2012 İtalya GP'de Görülen Teknik Yenilikler

yazar:

kategori:

 

McLaren MP4-27 – Monza ön kanadı

Jenson Button’ın normal kanadın düşük yere basma kuvvetine sahip haliyle yarıştığı geçen haftaki Belçika GP’dekinden bile farklı olarak McLaren, İtalya’da Silverstone’da kullandığı ön kanadı temel alarak özel bir tasarıma gitti. Spa’dakinin aksine kanatta tek bir ikinci flap yer alıyordu (Hockenheim’daki gibi iki bölüme ayrılmış). Ama uç plakadaki üst flap olmadan ve ikinci flapta çok daha küçük bir kiriş ile. Genel olarak amaç, Spa’dakine kıyasla daha az yere basma kuvvetine sahip olmak”

 

 

Ferrari F2012 – Düzenlenmiş ön kanat

Ferrari İtalya’da, Spa’da kullandığı ön kanadı (büyük resim) kullandı ama standart kanattaki üst flap (1) kaldırıldı; böylece yere basma kuvveti düşürüldü. Uç plaka (2) ise yeni; ilave yarıklar ve üçgen kanatçık (3). Bütün kanat profilleri (4) farklı ve uç plaka ile birleştikleri yerler daha basamaklı; üstteki flaplar (5) ise farklı konumlanmış yarıklara sahip. Flap açısını ayarlamak için olan sistem (6), düzenlenerek kirişin daha kısa olması sağlanmış.

 

 

Lotus E30 – Monza arka kanadı

Düşük yere basma kuvveti olan Monza için Lotus, arka kanatta (10 cm. alanı etrafında) ana planyada en kısa kirişi kullandı. DRS’ çalıştırıldığında hızın daha iyi yükselmesi adına flap oldukça genişletildi. Geçen hafta sonu Spa’da takım, bu uyarlamaya göre oldukça standart bir kanat kullanmıştı.

 

 

Williams FW34 – Monza’ya özel arka kanat

Williams, İtalya GP için yeni, düşük yere basma kuvvetine sahip bir arka kanat hazırladı. Bu kanat, daha çok Kanada GP’de kullanılanı temel aldı. Uç plakalarda şimdi yatay iki yarık yer alıyor. Monza, kendine özel aero yapısı ile takımlar için en pahalı yarış denebilir.

 


Yorumlar

  1. Ferrari geçtiğimiz yıllarda buraya özel sağ tarafı daha geniş olan bir arka kanat getirmişti.Sanırım bunu parabolica ve ilk şikandan sonraki viraj ve lesmolar için yapmıştı, hepsi sağa ve yüksek hızlı dönülüyor.O zaman bunun tam olarak nasıl bir etki yapacağını merak ediyordum, gerçi bir daha göremedim öyle birşey.İşe mi yaramadı yoksa arka kanat kısalınca bir anlamı mı kalmadı yaptıkları şeyin bilmiyorum.Detaylı bilgisi olan paylaşırsa sevinirim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir