Bloodhound SSC: Gerçek Yer Uçağı

Nispeten seri ve yüksek hızlara ulaşan otomobillere halk arasında yer uçağı” derler. İzleyicisi olduğumuz Formula 1 serisi araçları bu terim için daha uygun aslında. Aerodinamiğin son noktası tabir edilen teknolojiyle üretilmiş, “uçak gibi” kanatlara sahip araçları görüp bilince, halkımızın 100-150 HP gücünde ve hepi topu 240 km/saat hızlarına çıkabilen araçları yer uçağı olarak tanımlaması bana komik geliyor.

Peki, Formula 1 araçlarını bize “tüplü şahin” gibi gösterecek bir araca ne dersiniz? Daha güçlü, daha hızlı, rekor peşinde bir araç. Bloodhound SSC Rocket bunun için var. Amaç basit: 1000 mph (1609 km/saat) hızına ulaşarak kara hız rekorunu kırmak!

Uluslararası bir eğitim projesinin ürünü bu araç, Formula 1 ve havacılık teknolojilerinin bir araya getirilmesiyle hayata geçiriliyor. Aerodinamik yapısı CFD (Computational fluid Dynamics-Bilişimsel Akışkanlar Dinamiği) yani F1 araçlarının tasarlandığı bilgisayar sistemi ile tasarlanmış.

 

Araca güç sağlayan üç motor bulunuyor: EuroFighter uçakları için geliştirilmiş ve projeye bağışlanmış bir prototip jet motoru, bir hibrid roket ve bir Formula 1 motoru. Bahsi geçen motor Cosworth CA2010. Bildiğimiz HRT ve Marussia takımlarının kullandığı 2.4 litre V8 ve 750 HP güç üreten makina. İlginç bir durum daha var: Bu F1 motorunun aracı hareket ettirdiğini düşünmeyin! Bu motor sadece hibrid roket’in oksidan sistemini çalıştırmak için bir APU (Auxiliary Power Unit-Yardımcı Güç Ünitesi) olarak kullanılıyor.

Andy Green kontrolünde olacak aracın hızlanması birkaç aşamadan oluşuyor. Eurojet EJ200 jet motoru aracı 480 km/saat hızına kadar çıkarmakta kullanılacak, ardından hibrid roket devreye girecek ve aracı hedefi olan 1600 km/saat hızına ulaştıracak. Jet motoru tarafından sağlanan 9 ton ve roket tarafından sağlanan 12 ton itki, 180 Formula 1 aracına eşdeğer bir güçle aracı hızlandıracak.


Güney Afrika’da bulunan 20 km uzunluğundaki pistte 1600 km/saat hızlara çıkacak bu araç havada gitmiyor, elbette tekerleklere ihtiyacı olacak. Araçta 36 inç (91 cm) çapındaki alüminyum tekerler kullanılıyor. Bu tekerler dakikada 10200 devir dönebilecek ve 50000 g merkezkaç güçlerine dayanacak şekilde tasarlandı.

Diyelim her şey yolunda gitti ve rekor kırıldı. Alkış sesleri yükselirken ikinci bir mücadele başlıyor: Aracı durdurmak! Güç kesilince ve araç 1300 km/saat hızına düşünce hava frenleri devreye girecek. 970 km/saat hızda ise paraşütler devreye girmiş olacak. Nihayet araç 400 km/saat hızına düşünce, tekerlerdeki disk frenler devreye girecek.

15 milyon sterlin değerinde sponsorlukla yürütülen projenin 2012 sonuna kadar hazır olması bekleniyor. Rekor denemeleri ise 2013 ve 2014 yıllarında yapılacak.



Aracın tanıtım animasyonu


Bloodhound SSC, Londra sokaklarında park cezası yemekten son anda kurtulmuş 🙂

xtrabit racing

 


Yorumlar

  1. Onur Ömer Öztürk avatarı
    Onur Ömer Öztürk

    Yuh ama Mecnun, senin ağzından çıkanla kulağının duyduğunun bir yerde biraraya gelip gelmediğini biliyor musun ki acaba sen. Oldu olacak Çakmaktaşlar gibi ayaklar falan çıksaymış altından. Ahanda adını da tabanrari koyarlarmış, nihehehe.

    Acaba sen Tabanrari mi dedin, bunu cidden yaptın mı İsmail abi

    Hee yaptım valla, çok da güzel oldu, olmadı mı.

    İsmail abi sen acaba bunun 1.2 milyon avro olduğunun farkında mısın, bir de dalga geçiyorsun.

    He Mecnun farkındayım, acaba diyorum ki buna bu kadar para verecek bir at çıkar mı acaba?

    At mı dedin, at dedin abi yaa, adamın o kadar parası var, gittin adama at dedin.

    Ya Mecnun, şimdi bunların motorlarının gücüne beygir gücü deniyor ya, e bunun gücü nerden geliyor o zaman. At demeyim de ne diyeyim

    Hee, öyle oluyosa tabi, e o zaman at tabi bir yerde.

  2. Amerika'da hız testlerinin yapıldığı çok sayıda çöl var zaten. Çöldeki kurumuş tuz gölleri de diyebiliriz bunlara. Mojave Çölü içerisinde El Mirage vardı mesela 1 ay staj yaptığım yere 12 mil uzaktaydı bol bol levhasını gördüm ama gitmek nasip olmadı 😀 Şu anki rekora sahip Thrust SSC Nevada'da Black Rock çölünde rekoru kırmış ama testleri hep Lübnan'da yapılmış bu da diğer ayrıntılar.

  3. "Güney Afrika’da bulunan 20 km uzunluğundaki pistte "
    ben bu rekorların bonneville tuz gölünde yapıldığını biliyordum

  4. Dünyanın en yavaş arabası: Fahrradi Farfalla FFX 🙂

  5. yine birileri ölecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir