2012 Belçika GP'de Görülen Teknik Yenilikler

yazar:

kategori:

McLaren MP4-27 – Pilotların farklı kanat tercihleri

Belçika’da McLaren pilotları, farklı arka kanat tercihlerinde bulundu. Button, Spa’da düşük yere basma kuvveti bulunan yeni kanatla piste çıkarken Hamilton, düşük hızlı bölümde daha iyi olabilme adına resimde görülen yüksek yere basma kuvvetine sahip kanadı tercih etti. Bu tasarım, takımın son yarış Macaristan GP’de kullandığı tasarımdı ama Spa’ya özel kanat açısı elbette daha düşüktü.

 

Ferrari F2012 – Küçük sidepod bargeboard

Ferrari’nin hızlı pistler Spa ve Monza için aero paketinde yeni bir arka kanat, düzenlenmiş ön kanat ve kırmızı oklarla da gösterildiği gibi aracın sidepodlarının önünde küçük bargeboradlar da yer alıyor. Ama Alonso bunlardan sadece, şasinin alt bölümüne eklenmiş yeni hava yönlendiricilerini kullanmayı tercih etti. Bu parçalar İspanya’da ortaya çıkmıştı ama şimdiye kadar sadece Felipe Massa tarafından kullanılmıştı.

 

Mercedes F1 W03 – Düzenlenmiş Çifte DRS

Belçika’da Cuma sabahı Mercedes, Lotus’un denediği ama henüz yarışlara çıkarmadığı çifte DRS’ye çok benzer bir uyarlamayı test etti. Deneme sadece Rosberg’in aracında yapıldı; bütün parçaları da eklenmemişti. Resimde de görüldüğü üzere dikey boru, kanadın üst bölümüne bağlanmamış. Sistemin son halinin gelecek hafta Monza’da görülmesi bekleniyor.

 

McLaren MP4-27 – Yeni arka kanat

McLaren Belçika’ya, Spa pistine uygun tamamen yeni bir arka kanat getirdi. Uç plaka ile kanadın ana planyası ve flapı arasındaki 2 cm.’lik yerde 3 yarık bulunuyor. Bu şekilde takım, kanadın etkisi arttırmak için 4 küçük yarık elde ediyor.

 

Toro Rosso STR7 – Dikey fren kaliperleri

Cuma günü Jean-Eric Vergne, Toro Rosso’nun düzenlenmiş yeni ön süspansiyonunu, fren ayarını denedi ve fren kanallarını, dikey kaliperleri (kırmızı ok) test etti. Ama hava koşulları sebebiyle takım, öğleden sonra standart yatay kaliperlere geri döndü. Böylece aracın ayarları üzerine odaklanabildiler.

 

 


Yorumlar

  1. Araçta update olmadı. sadece arka kanadın AoA (angle of attack) derecesini azaltıp medium downforce seviyesine getirdiler. Mercedes'te ise bu piste özel low-downforce arka kanat ve kanatçıkları çıkartılmış önkanat ile birlikte DDRS vardı. ayrıca Mercedes motorunun reno motoruna göre çok çok üstün olduğunu biliyoruz. DRS açmadan top speed olarak Kimi'ye göre daha hızlıydı.

    Kimi'nin ropörtajlarını izledim (skysports) ve espnF1 den de okudum. Kimi'nin şikayet ettiği durum, aracın gücünün ve Top speed'înin yetersizliği, arka taraftaki downforce eksikliğinden dolayı oluşan oversteer (arkadan kayma problemi) ve havanın soğuk olmasından dolayı lastiklerin daha çabuk bitmesiydi.

    Raikkonen KERS problemi yaşamadı aksine Schumacher KERS ve 6.vitesini kaybetti, Kimi'de Eau Rouge'da onu geçti çünkü Eau Rouge virajı 6.viteste çıkılıyor ama Schumacher o vitesi kaybettiği için çıkamadı.

    Haftaya Monza'da downforce seviyesi en düşük pist olduğu için RedBull ve Lotus takımları çok zorlanacaklar. Geçen sene Vettel EBD yi kullanıp lastikleri daha çabuk ısıtarak DRS boşluğuna yakalanmadan farkı açıyordu. Reno motorunun daha az güç yaratması (vettelin top speedi 327 kmh'di) da daha az yakıt tükettirdiği için daha az yakıt yüküyle başlıyorlardı ama bu sene Newey risk alıp son vitesi uzun tutar mı bilemeyiz. Ama tutmazsa bu sefer çok çabuk ve kolay şekilde tüm Ferrari ve Mercedes motorlu takımlara geçilir.

  2. Kimi Raikkonen avatarı
    Kimi Raikkonen

    Ayrıca Nebuchadnezzar'ında dediği gibi Raikkonen kers değilde lastik problemi yaşadı.

  3. Kimi Raikkonen avatarı
    Kimi Raikkonen

    Drs açamamasına rağmen genede çok yaklaştı Raikkonen'e. Yine geçicek diye korktum, ayrıca arkasında ki Hulkenberg'de Drs kullanıyordu. Onuda kontrol ederek tecrübesini ve kalitesini ortaya koydu.

  4. Teşekkürler.

    Michael beni geçti ve ardından tekrar yakaladı. DRS'yle bile onu geçemedim bu yüzden Eau Rouge'da KERS'le onu geçme fırsatı yakalamak zorundaydım ve neredeyse yine beni yakalayacaktı.

    Bu geçiş akıllıcaydı. Önce geçse düzlükte drs ile şumi geçiyordu tekrar. Bu sefer kimi drs ölçüm noktasında arkada kalıp drs açma hakkını eline aldı ve drs başlangıç noktasından önce şumiyi geçip drs ile uzaklaşırken arkasındaki şumi drs açamadı.

  5. Nebuchadnezzar  avatarı
    Nebuchadnezzar

    Kimi verdiği demeçte kers problemine hiç değinmemiş.Aracın hız eksikliğinden bahsetmiş , aracın kontrolünün zorluğundan bahsetmiş , lastikler iyi değildi kayma yaşadım demiş , yere basma gücünden dolayı düzlüklerde zorlandığından bahsetmiş.Son olarak da "Michael beni geçti ve ardından tekrar yakaladı. DRS'yle bile onu geçemedim bu yüzden Eau Rouge'da KERS'le onu geçme fırsatı yakalamak zorundaydım ve neredeyse yine beni yakalayacaktı." demiş.

    Her türlü probleme değinmiş ama kers probleminden falan bahsetmemiş.Belki kısa bir süre olabilir ama olsaydı ondan da bahsederdi.

  6. Kimi'nin KERS problemi yarış boyunca mı sürdü, yoksa bir süreliğine miydi biliyor musun?

  7. Muhtemelen D'ambrosio yarışacak.

  8. Kimi Raikkonen avatarı
    Kimi Raikkonen

    Lotus'la ilgili hiç bir yenilik yok. Galiba takım Macaristan'da ki aracı buraya getirmiş. Dünkü yarışta Alonso Hamilton ve Sauber'ler yarış dışı kalmasaydı Lotus bırak podyumu puanı dahi zor alırdı diye düşünüyorum. Araç gerçekten çok yavaş şu anda yada sert lastiklerde sıkıntı yaşıyorda olabilirler. Haftaya Monza'da rakipler kaza yada hata yapmadığı sürece Raikkonen ve Takımlar şampiyonluğu riske girer.

    Bu arada Grosjean yarıştan men edilmiş peki haftaya Monza'da yerine kim yarışıcak ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir