi yarışlar çıkarabileceginden emin olmalıyız. Hâlâ bazı şeyleri öğreniyor. Şu anda ilk tam sezonunu yaşıyor. Ama onun elinden geleni yaptığını biliyoruz ve daima iyi yarışlar çıkarabilmesi için birlikte çalışıyoruz. Buna, ilk turunun çok önemli olduğu ve bunun da üstesinden gelmesi de dahil.

Yağmurlu havada sıralamalarda takım için pozisyon kazanmak biraz zordu – bizim daha önce görmediğimiz bir şey mi?
EB: Esasında, daha önce böyle bir şeyle karşılaşmadık, ve umut ediyorum ki böyle bir şeyi tekrar görmeyecegiz! Neler olup bittiğine ayrıntılarıyla bakmalıyız. Sıcaklık çok düşüktü ve sağanak yağışlar kısa ve güçlüydü. Tekrar olursa ne yapacağımızı araştırıyoruz ve sorunu düzelteceğiz.

Sürücü diziliminiz takımın cesur bir hamlesi olarak değerlendirildi. Sezonun ilk yarısına göre değerlendirirsek, Raikkonen ve Grosjean’i nasıl degerlendiriyorsunuz?
EB: Dürüst olmak gerekirse, Kimi’nin bir dezavantajını göremiyorum. Eski hızına hemen geri döndü ve eğer kısa bir süre içinde yarış kazanırsa benim için şaşırtıcı olmaz. Romain hâlâ kendini geliştiriyor. Hatta, 2 yıl önce yalnızca 7 yarış geçirdi, gelişmek için hiç gerçek bir şansı olmadı, o yüzden bana gçre ilk yılı için gerçekten iyi. Hatalar yapıyor – elbette – çünkü o bir genç. Ancak iyi haber ise bir hatayı asla tekrarlamıyor! Öğreniyor, dinliyor ve her yarışla daha da güçleniyor.

Önümüzdeki 10 yarış boyunca neyi başarmak istiyorsunuz?
EB: Kâğıt üstünde, ilk 10 yarıştan öğrendiklerimizle edindiğimiz tecrübeye dayanarak söyleyebilirim ki, şampiyonluk mücadelesinde bizim için yararlı olması açısından, sezonun ilk yarısında kazandığımızdan daha fazla puan kazanabilmeliyiz.

Geçen yıla gore kıyaslarsak, bu sezon ne kadar oranla daha mutlusun?
EB: Açıkçası; eğer bir oran soylemem gerekseydi, % 1000 derdim!


Yorumlar

  1. Reuters'e göre VW Group, Lotus'u almak istiyormuş. 2014 yılında turbo motorlara geçişle amaçlananlardan biride Volkswagen'i spora çekmek olduğu hep iddia edilen bir durumdu. Lotus Volkswagen AG bünyesine katılırsa Volkswagen'i sporda görebiliriz. Ama umarım satış olmaz. Lotus'un kaybedilmesi kötü olur. Ama Volkswagen mali gücüyle sporda yeni bir cephede açabilir.

  2. haber tam okunmuyor….sanırım bir problem var…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir