2012,5: Bir Sezon Ortası Analizi

Enteresan bir sezon geçiriyoruz. Takımlar ve pilotlar da bunu söylüyor, eski topraklar da böylesi çekişmeli bir sezon hatırlamadıklarını her fırsatta belirtiyorlar. Bu sene takımlar birbirine çok yakın. EBD (Egzoz beslemeli difüzör) yasağı ile oluştuğu tahmin edilen bu duruma Pirelli’nin bu seneki garip lastikleri de tuz biber ekmiş durumda.

Her ne kadar takımlar lastikleri yavaş yavaş anlamaya başlayıp, büyük takımlar sürekli güncellemelerle öne geçmiş olsalar da, sıralama ve yarışlardaki karmaşa halen devam etmekte.

Aslında sezonun matematiksel olarak ortasını Almanya yarışı ile geride bıraktık. Ancak biz bir şeylerin arasını tatillere göre ölçtüğümüzden dolayı, bu yazının Macaristan yarışı sonrası verilen ve hissedilen süresi asırlar sürecek olan bu günlerde yazılması gerekiyor.

Bu kadar yakın geçen ve 7 farklı kazananımızın olduğu sezonu takip edebilmek zor. Haliyle çeşitli istatistikler de oluşuyor ve bazıları oldukça ilginç. Bu yazıda bu istatistikleri paylaşacağım.

 

Sıralama ve Yarış Pozisyonları

Yukarıdaki tablonun analizinde, 11 yarışta 7 farklı kişinin yarış kazandığını görüyoruz. Bunlardan 5’i polden kalkılarak kazanılmış.

Yarış kazananlar: ALO(3), WEB(2), HAM(2), BUT(1), ROS(1), VET(1) ve MAL(1) şeklinde. Takımlar şampiyonasında ise durum Red Bull(3), Ferrari(3), Mclaren(3), Mercedes(1) ve Williams(1) şeklinde. İki sürücüsüyle de yarış kazanabilen şimdilik sadece Red Bull ve Mclaren var.

Alınan podyumlar: ALO(6), HAM(5), RAI(5), VET(3), BUT(3), GRO(3), ROS(2), PER(2), WEB(2), MAL(1) ve MSC(1). Takımlarda ise Mclaren(8), Lotus(8), Ferrari(6), Red Bull(5), Mercedes(3), Sauber(2) ve Williams(1).

Pol sayıları: VET(3), HAM(3), ALO(2), ROS(1), MAL(2) ve WEB(1). Aynı şekilde takımlarda durum: Red Bull(4), Mclaren(3), Ferrari(2), Mercedes(1) ve Williams(1).

En hızlı tur sıralaması: VET(3), RAI(2), BUT(1), KOB(1), GRO(1), PER(1), ROS(1) ve son olarak MSC(1).

 

Sürücülerin tamamladıkları turlar

Burada dikkat edilecek husus, aynı yarışları tamamlamalarına rağmen 1 veya daha fazla tur eksik tur atmış görünenlerin tur yemiş olabilecekleri durumudur.

 

 

Takım arkadaşları arasındaki durum

Yukarıdaki tabloya göre, en yakın takım arkadaşları Red Bull, Sauber ve Force India takımlarındalar. Massa’nın bu seneki performansı burada çok net ortada. Sıralamada açık farkla daha başarılı olan pilotlar Alonso, Hamilton, Maldonado, Ricciardo, Kovalainen ve de la Rosa iken, yarışlarda ise yine Alonso, Raikkonen, Senna ve yine de la Rosa öne çıkmakta.

Bu sezon, sezon ortasında “biz önümüzdeki sene kullanacağımız aracın gelişimine odaklandık” şeklinde demeçler görmeyeceğiz muhtemelen. Yarışlar çok çok yakın geçiyor ve lastiklerin de etkisiyle daha da ilginçleşiyor. Sezonun ilk kısmı baş döndürücüydü benim için, geri kalanı da öyle olacağa benzer. Efsane pist Spa-Francorchamps için sabırsızlanmayanımız yoktur, ama şimdilik rakamlarla yetinmek zorundayız maalesef.

 

xtrabit racing


Yorumlar

  1. Sıradaki yarış Spa.
    Sıra Kimi'ye geldi. Hissediyorum. 🙂

  2. Ellerine saglik birader, tam bir analiz olmus 🙂

  3. Teşekkürler. Sorma ilk tablo bitirdi beni 🙂 Renklendirme sorun olmadı, Excel sağolsun, otomatik ayarlayabiliyorsun.

  4. Emeğine sağlık Günay. (İsmini aşağıdaki yorumlardan öğrendim. İyi de oldu. xtrabit racing diye hitap etmektense Günay'ı tercih ederim.) Zaman harcamışsın. Özellikle ilk tablo uğraştırmıştır.

  5. Ferrari%100 avatarı

    ALONSO her yarıştan puan çıkaran tek pilot

  6. Çok teşekkürler arkadaşlar.

    Bazı düzeltmeler yapıldı:
    1. Birinci tablodaki Grosjean'ın yarış sonucu 13 yazılmıştı.
    2. Button'ın podyum sayısı 2 yazılmıştı, aslında 3.

    Yönetime de çok çok teşekkürler.

  7. web de 11 de 10 yapmış

  8. güsel çalışma eline sağlık
    11 yarışın 10 undan puan alan 2 pilot var bu istikrarın kanıtı alo ve rai (çin de lastik nedeniyle çok gerilemese yani takım hata yapmasa ordanda puan alabilirdi 11 de 11 olabilirdi)

  9. Button'ın 2 değil 3 podyumu var. Avustralya, Çin ve Almanya.

  10. Mclarenfangirl avatarı
    Mclarenfangirl

    Yazının başlığını gördüğümde ilk defa içimden gerçekten de analizleri okumak geldi,normalde biraz karışık bulurum analizleri yine öyle olmasını bekliyordum ama gayet akıcı olmuş,yazınızı çok beğendim.Sezonun ilk yarışlarını hatırlamış olduk.Bu sıkıcı 5 haftada böyle yazılara daha da ihtiyacımız olacak gibi 🙂

  11. Teşekkürler. Adım Günay bu arada.

    Normal köşe yazısı olarak ilki bu. Önceki "F1’in Teknik Yanı" serisinin ilk bölümünün çevirisiydi. Gerisi de gelecek. Bu aralar nispeten daha az çalışıyorum, akşam eve gittiğimde bir miktar kullanılabilir kafa kalmış oluyor. Fırsat bu fırsat biraz yardımım dokunsun istiyorum.

  12. Evet orada bir hata olmuş. Tabloyu elle hazırladığımdan sonlara doğru kafa gitmişti, elim 1 tuşunda kalmış 🙂 akşama düzelteceğim eve geçince.

  13. Kimi Raikkonen avatarı
    Kimi Raikkonen

    Evet bende senin gibi düşünüyorum Micheal Schumaer nickli arkadaş bugün Raikkonen ile ilgili bir yazı yazıcakmış sabırsızlıkla bende onu bekliyorum 🙂

  14. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Webberin 1 eksik turu İspanyada tur yediği içindir.
    Tamamlanan turlara baktığımızda raikkonen ile Grosjean arasında 3 yarıştan daha fazla bir fark var.Yani Grosjean 3 yarışa katılmamış gibi.Bu da büyük bir dezavantaj kendisi için.Şuminin durumu da pek farklı değil..

  15. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Yaz tatilinde yarışları beklemenin en iyi yolu istatistikler ve analizlerdir.Eline sağlık xtrabit..

  16. Henry Crazy avatarı

    Katılıyorum.İyi ki sitede kaliteli yazarlarımız var.Yoksa bu ara dönemi zor geçerdi.

  17. Kimi Raikkonen avatarı
    Kimi Raikkonen

    Bilmiyordum teşekkür ederim 🙂
    Böyle yazılar olduğu sürece yaz arasında sıkılmayız heralde 🙂

  18. Henry Crazy avatarı

    İlk Köşe yazısı olduğunu sanmıyorum.Çünkü dün ona ait bir yazı daha okumuştum.

  19. Kimi Raikkonen avatarı
    Kimi Raikkonen

    xtrabit racing,gerçek adını bildiğim için sana Güney diyeceğim 🙂 F1'in yaz arasına girmesiyle tatsız tuzsuz hafta sonunu heyecansız geçireceğimiz günlerde bu yazı gerçekten çok güzel olmuş ellerine kollarına sağlık devamınıda bekliyorum 🙂 Sitede 2 tane 10 numaralı yorumcu varsa birisi sen diğeri Micheal Schumaer'dir.Yorumlarınızı ve köşe yazılarını büyük bir içtenlikle okuyorum.Galiba bu senin ilk köşe yazındı devamınıda bekliyoruz senden 🙂

  20. Yusuf  Hitay avatarı

    xtrabit racing yavaş yavaş sahne almaya başlamış 🙂 güzel çalışma olmuş eline sağlık.

    sezona bu tip bir tablodan bakmak her zaman ilgimi çekmiştir.

  21. bu arada grosjean ın son yarış derecesi 13 değil 3 olmalı idi…nede olsa bizim evin çocuğu:)

  22. Alonso 21
    Webber 15
    Vettel 6
    Hamilton 5
    Raikkonen 29

    başladıkları sıralama pozisyonu ile yarışı bitirdikleri pozisyon arasındaki basamak farkı(yarışı bitiremeyenlerin yarışları için artı eksi birşey yazmadım)….

    ne demek istiyorum acaba? 🙂

  23. the huntsman, düşüncelerini genellikle kendine saklayan bir arkadaş. Olaylara farklı ve gerçekten olgun ve tarafsız bir bakış açısı ile yaklaşıyor.

    Her ne kadar bir süredir sitenin yorumlarında oluşan organize seviye düşüklüğünden dolayı daha az yazmış olsa da, sinirlense de, fikirlerini ve bakış açısını bizlerle paylaşmaya ikna etmeye çalışıyorum.

  24. Ömer ERSAVAŞ avatarı
    Ömer ERSAVAŞ

    Güzel bir yazı eline saglık…

  25. Hızlısın; birden köşeyi çeşitledin 🙂 Güzel ve dikkate değer yazılar.. Ayrıca hem burada hem yorumlarında kullandığın dil ince zekana işaret ediyor; emeğin için teşekkürler..

  26. biraz yabancı kaldım da neden bahsediyorsunuz acaba? bize de faydalı olacak şeyler mi

  27. the huntsman  avatarı

    Evet benimde favorilerimdendir 49 numaralı makalem.Çok uğraşmıştım o yazıyı yazmak için.Takımlarlar,özellikle dikkat çeken noktalar,ilk başta olmadı diye düşünmüştüm ama diğer makalelerimin yanında ayrı bir yeri var.Bu yüzden onu diğerlerinden ayrı tutuyorum.Diğer hepsini paylaşmayı düşünürüm ama 49 u asla!

  28. Evet zevkle takip ediyorum. Hemen hepsini okudum. Özellikle 49 numaralı arşiv harika. Keşke burada bir kısmını da olsa paylaşsanız. Özellikle de özgeçmişden başlamalısınız bence.

  29. Henry Crazy avatarı

    @xtrabit racing
    Çok güzel bir yazı.Zaten bu sitede yazılarını zevkle takip ettiğim kişilerdensin. Tebrik ederim.Devamını bekliyoruz.

  30. the huntsman  avatarı

    Doğrudur,konuyla ilgili harika resim arşivlerimde var.Tablolar hazırlıyorum,buna bağlı olarak uzun yazılar yazmayı planlıyorum,takımların tarihçesi,pilotların özgeçmişi vs,bunlarıda resimlerle süslemeyi planlıyorum.Sizde bu tür şeylere meraklısınız galiba?

  31. Teşekkürler. Sizin yazılarınızı da bekleriz. Duyduğuma göre F1 ile ilgili çok iyi makaleleriniz varmış.

  32. Teşekkürler.

    Sıralama seanslarındaki performansı etkilemeyen cezaları hesaba katmadım. Amacım saf performansları gözler önüne sermek. Mesela İspanya'da Hamilton'ın cezası bir sıralama hilesi ile ilgiliydi, onu o şekilde düzenledim.

  33. DreamOfWinD  avatarı

    karthikeyan 513, schumacher 487. Mercedes hrtden çürük.
    Ayrıca alonso-massa hem sıralamada hem yarışta 20-0 biteceğini de iddia ediyorum. Yazı için teşekkürler.

  34. scuderiaferrarimarlboro  avatarı
    scuderiaferrarimarlboro

    çok güzel analiz olmuş ama sıralama grafiğinde küçük hatalar var.(mesela msc'nin monako'daki cezası)

  35. the huntsman  avatarı

    Bir başka harika yazı,arkadaşımız gerçekten güzel analizler yapmış,hazırlamış.F1 tatile girmişken bu ve bu gibi yazıları okumak daha bir güzel oluyor.Devamını bekliyoruz.

  36. Michael Schumacher avatarı
    Michael Schumacher

    Eline sağlık.Güzel Bir analiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir